Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ε.Β.Ε.Α
  • [02] Πάγκαλος-Βρυξέλλες
  • [03] Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [04] Κολιοπάνος-Κυότο
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Προσλήψεις στο Δημόσιο
  • [06] Παιδεία-Καταλήψεις
  • [07] Συγκοινωνίες
  • [08] Ερμού
  • [09] Ωράριο καταστημάτων
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Σερβία-Εκλογές
  • [11] Τουρκία-Βουλγαρία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Σύνοδος Ισλαμικών χωρών
  • [13] Κίνα-ΗΠΑ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Ρωσία-Αντόνωφ
  • [15] Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] ΚΕΠΥΟ
  • [17] Εντοκα
  • [18] Αυθαίρετα-Πρόστιμα
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [19] Τρόφιμα-Δημόσια υγεία
  • [20] Πίεση
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης

    Last Updated: Tuesday, 09-Dec-97 11:36:56
    Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης χθες κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός απηύθηνε νέα προειδοποίηση στους διαφωνούντες, τονίζοντας πως οι διαφωνίες φθείρουν την κυβέρνηση και όσοι δεν συμφωνούν με το πρόγραμμα της θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους.

    Ο κ.Αρσένης από την πλευρά του επανέλαβε ότι έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση στα αρμόδια όργανα για τα θέματα του ΝΑΤΟ.

    Επίσης συζητήθηκαν και οι Δημοτικές εκλογές, όπου οι κύριοι Οικονόμου και Δασκαλάκης διεφώνησαν με την υποψηφιοτητα της Μαρίας Δαμανάκη ενώ για τη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να στηριχθεί η υποψηφιοητα του Θρασύβουλου Λαζαρίδη.

    Ο κύριος Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Ε.Γ επεσήμανε την ανάγκη συλλογικότητας των κομματικών στελεχών διότι η εικόνα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή το αδικεί.

    Ο Μανώλης Δασκαλάκης εισερχόμενος δήλωσε ότι η τρομοκρατία που προσπάθούν να επιβάλλουν κάποιοι, δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα διότι οι απόψεις θα λέγονται ελεύθερα ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαππας υπογράμμισε οτι κάποιοι δημιουργούν συστηματικά προβλήματα στην κυβέρνηση με τη στάση τους και οτι συντομα θα τους βαρεθεί ο κοσμος.

    Νωρίτερα σε συνέντευξη του ο Υπουργός Αμυνας Ακης Τζοχατζόπουλος, απάντησε στις εσωκομματικές επικρίσεις για την συμφωνία τονίζοντας ότι κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικης του ΠΑΣΟΚ, ενώ απέδωσε τις επιθέσεις εναντίον του σε εσωκομματικές σκοπιμότητες.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 09-Dec-97 12:19:24

    [01] Ε.Β.Ε.Α

    Ο κύριος Γιάννης Παπαθανασίου εξελέγη και πάλι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Συγκέντρωσε ποσοστό 63% εναντί 37% του αντιπαλου του , Ανδρέα Αθανασούλη.

    Σε δηλώσεις του ο νέος προεδρος του ΕΒΕΑ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως ένα ''πραγματικό μύνημα εκσυγχρονισμού'' που έστειλε η αγορά στα κόμματα και στην κοινωνία.

    Ανέφερε επίσης ότι η μάχη ήταν έντονη και άνιση λόγω των απαράδεκτων μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων ορισμένων κομματικών και κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόσθεσε όμως ότι σε ότι αφορά τη συνεργασία του ΕΒΕΑ με την κυβέρνηση - την οποιαδήποτε κυβέρνηση- δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτε στην τακτική που είχε μέχρι σήμερα.

    Από την πλευρά του ο κύριος Αθανασούλης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι σεβαστό, ενώ η απήχηση της παράταξης του και των στελεχών της είναι μεγαλύτερη από το εκλογικό ποσοστό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήταν οι πρωταγωνιστές της προεκλογικής περίοδου και καταλύτης στις εξελίξεις.

