Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκλεισμένα τα λιμάνια Πειραιά,Θεσσαλονίκης,Αλεξανδρούπολης και Καβάλας από τους επαγγελματίες αλιείς που ζητούν τράνζιτ πετρέλαιο.Τη χορήγηση του 50% του πετρελαίου σε τιμή τράνζιτ προτείνει ο υφυπουργός Οικονομικών.

Εντονες ζυμώσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη Νέα Δημοκρατία δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για το νέο αρχηγό.

Με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος,στο οποίο επισημαίνεται ότι απαιτούνται λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί,ολοκληρώθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού με την κυπριακή ηγεσία.

Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι επανέλαβε ο Γιάννος Παπαντωνίου, στο προεδρείο της ΓΣΕΕ,που του διατύπωσε τα προβλήματα των εργαζομένων.

Εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία τρεις δολοφονίες που έγιναν στην Αθήνα τον περασμένο μήνα.

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη χωματερή Ανω Λιοσίων.Κανονικά γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών στην Αθήνα.

Χωρίς εκπλήξεις οι αγώνες του τρίτου γύρου του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.

Ανοδος 0,55% στο Χρηματιστήριο.

Αίθριος αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα,εκτός από τα βορειοδυτικά που προβλεπονται τοπικές βροχές.Ασθενείς μέχρι μέτριοι οι άνεμοι.Ανοδος της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί από 10 μέχρι 27 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χαώδης είναι η κατάσταση στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι επαγγελματίες αλιείς, που ζητούν τη χορήγηση τράνζιτ πετρελαίου για την κίνηση των σκαφών τους.Οι ιδιοκτήτες των αλιευτικών προχώρησαν σε επ' αόριστον αποκλεισμό των λιμανιών του Πειραιά,της Θεσσαλονικης,της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης,με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες δυσκολίες στην προσέγγιση των επιβατικών σκαφών.Εκπρόσωποι των αλιέων είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό οικονομικών Γιώργο Δρύ,ο οποίος σε πρώτη φάση τους πρότεινε να τους χορηγείται το 50% του πετρελαίου σε τιμή τράνζιτ.Οι αλιείς συσκέπτονται για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία,δύο μόνο 24ωρα πρίν από την κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του κόμματος, ψηφοφορία για την εκλογή του νέου αρχηγού.Το σκηνικό είναι εξαιρετικά θολό και τα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων Εβερτ και Σουφλιά,δηλώνουν ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι και μετρούν τις δυνάμεις και την επιρροή τους στο εκλεκτορικό σώμα,αν και η κάθε πλευρά δίνει για τον εαυτό της την πλειοψημία των εκλεκτόρων. Τόσο από το γραφείο του κ.Εβερτ όσο και του κυρίου Σουφλιά παρέλασαν βουλευτές, στελέχη, συνεργάτες και εκλέκτορες,προβαίνοντας σε δηλώσεις,κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η αντιφατικότητα, τουλάχιστον αναφορικά με το αποτέλεσμα των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη των εκλεκτόρων.

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Λευκωσία επέστρεψε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός,αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του με την κυπριακή ηγεσία.Η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων διέρχεται μέσα από την επίλυση του Κυπριακού,τόνισε ο κ.Σημίτης επαναλαμβάνοντας ότι για την Ελλάδα η επιβίωση του ελληνισμού της Κύπρου αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας.Πρόσθεσε επίσης, ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου θα ισχύσει για όσο χρόνο η Τουρκία επιμένει στην επεκτατική της πολιτική. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη η σημερινή φάση του Κυπριακού και επισημαίνεται ότι απαιτούνται λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί.

Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχε ο Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο των επαφών του υπουργού εθνικής οικονομίας,ενόψει των προγραμματικων δηλώσεων της κυβέρνησης.Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν τον υπουργό για τα αιτήματα των εργαζομένων και ο κ. Παπαντωνίου ζήτησε να υπάρξει κατανόηση για τα δυο επόμενα χρόνια και διαβεβαίωσε οτι οι εργαζόμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέες φορολογίες

Τρείς δολοφονίες εξιχνιάστηκαν απο την αστυνομία.Η πρώτη αφορά τη δολοφονία του 25χρονου Τανζανού Σέχα Αχμέρ 25,στις 12 Σεπτεμβρίου στην Κυψέλη.Δράστες είναι τρείς συμπατριώτες του θύματος,που καταζητούνται.Η δεύτερη αφορά τη δολοφονία της Αικατερίνης Μαχαίρα, 30 ετών,στις 27 Σεπτεμβρίου,στο Αιγάλεω.Δράστης είναι ο Νίκος Ρήγος, 38 ετών.Τέλος, εξιχνιάστηκε η δολοφονία του Βασίλη Φακίδη 24 ετών,στις 13 Σεπτεμβρίου,με δράστες τους Κώστα και Γιώργο Τοπαλίδη και Παναγιώτη Παλατίδη.

