Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-31

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 31/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σημερινή δεύτερη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας, παρά την εξαγγελία κατ' αρχήν απόφασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη να μη μεταβεί στο Μοντρέ για το δεύτερο γύρο των απ' ευθείας συνομιλιών.
  • Σφοδρό πλήγμα δέχθηκε χθες η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή,μιά μόλις μέρα μετά τη συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων να ξεκινήσουν πάλι το διάλογο και πριν καν αρχίσει η νέα αμερικανική μεσολάβηση υπό τον Ντένις Ρος.
  • Την αύξηση των δόσεων για εξόφληση προστίμων που επεβλήθησαν για φορολογικές παραβάσεις αλλά και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τους οφειλέτες, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
  • Προς την Κρήτη ταξιδευει σημερα με την ιστιοσανιδα του,ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης,που διανυκτερευσε στην Σαντορινη.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σημερινή δεύτερη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας, παρά την εξαγγελία κατ' αρχήν απόφασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη να μη μεταβεί στο Μοντρέ για το δεύτερο γύρο των απ' ευθείας συνομιλιών.

Ο Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να δώσει κάποιες απαντήσεις στις προτάσεις του προέδρου Κληρίδη για τη διαδικασία διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, και ιδιαίτερα της εισήγησης για εκταφή λειψάνων.

Συνομιλίες για το κυπριακό θα έχουν σήμερα στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Rόμπιν Κουκ και ο Αμερικανός προεδρικός αποσταλμένος για το κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Με μιά μεγαλειώδη τελετή στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναικό Στάδιο,κηρύσεται αύριο η έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν μετά τις 8 το βράδυ, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, διεθνών αθλητικών παραγόντων, αθλητών και πλήθους κόσμου.

Στο καλλιτεχνικό μέρος, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και η ισπανίδα κορυφαία σοπράνο, Μονσερά Καμπαγιέ.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις πέντε αύριο το απόγευμα, θα απαγορευθεί η διέλευση αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, γύρω από το Καλλιμάρμαρο και το Σύνταγμα.

ΙΣΡΑΗΛ

- Σφοδρό πλήγμα δέχθηκε χθες η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή,μιά μόλις μέρα μετά τη συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων να ξεκινήσουν πάλι το διάλογο και πριν καν αρχίσει η νέα αμερικανική μεσολάβηση υπό τον Ντένις Ρος.

Η τυφλή τρομοκρατική επίθεση των δύο καμικάζι της Χαμάς και η σφαγή δεκάδων πολιτών στη κατάμεστη Κεντρική Αγορά της Ιερουσαλήμ προκάλεσε οργή και αποτοπιασμό σ'όλόκληρο το κόσμο.

Δεκαπέντε νεκροί και περισσότεροι απο 150 τραυματίες ειναι ο τραγικός απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης των δύο καμικάζι της οργάνωσης Χαμάς,που ανέλαβε ήδη την ευθύνη για το χθεσινό μακελειό.

Στην ανακοίνωση της η Χαμάς απειλεί με νέες επιθέσεις και θέτει τελεσίγραφο μέχρι τις εννέα το βράδυ της Κυριακής να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι, που κρατούνται στις Ισραηλινές φυλακές,καθώς και ο ιδρυτής της οργάνωσης Σεϊχης Αχμέντ Γιασίν.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ θα εισέλθουν σε περιοχές που έχουν αποδοθεί στη Παλαιστινιακή διοίκηση για να συλλάβουν τρομοκράτες, άν οι αρχές των Παλαιστινίων δεν κάνουν αυτό που πρέπει.Οι αρχές του Ισραήλ δε εξέδωσαν ήδη ένταλμα σύλληψης εναντίον του επικεφαλής της Παλαιστινιακής αστυνομίας, επειδή θεωρούν ότι είχε ενθαρρύνει την περασμένη βδομάδα τις επιθέσεις παλαιστινίων εναντίον εβραιων εποίκων στη Ναμπλούς.

Ο παλαιστινιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κήρυξε από χθες τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης και διέταξε να αρχίσουν συλλήψεις μελών των οργανώσεων Τζιχάντ και Χαμάς.

Με αποφαση του Μπιλ Κλιντον, αναβλήθηκε η επίσκεψη στην περιοχή, του μεσολαβητή Ντένις Ρός,που εποκειτο να αρχίσει χθές. ειρηνευτική διαδικασία.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Την αύξηση των δόσεων για εξόφληση προστίμων που επεβλήθησαν για φορολογικές παραβάσεις αλλά και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τους οφειλέτες, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλωντας χθες στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, επιβεβαίωσε ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Δημοσίου είναι το ίδιο το Δημόσιο, καθώς από χρέη 2,7 τρισεκατομμυρίων, τα 2,5 προέρχονται από ΔΕΚΟ και προβληματικές επιχειρήσεις ενώ οι οφειλες των ιδιωτών φτάνουν μόνο τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές.

Μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, δήλωσε ότι η κατάσταση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να γίνει συμψηφισμός των χρεών, καθώς οι ΔΕΚΟ χρωστούν στο Δημόσιο αλλά και το Δημόσιο χρωστά στις ΔΕΚΟ.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ

Προς την Κρήτη ταξιδευει σημερα με την ιστιοσανιδα του,ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης,που διανυκτερευσε στην Σαντορινη.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης,αρχισε χθες το πρωι απο το Σουνιο το πρωτοτυπο ταξιδι του, στο πλαίσιο της διαφημιστικής προβολής της χώρας μας για τη διεκδικηση της Ολυμπιαδας του 2004.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Τριπλές εξετάσεις για πρόσληψη στο Δημόσιο, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Οπως επισημαινει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο νέος νόμος προς βελτίωση του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις, θα προβλέπει εξετάσεις για την πρόσληψη στο Δημόσιο, αλλά και εξετάσεις για την μονιμότητα αλλά και την προαγωγή τους σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις.

Στη δοκιμασία των εξετάσεων, θα υποβάλλονται για πρώτη φορά, και όσοι ήδη έχουν προσληφθεί την τελευταία διετία και θέλουν να μονιμοποιηθούν ή να προαχθούν.

ΣΥΝΟΔΟΣ

Συνεδριάζει από τις εννέα το πρωί,για τριτη και τελευταια ημερα η Ιερα Συνοδος για τα οικονομικα της Εκκλησιας.

Χθες η συνεδρίαση έγινε μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα παρουσία του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Πολλοί ιεράρχες ζητούν να γινει και δικαστικός έλεγχος για να αποδοθούν ευθύνες, άν υπάρχουν.

ΚΛΟΠΗ

Πατέρας κατέδωσε το γιό του για κλοπή, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Ο Ανδρέας Σουλαμίδης, κατήγγειλε ότι ο γιός του Παύλος, 27 ετών, διέρηξε το σπίτι τους και πήρε χρυσαφικά αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων, βιβλιάρια καταθέσεων με 26 εκατομμύρια δραχμές, μετρητά και άλλα αντικείμενα.

Η αστυνομία αναζητά το δράστη.

ΛΙΜΑΝΙ

Aυξημένα μέτρα έχει λάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ενόψη της κορύφωσης της εξόδου από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, από σήμερα έως καί την Κυριακή.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ναυτιλιακών Εταιρειών τα εισιτήρια προς τα περισσότερα νησιά έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στα πλοία σε όσους δεν έχουν προμηθευτεί εισιτήριο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Στην πολιτιστικη ατζεντα της ημερας...

*Στο Ηρωδειο εμφανιζεται αποψε στις 9,το Ιαπωνικο χοροθεατρο Σανκάϊ Τζούκου.

*Το χοροδραμα- Τρωάδες- παρουσιαζει η Θεατροκινηση, στο θεατρο Ρεματιάς στο Χαλανδρι. Συμμετεχουν η σοπρανο Τζενη Δριβάλα και η ηθοποιος Φιλαρετη Κομνηνού.

*Τον Φιλάργυρο του Μολιέρου παρουσιαζει στις 9 και μιση το Θεσσαλικο Θεατρο στο αρχαιο Ωδειο Πατρας σε σκηνοθεσια Κωστα Τσιάνου.

Στην Ικαρια εμφανιζονται αποψε η Μαρια Φαραντουρη και ο τουρκος μουσικοσυνθετης Ζιλφί Λιβανελί.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, προχωρούν στην Αυστραλία οι εργασίες των σωστικών συνεργείων, που προσπαθούν να απεγκλωβήσουν τα άτομα που παγιδεύτηκαν μέσα σε σαλέ, μετά την κατάρρευση από κατολισθήσεις σε χιονοδρομικό κέντρο.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλά άλλα αγνοούνται.

Τα σωστικά συνεργεία ωστόσο, δεν μπορούν να προχωρήσουν στο έργο τους καθώς οι συνθήκες στην περιοχή είναι δυσμενείς ενώ υπάρχει φόβος για νέες κατολισθήσεις.

ΝΕΒΑΔΑ

Εφιαλτικες αποκαλυψεις για τις επιπτωσεις στην υγεια των αμερικανών απο τις πυρινικες δοκιμές που εγιναν στην Νεβαδα απο το 1951 εως το 1962, περιλαμβανει εκθεση του Εθνικου Ινστιτουτου για τον Καρκινο,αποσπασματα της οποιας δημοσιευσε χθες η εφημεριδα Νιου Γιορκ Ταϊμς.

