Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-19

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ο τελευταίος μεγάλος

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Δημοτικές εκλογές
  • [02] Αθήνα 2004
  • [03] Απάντηση του πενταγώνου στους Τουρκικούς ισχυρισμούς
  • [04] Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Απεργίες
  • [06] Ευαγγελισμός
  • [07] Ναυάγιο
  • [08] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Τουρκία-Ισλαμιστές
  • [10] Τουρκία-S300
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Ιορδανία-Δολοφονίες
  • [12] Βρετανία-Σίν Φέι
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Χρυσές Σφαίρες
  • [14] ΗΠΑ-Β΄Παγκόσμιος
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Φορολογικές δηλώσεις
  • [16] Δίωξη οικονομικού εγκλήματος
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ο τελευταίος μεγάλος

    Last Updated: Monday, 19-Jan-98 14:08:41
    Ησυχα και απλά, χωρίς επικήδειους και σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο κηδεύτηκε σήμερα από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, ο κορυφαίος ηθοποιός Δημήτρης Χόρν.

    Ο θάνατος του κορυφαίου μας ηθοποιού, προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση.

    Τη θλίψη του εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, από τη Βομβάη τής Ινδίας όπου βρισκόταν όταν έμαθε για το χαμό του μεγάλου ηθοποιού, εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του τονίζοντας ότι μαζί με το Δημήτρη Χορν έφυγε ένα μεγάλο κεφάλαιο τής καλλιτεχνικής δημιουργίας στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

    Ο Κώστας Σημίτης δήλωσε:

    Εκφράζω τη λύπη μου για το θάνατο ενός ξεχωριστού Ελληνα ηθοποιού,του Δημήτρη Χορν.Η πορεία του και η συμβολή του στο θέατρο και τον κινηματογράφο υπήρξε λαμπρή.Ο μεγάλος πρωταγωνιστής,θα μείνει φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές των Ελλήνων ηθοποιών.

    O Ευάγγελος Βενιζέλος από την Στοκχόλμη:

    Ο Δημήτρης Χορν συνέδεσε το όνομά του, το πλούσιο ταλέντο του, τη μοναδική σκηνική του παρουσία και το πέρασμα από τη μεγάλη οθόνη, με μια ολόκληρη εποχή. Οι Ελληνες τον είχα κατατάξει στις κορυφαίες θέσεις των ομοτέχνων του από πολύ νωρίς. Και εκεί παρέμεινε σταθερά. Η ελληνική κοινωνία θα διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της εικόνας και της γοητείας του. Εκ΄ μέρους της κυβέρνησης εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

    Ο Πρόδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής:

    Η Ελλάς έχασε έναν μεγάλο της Τέχνης. Ο Δημήτρης Χορν υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου θεάτρου με καταξίωση, αναγνώριση και φήμη που είχε υπερβεί τα σύνορα της χώρας. Η προσφορά του στην Ελληνική θεατρική και γενικότερα πνευματική ζωή υπήρξε τεράστια.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 19-Jan-98 13:57:21

    [01] ΠΑΣΟΚ-Δημοτικές εκλογές

    Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ και επισήμως την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για τον Δήμο της Αθήνας, και των κυρίων Λαζαρίδη και Φωτίου για τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιά, αντιστοίχως.

    Δεν θα έλεγε όχι αν το ΠΑΣΟΚ του ζητούσε να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στην Αθήνα, δηλώνει σε συνεντευξή του, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο αναμένεται να ασχοληθεί και με την κρίση στην οργάνωση της νεολαίας του κόμματος.

    Το Σαββατοκύριακο συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, χωρίς, όμως τη συμμετοχή της εκσυγχρονιστικής ομάδας, που θέτει ώς όρο για τη συμμετοχή της στις διαδικασίες του συνεδρίου, να γίνουν αποδεκτές οι εγγραφές 15 χιλιάδων νέων μελών.

