Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-29

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Κομματική απειθαρχία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ολυμπιακοί
  • [04] Αττίλας-Θύματα
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Ελεύθερο Πανεπιστήμιο
  • [06] Βρέφος
  • [07] Θεοφάνεια-Σταυρός
  • [08] Παπασάτυρος
  • [09] Γιάκοβελφ
  • [10] Αγρότες
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Βουλγαρία-Κοστόφ
  • [12] Τουρκία-Επίθεση
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Κλίντον
  • [14] Κοινωνική ανταραχή
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Αυστραλία-Βροχές
  • [16] Τιτανικός
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Τέλη κυκλοφορίας
  • [18] Απόζημιώσεις
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Κομματική απειθαρχία

    Last Updated: Thursday, 29-Jan-98 14:51:29
    Εντονος είναι ο προβληματισμός στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων από τις αντιπαραθέσεις που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή την διάταξη για τις ΔΕΚΟ, η συζήτηση της οποίας στη Βουλή αναβλήθηκε για την Δευτέρα.

    Η απουσία πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή είχε σαν αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου χθες όπως ήταν προγραμματισμένο. Με πολλές και διαφορετικές απόψεις εμφανίστηκε η Νέα Δημοκρατία όπως προέκυψε από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών στον Αntenna. Υπέρ της διάταξης τάχθηκε ο Στέφανος Μάνος, "καραγκιοζιλίκι" τη χαρακτήρισε ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος είπε ότι "μέση λύση" αποδείχθηκε τελικά ο Κώστας Καραμανλής. Αποστάσεις πήρε ο Γιώργος Σουφλιάς που δηλωσε στον Αntenna ότι περιμένει σήμερα ή αύριο εξειδίκευση των προτάσεων Καραμανλή.

    Στο ΠΑΣΟΚ προβλήματα προκαλεί και το μανιφέστο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που κυκλοφόρησε χθες ανυπόγραφο. Στο κείμενο επισημένεται μεταξύ άλλων ότι ΠΑΣΟΚ πρέπει να διατηρήσει την ιστορική του φυσιογνωμία και να παραμείνει πατριωτικό και λαικό κόμμα.

    Σήμερα συνεδριάζει και το προεδρειο της ΓΣΕΕ για να αποτιμίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις ΔΕΚΟ.

    Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ταλαιπωρία των Αθηναίων από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τρόλει, ηλεκτρικός και λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν και πάλι από τις 21.00μμ εώς τη λήξη της βάρδιας ενώ οι στάσεις θα επαναληφθούν και αύριο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 29-Jan-98 14:06:48

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Νέες ενέργειες αμφισβήτησης του FIR Αθηνών από την Τουρκία αναμένεται να ανεβάσουν και πάλι την ένταση στο Αιγαίο.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα οτι προγραμματίζει αεροναυτικές ασκήσεις ολόκληρο το Φεβρουάριο, δεσμεύοντας περιοχές πολλές από τις οποίες βρίσκονται μέσα στον Ελληνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων.

    Παράλληλα, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επεχείρισε να τεκμηριώσει νομικά ότι η επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια δεν είναι απόλυτο δικαίωμα της χώρας μας.

    Την ίδια ώρα, προσαραγμένο στα αβαθή της Κω παραμένει το τουρκικό πλοίο, του οποίου ο πλοίαρχος αρνήθηκε Ελληνική βοήθεια. Οπως δήλωσε το πρωί προσπαθεί να αποκολλήσει μόνος του το πλοίο κι αν δεν τα καταφέρει τότε θα ζητήσει βοήθεια από Ελληνικό ρυμουλκό.

    Στο λιμάνι της Σμύρνης ρυμουλκήθηκε από Ελληνικό ρυμουλκό το δεύτερο τουρκικό πλοίο που είχε μείνει ακυβέρνητο ανοιχτά της Ευβοίας.

