Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-01

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Σχέδιο Καποδίστριας και στο Δημόσιο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Κόντρα Μητσοτάκη - Λαλιώτη
  • [03] Δαμανάκη
  • [04] Καστανίδης
  • [05] Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Φαρμακεία
  • [07] Ιπποκράτειο - Ιός
  • [08] Γερμανικές αποζημιώσεις
  • [09] Μύνηση για την καμπάνα
  • [10] Ευρώπη
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] ΗΠΑ-Οικονομία
  • [12] Βρετανική προειδοποίηση στο Ιράκ
  • [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Φεγγάρια
  • [14] Επτάδυμα

  • [Α] Editorial: Σχέδιο Καποδίστριας και στο Δημόσιο

    Last Updated: Saturday, 01-Nov-97 13:45:07
    Σχέδιο "Καποδίστριας" εφαρμόζει η κυβέρνηση και στο δημόσιο τομέα.. Χίλιοι επτακόσιοι είκοσι οργανισμοί συγχωνεύονται ή καταργούνται.

    Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μετατάξεις.

    Απ΄την άλλη μεριά αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της κυβερνησης για σχέδιο.

    Με το σχέδιο αυτό, τελούν υπό υποχρεωτική μετάταξη τουλάχιστον δέκα χιλιάδες υπάλληλοι.

    Δεν έχουμε καμμιά ενημέρωση,δηλωσε το πρωί στον Αntenna, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος και χαρακτήρισε λάθος την τακτική της κυβερνησης να λαμβάνει αποφάσεις τέτοιου είδους,χωρίς διάλογο, ενω δεν απέκλεισε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Με βάση τη χθεσινή απόφαση του Υπυοργικού Συμβουλίου συγχωνεύεται , μεταξύ άλλων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ ενοποιούνται ακόμη και νοσοκομεία και μεταφέρονται στους δήμους περίπου 1500 βρεφονηπιακοί σταθμοι..

    Καταργείται,για άλλη μια φορά η αγροφυλακή και ενοποιούνται διάφορα ασφαλιστικά ταμεία των Αστυνομικών,οι οποίοι θα ασφαλίζονται στο ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Ακόμα το σχέδιο προβλε΄πει νκαι ενοποίηση νοσοκομείων ανά νομό.

    Πιο συγκεκριμένα : Τα νοσοκομεία θα ενοποιούνται κατά νομό ανάλογα με τον χαρακτήρα τους και θα λειτουργούν σαν συγκροτήματα

    Εξαιρούνται τα νοσοκομεία σε νησιά

    Καταργούνται το Ινστιτούτο Ερευνας νοσημάτων Θώρακος , Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας και η μέση νοσηλευτική σχολή Αμαλίας Φλέμινγκ

    Η τοπική αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει τα γηροκομεία και μεταφέρονται 12 ιδρύματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες καθώς και οι κρατικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιαγωγικοί σταθμοί. Επίσης εντάσσονται στην τοπική αυτοδιοίκηση το Κοινωνικό Κέντρο Οικογένειας και Ιδρύματα όπως η Λέσχη Εργαζόμενου Κοριτσιού στον Πειραιά και ο Οίκος Φοιτήτριας.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Saturday, 01-Nov-97 14:17:28

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Δύο 24ωρα πριν απο τη συναντηση Σημιτη - Γιλμάζ στην Κρητη, το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε θέατρο επιχειρησεων Ελληνικων και Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που πραγματοποιούν μεγάλες ασκήσεις σε πολλές περιοχές.

    Την ίδια ώρα το Γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" σε δημοσιευμά του αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χρειάστηκε να παρέμβει προσωπικά για να αποφευχθεί επικινδυνη κλιμάκωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Στην Αγκυρα,ο κοινοτικός επιτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ, δηλωσε οτι η Ευρωπαική Ενωση θεωρεί την Τουρκία ως μελλοντικό μέλος,αφησε ωστόσο να εννοηθεί οτι υπάρχει διάσταση απόψεων σε αρκετά θέματα. Η Τουρκία δεν θα δεχθεί ορους για την ενταξή της στην Ευρωπαική Ενωση απάντησε ο Μπουλέντ Ετσεβιτ.

    Τη Δευτέρα αρχίζει η τουρκική ασκηση ΤΑΥΡΟΣ και οκτώ τουρκικά F-16 θα μεταβούν για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    [02] Κόντρα Μητσοτάκη - Λαλιώτη

    Αντιπαράθεση προκλήθηκε στην Βουλή μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη και του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ, κ. Κωνσταντίνου Μητσοτακη,για την πορεια των αναπτυξιακων εργων.

    Ο κ Μητσοτακης κατηγγειλε οτι υπαρχει στο υπουργειο κομματικο κεντρο που αναθετει κατα το δοκουν τις μελετες και τα δημοσια εργα ενω ο κ Λαλιωτης απαντησε οτι η ΝΔ κρινει εξ ιδιων τα αλλοτρια και δεν υπηρξε δεν υπαρχει και δεν προκειται να υπαρξει οποιοδηποτε κεντρο για αναθεσεις εργων ή μελετων.

