Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-10-31

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Επίθεση στην δραχμή

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Θεσσαλονίκη - Ατατούρκ
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] Αγροτικοί συνεταιρισμοί
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Φάρμακοποιοί
  • [06] Πίτσα Παπαδοπούλου
  • [07] Μύνηση για την καμπάνα
  • [08] Ληστεία
  • [09] Καποδίστριας
  • [10] Ατύχημα
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Σκόπια-Βαλκανική Σύνοδος
  • [12] Τούρκοι μετανάστες
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Βρετανική προειδοποίηση στο Ιράκ
  • [14] ΗΠΑ - Συνάντηση Χόλμπρουκ, Ντενκτάς
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Επτάδυμα
  • [16] Οικολόγοι
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Χρηματιστήρια
  • [18] Φορολογική ενημερότητα
  • [19] Προυπολογισμός
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [20] Χημικές Δίαιτες
  • [21] Ευθανασία
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Editorial: Επίθεση στην δραχμή

    Last Updated: Friday, 31-Oct-97 14:49:14
    Με πτώση 4,02%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και έτσι έφθασε τις 1.488,53 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 36.916.000.000 δραχμές.

    Και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης αναφέρθηκε στην χρηματιστηριακή κρίση μιλώντας στο υπουργικό Συμβουλιο .

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης "Περάσαμε ένα σεισμό και τώρα βρισκόμαστε στις μετασεισμικές δονήσεις. Δεν πρέπει πάντως να αποκλείουμε και νέο σεισμό. Η οικονομία μας έδειξε χαρακτηριστικά αντοχής , χρειάζεται περαιτέρω θωράκιση. Τη μάχη της δραχμής θα την κερδίσουμε άν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία κερδοσκοπική επίθεση κατά του νομισματός μας".

    Παροδική χαρακτήρισε την κρίση ο Γιάννος Παπαντωνίου προσερχόμενος στο υπουργικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και επιτυχία.

    Απ΄την άλλη μεριά θορυβημένοι οι Ιάπωνες απο την πρόσφατη οικονομική κρίση ανέλαβαν σήμερα την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν έκτακτη διάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών όλων των χωρών της νοτιανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού για τα μέσα Νοεμβρίου, με στόχο την λήψη μέτρων για την σταθεροποίηση των χρηματαγορών της περιοχής.

    Την ιδέα της διάσκεψης είχε εισηγηθεί τον περασμένο Σεπτεμβριο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη διάρκεια της συνόδου στο Χονγκ Κονγκ. Το ΔΝΤ αντιτίθεται πάντως στην χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις πληγείσες οικονομίες των χωρών της περιοχής, αν οι τοπικές κυβερνήσεις δεν λάβουν διαρθρωτικά μέτρα για την ενίσχυση των οικονομιών των χωρών τους.

    Ετσι κανείς δεν εξεπλάγη σήμερα όταν οι Τimes δημοσίευσαν άρθρο κατά το οποίου πηγές του Ταμείου άφησαν να εννοηθεί πως εντός της ημέρας θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδονησία με αρκετά σκληρούς όρους, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση της κυβέρνησης της Τζακάρτα να επιβάλει πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας ,γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στον πρόεδρο Σουχάρτο.

    Δάνειο 3 δισεκατομυρίων δολλαρίων θα διαθέσουν στην κυβέρνηση της Τζακάρτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Εν τω μεταξύ, σημάδια ανάκαμψης παρουσίασαν σήμερα τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της περιοχής.

    Στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng αυξήθηκε κατά 2,52% ενώ αρχικά είχε πέσει κατά 4,4%. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε σήμερα με ελαφρά άνοδο της τάξης του 0,57%, ενώ οι Ιαπωνικές τράπεζες ανέκαμψαν ελαφρά, μετά απο έντονη φημολογία για άστοχη επιλογή δανειων.

