Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας και των θεσμών, ο πρωταγωνιστικός ρόλςο της χώρας μας στον χώρο των Βαλκανίων και η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στη νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης ειναι οι βασικές κατευθύνσεις για την προσεχή τετραετία, δηλωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ανάγνωση χθες στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων.

Οι έχοντες και κατέχοντες θα πληρώσουν, δήλωσε ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Επικριτική η αντιπολίτευση στις προγραμματικές δηλώσεις. Σήμερα οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Αύριο Σάββατο η ονομαστική ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εκατοντάδες μετασεισμοί ενέτειναν την ανησυχία των κατοίκων της Λεμεσού και της Πάφου στην Κύπρο.

Μείζονος σημασίας πολιτικό και στρατηγικό εταίρο στην περιοχή θεωρεί την Τουρκία ο Επίτροπος, Χάνς βαν ντερ Μπρούκ.

Υπεραμύνθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ του νομοσχεδίου για την μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

Ανοιχτό άφησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο.

Ολα τα φλέγοντα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας θα τεθούν επι τάπητος στη σύνοδο πρυτάνεων.

Σε μηχανική βλάβη οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πτώση του ΜΙΡΑΖ - 2.000 ανοικτά της Ανδρου.

Στην τελική ευθεία η δίκη Καλαμπόκα.

Νίκη του Ολυμπιακού επι της Τσιμπόνα σε αγώνα της Ευρωλίγκα.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τους βασικούς άξονες και το στίγμα της πολιτικής, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε εξωτερικά θέματα, στην οικονομία και στην κοινωνική πολιτική ανέλυσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ανάγνωση χθες στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων. Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός τόνισε οτι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας και των θεσμών, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας στο χώρο των Βαλκανίων και η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στη νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης ειναι οι βασικές κατευθύνσεις για την προσεχή τετραετία, ώστε να απαντήσει η Ελλάδα στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε την Τουρκία ως τον μεγαλύτερο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Δεν υπάρχει θέμα διαλόγου με την Τουρκία, η οποία αν θέλει μπορεί να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια, τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας οτι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την στρατηγική της διπλωματικής εγρήγορσης και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον εκσυγχρονισμό και την αναβαθμισή τους, καθώς και με την υλοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδος - Κύπρου. Το Κυπριακό, είπε ο Πρωθυπουργός αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Η κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις, είπε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομία και επανέλαβε οτι θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Επίσης δεσμεύθηκε για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, προσθεσε ότι χρειάζεται συναίνεση, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη και προανήγγειλε περικοπή φοροαπαλλαγών, χωρίς να θιγούν οι ασθενέστερα οικονομικά τάξεις. Ο κ. Σημίτης έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αναπτυξιακή προσπάθεια, με την προώθηση των μεγάλων έργων, που θα δημιουργήσουν 180.000 νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη προανήγγειλε επανεξέταση των αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε να αρθούν τυχόν αδικίες και είπε ότι θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης με καταπολέμιση της γραφειοκρατίας, βελτίωσης των όρων της δικαιοσύνης, αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος, αξιοκρατικές και αντικειμενικές προσλήψεις, αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών των Μέσων Ενημέρωσης και διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Πρέπει να εξασφαλιστει ενα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης να στηριχθεί η νέα οικογένεια, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση των παλιννοστούντων, να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και δημιουργηθεί ένας ιστός ασφάλειας, είπε ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στο κοινωνικό κράτος. Κεντρική επιλογή παραμένει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα αναβαθμισθεί ποιοτικά και θα εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας οτι η κυβερνηση ειναι αποφασισμένη να να εφαρμόσει με ιεράρχηση και συστηματική παρακολούθηση τις αποφάσεις, που θα ληφθούν.

