Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζεται στη βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Θα συνεχιστεί το πάγωμα των κοινοτικών επιδοτήσεων προς την Τουρκία και για το 1997 με εξαίρεση το πρόγραμμα MEDA.

Διάλογο από την αρχή για την εφαρμογή του Εθνικού Απολλυτηρίου ζητά η ΟΛΜΕ.

Αδικο και αντιαναπτυξιακό χαρακτηρίζουν το φορολογικό μας σύστημα οι εφοριακοί. Παράλληλα ζητούν τη φορολόγηση των κρατικών τίτλων του δημοσίου και της ακίνητης περιουσίας άνω των 180 εκατομμυρίων.

Με νέο νόμο θα επιλυθούν τα προβλήματα που προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μεταφορά του Συντελεστή Δόμησης.

Δεν ανησυχεί για το σεισμό στα Γρεββενά ο Βασίλης Παπαζάχος.Είναι επιφυλακτικός όμως για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Μεσσηνία.

Ελεγχος στα εκκοκιστήρια της χώρας πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο με εντολή του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα.

Συννεφιά,ασθενείς βροχές και ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 ως 23 βαθμούς Κελσίου.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.Συμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει ορισμένα ζητήματα που ανέκυψαν απο την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και δεν είναι ξεκάθαρα και θα επισημάνει την αντίφαση των προεκλογικών υποσχέσεων του κ.Κ.Σημίτη με τις προγραμματικές του δηλώσεις. Πάντως, βουλευτές που πρόσκεινται στο μέτωπο των τριών, έλεγαν οτι τόσο ο κ. Σουφλιάς, όσο και η κυρία Μπακογιάννη, αλλά και στελέχη που πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, θα ζητήσουν να λάβουν το λόγο κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρώην υπουργός κ. Στέφανος Μάνος αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού δήλωσε οτι για την επίτευξη της σύγκλισης απαιτείται ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης και της διαφθοράς του κράτους, κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις. Ο κ.Ανδρέας Ανδριανόπουλος,δήλωσε οτι ο κ.Σημίτης ζήτησε θυσίες από τους χαμηλόμισθους, ενώ είναι δέσμιος των υψηλόμισθων προνομιούχων του δημοσίου τομέα, των εργολάβων και των προμηθευτών του δημοσίου. Η συζήτηση, θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία από τον προϋπολογισμό του 1997, αποφάσισε να εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνέρχεται στις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του σώματος.Η εισήγηση προβλέπει τη δέσμευση όλων των ποσών προς την Τουρκία, που εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης,εκτός από τις πιστώσεις του προγράμματος MEDA.Στην Αθήνα,ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας,δήλωσε οτι η κυβέρνηση θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι προσεκτική στην διοχέτευση πόρων προς την Τουρκία μήπως εξ αυτού του γεγονότος κολακεύεται και εφησυχάζει για τη συμπεριφορά της.

Στα Ηνωμένα Εθνη, προκλητικός εμφανίστηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στα Ιμια. Από την πλευρά του ο Ελληνας αντιπρόσωπος απάντησε ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας αποτελεί σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

Τις απόψεις της για την εφαρμογή του εθνικού απολυτηρίου απο το 1999, διατύπωσε η ΟΛΜΕ σε συνέντευξη τύπου. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών τόνισαν την ανάγκη να επιτύχει το οποιοδήποτε εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.Επισήμαναν επίσης οτι πρέπει να προσληφθούν άμεσα αναπληρωτές καθηγητές, για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία.Την επόμενη Τρίτη θα γίνει συγκέντρωση έξω από το εφετείο Λαρίσας, με αφορμή τη δίκη Καλαμπόκα ενώ οι εκπαιδευτικοί της Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Αδικο, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό, χαρακτήρισαν το φορολογικό μας σύστημα, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.Οι εφοριακοί ζήτησαν την άμεση φορολόγηση των κρατικών τίτλων του Δημοσίου,της ακίνητης περιουσίας, άνω των 180 εκατ. δρχ. διότι, όπως είπαν, η περιουσία αυτή αποκτήθηκε απο εισοδήματα που ποτέ δεν έχουν φορολογηθεί στο παρελθόν όσο και απο την υπεραξία που έχει προκύψει, αλλά και γιατί η εκμετάλλευση της περιουσίας αυτής τις περισσότερες φορές αποτελεί εστία συνεχιζόμενης και αυξανόμενης φοροδιαφυγής. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα και εφέτος οι μισθωτοί δήλωσαν το 65% του συνολικά δηλωθέντος εισοδήματος και πλήρωσαν το 57% του αναλογούντος φόρου.

