Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-10-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] "Δυστυχώς η χειροβομβίδα ενίκησε"

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Πυρετός στα επιτελεία πριν ανοίξουν οι κάλπες
  • [02] Ρέππας:Πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο
  • [03] ΚΥΣΕΑ-Εξοπλιστικό πρόγραμμα
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα
  • [05] Ολα καλά για τους ναυτικούς του "Μπέλούγκα"
  • [06] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [07] Συνάντηση Χόλμπρουκ-Μιλόσεβιτς
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [08] Ιταλία:Πέφτει η κυβέρνηση Πρόντι
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [09] Μειώσεις φόρων για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
  • [10] Χρηματιστήριο 09/10
  • [11] Κοινοτικός Φ.Π.Α
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] "Δυστυχώς η χειροβομβίδα ενίκησε"

    Last Updated: Friday, 09-Oct-98 18:51:33
    Στον Ερυθρό Σταυρό γράφτηκε σήμερα ο τραγικός επίλογος του μακελειού στην οδό Νιόβης.

    Στις 11.30 σταμάτησε να κτυπά η καρδιά της 25χρονης, Αμαλίας Γκινάκη και λίγο αργότερα ο διευθυντής της πρώτης χειρουργικής κλινικής, Παναγιώτης Μπεχράκης δήλωνε συντετριμμένος "Δυστυχώς η χειροβομβίδα μας ενίκησε".

    Η Αμαλία Γκινάκη τραυματίστηκε στο μακελειό στην Αχαρνών στις 23 Σεπτεμβρίου.

    Μετά την άστοχη εκτίμηση ότι η χειροβομβίδα που κρατούσε ο Ρουμάνος κακοποιός Σορίν Ματέϊ ήταν ψευτικη επενέβη η Αστυνομία, εισβάλοντας στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης.

    Ο Ρουμάνος κρατούσε όμηρο την άτυχη κοπέλα ενώ ήταν ήδη ελεύθεροι η μητέρα της και ο αραβωνιαστικός της.

    Σπρώχνοντας την Αμαλια Γκινάκη μαζί με την χειροβομβίδα έγινε το μοιραίο.

    Η νεαρή κοπέλα βαρύτατα τραυματισμένη μεταφέρθηκε στο Ερυθρό Σταυρό. Εκει της έγινε ακρωτηριασμός του δεξιού ποδιού και αμέσως μετά εισήχθη στην Εντατική.

    Η πολύ γερή καρδιά της ήταν το μόνο όργανο του σώματος της που τη κρατούσε στην ζωή, ενώ ήδη τα τελευταία 24ωρα είχε παρουσιάσει νεφρικη ανεπάρκεια και ηπατική ανεπάρκεια.

    Απο χθές το απόγευμα η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και όπως είπε ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου κ.Αρτινόπουλος βρίσκεται στην χειρότερη της κατάσταση απο την ημέρα που μπήκε στο νοσοκομειο.

    Η Αμαλία Γκινάκη, θύμα του Ελληνορουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι και της αποτυχημένης επέμβασης των αστυνομικών έδωσε για 17 ημέρες στην εντατική του Ερυθρού Σταυρού τη μάχη για ζωή, όμως υπέκυψε στα πολλαπλά τραυματά της.

    Συλληπητήρια τηλεγραφήματα στη μητέρα της άτυχης κοπέλλας έστειλαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Καταιγισμό ερωτήσεων για το θέμα δέχθηκε σήμερα στο Press Room ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Για την απόδοση ευθυνών είπε ότι θα ήταν ασέβεια να υπάρξει καταλογισμός προτού ολοκληρωθεί η έρευνα, ενώ σε ερώτηση για το αν πρέπει να παραιτηθεί ο Γιώργος Ρωμαίος τόνισε ότι η επάρκεια του ως υπουργού δεν εξαντλείται στο συγκεκριμένο συμβάν.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 09-Oct-98 18:39:00

    [01] Πυρετός στα επιτελεία πριν ανοίξουν οι κάλπες

    Πυρετός στα κομματικά επιτελεία δύο ημέρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

    Ο Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ενώ σε συνέντευξη του στον "Ελεύθερο Τύπο" επισήμανε ότι στις εκλογές θα καταγραφεί η διαφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού με την πολιτική και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης.

    Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι παράρτημα των κομμάτων αλλά αυτοτελές πεδίο δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Επί ποδός και η τροχαία θα παραχωρήσει από το μεσημέρι μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν στην εθνική Αθηνών-Λαμίας.

    Την Κυριακή οι κάπλες θα ανοίξουν στος 07.00πμ και θα κλείσουν στις 19.00μμ.

    Σε περίπτωση απώλειας της αστυνομικής ταυτότητας οι ψηφοφοροι μπορούν να ψηφισουν με το διαβατήριό ή άλλο επίσημο έγγραφο που να φέρει φωτογραφία.

