Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-03-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Αρχισε η συγγραφή του πορίσματος

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ενημέρωση του Προέδρου από τον πρωθυπουργό
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου - Παπαρήγα
  • [03] Δημοσκόπηση
  • [04] Στις ΗΠΑ ο Κώστας Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Σύγκρουση τρένων
  • [06] Σεισμός στην Ηλεία
  • [07] Πόρισμα για το Λυμπέριος
  • [08] Αστυνομικό Δελτίο
  • [09] Ερευνα για την παιδική πορνεία
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Νέες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Ο πόλεμος της μπανάνας
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Eφυγε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Συνάντηση Παπαντωνίου-Μαντέλη για την Ολυμπιακή
  • [14] Χρηματιστήριο-Ανοδος 2,50%
  • [Η] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Αρχισε η συγγραφή του πορίσματος

    08/03/99

    Την συγγραφή του πορίσματος άρχισαν οι τρεις εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση Οτσαλάν και θα το δημοσιοποίησουν την Τετάρτη. Το πρωϊ είχαν συνάντηση για το θέμα με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών κ.Κολιοκώστα.

    * Οι Κενυάτες παρέδωσαν τον Οτζαλάν στους Τούρκους

    Ο Κούρδος ηγέτης δεν συνελήφθη από τους πράκτορες της ΜΙΤ, τονίζουν, επίσης οι συνήγοροι του Οτζαλάν στο γερμανικό περιοδικό ΣΠΙΓΚΕΛ , επικαλούμενοι δηλώσεις του Κούρδου ηγέτη.

    * Στην Αθήνα, εισαγγελική παρέμβαση, προκάλεσε η διαρροή στον τύπο της έκθεσης Κωστούλα.

    Η Εισαγγελία Αθηνών, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου σε βαθμό κακουργήματος.

    Ο Εισαγγελέας έκρινε ότι ήταν παράνομη η παράδοση της έκθεσης στους υπευθύνους της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, και ότι η δημοσίευση απορρήτων στοιχείων ήταν σε βάρος των συμφερόντων της πολιτείας.

    Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

    Εντονα διαμαρτυρήθηκε για τη διαρροή ο Πρόεδρος της Ν.Δ στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου , ο οποίος διέταξε την διενέργεια άμεσης ΕΔΕ.

    Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, επεσήμανε την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει την έκθεση στους πολιτικούς αρχηγούς και δεν απέκλεισε η Ν.Δ να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

    Για το θέμα Οτσαλάν και τις μετέπειτα εξελίξεις μιλά απόψε στην τηλεόραση του "ΑΝΤΕΝΝΑ" και την εκπομπή η "ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ" ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η εκπομπή θα μεταδοθεί εκτάκτως απόψε μετά το δελτίο ειδήσεων.

    Στην Τουρκία οι κούρδοι ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ελικόπτερο με 20 στρατιώτες κάτι που διαψεύδουν όμως οι Τουρκοι αξιωματούχοι.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Ενημέρωση του Προέδρου από τον πρωθυπουργό

    08/03/1999

    Βήματα προς τα εμπρός επιχειρεί η κυβέρνηση που θέλει να αφήσει πίσω την υπόθεση Οτσαλάν.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωϊ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και τον ενημέρωσε για την Ατζέντα 2000 εν'οψει της συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο στις 24 και 25 Μαρτιου.

    Στη συνομιλία που είχε ο κ.Σημίτης με τον κ.Στεφανόπουλο μπροστά στις κάμερες τόνισε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία θα πετύχουμε τους στόχους μας και όχι μόνο την ένταξη στην ΟΝΕ. Εχουμε πολλές δυνατότητες υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να απαντήσει ο κ.Στεφανόπουλος "μακάρι να τα καταφέρουμε έτσι".

    Μετά την συνάντηση και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Σημίτης εκτίμησε ότι το πολιτικό κλίμα των ημερών δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία προς την ΟΝΕ και σημείωσε ότι τα στοιχεία της Οικονομίας είναι σταθερά και βελτιώνονται.