    Στην Μπανγκόνγκ, το εθνικό νόμισμα της Ταυλάνδης, το Μπάχτ - έκανε άλλη μια βουτιά σε σχέση με το δολλάριο καθώς οι εθνικές επιχειρήσεις αγόραζαν δολλάρια όλη την ημέρα, ρίχνοντας τις τιμές των μετοχών κατά 5,85 μονάδες.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 31-Oct-97 13:51:24

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Με τον Μεσούτ Γιλμάζ συναντάται σήμερα στην Αγκυρα ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντερ Μπρουκ,ο οποίος δήλωσε πως θα συζητήσει το Κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας ενώ στη Ν.Υόρκη ο Ραούφ Ντενκτάς είχε συνάντηση με το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

    Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο έως τα τέλη Μαρτίου προέβλεψε ο Ακης Τσοχατζοπουλος ενω την ιδια ωρα οι κυριοι Καψής, Παπαθεμελής και Βερυβάκης ασκησαν εντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική στα Ελληνοτουρκικά .

    Η Κρητη δεν ειναι Μαδρίτη δηλωσε ο πρωθυπουργός σε συνάντησή του με βουλευτες,ζητώντας να μην επικεντρωθεί στα ελληνοτουρκικα το ενδιαφέρον της διαβαλκανικηςσυνάντησης που αρχιζει την Δευτερα.

    Η Ελλαδα προωθει κοινο ανακοινωθεν για ειρηνικη διευθετηση των διαφορων και εισηγειται τη δημιουργια γραμματειας που θα υποστηριζει διοικητικα τη διασκεψη , ωστε αυτη να αποκτισει τακτικο χαρακτηρα .

    Δεν προκειται να προκύψει τιποτα ουσιαστικο στην συνάντηση Σημιτη - Γιμάζ εκτιμησε η Νέα Δημοκρατία.

    Ανησυχια για το ενδεχομενο επικινδυνης κλιμακωσης της εντασης μεταξυ Ελλαδος και Τουρκιας στο Αιγαιο, εξεφρασε απόψε ο Ειδικος Απεσταλμενος του Στέητ Ντιπαρτμεντ για το Κυπριακο Τομ Μιλλερ.

    Ο κ.Μιλλερ χαρακτηρισε "Ηρακλειες" τις προσπαθειες της Υπουργου Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων Μαντλην Ωλμπραιτ, ωστε να υπαρξει προσέγγιση των δυο κρατων.

    Επεσημανε ομως οτι το Συμφωνο μη Επιθεσεως, το οποίο επεδίωκε η κυρία Ωλμπράϊτ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούλιο, δεν έγινε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Ετσι, κατέληξε, είναι ενδεχόμενο, να υπάρξουν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

    [02] Θεσσαλονίκη - Ατατούρκ

    Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη από μέλη ποντιακών οργανώσεων, που διαδήλωσαν έξω από το τουρκικό προξενείο με ελληνικές σημαίες και συνθήματα κατά της Τουρκίας για την ημερίδα προς τιμήν του Κεμάλ Ατατούρκ.

    Παρά την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ένας από τους Τουρκους επιχειρηματίες δεν γλίτωσε από τα αυγά που πέταξε το πλήθος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε Με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη η Κυβέρνηση εκφράζει την πλήρη αποδοκιμασία της.

    Καταγγέλλουμε την ανεύθυνη κινητοποίηση μιας μικρής ομάδας μισαλλόδοξων και ύποπτων προθέσεων ατόμων που όχι μόνο δεν προωθεί τα όσα ισχυρίζονται, αλλά αντιθέτως βλάπτει τη χώρα.

    Η ελληνική κοινωνία είναι δημοκρατική και ανοικτή κοινωνία, όπου γίνονται σεβαστές όλες οι απόψεις και κάθε σύννομη δραστηριότητα. Η συνάντηση των επιχειρηματιών έχει τη γενική αποδοχή και βρίσκει σύμφωνους όλους τους Ελληνες, που είναι φιλειρηνικοί και φιλοπρόοδοι.