    Τη δυσαρέσκειά του για τα όσα συμβάινουν στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, εκφράζει ο Γιάννης Σουλαδάκης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ενώ δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση της κυβέρνησης και κάνει λόγο για ορισμένους υπουργούς που συμπεριφέρονται σαν "πρωθυπουργεύοντες πρωθυπουργοί".

    [02] Αθήνα 2004

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να του προτείνει να αναλάβει Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004, ενώ θα τον ενημερώσει και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τη δομή και λειτουργία των φορέων που θα αναλάβουν την οργάνωση της Ολυμπιάδας.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση δύο επιτροπών, της Εθνικής και της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Η Εθνική Επιτροπή θα προεδρεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει δύο σκέλη.

    Την ευρεία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι φορέων και στην Τακτική Επιτροπή με αρμοδιότητα πολιτικής εποπτείας και θα συμμετέχουν οι κύριοι Βενιζέλος, Φούρας, Παχτάς και Βερελής καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.

    Η Οργανωτική Επιτροπή θα είναι ανώνυμη εταιρεία με πρόεδρο, αντιπρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και 12 μέλη, ενώ θα ιδρυθούν και θυγατρικές εταιρείες.

    Για τη θέση του Προέδρου συζητώνται ακόμα πολλά ονόματα.

    Αντιπρόεδροι θα ορισθούν ο Δήμαρχος της Αθήνας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμεητηρίου Ελλάδας και ο Λαμπης Νικολάου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    [03] Απάντηση του πενταγώνου στους Τουρκικούς ισχυρισμούς

    Κύκλοι του Πενταγώνου, απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι η Ελλάδα παραβιάζει την συμφωνία Παπούλια - Γιλμάζ που περιέχονται στο ''non- paper'' της τουρκικής πρεσβείας, επεσήμαναν τα εξής:

    ''Η Τουρκία,κατά τη γνωστή της τακτική,προσπαθεί να κατηγορήσει την Ελλάδα γιά τη μη τήρηση των συμφωνιών Ελλάδας- Τουρκίας του 1988 και των διεθνών νόμων και κανονισμών, διεστραβλώνοντας πραγματικά γεγονότα και παρουσιάζοντας εθνικές της επιδιώξεις ως υποχρέωση της Ελλάδας να τις ακολουθήσει.

    Η Τουρκία ουδέποτε τήρησε τις συμφωνίες του 1988,σε αντίθεση με την Ελλάδα, που πάντοτε συμμορφώθηκε.Στις συμφωνίες αυτές προβλέπεται ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες στο διεθνή εναέριο χώρο θα εκτελούνται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, τη διεθνή πρακτική, τους διεθνείς κανόνες, κανονισμούς και διαδικασίες.

    Η Τουρκία παραβιάζει τις συμφωνίες με τη μη υποβολή σχεδίου πτήσης, τη μη αναφορά της αρμόδιας Υπηρεσίας Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και το χειρότερο και προκλητικότερο με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου μέχρι και σε αρκετές περιπτώσεις και άνωθεν νήσων''.

    Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως ''ενδεικτικά σημειώνεται ότι, γιά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 1997, που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν εξετέλεσε ασκήσεις και ότι τα αεροσκάφη της ήσαν χωρίς οπλισμό, τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 41 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, μία φορά πάνω από ελληνική νήσο, ενώ 19 σχηματισμοί έφεραν όπλα.Το 1997 τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο σε 849 περιπτώσεις,εκ των οποίων 144 ήσαν άνωθεν ελληνικών νήσων``.

    Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν ότι θα απαιτούντο πολλές σελίδες, γιά να καταγράψουμε τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών και συμφωνιών του 1988 από τα τουρκικά αεροσκάφη και τα τουρκικά πλοία.

    Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι με το έγγραφο αυτό,η Τουρκία φανερώνει, απροκάλυπτα, γιά μία ακόμη φορά,τις επεκτατικές και επιθετικές της διαθέσεις, υποστηρίζοντας ότι ίδιος αριθμός ασκήσεων και ίδιος αριθμός αεροσκαφών, Ελληνικών και Τουρκικών, πρέπει να λαμβανουν χώρα στο Αιγαίο, αγνοώντας σκόπιμα ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών ασκήσεων και το σύνολο, σχεδόν των πτήσεων συντελούνται εντός του εθνικού εναερίου χώρου του Αιγαίου, χρησιμοποιώντας και τον ενδιάμεσο διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο για λόγους μετάβασης και επιστροφής και τηρώντας πάντοτε τους διεθνείς κανόνες και διαδικασίες.

    Αντίθετα, η Τουρκία εισερχόμενη εντός του FIR Αθηνών, όπου δε διαθέτει δικό της εθνικό εναέριο χώρο, παραβιάζει, τόσο τις συμφωνίες του 1988, όσο και τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς``.

    Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πρεσβεία με ανακοίνωσή της, την Παρασκευή, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζοντας το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, πραγματοποίησε ασκήσεις σε περιόδους εθνικών και θρησκευτικών εορτών, δεσμεύει για ασκήσεις εκτεταμένες περιοχές για μεγάλο διάστημα και δεν επιτρέπει σε τουρκικά αεροσκάφη που μετέχουν σε ασκήσεις να πετούν κάτω από τα 40.000 πόδια, στερώντας τους τη δυνατότητα ανεφοδιασμού.

    [04] Καραμανλής

    Κοντά στα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ, στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε χθες ο Προεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κώστας Καραμανλής δέχθηκε δώρα από όσους παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης και εκείνος τους χάρισε ένα προσωπικό του αντικείμενο.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 19-Jan-98 13:56:26

    [05] Απεργίες

    Νεκρώνουν αύριο και για τέσσερις ώρες οι αστικές συγκοινωνίες καθώς κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης - συνδικάτων με αιχμή την διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου η οποία στην ουσία καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Αύριο για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζογόπουλο. Την Πέμπτη μαζί με τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες θα απεργήσουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ ενώ κλειστές θα μείνουν και οι τράπεζες.

    [06] Ευαγγελισμός

    Για το δημοσίευμα της εφημερίδας Εξουσία σχετικά με την κατάσταση στον Ευαγγελισμό ζήτησε να ενημερωθεί ο Υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, ενώ αναμένεται και επισήμως αντίδραση από τη διεύθυνση του Νοσοκομείου.

    Στην εφημερίδα δημοσιεύεται αναφορά - καταγγελία γιατρού του Ευαγγελισμού προς την Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου . Σύμφωνα με την αναφορά υπάρχει έλλειψη συντονισμού και προσυνεννόησης με το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά επειγόντων και βαριών περιστατικών. Ως πλημμελής καταγγέλεται και η οργάνωση του τμημάτος των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

    Ο γιατρός το όνομα του οποίου δεν δημοσιεύεται, αποδίδει, τους θανάτους 6 ασθενών, στο χάος που επικρατεί.

    [07] Ναυάγιο

    Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ναυτικών, μεταξύ των οποίων και τρεις Ελληνες, του φορτηγού πλοίου "Αγιος Παντελεήμονας" που βυθίσθηκε ανοιχτά της Σαρδηνίας λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

    Χθες, περισυνελέγησαν δύο πτώματα, τα οποία δεν έχουν αναγνωρισθεί.

    [08] Αστυνομικό δελτίο

    Βομβιστικών επιθέσεων συνέχεια.

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη τη νύχτα στα Εξάρχεια με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τρία αυτοκίνητα, ενώ στο Χολαργό πυρπολήθηκε το αυτοκίνητο του επιχειρηματια Ηρακλη Χαλκιόπουλου.

    Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο Μανώλης Τσότρας, 41 ετών, που σκότωσε χθες την συζυγό του, στο Νέο Κόσμο.

