Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 96-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κοινή γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας,στις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό,στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με την κυπριακή ηγεσία,στη Λευκωσία.

Την Παρασκευή,η εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στις νομαρχιακές επιτροπές για την ανάδειξη των εκλεκτόρων.Παρεμβάσεις από τους κυρίους Τσαλδάρη και Βαρβιτσιώτη.

Νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για το 1 τρις δρχ που απαιτεί ο προϋπολογισμός του 1997.Υπόμνημα της ΑΔΕΔΥ προς την κυβέρνηση.

Αρχισε στο Εφετείο της Λάρισας η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Αποχώρησε από τη δίκη η πολιτική αγωγή.

Βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα,που θα είναι σχεδόν αίθριος με νεφώσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.Ασθενείς μεταβλητοί οι άνεμοι.Το θερμόμετρο θα δείξει από 8 μέχρι 25 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα ότι η υπεράσπιση της Κύπρου είναι και υπόθεση υπεράσπισης της Ελλάδας και όλου του ελληνισμού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,από τη Λευκωσία που βρίσκεται, για συνομιλίες με την Κυπριακή ηγεσία, με στόχο τη χάραξη κοινής γραμμής Αθήνας-Λευκωσίας, ενόψει των επικείμενων πρωτοβουλιών για επίλυση του Κυπριακού.Ο κ.Σημίτης επανέλαβε ότι το Κυπριακό αποτελέι θέμα πρώτης προτεραιότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,καθώς επίσης και ενίσχυση του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Απαράδεκτο χαρακτηρίζουν το σημερινό στάτους Κβό στην Κύπρο,τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας,που συζήτησαν το Κυπριακό με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.Την ίδια ώρα η Τανσού Τσιλέρ ξεπέρναγε κάθε όριο προκλητικότητας και από του βήματος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ κατηγορούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά για τα γεγονότα στη Δερύνεια και τη δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, από τις δυνάμεις του Αττίλα.

Η δεκάτη πρωϊνή της Παρασκευής, είναι η ώρα κρίσεως για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι 117 βουλευτές και Ευρωβουλευτές της παράταξης και οι 75 εκλέκτορες που αναδείχθησαν κατά τις εσωκομματικές εκλογές στις 69 νομαρχιακές επιτροπές εσωτερικού και επτά εξωτερικού, θα κληθούν να εκλέξουν το νέο πρόεδρο τού κόμματος, σε μιά κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας,ψηφοφορία. Παρέμβαση στις εξελίξεις έκαναν ο Αθανάσιος Τσαλδάρης,που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Εβερτ και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης,που κράτησε αποστάσεις από τους δύο υποψηφίους,ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαλότητας και άφησε εννοηθεί ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να έχει την επιβεβαίωση του συνεδρίου.

Τρόπους για την αύξηση των εσόδων του κράτους κατά ένα τρισεκατομύριο δρχ, που απαιτεί ο προϋπολογισμός του 1997,χωρίς να επιβληθούν νέοι φόροι, συζήτησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε νέα σύσκεψη.Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται η δραστική μείωση των προσλήψεων στο δημόσιο και περικοπές στις φοροαπαλλαγές και τις κρατικές δαπάνες.Σε υπόμνημά της η ΑΔΕΔΥ ζητά να τεθεί τέλος στη λιτότητα και να υλοποιηθεί η δέσμευση για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Με την αποχώρηση της πολιτικής αγωγής,άρχισε στο μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας,όπου άρχισε η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα,ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου να μήν παρίστανται σε δίκη ραδιοτηλεοπτικά μέσα.Η σύζυγος του θύματος,που κατέθεσε πρώτη επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει στις προηγούμενες δίκες.Οι καθηγητές της Θεσσαλίας και της Αχαίας εξήγγειλαν 24-ωρη απεργία.

Με μία εντυπωσιακή εκδήλωση η ΓΚΡΗΝ-ΠΗΣ διαμαρτυρήθηκε έξω απο τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ για τη μή λειτουργία των δυο μεγάλων Αιολικών πάρκων στην Κρήτη και την Εύβοια. Τρία μέλη της οργάνωσης κρεμάστηκαν με σχοινιά απο τον 7-ο όροφο του κτιρίου της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας και άπλωσαν πανώ με το σύνθημα καθαρές λύσεις τώρα.

Αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου η δίκη της ηθοποιού Βάσιας Παναγοπούλου, η οποία κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του πρώην συζύγου της σκηνοθέτη Απόστολου Δοξιάδη.

Στην ανακρίτρια Ηγουμενίτσας απολογήθηκε ο 62-χρονος κτηνοτρόφος Λάμπρος Δήμου ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία 13-χρονου Αλβανού και τον τραυματισμό 16-χρονου συμπατριώτη του. Εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο αγώνες μπάσκετ διεξάγονται απόψε για το ΕυρωπαϊκόΚύπελλο.Από τις 6.15 ο Ηρακλής αντιμετωπίζει την Ολλανδική Ντεν Μπος με στόχο την τρίτη νίκη του σε ισάριθμους αγώνες.Στίς 9 το βράδυ,ο Απόλλων Πάτρας,που έχει μία νίκη και μία ήττα,υποδέχεται στη Πάτρα,τη Ρουμανική Ουνιβερσιτατέα Κλούζ.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,71 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 381,28, λίρα Κύπρου προς 522,49, γαλλικό φράγκο προς 47,23, ελβετικό φράγκο προς 194,39, γερμανικό μάρκο προς 159,89,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,01, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 219,27 και την ECU προς 304,68 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα εκτός από τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου,όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές αλλά κι εκεί βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί και η θερμοκρασία που θα σημειώσει μικρή άνοδο θα κυμανθεί στα βόρεια 8 με 23 βαθμούς,στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 13 με 25 και στο Αιγαίο 17 με 24 βαθμούς.Σχεδόν αίθριο καιρό,με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις,ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 24 και 12 με 23 βαθμούς αντίστοιχα,θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 1 October 1996 - 15:44:12