    Τα συμφέροντα της χώρας τα διασφαλίζει η συνετή και αποφασιστική πολιτική της Κυβέρνησης, ενώ τα υπονομεύει η ανεύθυνη στάση ατόμων φασιστικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει από χώρα δημοκρατίας και ελευθερίας τόπος εκδήλωσης τέτοιων ανιστόρητων και τυχοδιωκτικών ενεργειών".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε:

    "Τα σημερινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη είναι καταδικαστέα. Η προσέγγιση και η ειρηνική συμβίωση των λαών Ελλάδος και Τουρκίας είναι πάγιος στόχος της Ελλάδος με τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικάιου, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας. Ουδείς με οποιαδήποτε δικαιολογία ή πρόσχημα, νομιμοποιείται να παρέχει επιχειρήματα, που επιτείνουν την κακοπιστία της άλλης πλευράς".

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Σε σύσκεψη στη Ρηγιλλης συζητηθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, στις 6 του μηνός για τα εθνικά.

    Εγινε η εκτίμηση οτι δεν πρόκειται να προκύψει τίποτα ουσιαστικό στη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ , ενώ ο εκπρόσωπος τύπου κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι χρειάζεται άρδην αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία όπως εφαρμόζεται στέλνει μηνύματα ενδοτικότητας στην άλλη πλευρά.

    [04] Αγροτικοί συνεταιρισμοί

    Αναβλήθηκε για αλλη μια φορά στη Βουλή,η ψηφιση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις χρεών συνεταιρισμών.

    Αιτία η ρυθμιση χρέους ιδιωτικής εταιρίας εκτροφης χελιων στην Αρτα, ιδιοκτησίας του γαμπρού του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Θόδωρου Κολιοπάνου.

    Η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία αναβλήθηκε λογω ελλείψεως απαρτίας.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 31-Oct-97 14:44:45

    [05] Φάρμακοποιοί

    Κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιήται σήμερα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλόγου από την οποία θα κριθεί η τύχη της απεργίας. Πάντως οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται σε αναστολή της απεργίας μετά την κυβερνητική απόφαση για κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων στα φάρμακα που ειχε προαναγγείλει μεσω του Αntenna, ο υφυπουργος Υγειας Μανωλης Σκουλακης.

    Λογω της απεργιας,στην Αθηνα μενουν ανοιχτα εννεα φαρμακεια,στον Πειραια τρια,και στην Θεσσαλονικη πεντε. Ωστοσο προβλημα δημιουργηθηκε στην δυτικη και ανατολικη Αττικη απο την πρωτοβουλια των νομαρχων ωστε να να λειτουργησουν στις περιοχες αυτες περισσοτερα φαρμακεια.Πραξη την οποια καταδικασε η προεδρος του Φαρμακευτικου συλλογου Αττικης Ελενη Μπεσμπεα.

    [06] Πίτσα Παπαδοπούλου

    Θύμα ληστείας έπεσε τα ξημερώματα η γνωστή λαική τραγουδίστρια Πίτσα Παπαδοπούλου.

    Οι δράστες της είχαν στήσει καρτέρι έξω απο το σπίτι της στη Βούλα την ώρα που επέστρεφε απο το κέντρο που εργαζόταν.

    [07] Μύνηση για την καμπάνα

    Απίστευτο και όμως αληθινό. Κάτοικοι του χωριού Γουρνες Ηρακλείου κατέθεσαν μήνυση εναντίον του ιερεα γιατί τους ενοχλούσε ο ήχος της καμπάνας.

    Ο εισαγγελέας Ηρακλείου άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του ιερέα, ενώ η διεύθυνση πολεοδομίας του επέβαλε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δραχμών.

    [08] Ληστεία

    Ληστεια έγινε σήμερα στην Εθνική Τράπεζα των Αγίων Αναργύρων, όπου οι δύο ληστές διέφυγαν με μοτοσυκλέτα.

    Ληστεία όμως και στη Θεσσαλονικη. Στις 12 το μεσημέρι δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην εφορία Αμπελοκήπων και υπο των απειλή όπλων άδειασαν τα ταμεία.