    [02] Ρέππας:Πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο

    "Η χρήση στρατιωτικής βίας δεν αποτελεί την καλύτερη λύση", τόνισε ο Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε περίπτωση επέμβασης.

    Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι Ελληνες πρέπει ν'αποφύγουν αυτό τον καιρό ταξίδια στη Γιουγκοσλαβία και όσοι διαβιούν εκεί να κρίνουν αν πρέπει να παραμείνουν.

    Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για πολιτική λύση δήλωσε στο ραδιόφωνο του Αntenna, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και τόνισε ότι επέμβαση του ΝΑΤΟ θα είναι ήττα των Βαλκανικών κρατών γιατί θα έχουν αποτύχει να βρούν λύση στα ίδια τους τα προβλήματα.

    [03] ΚΥΣΕΑ-Εξοπλιστικό πρόγραμμα

    Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενοπλων Δυνάμεων, ήταν το αντικείμενο τής σημερινής συνεδρίασης τού Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας.

    Την αγορά τεσσάρων συστοιχιών πυραύλων Πάτριοτ αξίας 355 δισεκατομμυρίων δραχμών, που θα παραδοθούν σε τριάντα μήνες αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.

    Επίσης αποφασίστηκε η προμήθεια αντιεροπορικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από Ρωσία και Γαλλία, η αγορά 45 εκπαιδευτικών αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η προμήθεια δέκα πυροσβεστικών αεροσκαφών καναντέρ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 09-Oct-98 18:38:14

    [04] Ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα

    Ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη για τέταρτη μέρα σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα.

    Η νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 08.00 το πρωί είχε ένταση 5, 1 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο δυτικά της Ζακυνθού.

    [05] Ολα καλά για τους ναυτικούς του "Μπέλούγκα"

    Καλά στην υγεία τους είναι και τα 24 μέλη του πληρώματος- αναμεσά τους 9 Ελληνες ναυτικοί-του υπό σημαία Μάλτας φορτηγού πλοίου Μπελούγκα, στο οποίο ξέσπασε τη νύχτα πυρκαγιά ενώ έπλεε νοτιοδυτικά του Γερολιμένα Λακωνίας.

    Η φωτιά σβήστηκε αφού έκαψε σχεδόν το μισό πλοίο, που το απόγευμα αναμένεται να ρυμουλκηθεί στον Πειραιά.

    [06] Αστυνομικό Δελτίο

    Μυστήριο καλύπτει τη δολοφονία 20χρονου στρατιώτη στο Αργος. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της ρωσίδας φίλης του, τον Χριστόφορο Μαλαγκούτσο, πυροβόλησε σχεδόν εξ' επαφής κουκολόφορος ενώ βρισκόταν στο λόφο του Κάστρου στο Αργος.

    Μάχη με λαθρέμπορο ναρκωτικών έδωσαν χθες ξημερώματα στον Εβρο, αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη. Τον συνέλλαβαν την ώρα που περνούσε στο Ελληνικό έδαφος έχοντας στην κατοχή του δύο κιλά ηρωίνης.

    Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα η 35χρονη και 19χρονη φίλη της που κάπνιζαν χασίς σε προαύλιο νυχτερινού σχολεύου της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με την αστυνομία έκαναν εμπόριο ινδικής κάνναβης σε μαθητές.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 09-Oct-98 18:38:46

    [07] Συνάντηση Χόλμπρουκ-Μιλόσεβιτς

    Σε στρατιωτικό κλοιό το Βελιγράδι ενώ νέα συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς θα έχει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ δήλωσε μετά από συνάντηση με τους ομόλογούς του της Ομάδας Επαφής, ότι ο κ.Χόλμπρουκ θα θέσει στον Μιλόσεβιτς έξι όρους για τον οριστικό τερματισμό της σερβικής επίθεσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι όροι της Ομάδας Επαφής είναι ο τερματισμός της βίας, η απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας και των βαρέων όπλων, η ελεύθερη πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων, η πλήρης συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη εγκλημάτων πολέμου, η επιστροφή των προσφύγων και τέλος η έναρξη διαπραγματεύσεων για την αυτονομία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Η Ομάδα Επαφής δεν έκανε πάντως συγκεκριμένη αναφορά στην πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης. Ο κ. Κουκ διευκρίνησε πως το ΝΑΤΟ είναι αρμόδιο να καλέσει την Ρωσία να εγκρίνει την χρήση βίας και ως εκ τούτου η Ομάδα, ως άτυπο όργανο δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. Ο ίδιος υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες για την χρήση βίας, αν ο κ. Μιλόσεβιτς αρνηθεί να υποχωρήσει.

    Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν επανέλαβε πάντως σήμερα ότι η χώρα του παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνωφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην επίτευξη πολιτικής λύσης για την σερβική επαρχία, ώστε να αποφευχθεί η απειλούμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ. Ο Ιβάνωφ τόνισε ότι οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς την έγκριση του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα είχε "σοβαρές συνέπειες παγκόσμιας μορφής".

