Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-03-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Πιέσεις ΗΠΑ στην Αθήνα

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Σενάρια για Αβραμόπουλο
  • [02] Eκλογές Δικηγόρων
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Eσβησε η φωνή του Φεστιβάλ
  • [04] Θάνατος από ναρκωτικά
  • [05] Αντιδράσεις για Κόσοβο
  • [06] Ριφιφί σε τράπεζα
  • [07] Φωτιά σε αποθήκη
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Στο Βελιγράδι ο Ρ.Χόλμπρουκ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [09] Aπειλές στην Αγκυρα απ'τον Ουσμάν Οτσαλάν
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Εργασιακά
  • [11] Χρηματιστήριο-Ανοδος 3,28%
  • [Ζ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Πιέσεις ΗΠΑ στην Αθήνα

    09/03/99

    Πιέσεις στην Ελληνική κυβέρνηση ασκούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε δημόσια καταδίκη του ΡΚΚ.

    Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ζητούν από την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τρομοκρατική την Κουρδική οργάνωση και να προχωρήσει στην επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων.

    Καταδίκη του ΡΚΚ ως τρομακρατικής οργάνωσης αλλά και ψυχραιμία έναντι των Τουρκικών προκλήσεων συνέστησε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην εφ' όλης της ύλης συνεντευξή του στην τηλεόραση του Αntenna.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, καθ' ότι, όπως είπε, η κυβέρνηση στην Τουρκία είναι χαλαρή και έχει διαμορφωθεί κλίμα υστερίας έναντι της χώρας μας.

    Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι δεν είναι κατάλληλος άνθρωπος για να αντιμετωπίζει κρίσεις και πως έχει την κύρια ευθύνη της υπόθεσης Οτσαλάν. Χαρακτήρισε δε την έκθεση Κωστούλα ανατριχιαστικό κείμενο.

    Επανέλαβε ότι μ' αυτή την κυβέρνηση πρέπει να πορευθούμε έως τις εκλογές διευκρινίζοντας ότι η δήλωση αυτή δεν αποτελεί ψόγο προς τον Κώστα Καραμανλή.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ηγετική ομάδα την Ν.Δ και είπε ότι πρέπει να κηρύξει πανστρατιά προκειμενου να επιστρέψουν όλοι πλην του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου η Ν.Δ, ν' αποκτήσει το παλιό της εύρος.

    Ο κ.Μητσοτάκης, δήλωσε παρών για την προεδρία της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που η Ν.Δ κερδίσει τυχόν πρόωρες εκλογές, - λόγω μη εκλογής προέδρου.

    Για το κόμμα Αβραμόπουλου απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Είπε ότι υπάρχει πολιτικό κενό που μπορεί να το καλύψει ο κ.Αβραμόπουλος ή και τα υπάρχοντα κόμματα.

    Σε έντονη ρηματική διακοίνωση προέβη η Αθήνα για την κρατηση σε αστυνομικό τμημα του Ελληνα επιτετραμένου στην Αγκυρα Μιχαήλ Χρηστίδη.

    Ο κ.Χρηστίδης μιλώντας στο Αntenna χαρακτήρισε περίεργο το όλο θέμα

    Εως αύριο θα έχει παραδοθεί το πόρισμα των 3 εισαγγελέων για την υπόθεση Οτσαλάν, ενώ συνεχίζονται και οι έρευνες για τον υπεύθυνο της διαρροής της έκθεσης Κωστούλα.

    Ελληνοτουρκικά και υπόθεση Οτσαλάν θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου της Ν.Δ, Κώστα Καραμανλή με την Μαντλήν Ολμπραϊτ, στην Ουάσιγκτον.

    Νέα στοιχεία για το θρίλερ Οτσαλάν αποκαλύπτει σήμερα η Απογευματινή.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Κούρδος ηγέτης οδηγήθηκε στην Κένυα μετά από υπόδειξη του πρεσβευτή Νίκολας Μπέρνς, ο οποίος φέρεται να είπε στην κυβέρνηση να διώξει τον Οτσαλάν για να μην συλληφθεί από αμερικανούς στην Αθήνα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Σενάρια για Αβραμόπουλο

    09/03/1999

    Η Ν.Δ θα αποτελέσει τη κύρια δεξαμενή ψήφων για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο σε περίπτωση που προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Οpinion για την Ελευθεροτυπία.

    Ο Δήμαρχος, τον οποίο προτιμούν κατά κύριο λόγο, οι 60αρηδες και άνω και όσοι έχουν τη στοιχειώδη μόρφωση, θ' αντλήσει ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΔΗΚΚΙ.

    Ερωτηθείς ο κ.Μητσοτάκης, για το κόμμα Αβραμόπουλου απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Είπε ότι υπάρχει πολιτικό κενό που μπροεί να το καλύψει ο κ.Αβραμόπουλος ή και τα υπάρχοντα κόμματα.

