Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-04-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Μεγάλη εβδομάδα...βομβαρδισμών

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Τάλμποτ
  • [02] Χωρίς Πατρίδα
  • [03] Εγρήγορση στην Αθήνα
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Συνέπειες για τον Ελληνικό τουρισμό
  • [05] Κραυγές συμπαράστασης
  • [06] Ειδήσεις από το Αστυνομικό Δελτίο
  • [07] Εκλεψε τον οβελία
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Σφίγγει ο κλοιός
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [09] Σχέδιο ανατροπής του Μιλόσεβιτς
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Σύσκεψη για τον ΟΤΕ
  • [11] Χρηματιστήριο- Πτώση 2,59%
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Μεγάλη εβδομάδα...βομβαρδισμών

    05/04/99

    Ανελέητο το ΝΑΤΟϊκο σφυροκόπημα στη Γιουγκοσλαβία για 13η συνεχόμενη νύχτα .

    Επλήγησαν στόχοι σε ολόκληρη τη Σερβία με τουλάχιστον ένδεκα τραυματίες μέχρι στιγμής.

    Στο Βελιγράδι, βομβαρδίσθηκε η λέσχη της αεροπορίας 5 χλμ. από το κέντρο της Γιουγκοσλαβικης πρωτεύουσας.

    Χτυπήθηκαν, επίσης, σημεία κοντά σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία στον οικισμό Ζβρέζνταρα.

    Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, τη Νις, επλήγη η στρατιωτική διοίκηση στο κέντρο της πόλης και η βιομηχανική περιοχή.

    Αλλεπάλληλες επιθέσεις δέχθηκε και το Κοσσυφοπέδιο και συγκεκριμένα οι πόλεις Πρίστινα, Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα, Τάρι Τίρκ και Γκλίλανε.

    Στην κεντρική Σερβία βομβαρδίσθηκαν η πόλη Λούτσανε και η περιοχή της Ράσκα, ενώ στη βόρειο Σερβία στόχος ήταν στρατιωτικές μονάδες και έργα υποδομής στο Νόβι Σαντ.

    Εκκληση προς την διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και κατηγόρησε τον ΟΗΕ διότι δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του.

    Εν' τω μεταξύ πληθαίνουν οι ενδείξεις για χερσαίες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

    Η Ουάσινγκτον, στέλνει σήμερα στην Αλβανία 24 ελικόπτερα Apache και 2.000 πεζοναύτες για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατά των Σερβικών δυνάμεων, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    Ισχυρίστηκε βέβαια ότι η ενέργεια αυτή δεν αποτελεί βήμα προς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στην Αλβανία θα σταλούν και Ελληνες στρατιώτες προκειμένου να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟϊκη δύναμη για την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της ΝΑΤΟϊκης δύναμης στον πόλεμο.

    Πάντως έντονες επιφυλάξεις εκφράζονται από τους επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος του Κοσυφοπεδίου από τον Μπιλ Κλίντον.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της WASHINGTON POST, οι στρατηγοί του Πενταγώνου ήταν και παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την πρακτική των βομβαρδισμών ως προς την επίτευξη των πολιτικών στόχων της Δύσης στο Κόσοβο αλλά και για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, που σύμφωνα με πληροφορίες προωθεί το ΝΑΤΟ.

    Ταυτοχρόνως προτείνουν τη χρήση μη στρατιωτικών μέσων, όπως οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Βελιγραδίου ή την άσκηση διεθνούς δίωξης εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου.

    Αντίθετος με το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων εμφανίζεται, και ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλερ σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας SUN.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Τάλμποτ

    05/04/1999

    Το πρωί ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρομπ Τάλμποτ συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου και του εξέφρασε παράπονα για αυξημένο φιλοσερβισμό απο Ελληνικής πλευράς.

    Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών ήταν ότι η Ελλάδα έχει μία ιδιαιτερότητα ώς Βαλκανική χώρα και χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι στο πλευρό του Σερβικού λαού. Σε αυτό είπε ο υπουργός δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά θέλει και έχει στενή συνεργασία με τη Συμμαχία για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και σε αυτό θα παίξει πρώτο ρόλο. Ο υπουργός σημείωσε ότι έθεσε στον κ.Τάλμποτ και το θέμα με τις περιοχές της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία καθώς και την ανάγκη της εξασφάλισης της ασφάλειας και της ακεραιότητας του κράτους των Σκοπίων.