    [02] Πάγκαλος-Βρυξέλλες

    Αδιέξοδο και ένα ακόμη Ελληνικό "οχι" , ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών χωρών να πιέσουν τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, για να αποδεχθεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    Σε συνέτνευξη τύπου ο Θόδωρος Πάγκαλος τόνισε οτι η Ελλάδα διαφωνεί με τη θεσμοθέτηση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης υπό την μορφή που προτείνεται στην εκθεση που παρουσίασε στο Συμβούλιο των 15 υπουργών Εξωτερικών η λουξεμβουργιανή προεδρία.Θεωρεί δε ότι τόσο για τη θεσμοθετησή της όσο και για το ειδικότερο θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας, αναγκαία προυπόθεση είναι ο ορισμός μερικών κανόνων συμπεριφοράς, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση της γενικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αρχές τις οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να αποδεχθούν οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν σε αυτή.

    Ο υπουργός Εξωτειρκών επανέλαβε οτι η Ελλάδα διατηρεί τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει ως προς το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και κατά συνέπεια έναντι αυτής καθεαυτής της θεσμοθέτησης της.

    Παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα προς τη κατευθυνση του εκδημοκρατισμού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της, ενώ σε ότι αφορά τη στάση της στο Κυπριακό ανέφερε ότι θα πρέπει να συμβάλει θετικά στην επίλυσή του και να παψει να θέτει οποιοδήποτε εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι "δεν συζητά κανείς επί των κυριαρχικών του δικαιωμάτων" τονίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία ειναι η μόνη χώρα σήμερα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να επιζητεί αλλαγές συνόρων

    [03] Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Aπαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την παρουσίαση (demonstation) του μαχητικού F-15 στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για τελική άδεια πώλησης παρά μόνο για ένα προκαταρκτικό στάδιο της όλης διαδικασίας. ``Είναι μια προκαταρκτική απόφαση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην κατασκευάστρια εταιρία την άδεια να πραγματοποιήσει πτήσεις επίδειξης στην Ελλάδα ως μέρος της προσπάθειας της να ανταγωνισθεί για την προτεινόμενη αγορά από την Ελληνική αεροπορία προηγουμένων (advanced) μαχητικών αεροσκαφών...

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προηγουμενως δώσει ανάλογη άδεια και στην κατασκευάστρια των F-16.

    Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας αριθμός ευρωπαϊκών μαχητικών λαμβάνουν μέρος στο συναγωνισμό. Ανώτατοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέτασαν με προσοχή αυτή την απόφαση να δοθεί άδεια για την παρουσίαση του υπερσύγχρονου (sophisticated) αεροσκάφους για να διασφαλίσουν ότι συμβαδίζει με το ενδιαφέρον μας για την υποστήριξη του θεμιτού (legitmate) εκσυγχρονισμού νατοϊκών συμμάχων, την προώθηση της αμερικανικής βιομηχανίας και την εξασφάλιση της σταθερότητας στη νότια Ευρώπη. Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να επιλέξει αμερικανικό αεροσκάφος για την αγορά, τότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να αποφασίσει σε εκείνο το σημείο κατά πόσο θα δώσει την άδεια για μια τέτοια πώληση... Πρέπει να ζυγίσουμε -γι' αυτό προσεγγίζουμε τέτοιες αποφάσεις σε πνεύμα πολύ προσεκτικής εξέτασης - τις συνέπειες στο Αιγαίο, να συμβάλουμε στη σταθερότητα, όχι το αντίθετο``.

    [04] Κολιοπάνος-Κυότο

    Η Ελληνική πρόταση ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, δήλωσε στον Antenna, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεόδωρος Κολιοπάνος,που εκπορσωπεί την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Κυότο για το Κλίμα του Πλανήτη.

