Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκληρώθηκε το βράδυ η ανάδειξη των εκλεκτόρων, οι οποίοι με τους βουλευτες και τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα εκλέξουν την Παρασκευή τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Πρώτης προτεραιότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό, δηλωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, που ολοκληρώνει σήμερα την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο.

Μη ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, σχετικα μα τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης χαρακτήρισε ο προεδρευων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Ντικ Σπρινγκ.

Πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τανσού Τσιλέρ για τα Ιμια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την τελευταία επίθεση με χειροβομβίδες κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Πολιτική Ανοιξη επιμενει οτι η Ελλάδα σύρεται σε διάλογο εφ ολης της ύλης με την Τουρκία.

Τρόπους για την αύξηση των εσόδων κατά ενα τρισεκατομμύριο δραχμές χωρίς νέους φόρους συζήτησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συνεχίζει να ειναι κλειστή η χωματερή Ανω Λιοσίων Αττικής.

Μεγάλες νίκες του Ηρακλή και του Απόλλωνα Πάτρας στο ευρωπαϊκό κύπελλο μπάσκετ.

Σε άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις αγώνων μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται σήμερα τη γαλλική Βιλερμπάν, ο Πανιώνιος τη Λιμόζ, ο ΠΑΟΚ την τουρκική Γαλατά Σαράϊ, ενώ ο Αρης αντιμετωπίζει την Πράγα σε εκτός έδρας αγώνα.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ η ανάδειξη των 76 εκλεκτόρων, οι οποίοι μαζί με τους 117 βουλευτές και ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα εκλέξουν στις 10 το πρωί της Παρασκευής τη νέα ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι δύο πλευρές στην κούρσα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, του Μιλτιάδη Εβερτ και του Γιώργου Σουφλιά, θεωρούν ότι κέρδισαν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων, που προέρχονται από τη βάση του κόμματος για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Εβερτ, οι 53 από τους 76 εκλέκτορες πρόσκεινται στον πρώην Πρόεδρο του κόμματος και μόνον οι 23 απο αυτούς στον κ. Σουφλιά. Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Σιούφας επεσήμανε οτι το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τον κ. Εβερτ, ο οποίος όπως υποστήριξε ελέγχει τα 2/3 των εκλεκτόρων, που εξελέγησαν από της νομαρχιακές οργανώσεις. Ομως και οι κύριοι Σουφλιάς και Μάνος δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Ο κ. Σουφλιάς είπε χαρακτηριστικά `` πήγαμε πολύ καλά`` και ο κ. Μάνος που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του όπως και η κ. Μπακογιάννη, δήλωσε ότι `` ήρθα στο γραφείο του κ. Σουφλιά για να τον συγχαρώ``. Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Σουφλιά, στο μέτωπο των τριών πρόσκεινται 40 από τους 76 εκλέκτορες και στον κ. Εβερτ 32 εκλέκτορες. Παρεμβάσεις έκαναν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Τσαλδάρης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Εβερτ και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, που κράτησε αποστάσεις αλλά άφησε εννοηθεί ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να έχει την επιβεβαίωση του συνεδρίου.

Το Κυπριακό αποτελει θέμα πρώτης προτεραιότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και η ενίσχυση του ενιαίου αμυντικού χώρου. Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απο τη Λευκωσία, όπου σήμερα ολοκληρώνει τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο, όπου έχει συνομιλίες με την κυπριακή ηγεσία με στόχο τη χάραξη κοινής γραμμής Αθήνας - Λευκωσίας, ενόψει των επικείμενων πρωτοβουλιών για επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρωθυπουργός απήυθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα ότι η υπεράσπιση της Κύπρου είναι και υπόθεση υπεράσπισης της Ελλάδας και όλου του ελληνισμού. Σε τέσσερις μεγάλες κατευθύνσεις ταυτίστηκαν απολύτως ο Πρωθυπουργός. Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στη διάρκεια επίσημου δείπνου. Η πρώτη αφορά την κοινή διαπίστωση ότι κυοφορείται ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας για το Κυπριακό. Η δεύτερη αφορά κοινή πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στραφεί προς την τουρκική πλευρά, ώστε αυτή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου. Με την τρίτη κατεύθυνση τονίζεται η αταλάντευτη προσήλωση Ελλάδος και Κύπρου στο αμυντικό δόγμα του ενιαίου χώρου των δύο χωρών. Η τέταρτη αναφέρεται στη δεδομένη συμπόρευση Αθήνας - Λεκωσίας στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, καθώς επίσης και στο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Σημίτης ολοκληρωνει λίγο πριν τις 3 το απόγευμα τις επαφές του στη Λευκωσία με την κυπριακή ηγεσία, οπότε και θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στην Αθήνα.