Νέα αλματώδη άνοδο σημείωσε η τιμή του ντίζελ κίνησης και από τα μεσάνυχτα θα είναι αυξημένη κατά 2,70 δρχ το λίτρο,ενώ η αύξηση στην τιμή της βενζίνης θα είναι 0,70 δρχ το λίτρο.

Κανονικά γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών από την πρωτεύουσα, καθώς οι εργαζόμενοι στη χωματερή Ανω Λιοσίων ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ο κ.Ρωμαίος τους διαβεβαίωσε ότι αστυνομικοί θα ελέγχουν τη χωματερή ώστε να μην εισέρχονται τσιγγάνοι ρακοσυλλέκτες.

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται αύριο η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Γιώργου Κοσκωτά για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 32 δις δρχ από την Τράπεζα Κρήτης. Στη Λάρισα συνεχίζεται η κατ έφεση δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα,που πρωτόδικα έχει καταδικασθεί σε ισόβια για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιακές νίκες πέτυχαν σήμερα Πααθηναϊκός και Ολυμπιακός γιά τον τρίτο γύρο του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, αφού νίκησαν 3-0 και 4-1 τον Αθηναϊκό και την Καλαμάτα αντίστοιχα. Από τα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχώρισε η μικρή νίκη που πέτυχε ο Αρης στην Θεσσαλονίκη επί του Πανελευσινιακού με 2-1 και η άνετη επικράτηση του ΠΑΟΚ επί του Πανιωνίου με 4-0. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Ολυμπιακός           - Καλαμάτα           4-1
Παναθηναϊκός         - Αθηναϊκός          3-0
ΠΑΟΚ                 - Πανιώνιος          4-0
Ναυπακτιακός Αστέρας - Λύκοι              1-1
Απόλλων Αθηνών       - Εδεσσαϊκός         3-1
Νάουσα               - Ιωνικός            1-2
Πανηλειακός          - Παναιγιάλειος      4-0
Καστοριά             - Εθνικός Αστέρας    1-0
Βέροια               - Καβάλα             4-0
Αρης                 - Πανελευσινιακός    2-1
Ιάλυσος Ρόδου        - Λεβαδειακός        1-0
Ολυμπιακός Βόλου     - Παναχαϊκή          0-2
Σε εκκρεμότητα παραμένει ο αγώνας Εθνικός - Παναιτωλικός, ο νικητής του οποίου θα παίξει με την Καλλιθέα, ενώ αύριο θα γίνουν οι συναντήσεις ΑΕΚ - Ξάνθη, Πανσερραϊκός - ΟΦΗ και Πύργος - Ηρακλής. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 13 Νοεμβρίου και θα ξεκινήσουν στις 2.30 μμ.

Στο μπάσκετ, ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός και ο Πανιώνιος δίνουν τους τρίτους αγώνες τους γιά την πρώτη φάση της Ευρωλίγκας.Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στις 7 παρά τέταρτο την πρωταθλήτρια Γαλλίας Βιλερμπάν.Απο την πλευρά του ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει τη γαλλική Λιμόζ. Το παιχνίδι, θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας.

Μεγάλα παιχνίδια, όμως, έχουμε και στην πρώτη αγωνιστική γιά το Κύπελλο Κόρατς. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στις 7.30 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης την Τουρκική Γαλατά Σαράι, ο Αρης αντιμετωπίζει στην Πράγα την τοπική "Γιού- Ες-Κέι", το Περιστέρι φιλοξενεί στο γήπεδο του το ισχυρό Γερμανικό συγκρότημα της Γκίσεν και η ομάδα του Σπόρτινγκ αγωνίζεται στην πόλη Λουλέα της Σουηδίας με την τοπική Πλάνια.

Ο υπουργός Πολιτισμού Βαγγέλης Βενιζέλος επισκέφθηκε σήμερα τον υφυπουργό αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και συζήτησαν εφ' όλης της ύλης γιά αθλητικά θέματα και γιά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου που θα γίνει το 1997 στην Ελλάδα και την υποψηφιότητα της Αθήνας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το δεύτερο αγώνα της γιά την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου,δίνει απόψε στο Βελιγράδι, η Εθνική μας Ομάδα των νέων αντιμετωπίζοντας την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,51 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 381,42, λίρα Κύπρου προς 523,20, γαλλικό φράγκο προς 47,16, ελβετικό φράγκο προς 194,60, γερμανικό μάρκο προς 159,78,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,04, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,84 και την ECU προς 304,85 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού,που σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι σχεδόν αίθριος εκτός από τα βορειοδυτικά όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές.Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νότιοι μέτριοι και στ'ανατολικά μεταβλητοί ασθενείς.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 24 βαθμούς,στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 27 και στο Αιγαίο 18 με 25. Σχεδόν αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις,ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 18 με 26 και 13 με 24 βαθμούς αντίστοιχα,θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Wednesday, 2 October 1996 - 15:39:05