Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-10-13

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συμφωνία Χόλμπρουκ-Μιλόσεβιτς

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Χωρίς αποτελέσματα η συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ
  • [02] Εκλογές-Συμμαχίες Β' γύρου
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Καταστροφές από την καταιγίδα
  • [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών
  • [05] Εκκλησία-Οικονομικό πόρισμα
  • [06] Θανατηφόρο τροχαίο
  • [07] Απέβαλε στο εκλογικό κέντρο
  • [08] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Τουρκία-Ισλαμιστές
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] Ρωσία-Γέλτσιν-Υγεία
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [11] Παπαντωνίου: "Θέμα χρόνου οι μειώσεις έμμεσων φόρων"
  • [12] Χρηματιστήριο 13/10
  • [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [13] Στηθάγχη
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συμφωνία Χόλμπρουκ-Μιλόσεβιτς

    Last Updated: Tuesday, 13-Oct-98 19:17:27
    Σε συμφωνία η οποία αφήνει ευχαριστημένες όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου κατέληξαν σήμερα μετά από 9 γύρους συνομιλιών, ο αμερικανός απεσταλμένος στο Βελιγράδι, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Γιουγκοσλάβος προέδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σύμφωνα με εγκυρες πηγές ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος συμφώνησε να εφαρμόσει τις οδηγίες του άρθρου 1199 της 23 Σεπτεμβρίου του συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπει

    • τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο
    • την απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας και του βαριού οπλισμού στα επίπεδα πριν την ενοπλη καταστολή της 28ης Φεβρουαρίου
    • την ανεμπόδιστη επιστροφή των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Κόσσοβο με σκοπό την περίθαλψη των προσφύγων
    • τη συνεργασία των Σέρβων με το διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου
    • την διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους
    • την έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων για αυτονομία του αλβανικού στοιχείου
    • την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης παρατηρητών του ΟΑΣΕ που θα αριθμεί 2000 η και περισσότερα μέλη και θα επιτηρεί τη συμφωνία στο έδαφος
    • αλλά και τον αεροπορικό έλεγχο της επαρχίας με περιπολίες συμμαχικών αεροσκαφών πανω απο το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Χόλμπρουκ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε λίγο μετά την επίτευξη της συμφωνίας, διευκρίνησε πως ο ρόλος του ΟΑΣΕ στα Βαλκάνια πρέπει να αναβαθμιστεί καθώς η ανάπτυξη και μόνο 2000 ανδρών στη σερβική επαρχία απαιτεί άμεση κινητοποίηση του σε μεγέθη που έως τώρα δεν έχει ξαναδεί.

    Ο Χόλμπρουκ δήλωσε επίσης ότι οι Γιουγκοσλαβικές αρχές αναμένεται να εκδώσουν εντός της ημέρας ανακοίνωση με την οποία θα εγκαινιάζεται μία πολιτική διαδικασία, η οποία, "όπως ελπίζουμε θα σηματοδοτήσει μία καμπή" προς την κατεύθυνση της αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης του λαού του Κοσσυφοπεδίου. Η συμφωνία πάντως εγγυάται την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου στους κόλπους της Σερβίας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο Γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ.

    Ο αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα και ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη Γουέσλι Κλάρκ θα επισκεφθούν στο εγγύς μέλλον το Βελιγράδι γιά να υπογράψουν συμφωνία που θα επιτρέπει την επαλήθευση της τήρησης της εκεχειρίας και της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από αεροπλάνα τα οποία δεν θα φέρουν οπλισμό.

    Ο Χόλμπρουκ εξέφρασε την ελπίδα τα ρωσικά αεροπλάνα να πετάξουν μαζί με τα ΝΑΤΟϊκά γιά την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ υπογράμμισε τέλος οτι δεν θα αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

    Τέλος, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ διευκρίνησε πως το εξωτερικό πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας θα εξακολουθήσει να ισχύει παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 13-Oct-98 19:19:27

    [01] Χωρίς αποτελέσματα η συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ

    Τα οικονομικά των Βαλκανίων απασχόλησαν σήμερα τους πολιτικούς ηγέτες που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της διαβαλκανικής διάσκεψης στην Αττάλεια.

    Ως βραχυπρόθεσμο μετρό ο Γιλμάζ πρότεινε την ίδρυση ενός εξειδικευμένου μηχανισμού για άμεσες διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων οικονομικών αρχών.