    [09] Καποδίστριας

    Αντιδρασεων συνεχεια στο Καποδιστρια . - Το δρομο Κοζανης Ιωαννινων στο 24ο χιλιομετρο κλεινουν αυτη τη ωρα οι κατοικοι της Σιατιστας και την εθνικη θεσσαλονικης βεροιας οι κατοικοι της Πατριδας Ημαθιας στο υψος του χωριου τους .

    Αντιδρωντας στον Καποδιστρια οι προεδροι των κοινοτητων Δραβισκου Μαυρολοφου και Μυρινης Σερρων θα παραδωσουν τα εκλογικα βιβλιαρια των κατοικων στο νομαρχη Σερρων .

    [10] Ατύχημα

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνεργος οικοδομος στην Καλάματα.

    Στην προσπαθειά του να κλέψει ηλεκτρικά καλώδια απο εγκαταλελειμένο υποσταθμό της ΔΕΗ, χτυπήθηκε απο ηλεκτρικό ρεύμα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 31-Oct-97 13:51:09

    [11] Σκόπια-Βαλκανική Σύνοδος

    Στα Σκόπια εκτιμούν ότι η Σύνοδος της Κρήτης αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αρχίσει ένας ποιοτικός διάλογος μεταξύ των χωρών της περιοχής, με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στο χώρο των Βαλκανίων και πως οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης μπορούν, με κοινές ενέργειες να συμβάλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής και στηΝ προσέγγιση αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ και στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

    Αυτές τις θέσεις αναμένεται να εκπροσωπήσει η ΠΓΔΜ στη Kρήτη, δήλωσε ο Αχιλ Τούντε, σύμβουλος του προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Τούντε ανέφερε πως η ΠΓΔΜ αναμένει όπως στη Σύνοδο της Κρήτης και σε άλλες παρόμοιες αρχίσει η οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της περιοχής με τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, που θα βασίζεται σε διεθνώς αποδεκτές γενικές αρχές, όπως είναι: ο σεβασμός των συνόρων, η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και αγαθών και ο σεβασμός και η επίλυση του καθεστώτος των

    εθνικών μειονοτήτων.

    Για την ΠΓΔΜ έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία η επίτευξη μιας συμφωνίας για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των χωρών της περιοχής και μία συμφωνία στο τομέα της άμυνας και αυτές τις απόψεις θα εκθέσει ο Γκλιγκόροφ στις διμερείς επαφές που θα έχει. Στα Σκόπια έγινε γνωστό ότι ο Γκλιγκόροφ θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, τον πρόεδρο της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τις χώρες αυτές.

    [12] Τούρκοι μετανάστες

    Ο ηγέτης της κοινότητας των τούρκων μεταναστών στην Γερμανία επέκρινε έντονα τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ για την άρνησή του να παραχωρηθεί διπλή υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Γερμανία.

    Ο Χακί Κεσκίν,πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας στην Γερμανία δήλωσε στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ ότι "είναι εντελώς ακατανόητο ο καγκελάριος όλου του λαού να είναι τόσο κατηγορηματικά αντίθετος στην διπλή υπηκοότητα".

    "Με τις δηλώσεις του ο Κολ ενισχύει τις προκαταλήψεις εναντίον των τούρκων που ζούν στην Γερμανία" τόνισε ο Κεσκίν,υπενθυμίζοντας ότι όλες οι γειτονικές χώρες επιτρέπουν την διπλή υπηκοότητα και καμμία δεν είχε αρνητικές συνέπειες.

    "Χωρίς αμφιβολία αποτελεί διάκριση κατά των παιδιών των Τούρκων που γεννιούνται εδώ-πολλά από τα οποία μιλούν γερμανικά-αν μεταχειρίζονται ως ξένοι" τόνισε ο Κεσκίν

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 31-Oct-97 13:51:38

    [13] Βρετανική προειδοποίηση στο Ιράκ

    Με στρατιωτικά αντίποινα απειλείται και πάλι η Βαγδάτη μετα την απόφασή της να μην επιτρέψει σε αμερικανούς εμπειρογνώμονες... να μετάσχουν στον έλεγχο των οπλικών συστημάτων του Ιρακ από τους αρμόδιους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, αν το καθεστώς της Βαγδάτης δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που αφορούν τους ελέγχους των οπλικών του συστημάτων.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την απόφαση του Ιράκ καιi προειδοποίησε τη Βαγδάτη ότι εάν επιμείνει στην απόφαση αυτή θα υποστεί "σοβαρές συνέπειες".