    Αυτό που προέκυψε πάντως απο τις δηλώσεις γάλλων και βρετανών ανώτατων αξιιωματούχων είναι πως πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Σερβίας θα είναι "διαδοχικές, συντονισμένες και μιικρής κλίμακας, ώστε να υπάρξει το περιθώριο για την επίτευξη ενός διπλωματικού διακανονισμού της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 09-Oct-98 18:39:13

    [08] Ιταλία:Πέφτει η κυβέρνηση Πρόντι

    Εχασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Κατω Βουλής η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι στην Ιταλία.

    Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πέφτει και αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή της. Κατά της κυβέρνησης ψήφισαν 313 βουλευτές και υπέρ 312.

    Πρόκειται για τη δεύτερη μακροβιέστερη κυβέρνηση απο τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία έπεσε οταν οι κομμουνιστές απέσυραν την υποστήριξή τους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τον προυπολογισμο του 1999.

    Στην αρχή της εβδομάδας μια μικρή ομάδα κομμουνιστών με αρχηγό τον Αρμάντο Κοσούτα αποφάσισαν να υποστηρίξουν τον Πρόντι στην ψήφο εμπιστοσύνης, όμως απ ότι φαίνεται ο ιταλός πρωθυπουργός δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους, ενώ τρείς ακόμη βουλευτές έλειπαν για λόγους υγείας.

    Τις τελευταίες ημέρες ο ιταλός πρωθυπουργός είχε ανακοινωσει πως για να επέλθει συμβιβασμός με τους κομμουνιστές σκόπευε να εφαρμόσει τα σχέδια για την εφαρμογή του 35ώρου, ενω είχε εκφραστεί αρνητικά για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των ιταλικών βάσεων για επιχειρήσεις κατα του Βελιγραδίου.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 09-Oct-98 18:37:54

    [09] Μειώσεις φόρων για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

    Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την άνοδο του πληθωρισμού στο 5,2% και προέβλεψε αποκλιμάκωση τους προσεχείς μήνες ώστε στο τέλος του χρόνου να φθάσει στο 4 με 5%.

    Καθαρά συγκυριακή χαρακτήρισε την άνοδο του πληθωρισμού ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στον Αntenna και ανήγγειλε ότι στο τέλος του μήνα θα υπάρξουν αποφάσεις για την αποκλιμάκωσή του με μειώσεις φόρων και τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος.

    [10] Χρηματιστήριο 09/10

    Με πτώση 3,14 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.772,09 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 37 δισεκατομμύρια 669 εκατομμύρια δραχμές.

    [11] Κοινοτικός Φ.Π.Α

    Την επιβολή δεκα νεων φορων απο το 2000 προτεινει η Κοινοτητα στις χωρες της Ευρωπαϊκης Ενωσης και φυσικα και στην Ελλαδα.

    Οι προτεινομενοι φοροι θα επιβληθουν στα καυσιμα, τα οινοπνευματωδη ποτα, τα τσιγαρα, τα ορυκτελαια, στα κερδη των επιχειρησεων, τις τηλεπικοινωνιες, το ατομικό εισοδημα των Ευρωπαιων, στις καταθεσεις και τις συναλλαγες της Κεντρικης Ευρωπαϊκης Τραπεζας.

    Θα εφαρμοσθεί και κοινοτικός ΦΠΑ. Η σχετικη προταση της Ευρωπαίκης Επιτροπής θ' αρχισει να συζητείται στις 12 Οκτωβριου απο τους 15 υπουργους της Εθνικης Οικονομίας.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 09-Oct-98 18:40:27
    Παροδικές τοπικές νεφώσεις θα υπάρχουν το Σαββάτο στα δυτικά και βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι με βαθμιαία εξασθένηση.

    Σχεδόν αίθριος καιρός στην Αττική και θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

    Πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος θα φθάσει στους 27 βαθμούς Κελσίου

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Friday, 09-Oct-98 18:40:13
    Μικρό καλοκαιράκι θα μας θυμίζει τουλάχιστον και αυτό το Σαββατοκύριακο ο Οκτώβριος, καθώς ο υδράργυρος θα ανέβει στους 31 με 32 βαθμούς, ενώ θα λείπουν οι βροχές και οι ενισχυμένοι ανεμοι στα πελάγη. Μεταβολή του καιρού περιμένουμε απο τη Δευτέρα με πρόσκαιρες βροχές και σταδιακή κάμψη της θερμοκρασίας.

    Τη Δευτέρα θα υπάρχει αραιή συννεφιά, που κατά τόπους στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια θα είναι πιο πυκνή και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες.

    Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, που βαθμιαία στα Δυτικά θα γίνουν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση, ενώ η θερμοκρασία σε πτώση, κυρίως στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια, θα πλησιάσει σοτυς 23 με 24 βαθμούς στα Βορεια και στους 27 με 28 στην υπόλοιπη χώρα.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 9 October 1998 - 16:05:38 UTC