    Στον ανακριτή επίσης οδηγούνται σήμερα οι τέσσερις Ελληνες και δύο νοτιοαμερικανοί που συνελήφθησαν από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης για εμπόριο δέκα κιλών κοκαίνης.

    Σήμερα αναμένται η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του συνδικάτου του εγκλήματος . Στο εδώλιο κάθονται οι Σωτήρης Κούσης και Βασίλης Ανδρεάδης, που κατηγορούνται ότι τον Ιούλιο του ' 93, λήστεψαν την Εθνική τράπεζα στην Νιγρίτα Σερρών, σκότωσαν τον ταμία Κώστα Καραγκιόζη και τραυμάτισαν τον διευθυντή

    Στο σκοτάδι οι έρευνες της αστυνομίας στη Βέροια για τη δολοφονία του 52χρονου Πάσχου Μούσιου το πτώμα του οποίου βρέθηκε χθες στον ποταμό Αλιάκμωνα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 19-Jan-98 13:57:06

    [09] Τουρκία-Ισλαμιστές

    Στην Τουρκία, ο προεδρος Ντεμιρέλ, υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης απο το Συνταγματικό Δικαστήριο του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, χαρακτηρίζοντάς την αναγκαία.

    "Είναι αδύνατο...να μήν αισθάνεται κανείς λύπη για την απαγόρευση του Κόμματος -ειπε- προσθέτοντας ομως οτι κανείς δέν έχει το δικαίωμα η το προνόμοιο να παραβιάζει τους νόμους της Δημοκρατίας της Τουρκίας".

    Η απαγόρευση του Κόμματος της Ευημερίας εχει προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις των ΗΠΑ,της Βρεττανίας,που αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της ευρωπαικής Ενωσης και του Ιράν,που χαρακτηρισε την απαγόρευση ως "αντιδημοκρατική".

    Οι Ισλαμιστές, πάντως ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στην Τουρκία, θα συνεχίσουν την πολιτική τους παρουσία με νέο όνομα και νέο ηγέτη, υπογράμμισε χθές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Λουτφού Εσενγκούν, ηγετικό στέλεχος των Ισλαμιστών και πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

    [10] Τουρκία-S300

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να κτυπήσει τους πυραύλους S-300 κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της εγκατάστασης τους στην Κύπρο.

    Συμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ``Μιλιέτ``, η Αγκυρα αλλάζει την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα στο Κυπριακό και παύει να θεωρεί πρώτης προτεραιόττηας το θέμα των πυραύλων S-300.

    Στρατιωτικοί και πολιτικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι η αεροπορική βάση της Πάφου δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για την κατεχόμενη Κύπρο, αλλά η λειτουργία της θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως ένα διπλωματικό επιχείρημα και ως παράδειγμα εξοπλισμού.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 19-Jan-98 13:57:36

    [11] Ιορδανία-Δολοφονίες

    Εξι Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων ένας υψηλοβαθμος διπλωμάτης, και δύο Αιγύπτιοι δολοφονήθηκαν με μαχαίρι από αγνώστους που εισέβαλαν στη βίλα επιχειρηματία στο Αμμάν, στη διάρκεια ενός πάρτυ.

    Από την επίθεση γλύτωσε και νοσηλεύεται νεαρή Ελληνίδα,όπως μετέδωσε το Σι- Εν-Εν.

    Ο διπλωμάτης που δολοφονήθηκε ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία στην πρεσβεία του Ιράκ στην Ιορδανία.

    Ομως,αξιωματούχοι της ιορδανικής ασφάλειας δήλωσαν ανωνύμως ότι μάλλον πρόκειται για εσωτερικό "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" του ιρακινού καθεστώτος και ότι στόχος των δραστών ενδέχεται να ήταν ο οικοδεσπότης επιχειρηματίας, ο οποίος συγκαταλεγεται μεταξύ των θυματων.