    Ο σκοπός αυτών των διαβουλεύσεων θα είναι η ανταλλαγή ιδεών για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και την αποτροπή πιθανών αναταραχών στις χρηματαγορές και τις ασφαλιστικές αγορές.

    Νωρίτερα ο Γιλμάζ ζήτησε απο τους ηγέτες των Βαλκανίων να ανοίξουν τις οικονομίες τους στο διεθνή ανταγωνισμό προσελκύοντας έτσι ξένα κεφάλαια και ταυτόχρονα να προστατευθούν απο τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

    Στο μεταξύ, μέσα σε φιλικό κλίμα αλλα χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ στα πλαίσια της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

    Στους Ελληνες δημοσιογράφους ο κ.Σημίτης τόνισε ότι επανέλαβε στον Τούρκο πρωθυπουργό την θέση της Ελλάδας για την ανάγκη αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, τη γνωστή Τουρκική θέση για εφ'όλης της ύλης διάλογο.

    Οι δύο πρωθυπουργοί διαπίστωσαν ότι το κλίμα που επικρατεί στις Eλληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι καλό, ωστόσο αναφέρθηκαν στη διαδικασία που συνεχίζεται στο ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Τωρα, αναφορικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ο κ.Σημίτης δεν έκρυψε ότι υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και ανέφερε τα προβλήματα στην Αλβανία και το Κόσσοβο, αλλά τόνισε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε στην Κρήτη προσφέρει το πλαίσιο για τη θετική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε επίσης την ανάγκη να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες πολιτικής λύσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και επανέλαβε ότι η συνάντηση της Αττάλειας δημιούργησε ``ευνοϊκό κλίμα`` προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα υπάρξει κοινή τοποθέτηση της συνάντησης για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου τις λεπτομέρειες της οποίας επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [02] Εκλογές-Συμμαχίες Β' γύρου

    Εβδομάδα διαβουλεύσεων και παρασκηνιακών διεργασιών προκειμένου να διαμορφωθούν οι συμμαχίες για τον δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

    Μετά το πρώτο σοκ το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και έχει κηρύξει γενικό προσκλητήριο εν' όψει του δεύτερου γύρου.

    Κατ' αρχην η Χαριλάου Τρικούπη ενδιαφέρεται για τις ψήφους των ανταρτών που έμειναν έξω απο τον δεύτερο γύρο ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει μόνο μη συντηριτικούς υποψηφίους.

    Στα μικρά κόμματα, Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ θα αποφασίσουν σήμερα τη στάση τους ενώ στον Πειραιά ο Αντώνης Ντεντιδάκης θα ανακοινώσει την υποστήριξη του στον Χρήστο Φωτίου.

    Αντιθέτως ευχάριστα είναι τα πράγματα για την Ρηγίλλης. Σήμερα θα συνεδριάσει εκ' νέου η κεντρική εκλογική επιτροπή και η απόφαση είναι να αφεθούν οι υποψήφιοι να κάνουν συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο.

    Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών των υποψηφίων στους τρεις μεγάλους δήμους και μέχρι στιγμής προηγούνται υποψήφιοι από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 13-Oct-98 19:18:37

    [03] Καταστροφές από την καταιγίδα

    Στους δρόμους βρήκαν τα ξημερώματα τους κατοικους της Δράμας στο κέντρο της πόλης, εξαιτίας της φθινοπωρινής νεροποντής.

    Η βροχή που έπεφτε επί δυομιση ώρες προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα, ενώ πλημμύρισαν και σχολεία.

    Οι κάτοικοι απεγνωσμένα προσπαθουσαν να βγάλουν τα νερά με κουβάδες, καθώς η πυροσβεστική δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε όλες τις κλήσεις για βοήθεια.

    [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών

    Στό δόκανο της Ελληνικής Αστυνομίας ο μάνατζερ διεθνούς καρτέλ που διακινούσε κοκκαϊνη στη Μεσόγειο.

    Πρόκειται για τον Αιγύπτιο Μικαέλ Αντώνιο, ο οποίος συνελήφθη σε σπίτι που ενοικίαζε στην περιοχή της Βούλας, ύστερα από συστηματική παρακολούθηση. Στην Ελλάδα εμφανιζόταν με πλαστά έγγραφα, διαβατήριο και ταυτότητα, εμφανιζόμενος ως Αντώνιος Μιχαήλ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας από το 1990 έως σήμερα είχε διακινήσει περισσότερο από ένα τόνο κοκκαϊνης.