    Τέλος για την Σύνοδο του Βερολίνου είπε ότι θα δοθεί μάχη για τους πόρους και τα προγράμματα και εξέφρασε την ελπίδα οτι θα υπάρξει καλό αποτέλεσμα. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι την Τετάρτη θα έρθει στην Αθήνα ο Γερμανός πρωθυπουργός, Γκερχαρτν Σρέντερ για συνενοήσεις εν' όψει της Συνόδου.

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου - Παπαρήγα

    08/03/1999

    Συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν.

    Μετά την συνάντηση ο υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφεροντά της εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μπούν σε διαδικασία αποκατάστασης.

    Η Ελλάδα θα είναι θύτης και θύμα υποστήριξε η Αλέκα Παπαρήγα και σημείωσε ότι η νέα τάξη πραγμάτων δεν σέβεται ούτε σύνορα ούτε κυριαρχικά δικαιώματα.

    Για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά είχαν συνάντηση οι κ.Τσοχατζόπουλος και Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κ.Εβερτ δήλωσε ότι ανησυχεί όπως και στην περίοδο των Ιμίων. Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων έχουν ξεπεράσει τα όρια πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

    [03] Δημοσκόπηση

    08/03/1999

    Πολυ κακό βαθμό παίρνει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος δημοσκόπησης της εταιρείας Οpinion που δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία.

    Το ποσοστό δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης είναι υψηλό, γύρω στο 77%. Στο 60% μάλιστα ανέρχεται το ποσοστό δυσπιστίας εντός του κυβερνώντος κόμματος.

    Οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις εντός του ΠΑΣΟΚ εν'οψη του συνεδρίου εντείνονται, ενώ οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ορόσημο, για την περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης.

    Ηδη, χθες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε πως άν το κόμμα υποστεί μεγάλη ήττα στις Ευρωεκλογές, τότε θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

    Ο μόνος τομέας στον οποίο η κυβέρνηση διατηρεί την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους πολιτών είναι ο οικονομικός και κυρίως η πορεία προς την ΟΝΕ.

    [04] Στις ΗΠΑ ο Κώστας Καραμανλής

    08/03/1999

    Στις ΗΠΑ, ο Προεδρος της ΝΔ συνεχιζει τις επαφες του , στο πλαισιο της δεκαημερης επισημης επισκεψης του. Σημερα θα συναντηθει με τους Γερουσιαστες Εντουαρντ Κενεντυ και Πωλ Σαρμπανη, ενω αυριο θα εχει συνομιλιες με την Μαντλην Ολμπραιτ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [05] Σύγκρουση τρένων

    08/03/99

    Στους είκοσι ανήλθαν τελικά οι τραυματίες, ευτυχώς όλοι ελαφρά, από την σύγκρουση των δύο τρένων το πρωϊ στον σταθμό του Νέου Ηρακλείου.

    Η σύγκρουση αποδίδεται σε κακή επικοινωνία μεταξύ κέντρου ελέγχου κυκλοφορίας και ηλεκτροδηγού του δεύτερου συρμού που έπρεπε να σταματήσει εκτός σταθμού.

    [06] Σεισμός στην Ηλεία

    08/03/99

    Τρεις σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν από το πρωϊ τους κατοίκους της Δυτικής Πελοπονήσου.

    Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 07.10 είχε μέγεθος 4,9 ρίχτερ και επίκεντρο την περιοχή Ζαχάρω Ηλείας και άλλοι δύο στις 11.00πμ, μεγέθους 4 και 3,4 ρίχτερ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

    Καθησυχαστικοί είναι πάντως οι σεισμολόγοι και όπως δήλωσε στον Αntenna ο σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μωϋσής Κουρουζίδης όλα δείχνουν ότι υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας όμως ακριβή συμπεράσματα θα βγούν τις επόμενες ώρες.

    [07] Πόρισμα για το Λυμπέριος

    08/03/99

    Σε πνιγμό αποδίδουν το θάνατο των δύο ναυτικών του Λυμπέριος, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων που παραδόθηκαν το μεσημέρι από την ιατροδικαστική υπηρεσία στον Εισαγγελέα Πειραιά.

