Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρχισε στη βουλή,από τον πρωθυπουργό,η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους τομείς της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής.

Νέα δυναμική παρουσία του Εγκέλαδου στον εστιακό χώρο της Κύπρου. Εκατοντάδες μετασεισμοί δύο από τους οποίους 5,6 και 5,3 Ρίχτερ.

Σεισμική δραστηριότητα και στην Πύλο με νέα δόνηση 4,8 Ρίχτερ. Υπάρχει βεβαρυμένο παρελθόν,τονίζει ο Γιάννης Δρακόπουλος.

Οι κρίνοντες κρίνονται,δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα κατά του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

Δουλειά πιάνει και πάλι ο μετροπόντικας αφού επιλύθηκαν τα προβλήματα κατά τη συνάντηση του Κώστα Λαλιώτη με εκπροσώπους της κοινοπραξίας Ολυμπιακό Μετρό.

Σε μηχανική βλάβη οφείλεται η πτώση του μιράζ 2000 ανοιχτά της Ανδρου.Σώος ο χειριστής του.

Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό κάλεσε την κυβέρνηση ο Μιλτιάδης Εβερτ μετά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ.

Με νεροπίστολο λήστεψε την Εμπορική Τράπεζα Θεσσαλονίκης, πήρε τρία εκατομμύρια κι έφυγε με παπάκι.

Ποινές συνολικής φυλάκισης 12,5 χρόνια και πρόστιμο 42 εκατ.δρχ. επέβαλε το δικαστήριο στην εκδότρια Κατερίνα Βελλίδη.

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός. Μόνο στα νότια θα περιορισθούν οι σποραδικές βροχές και καταιγίδες.Βοριάδες μέτριοι μέχρι ισχυροί.Το θερμόμετρο θα δείξει από 9 μέχρι 24 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενα πρώτο δείγμα τον προθέσεων της κυβέρνησης για την πολιτική που θα ακολουθήσει σε διάφορους τομείς και κυρίως στην οικονομία, διατυπώνει ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων,που άρχισαν στη βουλή και θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.Ο κ. Σημίτης αναμένεται να τονίσει ότι θα συνεχισθεί η σφικτή οικονομική πολιτική και να επαναλάβει ότι το κύριο βάρος θα πρέπει να σηκώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.Για τα εθνικά θέματα θα επαναλάβει την πάγια και σταθερή θέση της ελλάδος ότι δεν υπάρχει θέμα διαλόγου με την Τουρκία,όσο η Αγκυρα συνεχίζει να μη σέβεται τους διεθνείς κανόνες και τις συνθήκες,ενώ για το Κυπριακό θα τονίσει ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής και θ'αναφερθεί στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Με δύο ισχυρές δονήσεις 5,6 και 5,3 ρίχτερ,έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του ο εγκέλαδος,στον εστιακό χώρο της Κύπρου, που έδωσε τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ.Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί εκατοντάδες μετασεισμοί,που ενέτειναν την ανησυχία των κατοίκων της Λεμεσσού και της Πάφου,όπου σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε παλιά κυρίως κτίρια.Κλιμάκιο Ελλήνων σεισμολόγων μεταβαίνει στην Κύπρο για να εγκαταστήσει δίκτυο σεισμογράφων, για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου. Ο καθηγητής της σεισμολογίας,Γιάννης Δρακόπουλος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και προειδοποίησε ότι θ'ακολουθήσουν μετασεισμοί για μεγάλο χρονικό διάστημα,η ένταση των οποίων αναμένεται να φθάσει και τα 5,5 Ρίχτερ.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε και στον εστιακό χώρο,στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου.Ο κ.Δρακόπουλος είπε ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία,αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το βεβαρυμένο παρελθόν που έχει η περιοχή,καθώς παλαιότερα έχουν σημειωθεί ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις.

Αυστηρή γλώσσα κατά του Συμβουλίου Επικρατείας χρησιμοποίησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, χαρακτηρίζοτνας ανεπίτρεπτη τη διαρροή της απόφασης που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο περί μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.Ο κ. Λαλιώτης ΠΕΧΩΔΕ υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τη μεταφορά του συντελεστή,τόνισε οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι σεβαστές,αλλα και οι κρίνοντες κρίνονται και προσθεσε ότι αναμένει την απόφαση,για να καθορίσει τη στάση του.

Δουλειά πιάνει και πάλι ο γνωστός μετροπόντικας,μετά τη θετική έκβαση της συνάντησης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ,με εκπροσώπους της κατασκευάστριας κοινοπραξίας Ολυμπιακό Μετρό,όπου επιλύθηκαν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει.

Να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, κάλεσε την κυβέρνηση ο Μιλτιάδης Εβερτ, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει τα οικονομικά βάρη να σηκώσουν πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Σε μηχανική βλάβη οφείλεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πτώση του Μιράζ-2.000 στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ανδρου.Ο χειριστής του αεροσκάφους υποσμηναγός Στυλιανός Νακίδης χρησιμοποίησε με επιτυχία το αλεξίπτωτό του, και περισυνελέγη από ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας.