    Πρόκειται για τον Σαμί Τζωρτζ Τόμας,μέλος της Ασσυριακής χριστιανικής μειονότητας στο Ιράκ, που πιστεύεται ότι έκανε δουλειές για τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν και τον μεγαλύτερο γιό του, Ουντάϊ.

    [12] Βρετανία-Σίν Φέι

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον ηγέτη του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς, στη Ντάουνινγκ στριτ.

    Παρόντες στη συνάντηση θα είναι επίσης ο υπ' αριθμόν δύο του Σιν Φέιν Μάρτιν ΜακΓκινες και η υπουργός για τη Β. Ιρλανδία Μόου Μόουλαμ.

    Στο μεταξύ, μια ομάδα σκληροπυρηνικών προτεσταντών, Η Δύναμη των Εθελοντών Ενωτικών(LVF) ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ενός Καθολικού του οποίου το πτώμα βρέθηκε σήμερα το πρωί στην κομητεία του Λαντο-ντερι, βορειοδυτικά του Ολστερ. Στην ανακοίνωσή της οργάνωσης αναφέρεται ότι το θύμα ήταν "γνωστός ρεπουμπλικανός που είχε αναμιχθεί σε υπόθεση εισαγωγής όπλων από την Αμερική".

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 19-Jan-98 13:56:40

    [13] Χρυσές Σφαίρες

    Η ταινία "Τιτανικός", η πιο πολυέξοδη παραγωγή στην ιστορία του Χόλυγουντ αφού κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια, απέσπασε χθές τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, τα βραβεία που απονέμει ετησίως η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ και θεωρούνται οι προάγγελοι των βραβείων Οσκαρ.

    Συγκεκριμένα ο "Τιτανικός" τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής κινηματογραφικής παραγωγής, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης μουσικής επένδυσης και καλύτερου τραγουδιού.

    "Μήπως τελικά αποδεικνύεται απάξ δια παντώς οτι το "μέγεθος" μετράει;" αναρωτήθηκε ο σκηνοθέτης του "Τιτανικού" Τζέημς Κάμερον κατά την παραλαβή του βραβείου.

    Ο "Τιτανικός" που είχε προταθεί συνολικά για οκτώ βραβεία, είναι η ιστορία του πολυτελούς υπερωκειάνιου που βυθίσθηκε το 1912 παρασύροντας στο θάνατο 1.500 επιβαίνοντες.

    Η άλλη μεγάλη επιτυχία της χθεσινής βραδιάς ήταν η ταινία "Οσο καλύτερα γίνεται", η οποία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης κωμικής κινηματογραφικής παραγωγής, καλύτερου ηθοποιού ο Τζακ Νίκολσον και καλύτερης ηθοποιού η Ελεν Χαντ.

    Καλύτερος ηθοποιός δραματικής ταινίας ανακηρύχθηκε ο Πήτερ Φόντα για τον ρόλο ενός ιδιότροπου και απομονωμένου μελισσοκόμου, που προσπαθεί αν επανασυνδεθεί με την οικογένεια του μετά το θάνατο της συζύγου του στην ταινία " Ulee's Gold".

    Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού δραματικής ταινίας απέσπασε η βρετανίδα Τζούντι Ντεντς για την ερμηνεία της στην ταινία " Η αυτού Μεγαλειότης κυρία Μπράουν" όπου υποδείεται τη βασίλισσα Βικτωρία.

    Η ταινία "Λος Αντζελες, Εμπιστευτικόν", που θεωρείτο απο τα φαβορί απέσπασε τελικά μόνο ένα βραβείο αυτό του δεύτερου γυναικείου ρόλου που πήρε η Κιμ Μπάσιντζερ.

    Η διάσημη ηθοποιός Σίρλεϊ Μακλέην τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της σον κόσμο της 7ης Τέχνης με το ειδικό βραβείο "Σεσίλ Ντε Μιλ".