    Ο κ Λαλιωτης κατηγορησε την ΝΔ οτι επιδιδετε στη παραπληροφορηση στην σκανδαλολογια και στη κινδυνολογια και συμπληρωσε οτι ολα τα εργα προχωρουν κανονικα

    [03] Δαμανάκη

    Εντονη επίθεση της Μαρίας Δαμανάκη κατά του Αλέκου Παπαδόπουλου.Με ερωτησή της στη Βουλή κατηγορεί τον υπουργό ότι με την απόφαση του να μην χορηγείται φορολογική ενημερότητα σε όσους χρωστούν στους δήμους, νομιμοποιεί την παραναμία του Δημου Αθηναιων να αναθέσει σε ιδιωτες το έργο του ελέγχου της σταθμευσης.

    Τα χρέη από κλήσεις παρκοεταιρειών ,δεν θα συμπεριλαμβανονται στη ρύθμιση για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, διευκρινισε στον Αntenna, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας.

    [04] Καστανίδης

    Σε πιέσεις ενδιάμεσων προμηθευτών,μεσολαβητών, πολιτικών και γελωτοποιών στο περιβάλλον του πρωθυπουργου, αποδίδει ο Χάρης Καστανίδης την αποχώρησή του απο το υπουργείο Μεταφορών, σε συνεντευξή του σε περιοδικό.

    [05] Καραμανλής

    Το νομό Αχαϊας περιοδεύει σήμερα ο Πρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλης.

    Το πρωί επισκέφθηκε τις πληγείσες συνοικές της Πάτρας, απο τις πρόσφατες πλημμύρες.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Saturday, 01-Nov-97 14:18:22

    [06] Φαρμακεία

    Ανοιχτά από σήμερα και πάλι τα φαρμακεία όλης της χώρας μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να αναστείλουν την απεργία τους έως τις 20 Δεκεμβρίου.

    Μεχρι την ερχομένη Τριτη θα υπάρξει συνάντηση με τον

    υπουργό Υγείας και τις επόμενες μέρες με το Διοικητή του ΙΚΑ.

    Συνεχίζουν, όμως την απεργία τους έως τις 7 Νοεμβρίου οι γιατροί του ΙΚΑ. Απο τη Δευτέρα αρχίζουν πενθήμερη απεργία και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενω οι γιατροί της Αθήνας και Πειραιά, θα κάνουν στασεις εργασίας από τις 11 μεχρι τις 2 το μεσημέρι.

    [07] Ιπποκράτειο - Ιός

    Ιός επισπευσε τον θάνατο δύο ανθρώπων στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονικης, ενώ μόλυνε αλλα δύο άτομα που νοσηλευονται σε βαριά κατάσταση.

    Ως συνηθες γεγονός χαρακτηρίζουν τις ενδονοσοκομειακές ιωσεις η διοικηση και οι γιατροί του νοσοκομειου.

    [08] Γερμανικές αποζημιώσεις

    Η Γερμανία αρνειται να αποζημιωσει τους συγγενεις των εκτελεσθεντων στο Διστομο, απο τα Ναζιστικά στρατεύματα,θεωρωντας αντιθετη στο διεθνες δίκαιο σχετική απόφαση του δικαστηριου της Λειβαδιάς.Το θεμα αναμένεται να οδηγηθει στο Συμβούλιο της Ευρωπης.

    [09] Μύνηση για την καμπάνα

    Απίστευτο και όμως αληθινό. Κάτοικοι του χωριού Γουρνες Ηρακλείου κατέθεσαν μήνυση εναντίον του ιερεα γιατί τους ενοχλούσε ο ήχος της καμπάνας.

    Ο εισαγγελέας Ηρακλείου άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του ιερέα, ενώ η διεύθυνση πολεοδομίας του επέβαλε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δραχμών.

    [10] Ευρώπη

    Ο Ηρόδοτος,ο Αλεξανδρινός ποιητής Μόσχος,οι Λατίνοι Οράτιος και Οβίδιος αλλά και ο Πάπας Ευγένιος Δ' κράτησαν ζωντανό τον Μύθο της Ευρώπης ως την Αναγέννηση που καθιερώθηκε ως σύμβολο της Ηπείρου μας η εικόνα της πριγκιποπούλας από την Φοινίκη που την ερωτεύτηκε ο Δίας,την απήγαγε μεταμορφωμένος σε ταύρο ,ενώθηκε μαζί της στη Κρήτη και για να την τιμήσει έδωσε το όνομά της στον τόπο όπου την οδήγησε.