    Ο κ.Τάλμποτ συναντήθηκε και με τον Ακη Τσοχατζόπουλο στον οποίο επανέλαβε την θέση της Ουάσιγκτον να φιλοξενήσει η Ελλάδα 30 χιλιάδες πρόσφυγες ενώ συζήτησε και το θέμα της αποστολής της ΝΑΤΟικής δύναμης στα Τίρανα, στην οποία θα συμμετάσχουν Ελληνες στρατιώτες, για επίβλεψη της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [02] Χωρίς Πατρίδα

    05/04/1999

    Διέξοδο από τον εφιάλτη του πολέμου αναζητούν χιλιάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, ενώ είναι σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων από το αεροδρόμιο των Σκοπίων, προς τις Ευρωπαϊκες χώρες

    Η Ελλάδα συμβάλλει, με δύο C-130 κι ένα τζάμπο της Ολυμπιακής για τη μεταφορά τους απο τα Σκόπια στη Γερμανία και τη Νορβηγία.

    Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει 40.000, οι ΗΠΑ 20.000, η Τουρκία 20.000, η Νορβηγία 6000 και ο Καναδάς 5000

    Η χώρα μας είναι αδειυκρίνιστο ακόμη πόσες χιλιάδες θα φιλοξενήσει.

    Τον συντονισμό της δράσης τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος αποφάσισαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογος του Ισμαήλ Τζέμ.

    Η συνάντηση του κ.Γιώργου Παπανδρέου με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, το πρωϊ στην Αθήνα έληξε χωρίς δηλώσεις.

    [03] Εγρήγορση στην Αθήνα

    05/04/1999

    Στην Αθήνα συνεδρίασε η διυπουργική Επιτροπή ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομόνοιας.

    Νωρίτερα ο κ.Παπανδρέου, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Στρομπ Τάλμποτ με τον οποίο συζήτησαν για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, εξέφρασε παράπονα για αυξημένο φιλο-σερβισμό από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης ενώ θεώρησε απίθανο να προχωρήσουν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις σε χερσαίες επιχειρήσεις.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Συνέπειες για τον Ελληνικό τουρισμό

    05/04/99

    Ο πόλεμος Κό0σσοβο έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τον Ελληνικό τουρισμό καθώς Γαλλία και Ιταλία συνιστούν στους πολίτες τους ν' αποφεύγουν τη χώρα μας. Η Αθήνα προέβη σε έντονα διαβήματα.

    [05] Κραυγές συμπαράστασης

    05/04/99

    Εκδήλωση συμπαράστασης προς το Σερβικό λαό έχουν προγραμματίσει για τις 19.30 το απόγευμα, στην Πλατεία Μεταξουργείου, οι δήμαρχοι της Δυτικής Ατικής και Δυτικής Αθήνας.

    Θ' ακολουθήσει πορεία προς την Γιουγκοσλαβική πρεσβεία.

    [06] Ειδήσεις από το Αστυνομικό Δελτίο

    05/04/99

    Τρείς Ελληνοπόντιοι κρατούνται για τη ληστεία στο υποκατάστημα της Γενικής Τράπεζας στο Μενίδι. Βρέθηκαν τα χρήματα ένα καλάζνικοφ και ένα πιστόλι. Αναζητείται ο τέταρτος της παρέας.

    Ληστεία νωρίτερα και στο σούπερ μάρκετ Γαληνός στα Κάτω Πατήσια. Δύο οι δράστες άρπαξαν άγνωστο ποσό και εξαφανίσθηκαν αφού πυροβόλησαν τον ταμία.

    [07] Εκλεψε τον οβελία

    05/04/99

    Συνελήφθη στα Γιαννιτσά ο 50χρονος Χρήστος Νάκουλας ο οποίος είχε κλέψει φορτηγό με περίπου 1000 αρνιά απο τη Βουλγαρία και εξεβίαζε τον ιδιοκτήτη του για να τα επιστρέψει.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [08] Σφίγγει ο κλοιός

    05/04/99

    Ο κλοιός του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία σφίγγει ολοένα και περισσότερο και οι επιτελείς σχεδιάζουν επέμβαση με χερσαίες δυνάμεις.