    Πρόσθεσε πως οι Ηνωμενες απορρίπτουν την ευρωπαϊκή πρόταση για μείωση των ρύπων κατά 15%,λόγω των πιέσεων απο τις βιομηχανίες και τις εταιρείες πετρελαίου.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 09-Dec-97 13:14:16

    [05] Προσλήψεις στο Δημόσιο

    Τεράστιες ουρές και σήμερα στις Νομαρχίες, από χιλιάδες νέους και νέες που επιζητούν μιά θέση στο Δημόσιο. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει τα μεσάνυκτα, ενώ για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων που προτίμησαν κατά την ελληνική συνήθεια την τελευταία ώρα, έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι υπάλληλοι.

    Συνωστισμός για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, παρατηρείται και στην Θεσσαλονίκη.

    [06] Παιδεία-Καταλήψεις

    Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στην Παιδεία, με καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημιακών σχολών, στην Αθήνα και στην περιφέρεια.

    Αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων, είναι η κατάργηση του Νόμου Αρσένη για τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. ενώ την Παρασκευή προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πορεία στο Υπουργείο Παιδείας.

    Μπαράζ καταλήψεων και στη Βόρεια Ελλάδα. Υπό κατάληψη βρίσκονται τα περισσότερα τεχνικά και πολυκλαδικά Λύκεια, καθώς και Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    [07] Συγκοινωνίες

    Χωρις λεωφορεια τρολλεϋ και ηλεκτρικό μεχρι τις τρεις το μεσημερι η πρωτευουσα λόγω στασεως εργασιας των εργαζομενων, που ζητουν προσληψη επιπλεον οδηγων και ανανεωση του στολου των οχηματων.

    Σήμερα επίσης θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες σε γενικές συνελεύσεις αν θα συνεχισουν τις κινητοποιήσεις.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αntenna, ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί νέες προσλήψεις ενώ ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες της σύμβασης για προμήθεια 750 λεωφορείων.

    Παράλληλα άφησε αιχμές για τον προκατοχό του, στο υπουργείο, κάνοντας λόγο για "ημιτελή νομοσχέδια".

    [08] Ερμού

    Παραδίνεται στην κίνηση σε λίγες ημέρες ο πεζόδρομος της Ερμού, η διαμόρφωση του οποίου στοίχισε 1,3 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Στη μεσαία λωρίδα θα κυκλοφορούν mini-bus, ενώ στις άκρες υπάρχει πρόβλεψη για την κίνηση τυφλών.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει και για ομοιόμορφες πινακίδες στα καταστήματα.

    [09] Ωράριο καταστημάτων

    Συνεχόμενο ωράριο θα ισχύσει στα εμπορικά καταστήματα κατα την εορταστική περίοδο, δηλαδή απο την Δευτερα 15 Δεκεμβρίου έως το τέλος του χρόνου.

    Τα καταστήματα θα ανοιγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 8 το βράδι.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 09-Dec-97 12:19:10

    [10] Σερβία-Εκλογές

    Ο Γιουγκοσλαβος υπουργός Εξωτερικών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Σερβία.

    Συγκέντρωσε περίπου 43% έναντι 32,5% του αντιπάλου του Σέσελι, τον οποίο θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο στις 21 Δεκεμβρίου, επειδή δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Το ποσοστό συμμετοχής των 7,2 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν 51%.

    Σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου που ακυρώθηκαν λογω του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής, τοσο οι σοσιαλιστές όσο και ο ακροδεξιός Σέσελι, αύξησαν τη δύναμη τους ενώ αποδυναμωμένος εμφανίσθηκε ο Βουκ Ντράσκοβιτς, που αποκλείστηκε απο τον επόμενο γύρο.