    Το βραβείο για την καλύτερη ξένη ταινία δόθηκε στη Βελγική παραγωγή " Η ζωή μου στα ρόζ" που περιγράφει τη ζωή ενός μικρού αγοριού που θέλει να γίνει κορίτσι.

    Το βραβείο καλύτερου σεναρίου δόθηκε στους Ματ Ντέημον και Μπεν Αφλεκτ για το σέναριο της ταινίας "Κυνήγι Καλής Θέλησης". Ο Ντέημον πρωταγωνιστεί επίσης στην ταινία, στην οποία ένας ψυχίατρος, που τον υποδείεται ο Ρόμπιν Ουίλιαμς βοηθά μια μαθηματική διάνοια να ξεπεράσει το παρελθόν της.

    Στην κατηγορία των τηλεοπτικών βραβείων η δημοφιλής σειρά "Χ-Files", τιμήθηκε το το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς.

    Στις απονομές αυτής της κατηγορίας σημειώθηκε το αστείο και το πιο συγκινητικό στιγμιότυπο της βραδιάς.

    Οταν κλήθηκε για να παραλάβει το βραβείο καλύτερης δραματικής ηθοποιού η Κριστίν Λέιτι, πρωταγωνίστρια της σειράς "Chicago Hope", η ηθοποιός βρισκόταν στην τουαλέτα και κάποιος της φώναξε "κέρδισες". Η Λέιτι βγήκε βιαστικά για να προσέλθει στη σκήνη.

    "Την ώρα που άκουσα τις λέξεις "κέρδισες" τραβούσα το καζανάκι . Βγήκα έξω τρέχοντας και απο η πρώτη μου σκέψη ηταν να μην έχει κολλήσει χαρτί τουαλέτας στα παπούτσια μου", δήλωσε συγκινημένη η Λέιτι.

    Συγκίνηση προκάλεσε ο Βιν Ρέιμς, καλύτερος ηθοποιός δραματικής σειράς, που ερμηνεύει τον ρόλο του διοργανωτή αγώνων πυγμαχίας Ντον Κίνγκ, με την αντίδραση του κατά την παραλαβή του βραβείου του.

    Ο Ρέιμς προσπάθησε να δώσει το βραβείο του στον συνυποψήφιο του στην ίδια κατηγορία βετεράνο ηθοποιό Τζάκ Λέμον λέγοντας " Θα ήθελα να πώ οτι το παίξιμο είναι προσφορά και θα ήθελα να προσφέρω αυτό το βραβείο σε έναν άνθρωπο που μας έχει προσφέρει τόσο πολλά" και ταυτόχρονα κάλεσε τον Λέμον στην σκηνή. Οι δύο άνδρες δεν είχαν ξανασυναντηθεί ποτέ στη ζωή τους. Ο Λέμον ανέβηκε με βουρκωμένα μάτια στη σκηνή, είπε οτι η αντίδραση αυτή τον τιμά παρα πολύ και πρόσθεσε "θα ευχόμουν να μπορούσα να δεχθώ αυτό το βραβείο, αλλά δεν μπορώ... ίσως όμως και να μπορώ. Τέλος πάντων, όλοι ξέρουμε οτι ο Ντόν Κινγκ ήταν τρελάρας".

    Στα παρασκήνια οι δυο ηθοποιοί θεάθηκαν να συζητούν για αρκετή ώρα και ο Λέμον κράταγε το βραβείο, αλλά όπως δήλωσε δεν σκοπεύει το κρατήσει δια παντώς.

    [14] ΗΠΑ-Β΄Παγκόσμιος

    Με κίνδυνο της ζωής τους και των δικών τους,πολλοί ανώνυμοι πρόσφεραν καταφύγιο και γλύτωσαν από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των ναζί τους Εβραίους των μεγάλων αστικών κέντρων και της υπαίθρου,ενώ έχουν χαραχθεί με χρυσά γράμματα τα ονόματα πολλών εκπροσώπων της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και της ελληνικής πολιτείας,που πλήρωσαν ακριβά την απόφασή τους να μην υπακούσουν στις διαταγές των κατακτητών.