Μη ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, σχετικά με τις αρχές, που πρέπει να διεπουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο προεδρευων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ντικ Σπρίνγκ, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με παρέμβασή του τόνισε οτι και η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Τουρκία, υπο την σαφή βέβαια προϋπόθεση οτι η χώρα αυτή θα σεβαστεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Ο κ. Παπανδρέου προσθεσε ότι βεβαίως και θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια της Ενωσης και ειδικά της Προεδρίας για να υπάρξει σαφής δημόσια δέσμευση της Τουρκίας απέναντι στην ευρωπαϊκή δήλωση αρχών και υπό το φως και του πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Σύμφωνα με Τούρκους πολιτικούς παρατηρητές, στην κυρία Τσιλέρ ασκήθηκαν απο τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιρλανδίας και της Ισπανίας πιέσεις για το θέμα των Ιμια. Επίσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αντιμετώπισαν αρνητικά ή με αδιαφορία την προσπάθεια της κυρίας Τσιλέρ να αγνοήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις αντιρρήσεις, που προβάλλει η χώρα μας και η οποία ζητεί την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με σχετική ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίθεση με χειροβομβίδα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, που ειχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφή τόσο με το Πατριαρχείο, όσο και με την τουρκική κυβέρνηση για τη διερευνηση των αιτιων της επίθεσης, προστίθεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Ανοιξη επισημαίνει οτι λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, η Ελλάδα σύρεται - όπως προειδοποιούσε προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς - σε διάλογο εφ όλης της ύλης και άνευ όρων με την Τουρκία για το Αιγαίο. Την αποκάλυψη μυστικής συμφωνίας Κρίστοφερ - Πάγκαλου, που κρύβει η κυβέρνηση Σημίτη, έκανε και πάλι η Ουάσιγκτον μέσω του κ. Μπερνς και η Πολιτική Ανοιξη διατυπώνει το ερώτημα αν μπήκε ναι ή όχι η χώρα μας σε συζήτηση των ωμών τουρκικών διεκδικήσεων.

Τρόπους για την αύξηση των εσόδων του κράτους κατά ένα τρισεκατομύριο δρχ, που απαιτεί ο προϋπολογισμός του 1997, χωρίς να επιβληθούν νέοι φόροι, συζήτησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε νέα σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται η δραστική μείωση των προσλήψεων στο δημόσιο και περικοπές στις φοροαπαλλαγές και τις κρατικές δαπάνες. Σε υπόμνημά της η ΑΔΕΔΥ ζητά να τεθεί τέλος στη λιτότητα και να υλοποιηθεί η δέσμευση για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Επ' αόριστο κλειστή παραμένει η χωματερή Ανω Λιοσίων με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, με αίτημα τη λήψη μέτρων απο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την απομάκρυνση των τσιγγάνων και αλλοδαπών απο την περιοχή. Ο Σύλλογος των Εργαζομένων τονίζει οτι τα ατομα αυτά εκτός του ότι παρακωλύουν το έργο των εργαζομένων, ειναι και πρόξενοι απειλής για τη δημόσια υγεία αφού διαθέτουν στην αγορά ακατάλληλα προϊόντα. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζητά απο τους κατοίκους της περιοχής να μην βγάζουν τα σκουπίδια τους στους δρόμους, ενω καταβάλονται προσπάθειες για επίλυση του θέματος.

Συνεχίζεται σήμερα η δικη του Γιάννη Καλαμπόκα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας, η οποία διακόπηκε χθες, μετά την αποχώρηση της πολιτικής αγωγής. Ο Γιάννης Καλαμπόκας πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Η σύζυγος του θύματος, που χθες κατέθεσε πρώτη επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει στις προηγούμενες δίκες. Οι καθηγητές της Θεσσαλίας και της Αχαίας εξήγγειλαν 24-ωρη απεργία.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μεγάλες νίκες συνέχισαν τους αγώνες τους στο ευρωπαϊκό κύπελλο μπάσκετ ο Ηρακλής και ο Απόλλωνας Πάτρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε στο Ιβανώφειο 104-84 την ολλανδική Ντεν Μπος και η ομάδα της Πάτρας επίσης στην έδρα της την ρουμανική Ουνιβερσιτάτεα με 122-61. Ο Ηρακλής που αγωνίζεται στον πέμπτο όμιλο σημείωσε την τρίτη του νίκη στη διοργάνωση και ο Απόλλωνας Πάτρας που αγωνίζεται στον έκτο την δεύτερη, αφού έχει μια ήττα από την Σουνέρ Οστάνδης στο Βέλγιο.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται σήμερα στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο της Ευρωλίγκας, τη γαλλική Βιλερμπάν.