    [11] Τουρκία-Βουλγαρία

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ και ο Βούλγαρος ομόλογός του Ιβάν Κοστόφ υπέγραψαν σήμερα τέσσερεις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

    Ο κ. Γιλμάζ που βρίσκεται στην Σόφια για διήμερη επίσημη επίσκεψη, δήλωσε μετά την υπογραφή των συμφωνιών ότι θα συνεισφέρουν στις σχέσεις καλής γειτονίας και θα δώσουν ώθηση στην οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν προαναγγελθείσα συμφωνία, για την χάραξη συνόρων κατά μήκος του ποταμού Ρεζόφσκα που εκβάλει στην Μαύρη Θάλασσα. Επίσης συμφώνησαν για τελωνειακή συνεργασία, για πολιτιστικές ανταλλαγές και τέλος υπέγραψαν πρωτόκολλο που περιλαμβάνει και την Ρουμανία, για την καταστολή της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης.

    Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός πρότεινε την κατασκευή τριών υδροηλεκτρικών σταθμών για την ενίσχυση των εξαγωγών ενέργειας προς την Τουρκία. "Σκοπός μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνίες που θα επιτρέψουν στην Βουλγαρία να γίνει κέντρο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή", δήλωσε ο κ. Κοστόφ.

    Αύριο οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο για δημιουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Να σημειωθεί οτι το μεταξύ τους εμπόριο το 1996 ανήλθε σε 461 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τηνεποχή του ψυχρού πολέμου που η τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού - ήταν υπό πολιτιστικό και θρησκευτικό διωγμό. Σήμερα συνασπισμός του οποίου ηγείται το Τουρκικό Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες, είναι ο τρίτος πιο ισχυρός πολιτικός σχηματισμός της χώρας.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 09-Dec-97 12:19:38

    [12] Σύνοδος Ισλαμικών χωρών

    Ανοίγοντας τις εργασίες της 8ης συνόδου κορυφής της Οργάνωσης ισλαμικής διάσκεψης στην Τεχεράνη, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολλάχ Αλί Χαμενεϊ απηύθυνε έκκληση στον ισλαμικό κόσμο "να αναλάβει την πρωτοβουλία για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης" και τόνισε πως "μέχρι τώρα ήταν ο εχθρός που είχε την πρωτοβουλία και εμείς παραπονιόμασταν".

    Αναφερόμενος στο Ισραήλ ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν τόνισε ότι "ο εχθρός εγκαταστάθηκε στην γη της Παλαιστίνης, όπλισε τους εποίκους, διαίρεσε την αραβική γη, προσάρτησε εδάφη της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Συρίας".

    Νωρίτερα, ο σαουδάραβας πρίγκηπας Αμπντουλάχ είχε εκφράσει την επιθυμία να μεσολαβήσει ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δυο χωρών.

    Οι εργασίες της συνόδου άρχισαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου του Ιράν ενώπιον δεκάδων ηγετών ισλαμικών χωρών.

    Στη σύνοδο μετέχουν ηγέτες από 55 ισλαμικές χώρες του κόσμου, που εκπροσωπούν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

    Παραυρίσκεται επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπντέλ Μεγκίντ.

    Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων ηγετών στην ιρανική πρωτεύουσα από την επανάσταση του 1979 και η Τεχεράνη ελπίζει ότι η θεαματική αυτή συμμετοχή στην Διάσκεψη θα αποδείξει την ήττα των αμερικανικών προσπαθειών για την απομόνωση του Ιράν.

    Στη διάρκεια των εργασιών, που θα κρατήσουν τρεις ημέρες, θα συζητηθούν και θα εγκριθούν 142 αποφάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον μουσουλμανικό κόσμο, από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ως το Αφγανιστάν, την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δράσης των φονταμενταλιστών.

    Πάντως, η Γκαμάα αλ Ισλαμίγια διέψευσε σήμερα ότι εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία δεσμευόταν να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της τουριστικής βιομηχανίας και των ξένων τουριστών στην Αίγυπτο.

    Η νέα εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη διάσπασης στους κόλπους της Γκαμάα αλ Ισλαμίγια, που είναι η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση στην Αίγυπτο,ανάμεσα σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της εκεχειρίας με την κυβέρνηση και τους σκληροπυρηνικούς που είναι αντίθετοι σε κάθε συνδιαλλαγή.