    [02] Eκλογές Δικηγόρων

    09/03/1999

    Ο Αντώνης Ρουπακιώτης επανεξελέγη πρόεδρος στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας με ποσοστό 60,45% έναντι 39,55 του κ.Παξινού.

    Στη Θεσσαλονίκη επικράτησε ο νυν πρόεδρος κ.Ιγνατιάδης με διαφορά 27 ψήφων από τον κ.Παπαδόπουλο.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [03] Eσβησε η φωνή του Φεστιβάλ

    09/03/99

    Πέθανε χθες το βράδυ, ο Αλκης Στέας μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο.

    Είχε γεννηθεί στη Σύρο αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από νεαρή ηλικία έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο, με διασημότερη αυτή με το τηλεπαιγχνίδι "Αν έχεις τύχη διάβαινε."

    Ηταν πρωτεργάτης πολλών πειραματικών εκπομπών της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, και παρουσιαστής του Φεστιβάλ Τραγουδιού επί τριάντα χρόνια αλλά και παρουσιαστής του Καρναβαλιού της Πάτρας για πολλά χρόνια.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στο Παλαιό Φάληρο, 15.30 το μεσημέρι.

    [04] Θάνατος από ναρκωτικά

    09/03/99

    Σε κωματώδη κατάσταση, βρέθηκε το πρωί στην γωνία Αχιλλέως και Τρώων στα Νέα Σεπόλια, ο Κωνσταντίνος Παπαδάτος, 30 ετών, από το Περιστέρι.

    Ο 30χρονος διακομίσθηκε στο τρίτο θεραπευτήριο του ΙΚΑ με ασθενοφόρο όπου και εξέπνευσε.

    Οι αρχές αποδίδουν τον θάνατό του σε χρήση ναρκωτικών .

    Πατέρας και γιος συνελήφθησαν τα ξημερώματα μετά από καταδίωξη, στη Λεωφόρο Λαυρίου στο Κορωπί, έχοντας στην κατοχή τους 200 γραμμάρια χασις.

    Πρόκειται για τους Βασίλη και Ευθύμιο Καλύβα, 42 και 19 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της καταδίωξης πετάξαν ένα σακκουλάκι με άλλα 750 γραμμάρια χασίς.

    [05] Αντιδράσεις για Κόσοβο

    09/03/99

    Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στον σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, έκαναν το πρωί 100 άτομα, που σταμάτησαν αμαξοστοιχία με στρατιωτικό υλικό προς τα Σκόπια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για να μην γίνει η Θεσσαλονίκη ορμητήριο ξένων δυνάμεων προς το Κόσοβο.

    [06] Ριφιφί σε τράπεζα

    09/03/99

    Aγνωστοι εισήλθαν με τη μέθοδο του Ριφιφί στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Σχηματαρίου και κατάφεραν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο το οποίο όμως περιείχε πολύ μικρό χρηματικό ποσό.

    Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή το πρωϊ.

    [07] Φωτιά σε αποθήκη

    09/03/1999

    Ολοσχερως καταστραφηκε αποθηκη απορρυπαντικων και χαρτικων στη Λ. Τατοϊου, απο φωτια που ξεσπασε τα ξημερωματα.

    Τη μαχη με τις φλογες εδωσαν 65 ανδρες της Πυροσβεστικης με 15 οχηματα.

    Mικρες υλικες ζημιες σε υποκαταστημα της Εμπορικης Τραπεζας στο Βυρωνα προκαλεσε αναφλεξη αυτοσχεδιου εμπρηστικου μηχανισμου στις 3 και τεταρτο τα ξημερωματα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [08] Στο Βελιγράδι ο Ρ.Χόλμπρουκ

    09/03/99

    Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τους Αλβανοφωνους τους Κοσσυφοπεδίου, αλλά και τους Σέρβους για την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης, ενώ τα πυρά των κανονιών ακούγονται βορειοδυτικά της Πρίστινα.

    Οι διεθνείς παρατηρητές λένε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις προφανώς προσπαθούν να διώξουν τους αντάρτες μακριά από πέντε σερβικά χωριά,κοντά στο Βούσιτρν.

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έφθασε στο Βελιγράδι για νέα σειρά πιέσεων και επαφών με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Μιλόσεβιτς.

    Το Βελιγράδι και τα Τίρανα θα επισκεφθεί, όμως, και ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνωφ, καθώς την Δευτέρα ξαναρχίζουν οι συνομιλίες στο Ραμπουϊγέ και καμιά πλευρά δεν έχει αποδεχθεί άνευ όρων το σχέδιο.

    Οι Αλβανοί Κοσοβάροι λένε τώρα ότι εξαρτούν την υπογραφή τους από την κατάπαυση όλων των σερβικών στρατιωτικών ενεργειών, ενώ ο εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού, τόνισε ότι το σχέδιο θα υπογραφεί μόλις επιστρέψουν στο Κόσσοβο όλοι οι αρχηγοί των ανταρτών, στελέχη των οποίων βρίσκονται στην Αλβανία.