    Αυτά τόνισαν,μεταξύ άλλων,στις τριήμερες εκδηλώσεις της αφιερωμένες στην ιστορία,την κουλτούρα και τις εμπειρίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Καστοριάς και των Ιωαννίνων, που έληξαν χθες, Εβραίοι καθηγητές, συγγραφείς, επιχειρηματίες και επιστήμονες, που οι περισσότεροι μετέβησαν από την Ελλάδα στην Αμερική γύρω στο 1956 και διαπρέπουν σήμερα παντού στις ΗΠΑ.

    Για τα αξέχαστα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις των ''χαμένων κοινοτήτων της Σαλονίκης'',του Βόλου και της Ρόδου μίλησαν τέσσερις Ελληνοεβραίοι,που επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα και έχουν κρατήσει την επαφή με τους σωτήρες τους ή με τους απογόνους τους.

    Κύριοι ομιλητές της τελευταίας ημέρας του εορτασμού,που οργάνωσε το Shephardic House της Νέας Υόρκης,σε συνεργασία με την ισπανική και πορτογαλική συναγωγή,ήταν ο καθηγητής Ιουδαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cincinati Dr. Steve Bowman, ο οποίος, όπως και ο συγγραφέας Michel Matsas, που μίλησε στη συνέχεια, απέδωσε το γεγονός ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα της γενοκτονίας απ` όλους της Εβραίους της Ευρώπης, μ` ένα ποσοστό 96% στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη στάση των Ευρωπαίων συμμάχων, ιδίως της Βρατανίας, αλλά και σε μικρότερο βαθμό των ΗΠΑ, που άφησαν τους Εβραίους να εφησυχάζουν στα γκέτο περιμένοντας ότι σύντομα θα κοράσει η θύελλα των διωγμών, ενώ είχαν απόλυτα εξακριβομένες πληροφορίες ότι από το 1941 ο Χίτλερ είχε υπογράψει την καταδίκη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της περιοχής.

    Στην ομιλία, καθώς και στο βιβλίο του, που έχει εκδόσει ο γνωστός ελληνοαμερικανικός οίκος Πελλα με τίτλο ``The illusion of safety``, η χίμαιρα της ασφάλειας`` των Εβραίων της Ελλάδας κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Michael Matsas, που γεννήθηκε το 1930 στα Γιάννενα αναφέρθηκε στους 65.000 συμπατριώτες του, που οι ναζί έστειλαν στα στρατόπεδα του Αουσβιτς και στην Τρεβλινκα και δεν έκρυψε την οργή του, ``που οι εχθροί των ναζί, αρνήθηκαν να προειδοποιήσουν τους Εβραίους της Ελλάδας και πολλές φορές μάλιστα εμπόδισαν την διάσωσή τους``.

    Αναφέρθηκαν ακόμη στην αδιαφορία των Αμερικανών που προτίμησαν να μην αναμιχθούν στο θέμα της σωτηρίας των Εβραίων, και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε μία επιχείρηση βομβαρδισμού του Αουσβιτς.

    Αντίθετα, οι Ελληνες αντιστασιακοί, οι αντάρτες του ΕΑΜ και τους ΕΛΑΣ προειδοποίησαν τους Εβραίους και τους πρόσφεραν καταφύγιο στα κρυσφήγετά τους, τόνισε ο κ. Μatsas.

    Τις εκδηλώσεις για τη δραστηριότητα των Εβραϊκών ελληνικών κοινοτήτων παρακολούθησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος, Χαράλαμπος Μάνεσης,ο οποίος, στο χαιρετισμό του,τόνισε μεταξύ άλλων,τα εξής: ``Η εφιαλτική ανάμνηση της γενοκτονίας των Εβραίων παραμένει πάντα ζωντανή στη σκέψη των Ελλήνων. Η Ελλάδα υπόσχεται ν` αγωνιστεί μαζί με τους εταίρους της στην ευρωπαϊκή ένωση, για την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου, που να δείχνει περισσότερη ευαισθησία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενός κόσμου που θα τιμωρεί παραδειγματικά κάθε παραβίαση των αρχών και των κανόνων του δικαίου''.