    Τα αποτελέσματα δεν έχουν καμμία διαφορά με το αρχικό ιατροδικαστικό πόρισμα, που έκανε λόγο και για προθανάτια τραύματα, τα οποία όμως δεν οφείλονταν σε εγκληματική ενέργεια.

    [08] Αστυνομικό Δελτίο

    08/03/99

    Τραγικό θάνατο βρήκε στις 09.00πμ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο 39χρονος ελασματουργός Θεόδωρος Μαυραειδόπουλος.

    Καταπλακώθηκε από λαμαρίνες ενώ εκτελούσε εργασίες στα ύφαλα του δεξαμενόπλοιου Μάριβικ. Ελαφρά τραυματίστηκε ο ηλεκτρολόγος, Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, όταν προσπάθησε να απεγκλωβίσει τον άτυχο εργάτη.

    Σχεδόν με ένα κιλό ηρωϊνης στην κατοχή του συνελήφθη από τη Δίωξη Ναρκωτικών, ο Αλβανός Σαϊμίρ Σάνι 33 ετών, ο οποίος κατηγορείται ότι διακινούσε ναρκωτικά στο Περιστέρι.

    Μια νεαρή γυναίκα, η 27χρονη Αννα Ουλαλιώτου, σκοτώθηκε το πρωϊ , όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε προσέκρουσε σε σηματοδότη στο 23ο χιλιόμετρο της εθνικής Θεσσαλονίκης-Εδεσσας.

    Σοβαρά τραυματίστηκε ο συνεπιβάτης της Μιχάλης Κυριαζόγλου, 37 ετών.

    [09] Ερευνα για την παιδική πορνεία

    08/03/1999

    Στοιχεία που σοκάρουν έφερε στο φώς έρευνα του Πάντειου Πανεπιστήμιου για την παιδική πορνεία στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών της Ν.Δ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μέσα σε ενάμισυ χρόνο περισσότερα από 3 χιλιάδες αγόρια και κορίτσια ηλικίας 10 έως 17 ετών οδηγηθήκαν στην πορνεία ενώ την τελευταία δεκαετία η παιδική παραβατικότητα υπερδιπλασιάστηκε.

    Για την αναγνώριση ώς εργασία του ρόλου της γυναίκας στο σπίτι έκανε λόγο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και δήλωσε πως η πολιτεία οφείλει να θεσπίσει ειδικό μισθό για το ρόλο αυτό.

    Τα στοιχεία πάντως της UNICEF για την καταπίεση των γυναικών είναι συγκλονιστικά.

    Δύο εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο, υπόκεινται κάθε χρόνο σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργανών, ενώ τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο συστηματικοί βιασμοί χρησιμοποιούνται ώς όπλα πολέμου και εθνικής εκκαθάρισης.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [10] Νέες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο

    08/03/99

    Υπο την πίεση του γερμανού ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φισερ και του αμερικανού μεσολαβητή Κρίστοφερ Χίλλ, οι εκπροσωποι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου καλούνται να αποφασισουν εάν θα εγκρίνουν το προτεινόμενο απο τη Δύση, Σχέδιο Ειρήνευσης.

    Πάντως νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί σε τέσσερα χωριά στη μεθόριο του Κοσσυφοπεδίου με τα Σκόπια ανάμεσα στους αυτονομιστές αντάρτες και στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Στη διάρκεια των μαχών σκοτώθηκε ένας αντάρτης και τέσσερεις τραυματίσθηκαν.

    Αποστολή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που επρόκειτο να μεταβεί στην περιοχή για να απομακρύνει 200 πρόσφυγες από το χωριό Κάτσανικ, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της εξαιτίας των μαχών.