    [02] ΠΑΣΟΚ

    Με ένα ανυπόγραφο κείμενο έκανε την επανεμφάνισή της η εσωκομματική αντιπολλίτευση στο ΠΑΣΟΚ. Οι συντάκτες του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα γνωστά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολλίτευσης μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διατηρήσει την ιστορική του φυσιογνωμία και να παραμείνει πατριωτικό και λάικό κόμμα.

    Εν΄ τω μεταξύ, οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ Βάσως Παπανδρέου και Μανώλη Δασκαλάκη σημειώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που συζητούσε νομοσχέδιο για της αναδιάρθρωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

    [03] Ολυμπιακοί

    Αστείους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τους ισχυρισμούς ότι οι παρατηρήσεις του, στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη στελέχωση της οργανωτικής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004, αφορούν μέλη της κυβέρνησης.

    Ο Κώστας Σημίτης απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι με τους αρμόδιους υπουργούς συζήτησε διάφορα ονόματα -όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις- καί για αυτό κανένα μέλος της Κυβέρνησης δεν παρεξήγησε όσα είπε στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι ο κ.Σημίτης ζήτησε ατύπως από τα κόμματα προτάσεις για υποψηφίους που θα στελέχωναν την Οργανωτική Επιιτροπή και ο πρωθυπουργός σημείωσε πως διέκοψε το διάλογο με τα κόμματα, διότι ενώ ζήτησε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής του έγιναν εισηγήσεις για κομματικά ονόματα.

    [04] Αττίλας-Θύματα

    Ομολογία σοκ, Τούρκου Κουρδικής καταγωγής που δηλώνει ότι έσκαψε τάφο έξω από το χωριό Μόρα των κατεχομένων, όπου ετάφησαν περισσότεροι από 100 άμαχοι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι του Αττίλα.

    Πρόκειται για του Μουσταφά Ονγκάν, τις δηλώσεις του οποίου δημοσιεύει η φιλοκουρδική εφημερίδα της Φρανγκφούρτης Οζγκιούρ Πολίτικα. Ο Ονγκάν, δηλώνει πρόθυμος να δείξει τα σημεία των σφαγών αλλά και τον ομαδιικό τάφο, άν υπάρξουν διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά του.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 29-Jan-98 14:05:24

    [05] Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

    Τα 32 προγράμματα σπουδών επιλογής του Ελευθέρου Πανεπιστημίου για το 1998, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Δεκαπέντε από αυτά θα ξεκινήσουν το Μάρτιο, τέσσερα τον Ιούνιο και δακατρία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εγγραφές των φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα γίνουν μετά από προκήρυξη στον Τύπο και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου. Η φοίτηση θα διάρκεια 4 με 5 χρόνια και θα είναι δωρεάν για φοιτητές μέχρι ηλικίας 25 χρονών

    [06] Βρέφος

    Σοκ στην κοινωνία της Εδεσσας από την εγκατάλειψη νεογέννητου κοριτσάκι μέσα σε χαρτόκουτο στο πεζοδρόμιο.

    Οπως δήλωσε η μητέρα του βρέφους, Αρτεμης Γιαννούλτση που είναι διανοητικά καθυστερημένη και συνελήφθη, άφησε το παιδί της στο πεζοδρόμιο για να το πάρει το απορριματοφώρο.

    Το κοριτσάκι που βρέθηκε από περαστικούς μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Εδεσσας όπου οι γιατροί διαπίστωσαν οτι αντιμετώπιζε πνευμονικά προβλήματα και το έστειλαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Διανοητικά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο πατέρας του βρέφους, ενώ η οικογένεια έχει άλλα δύο μικρά παιδιά.

    [07] Θεοφάνεια-Σταυρός

    Αφαντος μαζί με τον Σταυρό που έπιασε κατά τον αγιασμό των υδάτων στη Γλυφάδα, είναι ένας άνδρας περίπου 30 χρόνων.

    Οπως δήλωσε στην Πρωινή Γραμμή, ο πατέρας Παντελεήμων, ο σταυρός που είναι προσωπικό του κειμίλιο,δεν επεστράφη απο την 7 Ιανουαρίου. Δήμος, Αστυνομία και Λιμενικό αναζητούν τώρα τον νεαρό, ο οποίος-σύμφωνα με μαρτυρίες- είχε και άλλες φορές βρεί τον Σταυρό κατα τον αγιασμό των υδάτων.