    [14] ΗΠΑ - Συνάντηση Χόλμπρουκ, Ντενκτάς

    Συνάντηση με τον ειδικό προεδρικό εκπρόσωπο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είχε αμέσως μετά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη, από την Ουάσιγκτον, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς. Ο τόπος της συνάντησης κρατήθηκε μυστικός.

    Μετά την συνάντηση, ο κ. Ντενκτάς είπε στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στο ξενοδοχείο του, ότι είχαν μία μακράς διάρκειας συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν έγινε λόγος για κάποιες καινούργιες ιδέες.

    Η συνάντηση του κ. Ντενκτάς με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έχει οριστεί για την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, στις 11 π.μ. τοπική ώρα.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 31-Oct-97 14:45:02

    [15] Επτάδυμα

    Γενναιόδωρη ήταν η φύση ... ή για να ακριβολογούμε η επιστήμη, για την 29χρονη Μπόμπι Μακ Κόγκι, η οποία μετά από ορμονοθεραπεία είναι έτοιμη να φέρει στον κόσμο επτάδυμα. Ετσι η μέχρι σήμερα μοναχοκόρη της σύντομα θα γίνει απλώς το πρώτο παιδί μιας πολυμελόύς οικογένειας.

    Η Μπόμπι Μακ Κόγκι βρίσκεται στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και κανονικά περιμένει να γεννήσει τον Ιανουάριο, αλλά οι γιατροί περιμένουν πρόωρη γέννα.

    Οι γυναικολόγοι και οι μαιευτήρες στο νοσοκομείο των Μεθοδιστών, στην Αϊόβα παρακολουθούν συνεχώς την πορεία της

    εγκυμοσύνης της Μπόμπι, αφού δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο η γέννηση επτάδυμων.

    Ο ευτυχής χαζομπαμπάς είναι πωλητής αυτοκινήτων και μάλλον ετοιμάζεται να αγοράσει πουλμανάκι.

    Η Μπόμπι αν όλα πάνε καλά θα φέρει στον κόσμο τέσσερα αγοράκια και τρία κοριτσάκια. Η τελευταία επταπλή κύηση που έχει καταγραφεί στα ιατρικά χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν το 1985.

    [16] Οικολόγοι

    Το λάθος τους ήταν οτι διαδήλωναν για τη διάσωση των αρχαίων δασών της κόκκινης σεκόγιας.

    Και το έγκλημα οτι θέλησαν να εκφράσουν την αγανάκτηση τους για την αποψίλωση των δασών κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία στο τοπικό γραφείο ενός μέλους του αμερικανικού Κογκρέσσου.

    Η αστυνομία τους επέβαλε την πιό σκληρή ποινή. Ανδρες απο το γραφείο του σερίφη επετέθησαν στους διαδηλωτές με μια ιδιαίτερα επικίνδυνη χημνική ουσία που ονομάζεται σπρέι πιπεριού. Την ψέκασαν κατευθείαν στο πρόσωπο τους, με μπατονέτες την έβαζαν στα μάτια τους, προκαλώντας τους αφόρηγτους πόνους.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό της αστυνομίας το

    συγκεκριμένο σπρέι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνοι απο απόσταση και μόνο για την αντιμετωπιση υπόπτων που θεωρούνται επικίνδυνοι. Προκαλεί έντονο πόνο στα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα, ενω μπορεί να οδηγήσει και προσωρινή απώλεια της όρασης.