    Στο μεταξύ παρόλο που η αλβανική πλευρά δεν έχει υπογράψει ακόμη την ειρηνευτική πρόταση που παρουσίασαν οι δυτικοί στο Ραμπουγιέ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα ζήτησε από τους Σέρβους να δεχθουν τη συμφωνία. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η συμμαχία θα επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο εάν κριθεί αναγκαίο, ακόμη κι αν δεν έχει εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [11] Ο πόλεμος της μπανάνας

    08/03/1999

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου συγκάλεσε επείγουσα συνοδο ώστε να συζητηθεί η πρόσφατη οικονομική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ενωμένης Ευρώπης για το ζήτημα της μπανάνας.

    Το Σώμα κάλεσε και τα 133 του μέλη να συζητήσουν τις ευρωπαικές κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ για οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι τελευταίες λόγω της διαμάχης

    Ως εκ τούτου νομικοί που αντιπροσωπεύουν και τις δύο πλευρές δοκιμάζουν την ικανότητα του μολις 4 χρονών διεθνούς Οργανισμού να χειρίζεται τέτοια ζητήματα. Πολλές χώρες φοβούνται πως η διαμάχη θα δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών μόλις τρείς μήνες μετά την καθιέρωση του Ευρώ.

    Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ευρωπαική Ενωση πως απέτυχε να εφαρμόσει τους κανονισμούς του Οργανισμού κατα της επιλεκτικής πολιτικής εισαγωγής μπανάνας, που ακολουθεί , και για τους οποίους η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται οτι ευνοούν τις πρώην ευρωπαικές αποικίες σε σχέση με άλλες χώρες παραγωγής μπανάνας.

    Τέτοιες προτιμήσεις φέρνουν μεγάλο πλήγμα στις υπο αμερικανική ιδιοκτησία εταιρείες που διατηρούν φυτείες μπανάνας στην Κεντρική και Ν.Αμερική, ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον.

    Ως αντίποινα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αύξηση κατα 100% στους δασμους τους οποίους θα υποβάλονται τα ευρωπαικά προιόντα που εξάγονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και των οποίων η αξία ξεπερνά τα 520 εκ. δολλάρια.

    Οι κυρώσεις, που αναμένεται να διπλασιάσουν την τιμή των ευρωπαικών προιόντων εγιναν προκειμένου να διορθωθεί η ζημιά απο τις χαμένες πωλήσεις των αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρειών παραγωγής μπανάνας.

    Το ποτήρι όμως ξεχείλισε όταν η κυβέρνηση έστειλε ειδοποίηση στους αμερικανούς εισαγωγεις ευρωπαικών προιόντων να καταθέσουν ένα ποσό που θα καλύψει τους επιβαλόμενους δασμούς, ακόμη κιαν αυτοί ακόμη δεν εχουν εγκριθεί.

    Οι δασμοί αφορουν μια μεγάλη μερίδα ευρωπαικών προιόντων που διάλεξε το οικονομικό επιτελείο του Μπιλ Κλίντον στην οποία περιλαμβάνονται τα δερμάτινα είδη όπως οι τσάντες, οι μηχανές του καφέ αλλά και τα πουλόβερ απο κασμήρι.

    Και οι 15 ευρωπαικές χώρες επηρεάζονται απο την απόφαση, όμως το λονδίνο είναι εξοργισμένο, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, απο τις κυρώσεις.

    Το αποτέλεσμα είναι τα προιοντα αυτά να σταματούν στα αμερικανικά σύνορα, δήλωσε ο πρέσβης Roderick Abbott, επικεφαλής της ευρωπαικής αντιπροσωπείας στη Γενέυη. Ο Αμποττ πρόσθεσε πως η απόφαση της Ουάσιγκτον στην πραγματικότητα επιβάλει κυρώσεις δίχως να πάρει έγκριση απο τον διεθνή Οργανισμό.