Οι δοκιμές,συμφωνα με την εφημεριδα,εξεθεσαν εκατομμυρια αμερικανους που τοτε ηταν παιδια, σε μεγαλες ποσοτητες ραδιενεργου ιωδιου,το οποιο μολυνει κυριως το γαλα της αγελαδας και ενω ο κινδυνος ηταν γνωστος,οι αρχες δεν ενημερωσαν τους πολίτες.

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ανοικτά της Αναβύσσου, παραμένει το φορτηγό πλοίο Σοκόλ με σημαία Ουκρανίας, μέσα στο οποίο εντοπίστηκαν χθές 180 λαθρομετανάστες Κουρδικής υπηκοότητας.

Οι τρεις Ουκρανοί ναυτικοί που εργάζονταν στο πλοίο, δεν έχουν εντοπιστεί παρά τις έρευνες των λιμενικών αρχών.

ΔΕΗ-ΚΑΥΣΙΜΑ

Μειώνεται απο σήμερα κατά 4 δραχμές το λιτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, μετά απο κυβερνητική παρέμβαση για να μην εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές.

Η μειωση θα εχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή της βενζίνης κατά δυο δραχμές για τον καταναλωτή, στις νέες αυξημένες τιμές που θα ισχύσουν.

Η κυβέρνηση επίσης επεβαλε, πλαφον στις τιμες των καυσιμων με εξαίρεση την Αττική και τη Θεσσαλονικη.

Απο την 1η Αυγούστου ερχονται αυξήσεις κατά 3,5% και στα τιμολογια της ΔΕΗ, με απόφαση που θα επικυρωθεί σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

Τις αυξήσεις, επιβεβαίωσε χθές και η υπουργός Αναπτυξης Βάσω Παπανδρέου λέγοντας οτι θα ειναι χαμηλοτερες του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση χθες, αποφάσισε να αναθεσει σε ανεξάρτητο εκτιμητή την έρευνα για το τίμημα του έργου της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

ΔΙΕΘΝΗ

- Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε νωρίς το πρωί διϋλιστήριο στη περιοχή Κιρίκαλε, στη κεντρική Τουρκία,με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργάτης. Ο άτυχος εργάτης βρισκόταν πάνω στην δεξαμενή και έκανε μετρήσεις τη στιγμή που έγινε η έκρηξη.

Πολιτική φάρσα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν,τη δίκη που έγινε την περασμένη βδομάδα μεκατηγορούμενο τον αρχηγό των Ερυθρών Χμερ, Πολ Ποτ,και υποσχέθηκε τη λήψη μέτρων για τη σύλληψη του.

Δεκαπέντε δεσμοφύλακες σε μεξικανικό σωφρονιστικό κατάστημα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο όταν οι κρατούμενοι που μαγείρευαν το φαγητό των φυλάκων δηλητηρίασαν τις μερίδες τους ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρουν να δραπετεύσουν.

Στη Ρώμη πραγματοποιείται σήμερα η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Αλβανίας,με τη συμμετοχή των πρεσβευτών των χωρών που είχαν συγκροτήσει τη πολυεθνή δύναμη προστασίας.

Μεθοριακό επεισόδιο με νεκρούς δύο Αλβανούς και έναν άλλο τραυματία σημειώθηκε χθες σε συνοριακό φυλάκιο των Σκοπίων,κοντά στο χωριό Νόβι Ιζβόρ, όπου είχαν πάει 30 περίπου Αλβανοί για να λεηλατήσουν τους οικισμούς της περιοχής.

Μια γιαπωνέζικη δίαιτα,πλούσια σε λαχανικά, ψαρέλαια και προϊόντα σόγιας, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα δημιουργίας καρκίνου του στήθους, υποστηρίζουν γιατροί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια,που έκαναν τη σχετική μελέτη.

Ο αμερικανός πρώην μεσολαβητής για την Βοσνία, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα επισκεφθεί την ερχόμενη βδομάδα τη Βοσνία,τη Κροατία και τη Σερβία, για να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι έτοιμος να παρουσιαστεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να συζητήσει με τους δικαστές τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του.

Σε φημισμένο κέντρο χειμερινών διακοπών της Αυστραλίας,στη περιοχή της Νότιας Ουαλίας, τουλάχιστον 20 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι ύστερα από την κατολίσθηση που έγινε αργα χθες βράδυ και προκάλεσε την κατάρρευση πολλών σαλέ του σκί.

Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην περιοχή Ελ Μπιάρ του Αλγερίου,τρία άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 25 τραυματίστηκαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 31 Ιουλίου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 284,7    292,4    288,0
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 154,6    158,8    156,4
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 462,7    475,3    468,1
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 187,0    192,1    189,2
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  45,8     47,1     46,4
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 239,6    246,2    242,4
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 205,8    211,4    208,2
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..212,1    217,9    214,6
    E.C.U............... 304,8    313,1    308,3

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 31 July 1997 - 11:30:31 UTC