Με νέο νόμο, εάν χρειστεί,θα λυθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. Επισήμανε ακόμα οτι η μεταφορά του συντελεστή δόμησης είναι θεσμός που ισχύει διεθνώς, υποστηρίζοντας οτι ο σχετικός νόμος έγινε ύστερα από διάλογο με την ΚΕΔΚΕ, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Καμμία ανησυχία δεν εμπνέει σύμφωνα με τον καθηγητή Βασίλη Παπαζάχο, η ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε χθές το βράδυ στην περιοχή των Γρεβενών. Αντίθετα επιφυλακτικός είναι ο κ.Παπαζάχος για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπου χθες σημειώθηκαν τέσσερις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,6 εως 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κλειστά θα παραμείνουν το Σαββατοκύριακο όλα τα εκκοκκιστήρια, με εντολή του υπουργού Γεωργίας,Στέφανου Τζουμάκα, που στέλνει Επιτροπές Ελέγχου για να ελέγξουν πόσες ποσότητες βαμβακιού εκκόκκισαν, αν πληρώθηκαν οι παραγωγοί και αν δόθηκαν οι εγγυητικές επιστολές.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δραμινός διαιτητής Σάββας Χατζησταυρίδης θα διευθύνει τον αγώνα ανάμεσα στον Αρη και τον Πανηλειακό που θα γίνει την Κυριακή στο γήπεδο Χαριλάου της Θεσσαλονίκης γιά την τέταρτη ημέρα του πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας. Τον αγώνα είχε κληρωθεί να διευθύνει αρχικά ο Λαρισαίος Γιάννης Λάτσιος, ο οποίος παραπέμφθηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας (ΠΕΔ), όπως και ο Δημήτρης Μπέγκος από την Αργολίδα, που επίσης αντικατιστάθηκε και τη θέση του τέταρτου διαιτητή στο παιχνίδι ΑΕΚ-Ηρακλής θα πάρει ο Μιχάλης Καλαθενός.

Οι αθλητές του βόλεϊ στην Α1 εθνική κατηγορία των ανδρών, ετοιμάζονται να αντιδράσουν στην τροπολογία του υφυπουργού αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε ομάδα μπορεί να έχει τρεις ξένους παίκτες από τον Δεκέμβριο. Το συνδικαλιστικό όργανο των βολεϊμπολιστών, θα συνεδριάσει την Τρίτη, ενώ γίνου δύο γενικές συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι αθλητές και να ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με την κινητοποίηση που θα κάνουν.

Ο πρόεδρος της βουλγαρικής ομοσπονδίας, Βαλεντίν Ζέϊκοφ,τάχθηκε υπέρ του Ολυμπιακού, στο θέμα που έχει προκύψει με τον Βούλγαρο διεθνή, Ιβάϊλο Γκαβρίλοφ. Ο ξένος παράγων με επιστολή του προς τον πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας Ρούμπεν Ακόστα, υποστηρίζει ότι ο Ολυμπιακός έχει δίκιο και πως ο αθλητής του ανήκει για την περίοδο 1996-97, ενώ σε επαφή που είχε με τον ίδιο τον παίκτη του επεσήμανε ότι θα τιμωρηθεί αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,92 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 382,39, λίρα Κύπρου προς 521,28, γαλλικό φράγκο προς 46,87, ελβετικό φράγκο προς 193,81, γερμανικό μάρκο προς 158,72,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,95, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,63 και την ECU προς 304,06 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά,ασθενείς βροχές και ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία.Στην υπόλοιπη χώρα οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί,νοτιοανατολικοί και στ' ανατολικά βόρειοι,βόρειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 8 με 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 22 και στα νησιά του Αιγαίου 16 με 23 βαθμούς Κελσίου.Συννεφιά,βοριάδες και θερμοκρασία 15 με 21 και 13 με 18 βαθμούς αντίστοιχα,θάχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη,όπου υπάρχει η πιθανότητα να σημειωθούν και ασθενείς βροχές.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Friday, 11 October 1996 - 13:02:00