    Η ΕΕ ζητά απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να ακούσει τα παράπονά της για τις κυρώσεις που παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Εμπορίου.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [12] Eφυγε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ

    08/03/1999

    Ο μεγάλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο δημιουργός των ταινιών ``2001, η Οδύσσεια του διαστήματος`` και ``Το κουρδιστό πορτοκάλι`` πέθανε χθες σε ηλικία 70 χρόνων. Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ υπήρξε συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 1928. Εγινε αρχικά διάσημος με τις ταινίες του ``Σπάρτακος`` και ``Λολίτα``, αλλά ευρύτερα γνωστός έγινε με την ``Οδύσσεια του διαστήματος`` και ``Το κουρδιστό πορτοκάλι``.

    Οραματιστής, παθιασμένος, ασυμβίβαστος, τελειομανής καί μυστικοπαθής.

    Πέντε επίθετα πού δίνουν ανάγλυφη τήν εικόνα τού μεγάλου σκηνοθέτη πού έφυγε χθές σέ ηλικία 70 χρόνων.

    Τό κύκνειο άσμα τού Κιούμπρικ ήταν η ταινία Αις Γουάιντ Σάτ, μέ τόν Τόμ Κρούζ καί τήν Νικόλ Κίντμαν, μιά παραγωγή τήν οποία μόλις προλαβε νά ολοκληρώσει καί πού θά βρίσκεται στίς κινηματογραφικές αίθουσες σέ λίγους μήνες.

    Ο Κιούμπρικ τιμήθηκε τό 1997 μέ τό βραβείο Ντί Νταμπλογιου Γκρίφιθ πού αποτελεί τήν ύψιστη τιμή γιά σκηνοθέτη.

    Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1928 στη Νέα Υόρκη και σέ ηλικία 17 ετών προσελήφθη απο το περιοδικό Λούκ ώς φωτογράφος.

    Ανικανοποίητος από τά νιάτα του ο Κιούμπρικ μαθαίνει στον ελεύθερο χρονο του τά πάντα για την κινηματογραφία, παρακολουθωντας φιλμς στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

    Στά πρώτα βήματα τής εντυπωσιακής καρριέρας του ο Κιούμπρικ έλεγε ότι αποφάσισε νά γίνει σκηνοθέτης επειδή γνώριζε ότι δέν υπήρχε περίπτωση νά γυρίσει χειρότερες ταινίες από τίς πιό πολλές πού είχαν γυρισθεί μέχρι τότε.

    Απο τις αρχές της δεκαετίας του 60 ο Κιούμπρικ ζούσε μονίμως στό Λονδίνο.

    Η βρετανική πρωτεύουσα τού έφερε τύχη αφού λίγο μετά ήρθε η ώρα του Σπάρτακου. Η ταινία θρύλος τού αμερικανικού κινηματογράφου μπορεί νά εδωσε στόν Κιούμπρικ τής καταξίωση όμως αποτέλεσε μιά άσχημη εμπειρια γιά τόν ίδιο.

    Σκηνοθέτησε τό έργο παίρνοντας τήν θέση τού Αντονι Μάν πού απολύθηκε καί τότε ήταν πού κατάλαβε ότι γιά νά κάνει αυτό πού ήθελε έπρεπε νά ξεφύγει από τήν κηδεμονία τών στούντιος καί νά δουλέψει ανεξάρτητα.

    Ακολούθησε τό Κουρδιστό Πορτοκάλι πού θεωρήθηκε η πιό προκλητική του ταινία.

    Η ιστορια τής ταινίας ήταν τοποθετημένη χρονικά σέ ένα βίαιο μέλλον μέ τόν νεαρό ήρωα τού Κιούμπρικ νά τραγουδάει στήν βροχή τήν ώρα πού ξυλοφορτώνει έναν ανήμπορο γερακο καί στήν συνέχεια πέφτει θύμα πλύσης εγκεφάλου απο το κράτος.

    Η θύελλα των διαμαρτυριών αναγκασε τον σκηνοθέτη να αποσύρει το φίλμ απο την μεγάλη Βρετανία αφού όμως έπαιξε για 61 συνεχόμενες βδομάδες στους κινηματογράφους του Λονδίνου.

    Σε μια εντυπωσιακή καρριέρα που κάλυψε τέσσερεις δεκαετίες, έγινε διάσημος μέ τίς ταινίες, Λολίτα, Λάμψη, 2001 Οδύσσεια τού διαστήματος, Φούλ Μέταλ Τζάκετ ενώ ο Κιούμπρικ δούλεψε με αρκετά διαστήματα ηθελημένης αποχής.

