Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή απο τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αυριο θα λάβουν τον λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το βράδυ του Σαββάτου θα γινει η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Κύπρου απο τον οποίο έχασαν τη ζωή τους δυο άτομα και προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Δεν υπάρχει θέμα ελληνοτουρκικού διαλόγου επανέλαβε η κυβέρνηση.

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ Μιλτιάδη Εβερτ και Γιώργου Σουφλιά, καθώς ο τελευταίος αμφισβήτησε τη μονιμότητα της ηγεσίας του κόμματος. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ορίστηκε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Αυξημένη απο τα μεσάνυχτα η τιμή λίτρου βενζίνης κατά 1,6 δραχμές και του ντήζελ κατά 2,8 δραχμές.

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση Ευάγγελου Γιαννόπουλου - ΣΚΑΙ.

Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα στο Μετρό. Επισπεύδονται οι εργασίες κατασκευής του.

Αντισυνταγματικός στο σύνολό του κρίνεται ο νόμος για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

Ηττα της εθνικής μας με 2-1 απο τη Δανία.

Εξι νίκες σε επτά παιχνίδια ευρωπαϊκών κυπέλλων στο μπάσκετ σημείωσαν χθές οι ελληνικές ομάδες.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα προβεί το απόγευμα στις 6.30 στη Βουλή στην ανάγνωση των προγραμματικων δηλώσεων της κυβέρνησης, ενω για τις 11 πριν το μεσημέρι εχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες του περιεχομένου των προγραμματικών δηλώσεων. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, που ειχε ο κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, εξετάστηκε το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων σε σχέση με το υπουργείο Αμυνας, όπως η άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο των αξιωματικών, καθώς και οι εξοπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αύριο Παρασκευή θα λάβουν το λόγο στη Βουλή επι των προγραμματικών δηλώσεων οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδι η ψηφοφορία στη νέα Βουλή για την εκλογή αντιπροέδρων. Πρώτος αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Παναγιώτης Κρητικός με 198 ψήφους, δεύτερος ο Παναγιώτης Σγουρίδης με 186, τρίτος ο Λουκάς Αποστολίδης με 178, όλοι από το ΠΑΣΟΚ. Τέταρτος αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Νίκος Κατσαρός της Νεας Δημοκρατίας με 177 ψήφους και πέμπτος ο Μήτσος Κωστόπουλος του ΚΚΕ με 166 ψήφους.

Δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις ακολούθησαν την ισχυρότατη δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κύπρο, στη διάρκεια του οποίου εχασαν τη ζωή τους ενα άτομο από καρδιακή προσβολή στο νοσοκομείο της Λεμεσού και ενα δευτερο στο Κάϊρο, ενω τραυματίστηκαν 50 άτομα και σημειώθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές. Σημαντικές καταστροφές προκάλεσε ο εγκέλαδος στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, όπου η δόνηση κράτησε πάνω από ένα λεπτό. Ο καθηγητής της σεισμολογίας, Βασίλης Παπαζάχος, εκτίμησε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, αν και τα προσεχή 24ωρα χαρακτηρίζονται κρίσιμα, για την εξέλιξη του φαινομένου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος εστιακός χώρος δεν έχει δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6,5 Ρίχτερ. Ισχυρή δόνηση 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε χθες και στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Πύλου, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

Δεν υπάρχει θέμα ελληνοτουρκικού διαλόγου, επανέλαβε η κυβέρνηση δια στόματος των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Τύπου, με αφορμη τη νέα πρόταση, που έκανε η αμερικανική πλευρά, μετά το επεισόδιο στο Αιγαίο και την πτώση του τουρκικού F-16, ανοιχτά της Χίου. Δεν πρέπει να δίνονται πολιτικές προεκτάσεις σε ανθρωπιστικές ενέργειες, όπως αυτή της διάσωσης του Τούρκου πιλότου, δήλωσε ο Ακης Τσοχατσόπουλος, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος απο το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα στο Αιγαίο είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Χθες το απόγευμα με σκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκε στη Σμύρνη ο διασωθέντας Τούρκος πιλότος, Φισέκλι Οσμάν, ενώ άκαρπες έχουν αποβεί, μέχρι στιγμής, οι έρευνες για τον εντοπισμό του συγκυβερνήτη.

Η Ελλάδα δεν ζητεί από τους ευρωπαίους εταίρους της να ταχθούν υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Αυτό, που ζητεί, όμως, από τους φίλους της είναι να ταχθούν υπέρ του σεβασμού και της εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Την απάντηση αυτή έδωσε στο Ελσίνκι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε ερώτηση Φινλανδού δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν ζήτησε την παρέμβαση της Φινλανδίας για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά διάλογος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει αν πρώτα η Τουρκία δεν αποσύρει τις διεκδικήσεις της επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και τις απειλές πολέμου, που κατά καιρούς, εκτοξεύει κατά της χώρας μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι όσο περνά ο καιρός γίνεται κατανοητή η θέση αυτή της Ελλάδας.