    [13] Κίνα-ΗΠΑ

    Η Κίνα επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εμμονή τους στην πολιτική της διατήρησης των πυρηνικών ως αποτρεπτικού όπλου και απηύθηνε έκκληση στην Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε περικοπές στο πυρηνικό της οπλοστάσιο.

    Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, Τανγκ Γκουοκιάνγκ είπε χαρακτηριστικά πως "Τώρα που ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει, η διεθνής κατάσταση έχει ηρεμήσει αρκετά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κατέχουν ένα μεγάλο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων και να επιμένουν στην πολιτική της πυρηνικής αποτροπής".

    Επίσης, αποκάλεσε την συνάντηση του αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον κινέζο αντιφρονούντα Ουέι Ζινγκσένγκ ως "τελείως λάθος".

    Ο Πρόεδρος Κλίντον δέχτηκε χθες στον Λευκό Οίκο τον Ουέι, γνωστότερο υπερασπιστή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ο οποίος απελευθερώθηκε για ιατρικούς λόγους από τις κινεζικές φυλακές, πριν από τρείς εβδομάδες και κατέφυγε στις ΗΠΑ.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 09-Dec-97 13:14:30

    [14] Ρωσία-Αντόνωφ

    Με το θερμόμετρο να δείχνει 20 υπό το μηδέν, τα σωστικά συνεργεία ουσιαστικά τέλειωσαν το ψάξιμο τούβλο προς τούβλο για επιζώντες από την συντριβή του Αντόνωφ 124 το Σάββατο πάνω σε πολυκατοικία της πόλης Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

    Βρήκαν 59 πτώματα αλλά αναγνωρίστηκαν μόνο τα 11. Τα υπόλοιπα είναι απανθρακωμένα σε βαθμό που δεν χωράει αναγνώριση.Ο απολογισμός των νεκρών έχει φθάσει τους 65 αλλά οι αριθμοί κυμαίνονται. Στο αεροσκάφος που μετέφερε δύο μαχητικά αεριωθούμενα Σουχόϊ επέβαιναν 23 άτομα. Δώδεκα άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται,από τους οποίους οι πέντε παιδιά.

    Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί σταμάτησαν να λειτουργούν οι δύο κινητήρες του Αντόνωφ-124 το οποίο ναυπηγείται στην Ουκρανία από την εταιρία Αβιαστάρ.

    Μία πιθανή αιτία που διερευνάται είναι η χρήση καυσίμου κατώτερης ποιότητας.

    [15] Ανθρώπινα δικαιώματα

    Κάθε πέρσι καί καλύτερα.

    Ισως είναι η φράση πού ταιριάζει περισσότερο στό θέμα τού σεβασμού τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καί στήν ανησυχητική κατάσταση πού επικρατεί σέ όλον τόν κόσμο.

    Πλησιάζουμε πρός τό δύο χιλιάδες καί αντί ο σεβασμός τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ριζώνει όλο καί πιό βαθειά στήν ανθρώπινη συνείδηση δυστυχώς αυτή πού συνεχώς ανεβαίνει είναι η κατάφωρη καταπάτηση τους.

    Η ετήσιες εκθέσεις τής οργάνωσης Χιούμαν Ράιτς Γουότς, κανονικά θά έπρεπε νά είναι γροθιά στό στομάχι τών κυβερνώντων.

    Οπως επισημαίνουν όμως οί συντάκτες τής έκθεσης, τό μόνο πού συμβαίνει είναι κάποιες περιορισμένες διακοσμητικές ώς επί τό πλείστον βελτιώσεις.

    Οί συλλήψεις, οί φυλακίσεις, οί εξαφανίσεις καί οί

    βασανισμοί πολιτικών κρατουμένων βρίσκονται στήν ημερήσια διάταξη σέ τουλάχιστον 151 χώρες τού πλανήτη, από νόμιμες κυβερνήσεις καί από ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες.

    Οί ετήσιες εκθέσεις τής Χιούμαν Ράιτς Γουότς περιγράφουν λεπτομερώς φρικαλεότητες καί κατάφωρες καταπατήσεις τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνον πολιτικών κρατουμένων αλλά καί γυναικών καί παιδιών.