Πιο σημαντικό το παιχνίδι της Ευρωλίγκα κόντρα στη Σαρλερουά, παρά τον αγώνα κόντρα στον ``αιώνιο αντίπαλο``, Παναθηναϊκό, δήλωσε ότι θεωρεί ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντούσαν Ιβκοβιτς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Ο ``Ντούντα``, επεσήμανε ότι περιμένει μια δύσκολη εβδομάδα την ομάδα του, ενώ τόνισε ότι μετά την ήττα από την Αλμπα, ο Ολυμπιακός δεν έχει πολλά περιθώρια για απώλεια βαθμών.

Με στόχο να διατηρήσει το αήττητο στην έδρα της, η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου, δίνει σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας, τον τρίτο αγώνα της για τον Α` Ομιλο της Ευρωλίγκας με αντίπαλο την γαλλική Λιμόζ.

Ετοιμος για την πρώτη του νίκη στην φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου Κόρατς, είναι ο ΠΑΟΚ, σύμφωνα με την άποψη του προπονητή του Μισέλ Γκομέζ, στο σημερινό πρώτο παιχνίδι του σε αυτή τη διοργάνωση με αντίπαλο την τουρκική Γαλατά Σαράϊ. Ο Γάλλος τεχνικός εξέφρασε την αισιοδοξία του αυτή στην σημερινή συνέντευξη Τύπου. Επεσήμανε ωστόστο οτι η Γαλατά Σαράϊ, είναι μια έμπειρη ομάδα.

Ο αγώνας κυπέλλου με την Καλαμάτα που θα γίνει σήμερα στο στάδιο Καραϊσκάκη είναι αυτός που απασχολεί τον προπονητή του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο ερυθρόλευκος τεχνικός γνωρίζει πολύ καλά ότι η μεσσηνιακή ομάδα είναι αρκετά επικίνδυνη και ικανή να κάνει τη ζημιά στον Ολυμπιακό. Ο ``Ντούσκο`` δεν αναμένεται να κάνει αλλαγές στην 11άδα της ομάδας σε σχέση με τον αγώνα του Καυτατζογλείου κόντρα στον Ηρακλή, αφού έχει μείνει ικανοποιημένος τόσο από την επανεμφάνιση του Στέλιου Γιαννακόπουλου, όσο και από την πρώτη του Δημήτρη Ελευθερόπουλου κάτω από τα δοκάρια των Πειραιωτών, ενώ μοναδικός απών θα είναι ο τραυματίας Νταμπίζας.

Ο έκπτωτος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά τού διαιτητή Δημήτρη Μπέγκου, κατηγορώντας τον ότι στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ ``είχε αποστολή`` να αδικήσει την ΑΕΚ. Στο σκαμνί της πειθαρχικής επιτροπης πρόκειται να καθήσει τον διαιτητή του αγώνα ΟΦΗ-ΑΕΚ, Δημήτρη Μπέκο του συνδέσμου Αργολίδας, ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας, Μάκης Γερμανάκος, όπως άφησε να εννοηθεί, σε δηλώσεις του. Αν και ο παρατηρητής διαιτησίας του αγώνα, Μιχαϊλίδης, του συνδέσμου Πειραιά βγάζει λάδι τον Μπέκο, ο Γερμανάκος πιστεύει ότι πρέπει να παραπεμφεί για τα σφυρίγματά του.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,71 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 381,28, λίρα Κύπρου προς 522,49, γαλλικό φράγκο προς 47,23, ελβετικό φράγκο προς 194,39, γερμανικό μάρκο προς 159,89,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,01, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 219,27 και την ECU προς 304,68 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα εκτός από τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές αλλά κι εκεί βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί και η θερμοκρασία, που θα σημειώσει μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια απο 8 εως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο απο 13 εως 25 και στο Αιγαίο απο 17 εως 24 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 15 εως 24 και απο 12 εως 23 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Ι.Π.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Wednesday, 2 October 1996 - 2:06:23