Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-09-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 23/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Χωρίς μεγάλες προσδοκίες αναμένεται η αποψινη συναντηση των υπουργων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
  • Αυστηρή προειδοποίηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες έκανε χθές ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέημς Γούλφσον, οσον αφορά τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους απο τον διεθνή οργανισμό.
  • Κλειστά από σήμερα και επ' αόριστον τα 70 σχολεια του δήμου Αχαρνών, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


ΕΘΝΙΚΑ

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες αναμένεται η αποψινη συναντηση των υπουργων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον πρόετρεψε χθες Ελλάδα και Τουρκία από το βήμα της γενικής συνέλευσης να λύσουν τις διαφορές τους και ενέταξε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των αμερικανικών πρωτοβουλιών.

Χθες, οι Ελληνες εμπειρογνώμονες απέστηλαν και τρίτο υπόμνημα στην κοινοτική προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική πλευρά καλεί την Τουρκική, να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης για τα Ιμια, ενω αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας προσεχούς συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων Εμπειρογνωμώνων.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Νέα Υόρκη και με τον Σκοπιανό ομόλογό του Μπλάγκογια Χατζίνσκι.

ΔΝΤ / ΦΤΩΧΕΙΑ

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες έκανε χθές ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέημς Γούλφσον, οσον αφορά τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους απο τον διεθνή οργανισμό.

Για την Ευρώπη, ο Γ.Γ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσί συνέστησε μεγαλύτερη "ευελιξία" στην αγορά εργασίας, ενώ τάχθηκε κατά της "πολύ υψηλού κόστους" ανεργίας αλλά και του δαπανηρού συστήματος κοινωνικής ασφάλειας.

Ο Τζέημς Γούλφσον τόνισε πως εάν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν καταπολεμήσουν την διαφθορά και μέσα απο συνετή διαχείριση του δημόσιου τομέα δεν προχωρήσουν σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η βραδυφλεγής βόμβα της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων θα ενεργοποιηθεί πάνω στα πρόσωπα των επόμενων γενεών.

Οσον αφορά τη στρατηγική του οργανισμού του, ο Γούλφσον διευκρίνησε ότι εφεξής η Παγκόσμια Τράπεζα θα λειτουργεί "με εκλεκτικό τρόπο", βοηθώντας κατ'αρχήν τους 'καλούς μαθητές', σχετικά με την οικονομική πολιτική και τη διαφάνεια των θεσμών.

Σαν παράδειγμα καλών μαθητών έφερε μερικές χώρες της αφρικανικής ηπείρου όπου, καθώς είπε μια νέα γενεά ηγετών αξίζουν της βοήθειας.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ετήσια σύνοδο της Παγκοσμίου Τράπεζας και του ΔΝΤ, ο Γούλφσον σκιαγράφησε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπισθούν μελλοντικά στον τομέα της ανάπτυξης.

"Δίχως δράση, είπε μεσα σε τριάντα χρόνια, οι διαφορές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Ο πληθυσμός που φυτοζωεί κερδίζοντας μόλις 2 δολάρια την ημέρα θα αυξηθεί από 3 δις που είναι σήμερα σε 5 δις ανθρώπους. Το ένα τέταρτο των τροπικών δασών θα έχουν καταστραφεί, αντί για το 4% που χάνεται σήμερα".

Οσον αφορά την Ευρωπη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε "δομικές ακαμψίες", όπως η υπερβολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς ο αριθμός των ανέργων μειώνεται εκεί που το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζεται πχ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και την Ολλανδία.

Ο Μισέλ Καμντεσί τόνισε ότι προτεραιότητα της Ευρώπης είναι "η ελάφρυνση του βάρους στον προϋπολογισμό αντιμετώπισης της ανεργίας και της κοινωνικής ασφάλειας, που δεν προσαρμόζονται πλέον στον σύγχρονο κόσμο και έχουν πολύ υψηλό κόστος".