Επικριτική υπήρξε η αντιπολίτευση στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ποτέ στο παρελθόν στην αίθουσα της Βουλής δεν χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για να μην λεχθεί τίποτα, δηλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ. Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ειπε οτι ο κ. Σημίτης περιέγραψε με εξαίρετο τρόπο την σημερινή πραγματικοτητα και παρουσίασε πολύ δυνατά τον κίνδυνο περιθωριοποίησης της Ελλάδας, αν δεν ακολουθήσει τις εξελίξεις στην ενωμένη Ευρώπη. Δεν απετόλμησε, όμως ο κ. Σημίτης να προτείνει λύσεις ούτε καν να μνημονευσει τα συγκεκριμένα προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει οτι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνουν οτι ο λαός πρέπει να περιμένει περισσότερη φτώχεια, μεγαλύτερη υποτέλεια στον ιμπεριαλισμό, ταχύτερο ξεπούλημα του παραγωγικού πλούτου της χώρας, καθώς ο σοσιαλδημοκρατικός νεοφιλελευθερισμός βρίσκεται στο απόγειό του. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νικος Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε ακαδημαϊκή έκθεση ιδεών την ομιλία του Πρωθυπουργού και οχι ανάλυση των πολιτικών και των προοπτικών.

Η συζήτηση επι των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα στη Βουλή με τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και όσων βουλευτών έχουν δικαίωμα να λάβουν το λόγο. Αυριο Σάββατο θα γίνει απο τους βουλετυές ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εκατονταδες μετασεισμοί με ισχυρότερες δυο δονήσεις μεγέθους 5,6 και 5,3 Ρίχτερ, συνεχίστηκε χθες η παρουσία του εγκέλαδου στον εστιακό χώρο της Κύπρου, που έδωσε τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί ενέτειναν την ανησυχία των κατοίκων της Λεμεσσού και της Πάφου, όπου σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε παλιά κυρίως κτίρια. Κλιμάκιο Ελλήνων σεισμολόγων μεταβαίνει στην Κύπρο για να εγκαταστήσει δίκτυο σεισμογράφων, για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου. Ο καθηγητής της σεισμολογίας, Γιάννης Δρακόπουλος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και προειδοποίησε ότι θ' ακολουθήσουν μετασεισμοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ένταση των οποίων αναμένεται να φθάσει και τα 5,5 Ρίχτερ.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε χθες και στον εστιακό χώρο, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου. Ο καθηγητής σεισμολογίας, κ. Δρακόπουλος, είπε ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το βεβαρυμένο παρελθόν, που έχει η περιοχή, καθώς παλαιότερα έχουν σημειωθεί ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις.

Μείζονος σημασίας πολιτικό και στρατηγικό εταίρο στην περιοχή χαρακτηρίζει την Τουρκία ο Ολλανδός Επίτροπος Χάνς Βαν ντερ Μπρούκ στην έκθεσή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη συνέχισης της πολιτικής που εγκαινιάστηκε στις 6 Μαρτίου 1995 και αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και την εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ολλανδός Επίτροπος τονίζει επίσης οτι οι δίοδοι διαλόγου και συνεργασίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, γιατί παραμένει ο στόχος για διαρκή μείωση της έντασης στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ανεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Η έκθεση, που κατακρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τη μεταρρυθμιστική διαδικασία που δεν προχωρά, σημειώνει οτι η συμφωνία τελωνειακής ένωσης λειτούργησε μέχρι τώρα με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο.

Υπεραμύνθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, του νομοσχεδίου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, μετά την διαρροή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου ειναι σεβαστές, τόνισε ο κ. Λαλιώτης, προσθέτοντας οτι και οι κρίνοντες κρίνονται και πως αναμένει την απόφαση για να καθορίσει την στάση του.

Ανοιχτό άφησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο καλείται να χαράξει γραμμή και να κλείσει το θέμα της αμφισβήτησης του αρχηγού. Στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ ο κ. Βαρβιτσιώτης ειπε οτι στόχος του πάντοτε ηταν η ενότητα της παράταξης και αν με αυτή του τη θέση εξυπηρετεί την ενότητα τότε θα ειναι υποψήφιος επισημαίνονται οτι εχει ξεπεράσει τις όποιες προσωπικές του φιλοδοξίες.