Με νεροπίστολο,κατάφερε ένας θρασύτατος ληστής να ακινητοποιήσει πελάτες και υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη και αφού άρπαξε περίπου τρία εκατομμύρια δρχ,διέφυγε με μοτοποδήλατο.

Ποινές συνολικής φυλάκισης 12 ετών και επτά μηνών και χρηματική ποινή που ανέρχεται συνολικά στα 42 εκ.δρχ. επέβαλε το μονομελές πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης στην εκδότρια Κατερίνα Βελλίδη που κατηγορείται για μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους του δημοσιογραφικού της συγκροτήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, εγκαινίασε σήμερα το Ελληνικό Παρατηρητήριο το οποίο θα είναι ο ερευνητικός βραχίονας στη νέα έδρα σύγχρονων ελληνικών σπουδών στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο, οπως τόνισαν επίσημοι ομιλητές στη σημερινή εκδήλωση, αντιπροσωπεύει ένα κύριο στοιχείο στη διεύρυνση των ευρωπαϊκών μελετών της Σχολής και στόχος του είναι να αναβαθμίσει την ανάπτυξη οσον αφορά την έρευνα και τη διδασκαλία σε όλες τις μορφές της σύγχρονης Ελλάδος. Απο τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομίας και της πολιτικής μέχρι τις εξωτερικές σχέσεις και θεσμούς.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στη Μόσχα συναυλία κλασσικής ελληνικής μουσικής, με τη συμμετοχή του βιολονίστα Γιώργου Δεμερτζή και της σοπράνο Νίνας Καλούτσα σε αίθουσα συναυλιών του περασμένου αιώνα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής. Τη συναυλία οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών και περιλάμβανε έργα των Κωνσταντινίδη, Σπάθη, Σκαλκώτα και Καλομοίρη. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που οργανώνει η γραμματεία στη Ρωσία, στα πλαίσια των πολιτιστικών διοργανώσεών της στο εξωτερικό, με στόχο την προβολή του ελληνικού ονόματος σε συνεργασία με ομογενειακές οργανώσεις και σωματεία.

Σε πολιτιστικό γεγονός πρώτου μεγέθους, αναδεικνύεται στη Σουηδία η αυριανή συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη με τη συμφωνική ορχήστρα του Μάλμοε και την ακαδημαϊκή χορωδία του Λουντ, καθώς ο Ελληνας συνθέτης θα διευθύνει για πρώτη φορά σουηδική ορχήστρα, ερμηνεύοντας γνωστά και άγνωστα έργα του. Στην συναυλία, θα ακουστούν έργα του συνθέτη από τη δεκαετία του '40 μέχρι σήμερα, τριάντα σουίτες για μπαλέτο από την ταινία Ζορμπάς, ενώ σόλο πιάνο θα παίξει ο Per Salo.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύσκολους εντός έδρας αγώνες δίνουν απόψε Ολυμπιακός και Πανιώνιος γιά την 4-η ημέρα της Ευρωλίγκας ανδρών του μπάσκετ. Οι ερυθρόλευκοι υποδέχονται στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 9 και τέταρτο το βράδυ την Κροατική Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, ενώ στις 8 παρά τέταρτο ο Πανιώνιος φιλοξενεί στο κλειστό της Γλυφάδας την Ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ. Τόσο η Τσιμπόνα,όσο και η Μακάμπι,προηγούνται στους ομίλους τους καθώς δεν έχουν ακόμη γνωρίσει την ήττα στην Ευρωλίγκα.

Την δεύτερη νίκη της στην ευρωλίγκα των γυναικών σημείωσε η ομάδα μπάσκετ του Σπόρτιγκ. Η αθηναϊκή ομάδα συνέτριψε στην έδρα της 109- 57 την Δυναμό Κιέβου, ενώ στο ημίχρονο προηγήθηκε 59-18.

Ο διεθνής αμυντικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Στράτος Αποστολάκης, που τραυματίστηκε στον χθεσινό αγώνα της εθνικής μας με την αντίστοιχη της Δανίας, για την προκριματική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου, θα απουσιάσει από τους δύο προσεχείς αγώνες της ομάδας του, με Παναχαϊκή και Εδεσσαϊκό. Ακόμη από τον αγώνα της Πάτρας θα απουσιάσει και ο Πολωνός τερματοφύλακας , Γιόζεφ Βάντσικ, που ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα αλλά θα ακολουθήσει την αποστολή και θα είναι στον πάγκο.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,18 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 380,20, λίρα Κύπρου προς 521,78, γαλλικό φράγκο προς 46,99, ελβετικό φράγκο προς 194,10, γερμανικό μάρκο προς 158,87,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,94, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,20 και την ECU προς 304,05 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός και από τα δυτικά, όπου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις.Στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα νότια θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες,αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία,που θα σημειώσει πτώση θα κυμανθεί στα βόρεια 9 με 17 βαθμούς, στα δυτικά 13 με 24,στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 21 και στο Αιγαίο 17 με 23.Νεφώσεις με τοπικές βροχές,αλλά βελτίωση από το απόγευμα,μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 20 και 13 με 17 αντίστοιχα,θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Thursday, 10 October 1996 - 14:03:34