    Η Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ παρουσίασε στο Ζάππειο Μέγαρο το βιβλίο Η Αρπαγή της Ευρώπης, που περιέχει τα πρακτικά σχετικής ημερίδας.

    Τις πτυχές και τις προεκτάσεις του μύθου αναλύουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γιώργος Γιατρομανωλάκης,Αντρέ Ντισέρ, Κατρίν Λεκόμτ και Μπόντο Γκουτμίλερ.

    Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε την πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει και στα αγγλικά.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Saturday, 01-Nov-97 14:17:46

    [11] ΗΠΑ-Οικονομία

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολτιειών θα λάβουν μέρος στη σύνοδο των υφυπουργών Οικονομικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία θα ασχοληθεί με την πρόσφατη κρίση και την πιθανή σύσταση ενός ταμείου για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ασίας.

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας , Ρόμπερτ Ρούμπιν, δήλωσε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνεννόηση και συνεργασία με τις ασιατικές χώρες για τους τρόπους βελτίωσης των μηχανισμών συνεργασίας των χωρών της περιοχής και γενικότερα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του διεθνούς χρηματο-οικονομικού συστήματος να αποφεύγουν ή να επεμβαίνουν σε περίπτωση οικονομικών κρίσεων.

    Εντωμεταξυ οι υπουργοί Εξωτερικών των Αναπτυσσόμενων χωρών (G-15) άρχισαν σήμερα τη σύνοδο τους στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουαλα Λουμπούρ, για να προετοιμάσουν την ατζέντα της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    [12] Βρετανική προειδοποίηση στο Ιράκ

    Με στρατιωτικά αντίποινα απειλείται και πάλι η Βαγδάτη μετα την απόφασή της να μην επιτρέψει σε αμερικανούς εμπειρογνώμονες... να μετάσχουν στον έλεγχο των οπλικών συστημάτων του Ιρακ από τους αρμόδιους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, αν το καθεστώς της Βαγδάτης δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που αφορούν τους ελέγχους των οπλικών του συστημάτων.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την απόφαση του Ιράκ καιi προειδοποίησε τη Βαγδάτη ότι εάν επιμείνει στην απόφαση αυτή θα υποστεί "σοβαρές συνέπειες".

    [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Saturday, 01-Nov-97 14:18:43

    [13] Φεγγάρια

    Δύο ακόμη φεγγάρια σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ουρανό ανακάλυψαν χθες Αμερικανοί και Καναδοί αστρονόμοι.

    Μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί συνολικά 17 φεγγάρια γύρω απο τον μακρυνό πλανήτη,ενώ ήταν η πρώτη φορά, ύστερα από έναν αιώνα τουλάχιστον,που αστρονόμοι χρησιμοποίησαν τηλεσκόπια απο τη Γή,για να ανακαλύψουν φεγγάρια γύρω απο τον Ουρανό,σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

    Σύμφωνα με περιγραφές των αστρονόμων,τα φεγγάρια είχαν την όψη τεράστιων ακανόνιστων σωμάτων σκούρου πάγου και η διάμετρός τους δεν ήταν μεγαλύτερη των 160 χιλιομέτρων.Μάλιστα,όπως υποστηρίζει ένας απο τους αστρονόμους,και τα δύο φεγγάρια βρίσκονταν σε τροχιά γύρω απο τον Ηλιο πρίν ο πλανήτης Ουρανός τα τραβήξει εντός του πεδίου της βαρύτητας του.

    [14] Επτάδυμα

    Γενναιόδωρη ήταν η φύση ... ή για να ακριβολογούμε η επιστήμη, για την 29χρονη Μπόμπι Μακ Κόγκι, η οποία μετά από ορμονοθεραπεία είναι έτοιμη να φέρει στον κόσμο επτάδυμα. Ετσι η μέχρι σήμερα μοναχοκόρη της σύντομα θα γίνει απλώς το πρώτο παιδί μιας πολυμελόύς οικογένειας.

    Η Μπόμπι Μακ Κόγκι βρίσκεται στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και κανονικά περιμένει να γεννήσει τον Ιανουάριο, αλλά οι γιατροί περιμένουν πρόωρη γέννα.

    Οι γυναικολόγοι και οι μαιευτήρες στο νοσοκομείο των Μεθοδιστών, στην Αϊόβα παρακολουθούν συνεχώς την πορεία της

    εγκυμοσύνης της Μπόμπι, αφού δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο η γέννηση επτάδυμων.

    Ο ευτυχής χαζομπαμπάς είναι πωλητής αυτοκινήτων και μάλλον ετοιμάζεται να αγοράσει πουλμανάκι.

    Η Μπόμπι αν όλα πάνε καλά θα φέρει στον κόσμο τέσσερα αγοράκια και τρία κοριτσάκια. Η τελευταία επταπλή κύηση που έχει καταγραφεί στα ιατρικά χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν το 1985.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Saturday, 1 November 1997 - 17:58:02 UTC