Ολα τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας θα τεθούν επι τάπητος και θα συζητηθούν εκτενώς στην 25η σύνοδο πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται μεθαύριο στην Πάτρα. Μεταξύ των θεμάτων, που θα συζητηθούν είναι η αύξηση των εισακτέων, ο δημόσιος χαρακτήρας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, το ανοιχτό πανεπιστήμιο, η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλα. Στη σύνοδο θα παραστεί ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων.

Σε μηχανική βλάβη οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πτώση του ΜΙΡΑΖ - 2.000 χθες πριν το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ανδρου. Ο χειριστής του αεροσκάφους υποσμηναγός, Στυλιανός Νακίδης, χρησιμοποίησε με επιτυχία το αλεξίπτωτό του και περισυνελέγη από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τελική ευθεία μπαίνει τη Δευτέρα η εκδίκαση της υπόθεσης Καλαμπόκα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας καθώς αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιπετειώδη νίκη που κρίθηκε στα τελευταία κυριολεκτικά δευτερόλεπτα, πέτυχε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, επί της κροατικής Τσιμπόνα με 62-61, σε αγώνα που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο πλαίσιο της τέταρτης ημέρας της Ευρωλίγκα. Για την ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς ήταν η τρίτη της νίκη, ενώ έχει και μια ήττα.Ο αγώνας, όπως φαίνεται και από το τελικό σκορ, ήταν συναρπαστικός και όλα έδειχναν ότι θα κρινόταν στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Την πρώτη του εντός έδρας ήττα στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα, γνώρισε ο Πανιώνιος. Σε αγώνα της τέταρτης ημέρας που έγινε στο κλειστό της Γλυφάδας, έχασε 74-69 από την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία στο ημίχρονο προηγήθηκε με 44-34. Με την ήττα αυτή, το νεοσμυρνιώτικο συγκρότημα έφτασε τις δύο, ενώ έχει ισάριθμες νίκες.

Με τρείς ξένους παίκτες θα μπορούν να αγωνίζονται οι ομάδες βόλεϊ της Α1 ανδρών από τον Δεκέμβριο, μετά την υπογραφή της σχετικής τροπολογίας από τον υφυπουργό αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον Ολυμπιακό την χρησιμοποίηση από τον Δεκέμβριο και του Βούλγαρου διεθνή, Ιβάιλο Γκαβρίλοφ, ο οποίος όμως δεν έχει δώσει ακόμη σημεία ... ζωής στον Ολυμπιακό. Πάντως οι υπεύθυνοι των ``ερυθρολεύκων`` συνεχίζουν τις επαφές τους και διατηρούν την κρυφή ελπίδα να πάει στο Μόναχο , όπου Σάββατο και Κυριακή θα γίνει το σούπερ-καπ.

Εντείνονται οι ρυθμοί προετοιμασίας της Επιτροπής Διεκδίκησης ``Αθήνα 2004`` ενόψει της επίσκεψης της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΔΟΕ, η οποία θα ενημερωθεί για τον Φάκελλο Υποψηφιότητας από τις 24 έως τις 28 Οκτωβρίου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και μέλη της Ε.Δ., συναντήθηκαν με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, τον Δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τα μόνιμα μέλη της Ελλάδος στην ΔΟΕ, Νίκο Φιλάρετο και Λάμπη Νικολάου, με τον Σύλλογο Ολυμπιονικών και εκπροσώπους φορέων, όπου συζήτησαν θέματα σχετικά με την ελληνική υποψηφιότητα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,18 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 380,20, λίρα Κύπρου προς 521,78, γαλλικό φράγκο προς 46,99, ελβετικό φράγκο προς 194,10, γερμανικό μάρκο προς 158,87,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,94, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,20 και την ECU προς 304,05 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός και από τα δυτικά, όπου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα νότια θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες,αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία, που θα σημειώσει πτώση θα κυμανθεί στα βόρεια απο 9 εως 17 βαθμούς, στα δυτικά απο 13 εως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 15 εως 21 και στο Αιγαίο απο 17 εως 23 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με τοπικές βροχές, αλλά βελτίωση από το απόγευμα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 15 εως 20 και απο 13 εως 17 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Friday, 11 October 1996 - 3:00:11