    [08] Παπασάτυρος

    Να παραπεμφθεί σε δικη στο Κακουγιοδικείο,ο 82χρονος ιερέας Πέτρος Παπουτσάκης, ζητά η εισαγγελέας κυρία Λένη.

    Ο ιερέας κατηγορείται οτι βίαζε ανήλικα κορίτσια ηλικίας 8 και 9 ετών που τα είχαν εμπιστευθεί στο ίδρυμα "Το Σπίτι της Αγάπης" στην Αγία Παρασκευή, οι γονείς τους το διάστημα 86-95.

    Αναμένεται η εκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών.

    [09] Γιάκοβελφ

    Για δεύτερη μέρα παραμένει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης το Ουκρανικό αεροσκάφος της εταιρίας Αerosweet.

    Η εταιρία πάντως καταθέτει σήμερα αίτηση αναίρεσης της απόφασης για αποζημίωση συγγενούς, θύματος του μοιραίου Ουκρανικού Γιάκοβλεφ που συνετρίβη στα Πιέρια.

    [10] Αγρότες

    Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι αγρότες για την κινητοποίηση στις 2 Φεβρουαρίου. Αύριο θα συνεδριάσει στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Επιτροπή αγροτών για να αποφασίσει εάν θα αποκλείσουν με τρακτέρ την εθνική οδό.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 29-Jan-98 14:06:31

    [11] Βουλγαρία-Κοστόφ

    Χωρίς επιπτώσεις εξελίχθηκε τελικά η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο το Σοσιαλιστικο Κόμμα (πρώην Κομμουνιστικό) εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας, Ιβάν Κοστόφ.

    Η ψηφοφορία υπήρξε ευνοϊκή για τον Κοστόφ που έλαβε 153 ψήφους έναντι 56 κατά, ενώ υπήρξαν και 13 αποχές. Οι Σοσιαλιστές προσπάθησαν να πλήξουν την κυβέρνηση του Κοστόφ, επικεντρώνοντας την επίθεσή τους στη σοβαρή διαμάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από τις μεταρρυθμίσεις για το Σύστημα Υγείας.

    Η κυβέρνηση πρόσφατα εισήγαγε μέτρα,που αναγκάζουν τους πάσχοντες να πληρώνουν για τη θεραπεία τους στα κρατικά νοσοκομεία, για τις ιατρικές εξετάσεις τους και για τη νοσηλεία τους, εάν επιθυμούν να εισαχθούν σε μονάδες έξω από την περιοχή κατοικίας τους. Μέχρι σήμερα η νοσηλεία στα κρατικά νοσοκομεία ήταν δωρεάν.

    Το απηρχειωμένο σύστημα υγείας της Βουλγαρίας είναι αδύνατον πλέον να ενισχύει οικονομικά την αποτελεσματική λειτουργεία των νοσοκομειακών μονάδων. Ομως για πολλούς εξαθλιωμένους Βούλγαρους από τη μαζική ανεργία που μαστίζει τη χώρα, η επί πληρωμήD νοσηλεία αποτελεί άπιαστο όνειρο.

    [12] Τουρκία-Επίθεση

    Τρία μέλη της εκτός νόμου αριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Μετωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης σκοτώθηκαν στην διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης με δύναμη των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας στα Αδανα,

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα τρία μέλη της οργάνωσης προέρχονταν από την Σεβάστεια και προετοιμάζονταν να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Στην διάρκεια της ίδιας επιχείρησης συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν όπλα διαφόρων τύπων.

    Η οργάνωση DHKP-C (πρώην Ντεβ Σολ) ανέπτυξε πλούσια δράση στην διάρκεια των αρχών της δεκαετίας αναλαμβάνοντας θεαματικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες είχαν βρει τον θάνατο πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, απόστρατοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 29-Jan-98 14:07:06

    [13] Κλίντον

    Τα σύννεφα του πολέμου μαζεύτηκαν ξανά πάνω απο τη Βαγδάτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν μονομερώς σε ένοπλη σύρραξη με το Ιρακ.