    Η Κίνα εκτελεί εξακολουθεί νά κρατάει στίς φυλακές η υπό περιορισμό τούς χιλιάδες αντιφρονούντες ενώ δείχνει νά κωφεύει στίς εκκλήσεις τής διεθνούς κοινότητας γιά σεβασμό τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καί στίς απειλές γιά επιβολή οικονομικών μέτρων.

    Οί εκτελέσεις κρατουμένων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

    Η Τουρκία καταπνίγει μέ τήν βία κάθε είδους διαδήλωση καί κάθε κραυγή πού προσπαθεί νά υπερασπισθεί τά ανθρωπινα δικαιώματα ατόμων καί ομάδων, φιμωνεται επιδεικτικά.

    Στήν Βραζιλία κυριαρχεί μία άλλη μορφή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η κατάχρηση εξουσίας τής αστυνομίας καί οί βάρβαροι τρόποι αντιμετώπισης τού εγκλήματος πού υιοθετούνται από τά όργανα τής τάξης είναι γεγονότα πού έχουν καταγραφεί άπειρες φορές από τίς τηλεοπτικές κάμερες.

    Η τραγική κατάσταση τών φυλακών τής Βραζιλίας καί η κατάφωρη παραβίασξη τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τών κρατουμένων έχουν απασχολήσει άπειρες φορές τήν οργάνωση Χιούμαν Ράιτς Γουότς.

    Η κατάσταση στήν Μπούρμα χειροτερεύει χρόνο μέ τόν χρόνο.

    Οί πολιτικοί τής ασιατικής χώρας αναλώνονται σέ κούφια λογύδρια, οί ξένοι δημοσιογράφοι απαγορεύεται νά εισέλθουν στήν χώρα, οί αντιφρονούντες περιορίζονται στίς φυλακές γιά μεγάλα χρονικά διαστήματα καί οί ένοπλες συγκρούσεις τών κυβερνητικών μέ τίς ομάδες τών ανταρτών συνήθως στοιχίζουν τήν ζωή σέ αθώους πολίτες.

    Στην Καμπότζη έγινε πραξικόπημα καί η Ινδονησία, η Ινδία, τό Πακιστάν καί η Σρι Λάνκα συγκλονίζονται από ένοπλες συγκρούσεις.

    Αυτά είναι ελάχιστα παραδείγματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ομως καί η βια κατα των γυναικων αποτελει σημερα ίσως την μεγαλυτερη καταπατηση δικαιωματων στον κοσμο και αναδεικνύεται στη φετεινη εκθεση του Ορανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Τά στοιχεία είναι συγκλονιστικά.

    Περισσοτερα απο 60 εκατομμυρια γυναικων σε ολο τον κοσμο εχουν χασει τη ζωη τους απο τη βια.

    Οι περιπτωσεις βιας πού έχουν καταγραφεί περιλαμβανουν δολοφονιες λογω προικας στην Ινδια, συζυγικη βια στις ΗΠΑ, βιασμους σε ολο τον κοσμο, δολοφονιες βρεφων πού είχαν τήν ατυχία νά γεννηθούν μέ λάθος φύλλο και ακρωτηριασμούς γυναικειων οργανων στήν Αίγυπτο καί σέ άλλες μουσουλμανικές χώρες.

    Τήν μερίδα τού λέοντος στήν πίτα τής καταπάτησης τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεκδικούν τά παιδιά.

    Καθε χρονο, πανω απο ενα εκατομμυριο παιδια, κυριως κοριτσια εξωθουνται στην πορνεια, στην πλειονοτητα τους στην Ασια.

    Απο τα 140 εκατομμυρια παιδιων που δεν πηγαινουν σχολειο τα δυο τριτα ειναι κοριτσια.

    Τά ορυχεία, τά εργοστάσια καί οί πρόχειρες βιοτεχνίες τής Ασίας έχουν ώς εργάτες μικρά παιδιά, τά οποία μήν μπορώντας νά κάνουν αλλοιώς δουλεύουν περισσότερες από 18 ώρες τήν ημέρα.