    Περιοδεία στα Βαλκάνια αρχίζει από αύριο και ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου,με επισκέψεις στα Τίρανα,τα Σκόπια, το Βουκουρέστι,την Σόφια και το Βελιγράδι.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [09] Aπειλές στην Αγκυρα απ'τον Ουσμάν Οτσαλάν

    08/03/1999

    Με λαικές εξεγέρσεις και επιθεσεις αυτοκτονίας εναντιον τουρκικών στρατιωτικών στόχων απειλεί την Αγκυρα ο Οσμάν Οτσαλάν, αδελφός του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη, προειδοποιωντας ότι το ΡΚΚ θα συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.

    "Είμαστε τώρα αναγκασμένοι να καταφύγουμε σε μία βίαιη λύση", δήλωσε ο Οσμάν Οτσαλάν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "ΣΤΕΡΝ",

    Ωστόσο, ο Οσμάν Οτσαλάν τόνισε ότι το ΡΚΚ δεν θα προβεί και πάλι σε βίαιες ενέργειες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ότι "κανένας τουρίστας δεν θα σκοτωθεί".

    Την ίδια ώρα, ένας απο τους δικηγόρους του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζήτησε σήμερα μια "κανονική" συνάντηση με τον πελάτη του, που κρατείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο νησί- φυλακή Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [10] Εργασιακά

    09/03/1999

    Επι τάπητος σήμερα το 35ωρο στην πρώτη συνάντηση μεταξύ τραπεζοϋπαλληλων και τραπεζιτών.

    Στο Δημόσιο, εν' τω μεταξύ, τα συνδικάτα βρίσκονται πολύ κοντά στην εφαρμογή των 35 ωρών.

    Διορία έως την Παρασκευή έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ολυμπιακής στους πιλότους, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για παραχώρηση υπερεργασίας.

    Στην αντίθετη περίπτωση, κομμάτι του θερινού προγράμματος, θ'ανατεθεί στις "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΜΕΣ" που θα ενισχυθούν, με τέσσερα αεροσκάφη και προσωπικό.

    [11] Χρηματιστήριο-Ανοδος 3,28%

    05/03/1999

    Με άνοδο 3,28%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.444,09 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 171 δισεκατομμύρια 540 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 10/03/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        292,2        300,1        295,6
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        162,5        166,9        164,4
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        469,9        482,7        475,3
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        199,5        204,9        201,8
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         48,4         49,7         49,0
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        240,6        247,2        243,4
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        193,2        198,4        195,4
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        185,5        190,6        187,7
                      E.C.U. (ECU)        317,9        326,5        321,6
    

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Αρχισε ήδη να μυρίζει άνοιξη. Ετσι, τις επόμενες 4-5 μέρες, εκτός από τις πρωινές ομίχλες, ο καιρός θα είναι αρκετά καλός, με ηλιοφάνεια, καλοτάξιδη θάλασσα και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

    Τη Τετάρτη, ο καιρός θα είναι και πάλι σχεδόν αίθριος με περιορισμένη ορατότητα και τοπικές ομίχλες το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι γενικά ασθενείς και μόνο στο νότιο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα κυμαίνεται στα ηπειρωτικά από 1 έως 19 βαθμούς και στα νησιά από 7 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

    Ηλιόλουστος από το πρωί ο καιρός στην Αττική, με βορειοδυτικούς μέτριους ανέμους και μέγιστη θερμοκρασία να πλησιάζει στους 18 βαθμούς Κελσίου.

    Αρκετά καλός ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί όχι περισσότερο από 4 μποφώρ και η θερμοκρασία αυτή την ώρα στους 14 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Η ηλιοφάνεια και οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το επόμενο 24ωρο, ενώ από την Τετάρτη οι άνεμοι εξασθενουν σημαντικά. Εξάλλου, τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με αισθητή άνοδο της θερμοκρασία και μόνο οι πρωινές ομιχλες θα είναι το στοιχείο που χρειαζεται προσοχή.

    Σχεδόν αίθριο καιρό θα έχουμε και την Τετάρτη με βοριαδάκι που η έντασή του μόνο τοπικά στο Αιγαίο θα φθάνει τα 5 μποφώρ και θερμοκρασία να ανεβαίνει λίγο και να πλησιάζει στους 15 με 16 βαθμούς στα Βόρεια και στους 18 με 19 στην υπόλοιπη χωρα.

    Και την Πέμπτη ο καιρός παραμένει αίθριος με διαφορετικό στοιχείο τις πρωινές τοπικές ομίχλες, καθως οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει 2 με 3 βαθμούς ακόμη και θα φθάσει το μεσημέρι στα Βόρεια στους 18 με 19 και στους 20 με 21 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Tuesday, 9 March 1999 - 16:05:02 UTC