    Η ίδια η παρασκευάστρια εταιρία αναφέρει στις οδηγίες χρήσης του προιόντος οτι δεν πρεπει σε καμμία περίπτωση να χρησιμοποιείται απο απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου.

    Παρά το σάλο που προκάλεσε η προβολή του βιντεο που καταγράφει τις βιαιες σκηνές, ο σερίφης δηλώνει οτι οι οικολόγοι διαδηλωτές τελικά πήραν οτι τους άξιζε.

    Τα θύματα της επίθεσης σκοπεύουν να υποβάλουν μήνυση εναντίον των αστυνομικών, κατηγορώντας τους για άσκοπη βία και βασανιστήρια.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 31-Oct-97 14:44:27

    [17] Χρηματιστήρια

    Νέα βουτιά σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους διατηρώντας έτσι το κλίμα αβεβαιότητας στους επενδυτές. Χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν την νέα μεγάλη πτώση στις παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας , που με την σημαντική αύξηση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς προστάτευσε μεν τη δραχμή από τις ισχυρές πιέσεις των κερδοσκόπων, δημιούργησε όμως αρνητικό κλίμα στη χρηματαγορά.

    Παροδική χαρακτήρισε την κρίση ο Γιάννος Παπαντωνίου προσερχόμενος στο υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και επιτυχία.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει εντός της ημέρας τη χορήγηση βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδονησία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν στην κυβέρνηση της Τζακάρτα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας,σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Σήμερα πάντως παρατηρούνται τάσεις σταθεροποίησης και ανάκαμψης στις απογευματινές συνεδριάσεις των Χρηματιστηρίων του Χονγκ Κόνγκ και του Τόκυο, ύστερα από την αστάθεια και τη νευρικότητα που παρατηρήθηκε στο πρωινό άνοιγμα.

    Εντός του Νοεμβρίου εν τω μεταξύ διοργανώνεται έκτακτη διάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών όλων των χωρών της νοτιανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού,με πρωτοβουλία της Ιαπωνίας,προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την σταθεροποίηση των χρηματαγορών της περιοχής.

    [18] Φορολογική ενημερότητα

    Μέσα από τις σελίδες του ΙΝΤΕΡΝΕΤ θα ενημερώνουν οι Δήμοι και οι Νομαρχίες το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών και τις Εφορίες, για τις οφειλές των πολιτών από τις κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα και τα άλλα χρέη.

    Η Μαρία Δαμανάκη, επισημαίνει ότι με τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου να μη χορηγείται από τον Ιανουάριο του 1998 πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας σε όσους οφείλουν στους Δήμους πάνω από 100.000 δραχμές, νομιμοποιείται μία παρανομία.

    Η κυρία Δαμανάκη προτείνει να εξαιρεθούν με συμπληρωματική υπουργική απόφαση όλες οι κλήσεις των ιδιωτικών εταιρειών παρκομέτρων, μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα στο Συμβούλιο Επικρατείας.

    [19] Προυπολογισμός

    Την Τετάρτη στις 12 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη βουλή ο προυπολογισμό του 98 όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ποεδρος του κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 31-Oct-97 13:56:41

    [20] Χημικές Δίαιτες

    Οι χημικές δίαιτες είναι για τους περισσότερους από μας η εύκολη λύση.Υποφέρουμε για λιγότερες ημέρες,και διαπιστώνουμε τα αποτελέσματα των κόπων μας,πιο γρήγορα, πολλές φορές και μέρα με τη μέρα.

    Ομως σπάνια το επιθυμητό αποτέλεσμα θα διατηρηθεί.

    Οι επιστήμονες δεν σταματούν να τονίζουν ότι ο στόχος της δίαιτας είναι η απώλεια λιπόδους ιστού και όχι των υγρών ή της μυικής μάζας που επιτυγχάνει η χημική.Μάλιστα πολλοί καταλήγουν λιγο μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς τους με περισσότερα κιλά από όσα είχαν ξεκινήσει.