    [05] Εκκλησία-Οικονομικό πόρισμα

    Ευθύνες σε πέντε μητροπολίτες και σε δύο επισκόπους για την υπόθεση της διαχείρισης των 4 δισεκατομμυρίων δραχμών από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Εκκλησία, επιρρίπτονται με το συμπληρωματικό πόρισμα που παρουσιάσθηκε σήμερα στην Σύνοδο της Ιεραρχίας. Ειδικότερα επιρρίπτονται ευθύνες συλλογικά στα μέλη της τότε διοικούσας επιτροπής, μητροπολίτες Καισαριανής Γεώργιο, Χίου Διονύσιο, Ηλείας Γερμανό, Θηβών Ιερώνυμο και Μαντινείας Αλέξανδρο, επειδή γνώριζαν ή ώφειλαν να γνωρίζουν την παράνομη συγκρότηση της επιτροπής διαχείρισης και παρακολούθησης των αναπτυξιακών έργων. Επιπλέον ο μητροπολίτης Θηβών και οι επίσκοποι Κερνίτσης Λεόντιος και Διαυλείας Δαμασκηνός κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στην διαδικασία συγκρότησης της επιτροπής.

    Ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος στον οποίο επιρρίπτονται και ευθύνες για ανεπαρκή ενημέρωση της Συνόδου, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και δήλωσε ότι όλα αυτά είναι "παραμύθια".

    Πλήρη διαφάνεια, αλλά και προσέγγιση του προβλήματος με νηφαλιότητα και επίγνωση των περιστάσεων, ζήτησε στην εισηγητική του ομιλία ο αρχιεπισκοπος Χριστόδουλος.

    [06] Θανατηφόρο τροχαίο

    Τρεις νεκροί και τρείς τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου νωρίς το πρωί στην Εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο 61ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Νέας Απολλώνιας.

    Από τη σύγκρουση βυτιοφόρου, ημιφορτηγού και Ι.Χ, σκοτώθηκαν ο οδηγός του ημιφορτηγού Ιωάννης Τσαβδαρίδης 42 ετών και οι δύο συνεπιβάτες του Γιώργος Παπαδόπουλος 25 ετών και ο Αλβανός υπήκοος Ανδρέα Μιούλα, 23 ετών.

    [07] Απέβαλε στο εκλογικό κέντρο

    Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο θα απασχολήσει η άρνηση δικαστικού αντιπροσώπου να εξαιρέσει έγγυο γυναίκα από εφορευτική επιτροπή, μη αποδεχόμενος τη γνωμάτευση του ιδιώτη γιατρού της.

    Το επεισόδιο έγινε στην Ξυλαγανή Ροδόπης, με τραγική κατάληξη, να αποβάλει η 27χρονη, Ειρήνη Καλαϊτζάκη, καθώς παρέμεινε όλη την ημέρα στο εκλογικό τμήμα.

    Δικαστικός αντιπρόσωπος αλλά και οι γυναίκες - μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν δεχθηκαν τη γνωματευση και ζήτησαν την εισαγωγή της 27χρονης στο νοσοκομείο.

    Η κυρία Καλαϊτζάκη, μιλώντας στον Antenna, δήλωσε πληγωμένη, όμως ο κ.Μανώλης Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε πως εγείρεται μείζον θέμα , καθώς νομοθετική διάταξη κατοχυρώνει την ισοτιμία στην υπογραφή των γιατρών.

    [08] Αστυνομικό Δελτίο

    Ελεύθεροι αφέθησαν, καθώς δεν προέκυψε τίποτε είς βάρος τους, οι δύο ανήλικοι, που συνελήφθησαν χθες βράδυ στον Κορυδαλλό, όπου έγινε νέα συμπλοκή ομάδων νεαρών οπαδών αντιπάλων ποδοσφαιρικών ομάδων.