Οι δηλώσεις του Καμντεσί πάντως προκάλεσαν τόσο την αντίδραση των Γάλλων σοσιαλιστών όσο και του ευρωπαιστή Βέλγου υπουργού Οικονομικών.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ντομινίκ Στρος Καν αντέταξε ότι στη χώρα του υπάρχει για παράδειγμα αρκετός χώρος για μεταρρυθμίσεις, όπως η επανεκπαίδευση των εργαζόμενων με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Φιλίπ Μεϊστάντ σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ εξέφρασε την υποστήριξή του στην ιδέα της μεγαλύτερης "ευελιξίας", αλλά τόνισε πως πρέπει να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο της υποστήριξης του κράτους προνοίας.

"Θέλουμε να διατηρήσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.Πιστεύουμε ότι είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και πρέπει να το συντηρήσουμε".

Τέλος, Αργεντινή και Βραζιλία, ως εκπρόσωποι της λατινικής Αμερικής υποσχέθηκαν οτι θα κρατήσουν τις αγορές τους ανοιχτές στην εισροή Ξένου κεφαλαίου, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει σχεδόν θέσει την αναγκαιότητα της ελεύθερης αγοράς ως προυπόθεση για την επιλογή χωρών προς χρηματοδότηση, εξαναγκάζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη για χρήματα να γίνουν πρώτα καλοί μαθητές.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Κλειστά από σήμερα και επ' αόριστον τα 70 σχολεια του δήμου Αχαρνών, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πρωί οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση, ενω σε μισή ώρα θα δωθεί συνέντευξη τύπου.

Διαμαρτύρονται για την ελλειψη σε αιθουσες διδασκαλιας, τόσο στα δημοτικά οσο και στα γυμνασια και τα λύκεια της περιοχής, παρά τις υποσχέσεις του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων απο πέρσυ, ότι θα κατασκευαστούν νέες αίθουσες.

Εν τω μεταξύ, ανησυχία επικρατεί σε γονείς και μαθητές απο τα κρούσματα μηνίγγιτιδας που παρουσιάστηκαν σε σχολεία της Αττικής.

Δεν διατρέχει, πάντως, κανένα κίνδυνο ο 9χρονος μαθητής του 124ου σχολείου Αμπελοκήπων,που νοσηλεύεται με συμπτώματα ιάσιμης ιογενους μηνιγγίτιδας ελαφρας μορφής, στο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τα βασικά πολιτικά πλεονεκτήματα αλλά και οι αδυναμίες των κομμάτων αναδεικνύονται από το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά οτι αν γινονταν σημερα εκλογές θα τις κερδιζε το κυβερνων κομμα ενω το 23% πιστέυει πως νικητής ηταν η ΝΔ.

Συμφωνα με την έρευνα,ως βασικοτερες αδυναμίες της κυβέρνησης θεωρούνται η οικονομική και η κοινωνική της πολιτική,ενω βασικότερες αδυναμίες της ΝΔ θεωρούνται οι εσωκομματικές εριδες και το κυβερνητικό της παρελθον.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Παρατείνεται η σύγχυση στο θέμα των αλλαγών στην Παιδεία, από τις ασαφείς και αλληλο-αναιρούμενες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο λέει τώρα, ότι εκτός από τους βαθμούς της δευτέρας και τρίτης Λυκείου, που θα υπολογίζονται για να περάσει κανείς στο Πανεπιστήμιο, σημαντικό ρόλο θα παίζουν και δύο μαθήματα-κλειδιά.

Δεν υπαρχει σκεψη ή προθεση για μερική ή ολικη υποκατασταση των γενικων εξετασεων, τονίζει σε διευκρινιστική του δήλωση ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθοπουλος,μετά το θέμα που δημιουργήθηκε απο χθεσινή συνένετευξή του.

Νεο πανεκπαιδευτικό συλλαλητηριο πραγματοποιεί στις 7 το απόγευμα η ΟΛΜΕ στην πλατεία Κανιγγος.

Την ίδια ώρα,συτλλαλητήριο πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη,οι αδιόριστοι.

Συνεχίζονται εν τω μεταξύ, τα προβλήματα με τις εξετάσεις και τις εγγραφές σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές, λόγω τη αποχής του επιστημονικού και διδακτικου προσωπικού,που διαμαρτύρεται για το νέο μισθολογιο.