    Παρόλα αυτά θεωρήθηκε απο τους ίδιους τους συναδέλφους του σκηνοθέτες ως πρωτοποριακό ταλέντο, που άνοιξε νέους δρόμους, μια ιδιοφυία στο χώρο του.

    Μέ αργή καί προσεκτική δουλειά ο Κιούμπρικ ήταν παθιασμένος και τελειομανής μέ τήν συνήθεια να γυρίζει μια σκηνή άπειρες φορές μέχρι νά αισθανθεί ότι ήταν τέλεια σύμφωνα μέ τό κριτήριο του.

    Ο Στάνλει Κιούμπρικ κινήθηκε ελεύθερα καί μέ άνεση στο χώρο των κινηματογραφικών τεχνοτροπιών.

    Αξέχαστη θά μείνει στούς ειδήμονες τής Εβδομης Τέχνης η επιμονή του νά γυρίσει μιά σκηνή στήν ταινια Μπάρι Λίντον μέ μοναδικό φώς τήν αδύναμη φλόγα ενός κεριού.

    Ο μεγάλος συνάδελφος τού Κιούμπρικ Στίβεν Σπίλμπεργκ όταν έμαθε τόν θάνατο του βρήκε δύο σύντομα λόγια νά πεί.

    Ολοι προσπαθήσαμε νά τόν μιμηθούμε ενώ ο ίδιος δέν αντέγραψε ποτέ κανέναν.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [13] Συνάντηση Παπαντωνίου-Μαντέλη για την Ολυμπιακή

    08/03/1999

    Το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής, καθώς η μετεγκατάσταση της στα ΣΠΑΤΑ, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών.

    Ο κ.Μαντέλης έθεσε και το θέμα των οφειλών του δημοσίου στην εταιρία.

    [14] Χρηματιστήριο-Ανοδος 2,50%

    05/03/1999

    Με άνοδο 2,50%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3334,86 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 126 δισεκατομμύρια 183 εκατομμύρια δραχμές

    [Η] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 09/03/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        291,7        299,6        296,1
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        162,6        167,1        164,5
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        468,9        481,7        474,4
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        199,8        205,3        202,2
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         48,5         49,8         49,0
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        239,9        246,4        242,7
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        192,0        197,2        194,2
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        183,0        188,0        185,1
                      E.C.U. (ECU)        318,1        326,8        321,9
    

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Λιακάδα και βορειοδυτικούς ανέμους πρόσκαιρα ισχυρούς προβλέπει για τη Τρίτη σε όλη τη χώρα η ΕΜΥ.

    Στην Αττική, προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα το πρωί ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Ιδιος καιρός στη Θεσσαλονίκη. Απο 3 εως 13 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Η ηλιοφάνεια και οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το επόμενο 24ωρο, ενώ από την Τετάρτη οι άνεμοι εξασθενουν σημαντικά. Εξάλλου, τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με αισθητή άνοδο της θερμοκρασία και μόνο οι πρωινές ομιχλες θα είναι το στοιχείο που χρειαζεται προσοχή.

    Σχεδόν αίθριο καιρό θα έχουμε και την Τετάρτη με βοριαδάκι που η έντασή του μόνο τοπικά στο Αιγαίο θα φθάνει τα 5 μποφώρ και θερμοκρασία να ανεβαίνει λίγο και να πλησιάζει στους 15 με 16 βαθμούς στα Βόρεια και στους 18 με 19 στην υπόλοιπη χωρα.

    Και την Πέμπτη ο καιρός παραμένει αίθριος με διαφορετικό στοιχείο τις πρωινές τοπικές ομίχλες, καθως οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει 2 με 3 βαθμούς ακόμη και θα φθάσει το μεσημέρι στα Βόρεια στους 18 με 19 και στους 20 με 21 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Monday, 8 March 1999 - 16:26:04 UTC