    Λίγες ώρες πριν απο την αναχώρηση της για την περιοδεία της στην Ευρώπη και την Μέση Ανστολή η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πλήξουν στρατιωτικά το Ιράκ "με μονομερή τρόπο" για να υποχρεώσουν τον Σαντάμ Χουσείν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα κατασκεύης όπλων μαζικής καταστροφής.

    Το Ιράκ, απο την πλευρά του ανακοίνωσε χθες οτι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά απο τις "αμερικανικές απειλές" για επίθεση εναντίον του.

    Μετά την γραμματέα του Μπίλ Κλίντον, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Λίον Πανέτα κατέθεσε χθες ότι δεν είχε γνώση "κάποιας απρεπούς σχέσης" ανάμεσα στον Πρόεδρο των Ηνωμένων πολιτειών και σε ασκούμενη πρώην υπάλληλό της προεδρίας.

    Παραλίγο χθες να έχουμε και τραγικά γεγονότα με το αεροσκαφος του Προέδρου, το γνωστό Air Force One. Το αεροσκάφος του, λοιπόν βγήκε χθες από διάδρομο αεροδρομίου της πολιτείας του Ιλλινόι με αποτέλεσμα να κολήσει στην λάσπη, χωρίς όμως να διατρέξουν κίνδυνο οι επιβάτες.

    Στη μόνη άλλη εξέλιξη των τελευταίων ωρών, ο δικηγόρος της Μόνικας Λεβίνσκι, Γουίλιαμ Γκίνσμπεργκ αναγνώρισε χθές οτι οι τηλεφωνικές συνομιλίες που μαγνητοφωνήθηκαν εν αγνοία της πελάτισσας του, μπορεί να "αντικρούουν" την ένορκη κατάθεση που έδωσε ενώπιον της Δικαιοσύνης ενώ διέψευσε οτι

    του έγινε πρόταση 2 εκατομμυρίων δολλαρίων για λογαριασμό της πελάτισσας του, για να δώσει αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό "Πέντχάουζ" και να ποζάρει για αποκαλυπτικές φωτογραφίες.

    [14] Κοινωνική ανταραχή

    Ο τελευταίος χρόνος στην Ηπειρωτική Ευρώπη χαρακτηρίστηκε απο συνεχείς διαταράξεις της κοινωνικής ειρήνης, καθώς τα ζητήματα της ανεργίας, της μετανάστευσης, της πολιτικής προσφυγιάς αλλά και της εκμετάλλευσης με απωτερο στόχο το κέρδος, δημιούργησαν πυρήνες αντίδρασης τόσο απο το συντηρητικό σκέλος του πολιτικού φάσματος όσο και απο το προοδευτικό.

    Στη Γαλλία, ο ρατσισμός είχε έξαρση καθώς η ανεργία διογκώθηκε στο 12,4% με αποτέλεσμα κάθε ξένος να θεωρείται επικίνδυνος απο τουλάχιστον το 20% του ενεργού πληθυσμού. Απο τον Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα οι άνεργοι είναι στους δρόμους και καταλαμβάνουν κτήρια, καίνε αμάξια και συγκρούονται με την αστυνομία. Και πολύ περισσότερο επιθυμούν να ζήσουν όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στη Γαλλία, πράγμα δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

    Το 1997, στους γερμανικούς δρόμους διαδήλωναν άνεργοι, συνδικαλιστές, ακροαριστεροί και ακροδεξιοί σε διαφορετικά στρατόπεδα και με διαφορετικές ιδεολογικές πλατφόρμες.

    Ομως στή Γερμανία τον τελευταίο χρόνο τη μεγαλύτερη δημοσιότητα έλαβαν οι νεοναζιστές που όχι μόνο προέβησαν σε ακατανόμαστες πράξεις βίας κατα μεταναστών αλλά φάνηκε πως έχουν εδραιώσει την παρουσία τους και μέσα στις ένοπλες δυνάμεις.

    Μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 1997, οι γερμανικές αρχές κατέγραψαν συνολικά 669 κρούσματα ακροδεξιάς βίας, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Μπίλντ Τζάιτουνγκ.

    Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας κατέγραψε επίσης 35 εμπρησμούς, που προκάλεσαν ακροδεξιά στοιχεία και 373 επιθέσεις εναντίον ξένων, αριθμός που συνιστά άυξηση 6% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 1996.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, τα αντίστοιχα κρούσματα ακροαριστερής βίας ανέρχονται σε 580, τα δε 215 εξ αυτών αφορούν αντιδράσεις ενάντια στην αμφιλεγόμενη πολιτική για τη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων στη Γερμανία.

    Οι μετανάστες της Γερμανίας ολοένα και περισσότερο περιθωριοπιούνται. Στα τέλη Δεκεμβρίου εθνικά οργανωμένες ομάδες μεταναστών απο τα Βαλκάνια συγκρούσθηκαν στο σταθμό του Μονάχου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας έξ αυτών. Το κίνητρο ήταν χρήματα απο εμπόριο ναρκωτικών. Η ανεργία στην Γερμανία δεν δείχνει να υποχωρεί περιορίζοντας την κοινωνική κινητικότητα των πολιτικών προσφύγων αλλά και των λαθρομεταναστών που σαν κοπάδια συσσωρεύονται στην Κεντρική ευρώπη προς εύρεση εργασίας.

    Πόσο ευθραυστη είναι η κοινωνική ειρήνη στη Γηραιά Ηπειρο; Με την προοπτική του σφυξίματος των λουριών ενόψει της νομισματικής ενοποίησης, το 1998 μπορεί να είναι ένας καυτός χρόνος για όλους μας.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 29-Jan-98 14:05:42

    [15] Αυστραλία-Βροχές

    Μια ολόκληρη πόλη μετατράπηκε σε λίμνη στη βόρεια Αυστραλία. Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που πλήτουν τα τελευταία εικοσοιτετράωρα την περιοχή έχουν προκαλέσει μία από τις χειρότερες πλημμυρες. Η πολη Κατερίνα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης μετά το ανηλεές χτύπημα του κυκλώνα Les. Περισσότερα από 19 μέτρα ανέβηκε η στάθμη των υδάτων στον ποταμό αναγκάζοντας την εκκένωση της περιοχής και 10000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους.

    Οι υλικές ζημιές υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια και οι επιδιορθώσεις θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

    Η αστυνομία περιπολεί την περιοχή με ειδικά σκάφη για να προστατέψουν τις περιουσίες των κατοίκων από λεηλασίες ενώ αργά χθες εντόπισαν έναν κροκόδειλο μήκους 4 μέτρων να κάνει τη βόλτα του στον κεντρικό δρόμο της πόλης.

    Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι έμειναν άστεγοι ενώ οι αρχές φοβούνται πως η κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές ευνοεί την εμφάνιση και ανάπτυξη επιδημιών.

    [16] Τιτανικός

    Στίς 14 Απριλίου τού 1912 τό πελώριο κρουαζιερόπλοιο Τιτανικός βυθίστηκε στό παρθενικό του ταξίδι.

    Γιά 86 χρόνια ολοι πίστευαν ότι ο λόγος πού βυθίσθηκε τό τεράστιο πλοίο ήταν τό παγόβουνο πού συνάντησε στήν πορεία του.

    Υπήρχε όμως η αμφιβολία.

    Τό χτύπημα τού Τιτανικού επάνω στό παγόβουνο δέν ήταν τόσο σφοδρό ώστε νά προκαλέσει σέ τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τήν βύθιση του.

    Η απάντηση ίσως νά βρίσκεται στά συνδετικά καρφιά τών μεταλλικών πλακών.

    Οί επιστήμονες πήραν αυτά τά καρφιά καί τά παξιμάδια τους καί ανέλυσαν τά συστατικά τους.

