Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-09-14

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Με νέα εμφύλια σύρραξη απειλείται η Αλβανία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αλβανία
  • [02] Το "Νίκας τοις βασιλεύσι" εξόργισε τον Αρσένη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Ναύπακτος:Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών
  • [04] Μόνον επείγοντα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [05] Αλβανία-συγκρούσεις-Νάνο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [06] Νέο στοιχείο στην υπόθεση Κλίντον
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [07] Swissair
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [08] Μείωση φόρων σε αυτοκίνητα, καυσιμα, τσιγάρα
  • [09] Χρηματιστήριο

  • [Α] Με νέα εμφύλια σύρραξη απειλείται η Αλβανία

    Last Updated: Monday, 14-Sep-98 18:17:42
    Με νέα εμφύλια σύρραξη και αιματοχυσία απειλείται η Αλβανία καθώς οι οπαδοι του πρωην προέδρου Σαλι Μπερίσα , εκμεταλευόμενοι την αποτρόπαια δολοφονία βουλευτή του κόμματός του,έχουν καταλάβει στρατηγικής σημασίας κτίρια στο κεντρο των Τιράνων και τα τανκς έχουν βγει στους δρόμους.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ,Χαβιερ Σολάνα απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

    Οργισμένοι οπαδοί του Μπερίσα κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση και το ραδιοφωνικό σταθμό στα Τίρανα και ένας διαδηλωτής σε ρόλο εκφωνητή έκανε έκκληση στον λαό να περιμένει υπομονετικά ώσπου να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

    Η τηλεόραση μετέδωσε στη συνέχεια εικόνες από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των διαδηλωτών- οπαδών του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα.

    ΟΙ διαδηλωτές έχουν καταλάβει ένα άρμα μάχης με το οποίο κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και στα παράθυρα των αυτοκινήτων που κινούνται στην κεντρική λεωφόρο βλέπει κανείς αυτόματα όπλα.

    Οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Σκεντέρμπεη όπου έχουν εναποθέσει τα φέρετρα με τις τρεις σορούς, του Αζέμ Χαϊντάρι, ενός σωματοφύλακά του και ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε χθες από πυρά της αστυνομίας.

    Εν τω μεταξύ διαψεύσθηκε από τον Βλαντιμίρ Πρέλα, σύμβουλο του Φατός Νάνο, η πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα ραδιοσταθμός προσκείμενος στο Δημοκρατικό κόμμα του Μπερίσα, ότι παραιτήθηκε ο αλβανός πρωθυπουργός.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Αλβανίας να συνεργασθούν γιά την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών του κράτους.

    Ο Σολάνα απηύθυνε επίσης έκκληση σε όλες τις πλευρές για "επιστροφή σε ένα ειρηνικό και σταθερό κλίμα σε ολόκληρη τη χώρα".

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 14-Sep-98 19:28:23

    [01] Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αλβανία

    "Η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις εστιάζοντας την προσοχή της στην ασφάλεια της Ελληνικής μειονότητας."

    Ο κ.Ρέππας καταδίκασε τη δολοφονία του στελέχους της Αλβανικής αντιπολίτευσης, Αζέμ Χαϊντάρι, και τόνισε την επιθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία των Τιράνων τα προβλήματα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

    Διευκρίνισε δε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα στα σύνορα.

    Την πολιτική παρέμβαση της ΕΕ για να μην εκτραπεί και πάλι η κατάσταση στην Αλβανία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

    Επιπλέον ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει την άμεση σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    [02] Το "Νίκας τοις βασιλεύσι" εξόργισε τον Αρσένη

    Η φράση "Νίκας τοις βασιλεύσι" στο απολυτίκιο του Σταυρού, που έψαλε ο ιερέας κατά τον αγιασμό στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του παρευρισκόμενου υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.

    Ο ιερέας δέχθηκε την παρατήρηση του υπουργού και τη δεύτερη φορά έψαλλε "τοις ευσεβέσι".

    Ωστόσο το θέμα παραμένει ανοιχτό για την Εκκλησία και η γνωστή φράση στο απολυτίκιο θα τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, στις αρχές Οκτωβρίου.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 14-Sep-98 19:24:26

    [03] Ναύπακτος:Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

    Τις πληγές τους εξακολουθούν να μετρούν στη Ναύπακτο οι πληγέντες από τη χθεσινή θεομηνία.

    Ο Νομός έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Σήμερα κηδεύτηκε η άτυχη γυναίκα που βρήκε τραγικό θάνατο στην προσπάθειά της να σώσει τα πρόβατά της στην ορεινή Νυαπακτία.

    Τουλάχιστον πενήντα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, ενώ συνεχίζεται η απογραφή των ζημιών από τα συνεργεία της Νομαρχίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Ο δήμαρχος Ναυπάκτου κατηγορεί τη Νομαρχία για καθυστέρηση στην εκτέλεση αντιπλήμμυρικών έργων και για κακοκτεχνίες στην κοίτη του ποταμού Βαριά.