ΜΙΝΙΟΝ

Στον εισαγγελέα βρίσκεται ο ογκώδης φάκελος με τις υποθέσεις εκβιασμών σε 4.500 πελάτες απο υπαλλήλους ασφαλείας του Πολυκαταστήματος ΜΙΝΙΟΝ.

Συμφωνα με την αστυνομία, οι υπευθυνοι ασφαλειας του καταστηματος, με εντολη της διοικησης, φωτογραφιζαν ατομα που συνελλάμβαναν να κλέβουν μικροαντικείμενα καί κατοπιν απαιτουσαν μεγαλα χρηματικα ποσα για να μην τους παραδωσουν στην Αστυνομια

Την ίδια ώρα η επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης,καθώς χρωστα 1,3 τρις σε προμηθευτές και χθες αντιμετώπισε το ενδεχόμενο κατασχέσεων.

Υπαινιγμους για στημένα παιχνίδια από πολυεθνικές, αφήνει ο εκπρόσωπος των εργαζομενων στο ΜΙΝΙΟΝ Γιώργος Πέρρος,σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ-1,που θα μεταδοθούν στην εκπομπη ΡΟΥΑ ΜΑΤ στις 12.00

Υποστηρίζει,επίσης ότι δεν ήταν τυχαία η ανακοινωση της αστυνομίας,την συγκεκριμένη χρονική στιγμή,που έγιναν γνωστα τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

ΣΕΓΚΕΝ

Αλλάζουν όψη μέχρι τα τέλη του '97,τα αεροδρομια της χώρας, λόγω Σέγκεν.

Το Ανατολικό αεροδρόμιο χωρίζεται στη μέση. Οι επιβάτες που προέρχονται απο πτήσεις χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη Σέγκεν θα οδηγούνται σε ανεξάρτητους χώρους χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο διαβατηρίων, αλλά μόνο σε έλεγχο χειραποσκευών.

Στο Δυτικό αεροδρόμιο οι αλλαγές θα ισχύσουν από τον Χειμώνα.

Στην Θεσαλλονίκη έχει ηδη γινει διαχωρισμος αφίξεων και αναχωρήσεων.

Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Διονύσης Καλόφωνος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ότι αναλογες αλλαγές θα γίνουν στα και αεροδρόμια Κέρκυρας, Ηρακλείου και Ρόδου.

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

48ωρη απεργία προγραμματίζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Στο διήμερο των κινητοποιήσεων θα ανασταλούν όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με υποθέσεις φορολογουμένων και θα ειναι αδύνατη η διέλευση απο τελωνεία και συνοριακούς σταθμούς.

Επισης δεν θα εκτελωνίζονται ούτε θα παραδίδονται ευπαθή προιόντα ενώ η ομοσπονδία τελωνειακών προεοδοποιεί ότι λόγω της 48ωρης απεργίας θα παρατηρηθεί έλλειψη υγρών καυσίμων.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Σε αποκλεισμό του Πολυγύρου και κατάληψη δημοσιων κτιρίων, έχουν προχωρήσει οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας.

Κλειστά παραμένουν και τα καταστήματα της πόλης, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι κάτοικοι των νομών Σερρών, Καβάλλας και Δράμας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Θέμα χρόνου είναι πλέον και η ειδική εισφορά για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Υπερ της ιδέας για την επιβολή ειδικής εισφοράς τάσσεται ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαιωάννου, υιοθετώντας παλαιότερη πρόταση της υπουργου Ανάπτυξης για τον λεγόμενο φόρο αλληλεγγύης.

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για το ΙΚΑ εισηγούνται οι εμπειρογνώμονες.

Παράλληλα το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι αυξημένο το 98 κατά 10%.

Αμεση παρέμβαση στο ασφαλιστικό ζητά ο καθηγητής Σπράος, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου για το ΙΚΑ, κρουει ο διοικητής του Ιδρύματος Γρηγόρης Σολωμός.