    Χαιρετισμό απηύθυνε κσι ο υποπρόξενος του Ισραήλ,Schmell Ben Shmell, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για το ενδιαφέρον της για την εβραϊκή κοινότητα, όπως εκφράστηκε με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας,Κυστή Στεφανόπουλου και του Πρωθυπουργού,Κώστα Σημίτη, στα εγκαίνια του μνημείου του ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη,καθώς και για την υποστήριξη τους για την ίδρυση εβραϊκών μουσείων στην Αθήνα και τη Ρόδο.

    Οι υπεύθυνοι του Σεφαρδικου Οικου εξάλλου ευχαρίστησαν για την γενναιόδορη συμμετοχή τους την Atlantic Bank και την Ολυμπιακή Αεροπορία, που διέθεσε τέσσερα εισιτήρια μετ` επιστροφής για την Ελλάδα, για τους τυχερούς του λαχνού της οργάνωσης.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 19-Jan-98 13:55:44

    [15] Φορολογικές δηλώσεις

    Αρχισε η αποστολή των εντύπων για τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

    Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν έσοδα και αριθμούς φορολογικού μητρώου, καθώς όποιος δεν δήλωσε τα πραγματικά εισοδήματα δεν μπορεί να μεταβιβάσει ακίνητο, ή να λάβει στεγαστικό δάνειο.

    Επίσης το έντυπο Ε-9 υποβάλλουν φέτος μόνο όσοι αγόρασαν ή μεταβίβασαν ακίνητο.

    Στις 31 Ιανουαρίου λήγει και η προθεσμία παραλαβής του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας και όσοι δεν έχουν λάβει το σχετικό έντυπο θα πρέπει να σπεύσουν στις εφορίες γιατί απο την 1η Φεβρουαρίου θα υποχρεωθουν να πληρώσουν διπλάσιο ποσό.

    [16] Δίωξη οικονομικού εγκλήματος

    Περίπου 500.000 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ποσό των 39 δισεκατομμυρίων δραχμών, έφεραν στο φως οι έλεγχοι του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος για το ΄97 σε καταστήματα, κέντρα διασκέδασης και πάντος είδους επιχειρήσεις.

    Εγιναν συνολικά 97.000 ελέγχοι και προέκυψε ότι δεν εκδίδονται τιμολόγια αγοράς, πώλησης ή λιανικής πώλησης καθώς και εισιτήρια εισόδου.

    Εχουν γίνει εκδόσεις ανακριβών στοιχείων με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ανύπαρκτες αγορές και σοβαρές παραλείψεις στη διακίνηση αγαθών.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 19-Jan-98 13:58:38
    Τοπικές βροχές στα νότια, προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ, σταδιακά όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Από το βράδυ αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά.

    Συννεφιά στην Αττική και θερμοκρασια στην Αθήνα εώς 15 βαθμούς.

    Παροδικές νεφώσεις στην Θεσσαλονίκη και τοπικές ομίχλες το πρωί - Η θερμοκρασία στην πόλη θα φθάσει τους 9 βαθμούς Κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 19-Jan-98 13:58:20
    Αύριο ο καιρός επιδεινώνεται και πάλι με βροχές και σποραδικές καταιγίδες ιδιαίτερα στα δυτικά, που τοπικά ίσως να είναι έντονες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφώρ, στα πελάγη 7 και πιθανότατα προς το μεσημέρι και 8 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία αμετάβλητη θα πλησιασει τους 11 βαθμούς στα βόρεια και στις άλλες περιοχές τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

    Την Τετάρτη σε όλη η χώρα προβλέπονται νεφωσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 19 January 1998 - 16:10:17 UTC