    Ανακάλυψαν ότι οί συνδεσμοι περιεχουν ένα μέταλλο πού ονομάζεται σλάγκ.

    Τό σλάγκ έχει τήν ιδιότητα νά κάνει τό μέταλλο στό οποίο εμπεριέχεται πιό ασθενικό.

    Η θεωρία τών ερευνητών είναι ότι όταν τό παγόβουνο χτύπησε τό σκαρί τού Τιτανικού, οί μεταλλικές συνδέσεις υποχώρησαν, οί πλάκες χωρίσθηκαν μέ αποτέλεσμα τά νερά νά εισχωρήσουν στό σκάφος.

    Ο μικρός αριθμός τών συνδέσμων πού πέρασαν από ανάλυση κάνει τούς επιστήμονες επιφυλακτικούς καθώς σύμφωνα μέ υπολογισμούς ο Τιτανικός είχε περίπου τρία εκατομμύρια μεταλλικά καρφιά.

    Καί όλα αυτά τήν ώρα πού η ομώνυμη υπερπαραγωγή τού Χόλιγουντ έχει κάνει ρεκόρ εισιτηρίων καί αναμένεται νά σαρώσει τά βραβεία Οσκαρ τόν επόμενο μήνα.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 29-Jan-98 14:06:04

    [17] Τέλη κυκλοφορίας

    Παράταση δόθηκε τελικά για την παραλαβή των τελών κυκλοφορίας από Τράπεζες και Εφορίες.

    Το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων έπρεπε να εξυπηρετηθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

    Το ειδικό σήμα θα μπορούν να το προμηθευτούν μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ εάν το αγοράσουν μετά απο αυτή την ημερομηνία, θα είναι αναγκασμένοι να το πληρωσουν σε διπλάσια τιμή.

    [18] Απόζημιώσεις

    Απόζημιώσεις για όσους έχουν υποστεί ζημιές από τρομοκρατική ενέργεια δηλαδή όσων έχουν καταστραφεί τα αυτοκίνητα τους ή έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους από εμπρησμό μπορούν βάσει του νόμου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το ίδιο το κράτος.

    Από το 1992 υπάρχει νόμος βάσει του οποίου το υπουργείο οικονομικών διαθέτει κονδύλια για την κάλυψη των πολιτών που έχουν πέσει θύματα από τρομοκρατικές ενέργειες.

    Τα θύματα πρέπει να προσκομίσουν μια σειρά δικαιολογητικών και στην συνέχεια το υπουργείο οικονομικών είναι υποχρεωμένο να καλύψει την ζημιά μέσα σε διάστημα 45 ημερών.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 29-Jan-98 11:59:47
    Βελτίωση παρουσιάζει σήμερα ο καιρός και μόνο στα ανατολικά και νότια υπάρχει η πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά μόνο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί.

    Στην Αττική σχεδόν αίθριος καιρός και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 10 βαθμούς.

    Σχεδόν αίθριος καιρός με συννεφιά προς το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ως 7 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Thursday, 29-Jan-98 11:59:31
    Βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο ο καιρός. Σε πολλές περιοχές όμως κατά την διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί θα υπάρχει παγετός.

    Από το Σάββατο το μεσημέρι ο καιρός χαλάει και πάλι.

    Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά καλός, με λίγα σύννεφα και βορειοανατολικούς ανέμους, που ωστόσο η έντασή τους δεν θα ξεπερνά τα 4 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 6 με 7 βαθμούς στα Βόρεια και τους 12 με 13 στις άλλες περιοχές. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

    Το Σάββατο θα αρχίσει σταδιακά να συννεφιάζει στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και αργά το απόγευμα ίσως βρέξει, κυρίως στα Δυτικά.

    Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, αλλά πρός το μεσημέρι στα Δυτικά θα γίνουν νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 7 με 8 βαθμούς στα Βόρεια και τους 14 με 15 στην υπόλοιπη χώρα. Πάντως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθει και παλι παγετός κυρίως στα ηπειρωτικά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 29 January 1998 - 17:49:34 UTC