    Η συμπλοκή έγινε χθες βράδυ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και οι δυο ανήλικοι συνελήφθησαν μετά την καταγγελία του περιστατικού στην Αστυνομία από 16χρονο που τραυματίστηκε ελαφρά.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 13-Oct-98 19:19:13

    [09] Τουρκία-Ισλαμιστές

    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε και κρατεί από χθες το βράδυ 30 εξέχοντες ισλαμιστές για τη συμμετοχή τους σε πανεθνική διαδήλωση κατά της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας στα πανεπιστήμια, ανακοίνωσε σήμερα η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία συνέλαβε χθες το βράδυ και ανακρίνει σε σχέση με τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, την οποία είχε απαγορεύσει το υπουργείο Εσωτερικών, στελέχη ισλαμικών οργανώσεων και γνωστούς δημοσιογράφους μεταξύ των οποίων και τον Εκρέμ Κιζιλτάς, εκδότη εφημερίδας που πρόσκειται στο ισλαμικό Κόμμα της Αρετής.

    Χιλιάδες Ισλαμιστές διαδήλωσαν κατά της απαγόρευσης εγγραφής στα πανεπιστήμια των γυναικών που φορούν την μαντήλα στη φωτογραφία της ταυτότητάς τους.

    Περισσότεροι από 26Ο διαδηλωτές συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας κατήγγειλε τις εφόδους που πραγματοποίησαν τη νύχτα οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας στα σπίτια των 30 κρατουμένων ισλαμιστών.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν κατά τις εφόδους της αστυνομίας.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 13-Oct-98 19:45:56

    [10] Ρωσία-Γέλτσιν-Υγεία

    Οι εικόνες του πρόεδρου Γέλτσιν έκαναν τόν γύρο τού κόσμου και επιβεβαίωσαν τούς ισχυρισμούς τών επικριτών τού Ρώσου προέδρου ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

    Τό ταξίδι στό Καζακστάν τελείωσε πρίν καλά καλά αρχίσει καί τό προεδρικό επιτελείο επέστρεψε άρον άρον στήν Μόσχα.

    Η επίσημη ανακοίνωση μιλάει γιά μιά απλή βρογχίτιδα καί πυρετό 37 καί 4.

    Οί σύμβουλοι τού προέδρου αναφέρουν ότι δέν πρόκειται νά νοσηλευθεί σέ νοσοκομείο καί ότι δέν θά υπάρξει απολύτως καμμία μεταβολή στό εβδομαδιαίο πρόγραμμα τού Μπόρις Γιέλτσιν.

    Ομως τα προβλήματα υγείας του ρώσου προέδρου, με κυριότερο το μπαι πας στο οποίο υπεβλήθη το 1996, δίνουν λαβή για μια νέα σειρά φημών.

    Ακούσθηκε ακόμη καί τό ότι ο Γιέλτσιν πάσχει από παρκινσον ή αλτζχάιμερ.

    Ιατρικοί κύκλοι από τήν Μόσχα ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος χρειάζεται νέα εγχείρηση στην καρδιά.

    Στίς φήμες συνηγορεί καί τό γεγονός ότι ο 67χρονος πρόεδρος σπανίως εμαφανίζεται δημοσίως.

    Εντύπωση προκαλούν οί εμφανίσεις του στήν τηλεόραση πού δέν ξεπερνούν ποτέ τήν διάρκεια τού ενός λεπτού.

    Οπως καί τό γεγονός ότι πάντα κάποιος βρίσκεται στό πλευρό τού προέδρου είτε γιά νά τόν υποβαστάζει είτε γιά νά προλάβει κάποια απρόσμενη πτώση του, όπως έγινε στό Καζακστάν.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 13-Oct-98 19:18:19

    [11] Παπαντωνίου: "Θέμα χρόνου οι μειώσεις έμμεσων φόρων"

    Θέμα χρόνου είναι οι μειώσεις των εμμέσων φόρων σε μια σειρά από αγαθά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, που επεσήμανε ότι η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί τον πρώτο στόχο της Κυβέρνησης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι όπλο για την μείωση του πληθωρισμού θα αποτελέσει και εισοδηματική πολιτική, η οποία θα προβλέπει αυξήσεις ενα τοις εκατό για το πρώτο εξάμηνο και 1,5 τοις εκατό για το δεύτερο εξάμηνο του 1999.

    Εν' τω μεταξύ, μετριοπαθή πολιτική για τους μισθούς συνιστά το Συμβούλιο Οικονομικών Υπουργών της Κοινότητας που ενέκρινε το πρόγραμμα συγκλισης της Ελλάδος με την Ευρωπαική Ενωση.