    Τό απογοητευτικό σκηνικό γίνεται ακόμη πιό θολό στήν μαύρη ηπειρο.

    Χιλιάδες οί πρόσφυγες στήν Ρουάντα, τό Ζαίρ, τήν Σομαλία αλλά καί σέ αλλες χώρες που ακόμη δέν έχουν βρεί τόν δρόμο τους άν καί έχουν περάσει δεκάδες χρόνια από τό τέλος τής εποχής τής αποικιοκρατίας.

    Οί αντιμαχόμενες φυλές μάχονται γιά τήν κατάληψη τής εξουσίας καί όπως πάντα τήν πληρώνουν οί άμαχοι.

    Εκατομμύρια παιδιά καί ενήλικοι ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο από τά εκατομμύρια εκατομμυρίων ναρκών πού βρίσκονται θαμμένες στό έδαφος τού πλανήτη, ξεχασμένες καί αφημένες νά περιμένουν υπομονετικά τά αθώα καί ανυποψίαστα θύματα τους μετά από τό τέλος κάποιου εμφυλίου πολέμου.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 09-Dec-97 13:14:00

    [16] ΚΕΠΥΟ

    Αρχίζει εντός των ημερών η αποστολή από το ΚΕΠΥΟ των εντύπων για τη φορολογία εισοδήματος.

    Το ΚΕΠΥΟ από διασταυρώσεις εντόπισε πάνω από 70 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές που δεν δήλωναν εισοδήματα καθώςκ αι ιδιοκτήτες αυτοκινητων που δεν τα ειχαν δηλώσει.

    [17] Εντοκα

    Αύξηση αντί της αναμενόμενης μείωσης σημειώθηκε στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Τα ετήσιας διάρκειας από 11,2 ανέβηκαν στο 11,3%.

    [18] Αυθαίρετα-Πρόστιμα

    Υψηλά πρόστιμα για τα αυθαίρετα πού θά μπορούν όμως νά εξοφλούνται σέ 12 μηνιαίες δόσεις και κατεδάφιση για όσους δεν τα πληρώσουν προβλέπει σχέδιο προεδρικού διατάγματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Τά πρόστιμα γιά κατοικίες θά φθάνουν μέχρι καί 2 εκατομμύρια ενώ γιά τουριστικές εγκαταστάσεις καί εμπορικά κτίσματα μέχρι καί 60 εκατομμύρια.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 09-Dec-97 12:22:05

    [19] Τρόφιμα-Δημόσια υγεία

    Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έγιναν απο οργανώσεις προστασίας καταναλωτών αλλά και σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων στην Ελλάδα, προκύπτει άμεσο πρόβλημα δημόσιας υγείας απο την πώληση νοθευμένων, σάπιων και μολυσμένων τροφίμων που καλύπτει όλο το φάσμα των τροφίμων, απο το πόσιμο νερό και το ελαιόλαδο, ως το κρέας, τα αλλαντικά και τα συσκευασμένα προϊόντα.

    Με γραπτή ερώτηση που υπέβαλε στην Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάκης Λαμπρίας, ερωτά τί μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εξασφαλίσει την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα στην Ελλάδα καθώς και το δικαίωμα υγείας των Ελλήνων πολιτών.-

    [20] Πίεση

    Ερευνητές του Γαλλικού ινστιτούτου Ινσέρμ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Δρ Αθανάσιο Μπενέτο ανακοίνωσαν ένα νέο τρόπο μέτρησης της πίεσης του αίματος που θα μπορεί να προβλέπει με ακρίβεια αν κάποιος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του εξαιτίας κάποιου καρδιακού νοσήματος.

    Ο Δρ Μπενέτος και οι συνεργάτες του τόνισαν πως το εύρος του σφυγμού --η διαφορά ανάμεσα στην ανώτερη ( συστολική) και στην κατώτερη (διαστολική) πίεση-- δείχνει ποιός κινδυνεύει περισσότερο.