    Η Ουάσινγκτον αποφασισε να στείλει στην Αλβανία 24 επιθετικα ελικοπτερα Απάτσι και 2000 αμερικανούς πεζοναύτες, γεγονός που δίνει στη Συμμαχία τη δυνατότητα να εξαπολύει απευθείας επιθεσεις εναντιον των σερβικών στρατεμάτων και αρμάτων μάχης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Μέσα στα σχέδια εντάσσεται και απόβαση στις ακτές της Αδριατικής

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [09] Σχέδιο ανατροπής του Μιλόσεβιτς

    05/04/1999

    Ενα σχέδιο για την ανατροπή του γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από τον στενό κύκλο της κυβέρνησής του, είχε απορρίψει η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) στις αρχές της δεκαετίας του '90, αποκαλύπτει σε σημερινό τυο δημοσίευμα το περιοδικό Νιουζγουίκ.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του πεςριοδικού, οι πράκτορες της CIA στα Βαλκάνια είχαν προειδοποιήσει το αρχηγείο των υπηρεσιών στο Λάνγκλει της Βιρζίνια, ότι υπήρχε σχέδιο ανατροπής του Μιλόσεβιτς από στενούς συνεργάτες του στην κυβέρνηση και στρατιωτικούς.

    Ορισμένα μέλη του στενού περιβάλλοντός του θεωρούσαν τον Μιλόσεβιτς αρκετά απρόβλεπτο και πιθανώς ασταθή σε ό,τι αφορά τα σχέδιά του για το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, γεγονός που αύξανε τους φόβους τους ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε αντιπαράθεση με τη Δύση, τονίζει το περιοδικό.

    Συμφωνα με το άρθρο, οι συνωμότες ζητούσαν οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση του σχεδίου τους, καθώς επίσης και την άρση των οικονομικών κυρώσεων και την έγκριση δανείων από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Εντούτοις, η CIA απέρριψε την προσφορά τούτη. Ενας από τους λογους που, κατά το Νιουζγουίκ, της απορριτπτικής απάντησης ενδέχεται να ήταν ότι ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν τότε τον Μιλόσεβιτς απαραίτητο για τις συνομιλίες που θα οδηγούσαν στον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία.

    Επίσης όπως εκτιμούν πολλοί πρώην πράκτορες της Υπηρεσίας, ο τότε διοικητής της CIA, Τζον Ντόιτς, ήταν εν γένει αρνητικός σε τέτοιου είδους 'υπόγειες' επιχειρήσεις.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [10] Σύσκεψη για τον ΟΤΕ

    05/04/99

    Η μετοχοποίηση του τέταρτου πακέτου μετοχών αποφασίσθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο εθνικής Οικονομίας.

    Στη φάση αυτή προβλέπεται μετοχοπόιηση του 14 %.

    Θετικά είναι τα μηνύματα απο το μέτωπο του πληθωρισμού. Επεσε και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου θα κλείσει στο τέλος του μήνα 3,4 με 3,5 απο το 3, 7 τοις εκατό.

    [11] Χρηματιστήριο- Πτώση 2,59%

    05/04/99

    Με πτώση 2,59%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.218,06 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 78 δισεκατομμύρια 604 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Αστατος καιρός και τη Τρίτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στα ηπειρωτικά κυρίως από το απόγευμα θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και από το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν βροχές.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 18 βαθμούς κελσίου.

    Συννεφιασμένος καιρός και στην Θεσσαλονίκη Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 17 βαθμούς κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Περιορίζεται σταδιακά η αστάθεια στην ατμόσφαιρα ιδιαιτερα μάλιστα τη Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Ωστόσο απο την Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα και κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός ξαναχαλαει με νοτιάδες και βροχές, ενώ το Πάσχα φαίνεται πώς θα είναι άστατος με τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι κυριώς στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

    Την Μεγάλη Τετάρτη ο καιρός θα είναι καλός με αρκετή ηλιοφάνεια, βόρειους ανέμους γύρω στα 3 με 4 μποφωρ στα δυτικά, στα ανατολικά όμως αρχικά θα φθάνουν και τα 7 μποφωρ, αλλα και εκεί σταδιακα θα εξασθενήσουν.

    Η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο και θα πλησιάσει στους 17 με 18 βαθμούς στα βόρεια και στους 19 με 20 στην υπόλοιπη χωρα.

    Τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι το μεσημέρι ο καιρός παραμένει καλος. Στη συνεχεια όμως θα αρχίσει να συννεφιάζει στα δυτικά και το βράδυ ίσως βρέξει στα βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς αλλα το απόγευμα απο τα δυτικά θα γίνουν νότιοι και θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη λίγο και θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 18 με 19 βαθμούς στα βορεια και στους 20 με 21 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Monday, 5 April 1999 - 16:05:57 UTC