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του Μιλτιάδη Εβερτ και του Γιώργου Σουφλιά, καθώς ο τελευταίος, μετά τη χθεσινή τους συνάντηση αμφισβήτησε ευθέως τη μονιμότητα της ηγεσίας του κόμματος, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο μέχρι το συνέδριο, στο οποίο θα δοθεί οριστική λύση. Ο κ. Σουφλιάς απέρριψε τις προτάσεις Εβερτ να παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και να μετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο, ζήτησε συνέδριο την Ανοιξη, αφού προηγουμένως γίνουν εσωκομματικές εκλογές, ώστε να υπάρξει γνήσια αντιπροσωπευτική δημοκρατική έκφραση της λαϊκής βάσης. Ουδέν σχόλιο, ήταν η απάντηση της πλευράς Εβερτ στις δηλώσεις του κ. Σουφλιά. Την κοινοβουλετυική εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφοριες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί η ανοδική πορεία, που παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των υγρών καυσίμων και τείνουν να παρασύρουν στη δίνη τους τον πληθωρισμό. Από τα μεσάνυχτα η τιμή της βενζίνης σούπερ είναι αυξημένη κατά 1,60 δραχμές το λίτρο και του ντίζελ κατά 2,80 δραχμές.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, χρησιμοποιώντας οξείς χαρακτηρισμούς κατά των τριών δημοσιογράφων, που υποστήριξαν ότι δεν ψήφισε τον Απόστολο Κακλαμάνη, κατά την πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Βουλής. Ο κ. Γιαννόπουλος απέδωσε την μετάδοση της πληροφορίας σε εμπορικούς λόγους. Είναι μακριά από την κυβέρνηση κάθε πρόθεση να επιβάλλει ελέγχους και περιορισμούς στους δημοσιογράφους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ενω απαράδεκτη χαρακτήρισαν την ενέργεια Γιαννόπουλου το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός.

Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί σχετικά με την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας και επισπεύδονται οι εργασίες. Μετά απο μαραθώνια συνάντηση, που είχαν χθές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας κοινοπραξίας. Οπως δήλωσε ο κ. Λαλιώτης συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες σε τέσσερις σταθμούς και να υπάρξει επιτάχυνση του έργου. Ο υπουργός διευκρίνησε ότι δεν ετέθη εκ μέρους της κοινοπραξίας θέμα αναθεώρησης της σύμβασης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σε 15 ημέρες.

Στο σύνολό του κρίνεται αντισυνταγματικός απο το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νόμος 2300/95 γιά τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, γιατί αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που προνοεί γιά την προστασία του περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι οι μεταβατικές διατάξεις του επίμαχου νόμου κρίθηκαν αντισυνταγματικές με δύο πρόσφατες αποφάσεις της ολομέλειας του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου, ενώ αντισυνταγματικός ειχε κριθεί και ο προγενέστερος νόμος 880/79.

Μέσο φόρο αυξημένο κατά 28,9% πλήρωσαν φέτος οι μισθωτοι, ενώ οι συνταξιούχοι 27,7%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, ο φόρος, που πλήρωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν αυξημένος μόνο κατα 12,9% και οι έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες και λοιποί επιτηδευματίες κατά 20%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι παρά τα αντικειμενικά κριτήρια, που εφαρμόσθηκαν για να αναγκασθούν οι έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώσουν υψηλότερα εισοδήματα, πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επωμίσθηκαν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς η αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των φορολογουμένων, που υπόκεινται στα αντικειμενικά κριτήρια.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ατυχη η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, δεν κατάφερε να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα από την αντίστοιχη της Δανίας. Εχασε στην Κοπεγχάγη με 2-1. Στον τρίτο της αγώνα για τον πρώτο όμιλο της Ευρωπαϊκής Ζώνης του παγκοσμίου κυπέλλου 1998. Το μοναδικό τέρμα του εθνικού μας συγκροτήματος που γνώρισε την πρώτη της ήττα στη διοργάνωση, σημείωσε ο Γιώργος Δώνης στο 35`, ενώ για τους Δανούς που έπαιξαν παροτρυνόμενοι από 40.000 συμπατριώτες τους που γέμισαν το ``Πάρκεν Στάντιον`` της Κοπεγχάγης, σκόραραν οι Ζαγοράκης στο 25' με αυτογκόλ και ο Μπρίαν Λάουντρουπ στο 51`.

Εξι νίκες σε επτα παιχνίδια, πέτυχαν οι ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης του μπάσκετ που έγιναν χθες. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός σε παιχνίδι της Ευρωλίγκα που έγινε στο ΟΑΚΑ επικράτησε άνετα της κροατικής Κροάσια Σπλιτ με 72-50, ενώ Περιστέρι και Σπόρτιγκ σε αγώνες για το Κύπελλο Κόρατς, νίκησαν 84-67 και 74-63 τη γιουγκοσλαβική Ζόρκα Φάρμα και τη σλοβακική Μπάνικ Τσίγκελ αντίστοιχα. Επίσης, οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο Αρης και ο ΠΑΟΚ κέρδισαν και οι δύο στα εκτός έδρας παιχνίδια τους. Ο πρώτος νίκησε στη Σλοβακία την Μάριμπορ με 75-70 και ο δεύτερος στην Πορτογαλία την Οβαρένσε με 99-85.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την κροατική Τσιμπόνα στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα.

Ο Εθνικός προκρίθηκε στην τρίτη φάση του κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, αφού στον επαναληπτικό αγώνα που έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκη, νίκησε 1-0 τον Παναιτωλικό, ενώ το πρώτο παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο χωρίς τέρματα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,98 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 380,107, λίρα Κύπρου προς 521,72, γαλλικό φράγκο προς 46,96, ελβετικό φράγκο προς 193,48, γερμανικό μάρκο προς 158,73,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,98, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,83 και την ECU προς 304,10 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθεί και σήμερα ο άστατος καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί απο 11 εως 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 16 εως 22 και στο Αιγαίο απο 18 εως 23 βαθμούς Κελσίου. Βροχή με πιθανή καταιγίδα μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 15 εως 21 και απο 14 εως 18 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Thursday, 10 October 1996 - 6:40:26