Με δηλώσεις του στον ΑΝΤ, ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

- Στην προώθηση μέτρων αποσυμφόρησης του δικηγορικού επαγγέλματος, προσανατολίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, προτείνονται η αναμόρφωση των νομικών σπουδών, περιορισμός του αριθμού των δικηγόρων, εξετάσεις για τους ασκούμενους αλλά και απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από συνταξιούχους δικαστικούς.

ΝΕΡΟ

Ενα μήνα κλείνει σήμερα, χωρίς πόσιμο νερό, η Καστοριά, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με διαρροή λυμμάτων στις δεξαμενές ύδρευσης.

Προβλήματα αντιμετωπίζει η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης -αποχέτευσης, καθώς οι πολίτες δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς του τελευταίου διμήνου με αποτέλεσμα η επιχείρηση να αδυνατεί να πληρώσει το προσωπικό της.

Την ίδια ώρα, οι επόπτες δημόσιας Υγείας, καταγγέλουν οτι το 50% των δικτύων ύδρευσης στην περιφέρεια και τα νησιά δεν πληρεί τους όρους ασφαλείας και υγιεινής.

Στη Θεσσαλονίκη, διατάχθηκε η απόσυρση όλων των νερών με την επωνυμία "Αλέξανδρος ο Μέγας" και σφραγίσθηκε το εργοστάσιο της εταιρείας.

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκης Ενωσης θα συνεδριάσουν και πάλι αυριο, και την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τις προδιαγραφές, για την ποιότητα του νερού.

ΜΕΤΡΟ

Με αργούς ρυθμούς κινούνται και σήμερα τα αυτοκίνητα στην Πανεπιστημίου, καθώς παραμένει εκτός κυκλοφορίας μια λωρίδα, μετά τα νέα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα έργα του ΜΕΤΡΟ.

ΕΚΡΗΞΗ

Μικρες υλικές ζημιές προκάλεσε η χειροβομβίδα που έριξαν άγνωστοι, στις έξι το πρωί, στην καφετέρια "Καφέ ντε Παρί", στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου 106, στην Ηλιούπολη.

Η αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

ΔΙΕΘΝΗ

Πενήντα εθελοντές γιατροί προτίθενται να γίνουν τα πρώτα ανθρώπινα "πειραματόζωα" για την δοκιμή ενός εμβολίου,που θα περιέχει ένα γενετικά αποδυναμωμένο, αλλά ζωντανό, στέλεχος του ιού HIV που προκαλεί το AIDS.

Δραματική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και αλκόολ από αμερικανίδες ηλικίας από 10 έως 14 ετών διαπιστώνει κυβερνητική υπηρεσία για θέματα πνευματικής υγείας και κατάχρησης τοξικών ουσιών.

Βραδυφλεγή φλόγα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη χαρακτήρισε τη φτώχεια και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες στον σύγχρονο κόσμο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ομιλία του κατά την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που γίνεται στο Πεκίνο.

Επιδιορθώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους κοσμονατες του διαστημικού σταθμού ΜΙΡ η νέα βλάβη στον κεντρικό υπολογιστή.

Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς, που πρόκειται να προσδεθεί στα τέλη της εβδομάδας στον Μιρ για να μεταφέρει ένα καινούργιο υπολογιστή στο διαστημικό σταθμό.

Κανένας νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων δεν παραβίαστηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ,υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον και τόνισε ότι θα συνεργαστεί στην έρευνα που διενεργεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το νέο κύμα σφαγών στην Αλγερία καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία και απευθύνει έκκληση στις χώρες της Δύσης να μην εκδίδουν όσους Αλγερινούς ζητουν πολιτικό άσυλο σε αυτές.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 23 Σεπτεμβρίου ως εξής.
ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ   ΤΙΜΕΣ FIXING
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 279,3    287,0    282,6
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,9    160,2    157,8
ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 448,8    461,1    454,1
ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 190,1    195,3    192,3
ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,4     47,7     46,9
100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 227,9    234,2    230,6
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 201,2    206,7    203,5
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..201,1    206,6    203,4
E.C.U............... 306,2    314,6    309,8

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 26 September 1997 - 2:01:55 UTC