    Επι είκοσι χρόνια, η επιστημονική ομάδα του ινστιτούτου μελέτησε 19.000 άντρες ηλικίας 40 έως 69 χρόνων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως εκείνοι των οποίων η διαφορά στη μέτρηση της πίεσης ξεπερνούσε το 65 είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που η διαφορά ήταν 45. "Η μέτρηση του εύρους του σφυγμού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που διατρέχει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά", επεσήμανε ο Δρ Μπενέτος, σε άρθρο του που δημοσιευεται στην επιθεωρηση "Υπέρταση" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

    Η έρευνά έδειξε πως όταν η διαφορά των δύο πιέσεων είναι μεγάλη αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτου και ειδικά θανάτου λόγω κάποιου καρδιοαγγειακού νοσήματος, όπως η νόσος της στεφανιαίας. Και αυτό ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες ή από την πιεση του αίματος", υπογράμμισε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής.

    Σύμφωνα με τον Δρ. Μπενέτο, κανονική θεωρείται μια πίεση 130/85 ή χαμηλότερη. Το εύρος του σφυγμού ενός ανθρώπου με αυτήν την πίεση είναι 45, ενώ στο 65 μετριέται το εύρος του σφυγμού ενός ανθρώπου με πίεση 159/90, που σημαίνει, σύμφωνα με τον Δρ Μπενέτο, πως ο άνθρωπος αυτός διατρέχει αυξημένο κίνδυνο. πως το εύρος του σφυγμού --η διαφορά ανάμεσα στην ανώτερη (συστολική) και στην κατώτερη (διαστολική) πίεση-- δείχνει ποιός κινδυνεύει περισσότερο.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 09-Dec-97 13:14:59
    Σταδιακή βελτίωση του καιρού σήμερα στη χώρα , με το κρύο όμως να παραμένει αισθητό κυρίως τις βραδυνές και πρωινές ώρες .

    Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα ανατολικά ισχυροί εώς πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις που φθάνουν και τα 9 μποφώρ.

    Αργότερα όμως αναμένεται σταδιακή εξασθένηση.

    Τοπική συννεφιά με πιθανότητα ασθενούς βροχής σήμερα στην Αττική - Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 13 βαθμούς .

    Πρόσκαιρη συννεφιά και για τη Θεσσαλονίκη - άνεμοι βόρειοι ασθενείς εώς μέτριοι και θερμοκρασία που δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς .

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 09-Dec-97 13:14:50
    Βελτιώνεται σταδιακά σήμερα ο καιρός, οι βροχές περιορίζονται στις Ανατολικές και Νότιες περιοχές.

    Οι άνεμοι παραμένουν βόρειοι γύρω στα 4 μποφώρ στα Δυτικά, πιο ενισχυμένοι στα Ανατολικά θα φθάνουν τα 6 με 7 και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο τα 8 και 9 μποφώρ, με βαθμιαία όμως εξασθένηση και η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα φθάσει στα Βόρεια τους 10 βαθμους, στα Δυτικά τους 15 και στην υπόλοιπη χώρα τους 14 βαθμούς Κελσίου.

    Σχεδόν αίθριος θα ειναι ο καιρός αυριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Οι άνεμοι ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις και μόνο στο Νότιο Αιγαίο βόρειοι γύρω στα 4 με 5 μποφώρ και η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει άνοδο και θα φθάσει τους 12 βαθμούς στα Βόρεια και τους 14 με 15 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Και την Πέμπτη, παρά την τοπική συννεφιά ο καιρός θα είναι σχετικά καλός, με βορειοδυτικούς ανέμους που μόνο κατά τόπους στα πελάγη θα φθάνουν τα 6 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία παραμένει αμετάβλητη και θα φθάσει στα Βόρεια τους 12 βαθμούς και στην υπόλοιπη τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

    Από το Σάββατο όμως, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 9 December 1997 - 15:05:06 UTC