    Και εδώ οι ειδικοί επισημαίνουν τους άμμεσους κινδύνους για την υγεία που εεγγυμονούν οι χημικές δίαιτες: Η σπαστική κολίτιδα είναι η συχνότερη αλλά και οι παθήσεις του νευρικού συστήματος όπως η βουλιμία αλλά και η κατάθλιψη.

    [21] Ευθανασία

    Σε διαδικασίες παθητικής ευθανασίας ασθενών, έχουν συμπράξει 72 γιατροί στην Πάτρα με παθητική μέθοδο, παραλείποντας κάποιες θεραπευτικές προσπάθειες, αποκάλύψε χθες ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με έκθεση των γιατρών της Νευρολογικής Κλινικής του Περιφερειακού Νοσοκομείου Πάτρας.

    Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, το 24,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει ήδη συμπράξει σε παθητική ευθανασία, ενώ μόνον ένας, ομολόγησε ότι συνήργησε σε ενεργητική ευθανασία και ένας ακόμη σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

    Την ίδια ώρα, μια αγγλίδα που πάσχει από ανίατη ασθένεια, κέρδισε τη σύμφωνη γνώμη δικαστηρίου να

    της χορηγηθεί διαμορφίνη ώστε να πεθάνει σχετικά ανώδυνα.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 31-Oct-97 17:17:06
    Χαμηλές θερμοκρασίες σήμερα και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, που φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο και το Αιγαίο, τα 9 μποφώρ.

    Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σήμερα στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο ενώ βελτίωση του καιρού αναμένεται από τη Δευτέρα .

    Στην Αττική, συννεφιά, άνεμοι βορειοανατολικοί ισχυροί και πρόσκαιρα στα ανατολικά πολύ ισχυροί και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 15 βαθμους.

    Παροδικές νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη, άνεμοι μέτριοι και θερμοκρασία στην πόλη εώς 9 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Friday, 31-Oct-97 17:14:21
    Στο ίδιο μοτίβο με τον Οκτώβριο συνεχίζει, τουλάχιστον στο ξεκίνημά του και ο Νοέμβριος, με τοπικές βροχές στα Κεντρικά και Νότια, ενισχυμένους ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες. Πάντως από τη Δευτέρα και ιδιαίτερα την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός σταδικά βελτιώνεται, οι άνεμοι εξασθενούν αρκετά και ανεβαίνει η θερμοκρασία.

    Πιο αναλυτικά στη Νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχει συννεφιά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που δεν αποκλείεται τοπικά να είναι έντονες.

    Αντίθετα, στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν αποκλείεται να βρέξει για λίγο τοπικά.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά και Νότια θα είναι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα 8 μποφώρ και στα Ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο στα Βόρεια και θα κυμαίνεται στη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 5 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

    Και την Κυριακή, αν εξαιρέσουμε το Βόρειο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, που ο καιρός θα είναι καλός, στην υπόλοιπη χωρα θα υπάρχει τοπική συννεφιά με σποραδικές βροχες και πρόσκαιρες καταιγίδες, κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές, που μάλιστα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, κατά τόπους θα είναι έντονες.

    Οι άνεμοι παντού ανατολικοί-βορειοανατολικοί, εξασθενούν λίγο, φθάνοντας στα Δυτικά τα 4 με 5 μποφώρ και στα Ανατολικά τα 6 με 7, ενώ η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή, θα φθάσει στους 13 βαθμούς στα Βόρεια και στην υπόλοιπη χώρα στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

    Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι πιο καλός με λίγα σύννεφα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στις νότιες αρχικά θα σημειωθούν και πάλι πρόσκαιρες βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά και εκεί σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενησουν.

    Οι βορειοανατολικοί άνεμοι διατηρούνται, στα Δυτικά όχι περισσότερο από 4 μποφώρ, στα Ανατολικά πιο ενισχυμενοι θα φθάνουν τα 6 με 7 με τάση όμως να εξασθενήσουν από το βράδυ και η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 14 βαθμούς στα Βόρεια και στις άλλες περιοχές στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 31 October 1997 - 16:09:53 UTC