    [12] Χρηματιστήριο 13/10

    Με άνοδο 2,46%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.782,49 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 29 δισεκατομμύρια 264 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 13-Oct-98 19:18:56

    [13] Στηθάγχη

    Είναι ένα από τα πιο περίεργα ιατρικά μηχανήματα που έχετε ποτέ αντικρύσει.

    Η συσκευή με τα αρχικά EECP που σημαίνει εξωτερική ενισχυμένη παλμική μέτρηση έχει σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία στη θεραπεία ασθενών με στηθάγχη, μία ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική ζήτηση της καρδιάς σε οξυγόνο.

    Ο Δόκτωρ Ρόχιτ Αρόρα του πρεσβυτεριανού ιατρικού κέντρου της Κολούμπια λέει πως τα 3/4 των ασθενών επωφελούνται ένω το 1/3ο από αυτούς θεραπεύεται πλήρως.

    Στηρίζεται στη λειτουργία του πιεσόμετρου μόνο που εφαρμόζεται στα πόδια. Προσπαθεί να ρυθμίσει τους παλμούς. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα περισσότερο αίμα απο τα πόδια να πηγαίνει στις κεντρικές αρτηρίες. Πιστεύουν πως η επιπλέον πίεση στις αρτηρίες κάνει δυνατή τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων αρτηριών, γνωστών και ώς παράλληλων που αυξάνουν τα αποθέματα σε οξυγόνο.

    Η στηθάγχη που βασανίζει χιλιάδες καρδιοπαθείς σε ολόκληρο τον κόσμο είναι εξαιρετικά επώδυνη προκαλώντας δύσπνοια.

    Οι πιο διαδεδομένες θεραπείες όπως η φαρμακευτική αγωγή ή το μπάϊ πας και η αγγειοπλαστική τις περισσότερες φορές δεν μειώνουν τα συμπτώματα.

    Ο Αντονυ Αμπρόσιο μετά από τετραπλό μπάϊ πας πριν από 6 χρονια είδε τη ζωή του να αλλάζει σε λίγους μήνες. "Ανεβαίνω τις σκάλες χωρίς να σταματάω στα μισά για να πάρω ανάσα," λέει.

    Παρά το γεγονός πως η μέθοδος αυτή είναι ευρέως αποδεκτή ωστόσο ελάχιστα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες τη χρησιμοποιούν. Τον επόμενο μήνα θα δημοσιευτούν και τα πορίσματα της συγκεκριμένης έρευνας ώστε το μηχάνημα να πάρει τη θέση που του αρμόζει την ιατρική υψηλής τεχνολογίας του 21ου αιώνα

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 13-Oct-98 19:21:04
    Αστατος καιρός την Τετάρτη στις περισσότερες περιοχές, ενώ για την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό και βόρειο Αιγαίο προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατα τόπους έντονες.

    Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά νότιοι και στις άλλες περιοχές βόρειοι, μέτριοι μέχρι ισχυροί, και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί.

    Αστατος καιρός στην Αττική και θερμοκρασία από 15 έως 20 βαθμούς.

    Νεφώσεις και πιθανότητα βροχής στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Tuesday, 13-Oct-98 19:20:52
    Αστατος θα είναι και το επόμενο διήμερο ο καιρός με πρόσκαιρες βροχές αλλά και διαστήματα με ήλιο, ενώ οι άνεμοι γίνονται παντού βόρειοι και πέφτει ακόμη λίγο η θερμοκρασία. Βελτίωση αναμένεται από την Πέμπτη το απόγευμα και κυρίως την Παρασκευή.

    Την Πέμπτη στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι γενικά καλός, στην υπόλοιπη όμως αρχικά θα βρέχει και πάλι κατα τόπους, αλλά σταδιακά και εκεί θα βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι παραμένουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί και η θερμοκρασία σχετικά χαμηλή θα

    πλησιάσει το μεσημέρι στους 17 με 18 βαθμούς στα Βόρεια και στους 22 με 23 στην υπόλοιπη χώρα.

    Πιο καλός θα είναι ο καιρός την Παρασκευή με τοπική συννεφιά στα Ανατολικά, βόρειους ανέμους, που μόνο κατά τόπους στο Κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο θα πλησιάσει το μεσημέρι στα Βόρεια στους 18 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χωρα στους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 13 October 1998 - 17:36:31 UTC