    [04] Μόνον επείγοντα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία

    Αποφασισμένοι για μετωπική σύγκρουση με τη κυβέρνηση, δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας καί Πειραιά, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Εκκληση στον υπουργό Υγείας, κ.Γείτονα απευθύνουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ για να δεχθεί τα προγράμματα των εφημεριών που καταρτίστηκαν από τις επιστημονικές επιτροπές.

    Ο κ.Γείτονας πάντως χαρακτήρισε την απεργία αδικαιολόγητη, έκανε λόγο για περιορισμένη συμμετοχή των γιατρών στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι μόνο κατά περίπτωση θα επανεξετάσει περιπτώσεις αναπροσαρμογής, λόγω υπερωριών.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί το ΕΚΑΒ την Πέμπτη, λόγω στάσης εργασίας , από τις 16.30 έως τις 21.30μμ.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 14-Sep-98 19:25:02

    [05] Αλβανία-συγκρούσεις-Νάνο

    Ο αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο "δεν θα παραιτηθεί" παρά το πραξικόπημα των οπαδών του πρώην Προέδρου Σαλί Μπερίσα, δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο ο Μπεν Μπλούσι, εκπρόσωπος του αλβανού πρωθυπουργού.

    "Ο Φάτος Νάνο δεν πρέπει να παραιτηθεί και δεν θα το κάνει, γιατί μια τέτοια κίνηση δεν θα έχει αποτελέσματα στην παρούσα κατάσταση που είναι ένα πραξικόπημα", είπε ο κ. Μπλούσι.

    "Οι αλβανοί πολιτικοί υπολογίζουν πολύ σε μια επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, που δεν θα είναι μόνο πολιτική", τόνισε ο ίδιος αρνούμενος να διευκρινίσει αν πρόκειται για στρατιωτική παρέμβαση.

    "Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει ένα πραξικόπημα στο έδαφός της", επισήμανε ο Μπλούσι και συνέχισε: "Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και αν επεκταθεί και στις άλλες πόλεις, πέρα από τα Τίρανα, θα είναι καταστροφική για την Αλβανία, για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για όλη την περιοχή".

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του κ. Νάνο είπε πως το υπουργείο Δημόσιας Τάξης οργανώνεται για να επιβάλει την τάξη, "κάτι που είναι πολύ δύσκολο", επισήμανε.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 14-Sep-98 19:25:29

    [06] Νέο στοιχείο στην υπόθεση Κλίντον

    Δύο Αυγούστου τού 1993.

    Ο πρόεδρος Κλίντον μέ τό προσωπικό τού Λευκού Οίκου λίγο πρίν από τίς εννέα τό πρωί επιστρέφουν από τό καθημερινό τζόγκινγκ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος σίγουρα δέν μπορούσε νά φαντασθεί εκείνην τήν εποχή ότι τό βίντεο στό οποίο πόζαρε μέ όλο τό προσωπικό του, θά μπορούσε νά χρησιμοποιηθεί κατ'αυτόν τόν τρόπο.

    Η ταυτότητα τής γυναίκας πού καλύπτεται από τό ειδικό εφφέ δέν έχει γίνει γνωστή καί κανείς δέν γνωρίζει άν είναι μόνιμη υπάλληλος τού Λευκού Οίκου, εθελόντρια η η κόρη κάποιου συμβούλου τού Κλίντον.

    Η προεδρική αθλητική ομάδα φωτογραφήθηκε καί κινηματογραφήθηκε, ο Μπίλ Κλίντον υπέγραψε αυτόγραφα καί η άγνωστη γυναίκα τού σκούπισε τόν ιδρώτα από τό μέτωπο μέ μία πετσέτα.

    Στόν προθάλαμο τού Οβάλ Γραφείου, ο πλανητάρχης ρώτησε έναν σύμβουλο του, τί ώρα είναι τό επόμενο ραντεβού του, εκείνος τού απάντησε στίς εννέα καί τήν στιγμή πού όλοι αποχωρούσαν, ο Κλίντον οδήγησε τήν νεαρή γυναίκα μέσα στό Οβάλ Γραφείο.

    Στόν χώρο τού Λευκού Οίκου πού τελευταία έχει μετατραπεί σέ ομφαλό τής γής αφού ο ανεξάρτητος ανακριτής Κένεθ Στάρ περιγράφει μέ λεπτομέρειες στήν αναφορά του πρός τό Κονγκρέσο ότι ο πλανητάρχης τό χρησιμοποιούσε γιά τίς ερωτικές συνομιλίες του μέ τήν Μόνικα Λεβίνσκι.

    Αλλες εποχές τό βίντεο, πού δόθηκε στήν δημοσιότητα τήν Παρασκευή τό βράδυ από τήν εκπομπή Ντράντζ Ριπόρτ τού τηλεοπτικού δικτύου Φόξ, τού Ρούπερτ Μέρντοχ, θά ήταν εντελως αθώο.

    Ο παρουσιαστής τής εκπομπής στόν πρόλογο του είπε ότι δέν προτίθεται νά αποκαλύψει τήν πηγή τού βίντεο όπως καί τήν ταυτότητα τής μυστηριώδους γυναίκας.

    Τό διάρκειας δέκα λεπτών βίντεο δόθηκε στήν δημοσιότητα αμέσως μετά από τίς φήμες πού κυκλοφόρησαν καί πού ανέφεραν ότι καί άλλες εργαζόμενες τού Λευκου Οίκου προτίθενται νά καταθέσουν μήνυση εναντίον τού αμερικανού προέδρου.

    Τήν ίδια ώρα η USA Τουντέι, μία από τίς μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες μέ δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες αναγνώστες, καλεί τόν Μπίλ Κλίντον νά παραιτηθεί αμέσως, μέ σημερινό της δημοσίευμα.

    Αποκαλεί τόν πλανητάρχη πολύ μικρό άνθρωπο καί τού υποδεικνύει νά παραιτηθεί ακόμη καί άν η στρατηγική του γιά μή παραπομπή του, αποδώσει καρπούς.

    Ο αμερικανός πρόεδρος, δεχόμενος χτυπήματα από παντού, θα προσπαθήσει σήμερα να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο Λεβίνσκι στην οικονομία.

    Ο Κλίντον αναχωρησε από την Ουάσινγκτον για την Νέα Υόρκη, εκεί όπου αναμένεται να παρουσιάσει σε διάφορες συγκεντρώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος τα αποτελέσματα της ισχυρής οικονομικής πολιτικής του.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 14-Sep-98 19:24:39

    [07] Swissair

    Εκτός από τις ανθρώπινες ζωές το αεροσκάφος MD-11 της Swissair πήρε μαζί του στον βυθό του Ατλαντικού κι έναν ολόκληρο θησαυρό.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας το μοιραίο αεροσκάφος που συνετρίβη στις 2 Σεπτεμβρίου ανοικτά του Χάλιφαξ στον Καναδά, μετέφερε περίπου 50 κιλά χαρτονομίσματα, κοσμήματα κι έναν πίνακα του Πικάσο, του οποίου η αξία υπολογίζεται στο ενάμιση εκατομμύριο δολάρια. Τα χρήματα είχαν σταλεί από αμερικανική τράπεζα και προορίζονταν για υποκατάστημά της στην Ελβετία.

    Ηταν συσκευασμένα σε πλαστικό και είχαν τοποθετηθεί σε χρηματικιβώτιο του αεροσκάφους. Μάλιστα όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σουίσέαρ, τα χρήματα ήταν τόσο καλά συσκευασμένα, ώστε ακόμη κι άν άνοιξε το χρηματοκιβώτιο στο οποίο είχαν τοποθετηθεί δεν θα μπορούσαν να διασκορπισθούν.

    Η αστυνομία του Καναδά έχει συλλέξει αρκετά χαρτονομίσματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους , αλλά οι σειριακοί τους αριθμοί δεν αντιστοιχούν μ'εκείνους των χαρτονομισμάτων στο χρηματοκιβώτιο.

    Εκτός από τα χαρτονομίσματα το αεροσκάφος μετέφερε σχεδόν πέντε κιλά κοσμήματα και ένα κιλό διαμάντια.

    Ο πινακας του Πικάσο που χάθηκε μαζί με το μοιραίο MD11, ήταν το έργο ``ο ζωγράφος`` και δεν έχει διευκρινισθεί ο αποστολέας ούτε ο παραλήπτης του.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 14-Sep-98 19:23:22

    [08] Μείωση φόρων σε αυτοκίνητα, καυσιμα, τσιγάρα

    Επιβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει ενδεχομένως μέσα στο επόμενο χρόνο σε μείωση των φόρων στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής της πολιτικής.

    Την απάντηση αυτή έδωσε με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Γιάννου Παπαντωνίου ο οποίος προανήγγειλε μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, τα αυτοκίνητα και τα τσιγάρα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

    Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρος Καρατζάς εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία της Εθνικής Οικονομίας, άν και επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

    Στο πολιτικό πεδίο ο κύριος Ρέππας με αφορμή τη χθεσινή κριτική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομική πολιτική δήλωσε ότι όσο ο κ. Καραμανλής εμπιστεύεται την άγνοιά του για τις εξελίξεις στην ΟΝΕ, τόσο θα οδηγεί το κόμμα του σε αδιέξοδο.

    Απαντώντας ο κ.Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα και να διαστρεβλώσει τις επισημάνσεις Καραμανλή για την πορεία της Οικονομίας.

    Απόλυτα σύμφωνος με τις γενικές αρχές της οικονομικής πολιτικής που περιέγραψε χθες στη Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Καραμανλής, δήλωσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    [09] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 3,15%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.225,08 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 34 δισεκατομμύρια 420 εκατομμύρια δραχμές.

    Στα 2 δις δρχ.ορισθηκε τελικά το ελάχιστο ύψος των ιδίων κεφαλαίων που θα πρέπει να έχει μία εταιρεία προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Σύμφωνα με τροποποιημένο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πέεπει να κατανέμουν στο ευρύ κοινό τουλάχιστον το 25% των μετοχών τους, ενώ μειώθηκε από 6 σε 3 μήνες η περίοδος κατά την οποία η ανάδοχοι θα στηρίζουν την τιμή της μετοχής της νεοεισαχθήσας εταιρείας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 14 September 1998 - 17:09:50 UTC