Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε κλίμα αντιπαράθεσης η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο το Συνέδριο, δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ και απέρριψε πρόταση για εσωκομματικές εκλογές. Παράλληλα έκανε άνοιγμα προς την Πολιτική Ανοιξη.

Οξεία κριτική από τα στελέχη. Για ιδεολογική σύγχυση και κρίση ταυτότητας και ηγεσίας έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη.

Με δυναμική πολιτική αντεπίθεση στα εθνικά, την οικονομία και τους θεσμούς, θα απαντήσουμε τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Λουκέτο στις ασφαλιστικές εταιρίες Μεσόγειος και Πανελλαδική, έβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης που προωθεί νομοσχέδιο για τροποποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η επετηρίδα και ο νέος θεσμός του εθνικού απολυτηρίου, επι τάπητος στη συνάντηση Αρσένη-Καθηγητών.

Στον Εισαγγελέα οι δύο έμποροι ναρκωτικών που είχαν στήσει καρτέρι έξω από σχολεία της Καλλιθέας.

Με 24ωρη απεργία θα απαντήσει η ΓΣΕΕ στην Κυβέρνηση αν τυχόν συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας.

Αποτρόπαιο έγκλημα στο Ηράκλειο Κρήτης. Βρέθηκαν σφαγμένες σύζυγος και πεθερά, γνωστού δικηγόρου της πόλης.

Στη Μόσχα αύριο ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο της παρευξείνιας συνεργασίας. Δεν θα συναντηθεί με τον Ερμπακάν.

Κατά 1,80 δρχ ακριβότερη από τα μεσάνυχτα η βενζίνη, κατά 0,50 φθηνότερο το ντήζελ.

Το δίδυμο Βέλιμιρ Ζάετς και Νίκου Καρούλια αναλαμβάνουν από την Παρασκευή το τιμόνι του Παναθηναϊκού.

Θα διατηρηθούν και αύριο οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο. Το θερμόμετρο θα δείξει από 3 έως 21 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απάντηση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους για το συνέδριο, το ιδεολογικό στίγμα και την αντιπολιτευτική τακτική, έδωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, που διεξήχθη σε κλίμα αντιπαράθεσης και αντεγκλίσεων. Ο κ. Εβερτ ξεκαθάρισε ότι το συνέδριο θα γίνει τον Ιούνιο και απέρριψε την πρόταση για εσωκομματικές εκλογές.Προσδιόρισε το κόμμα στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό με κοινωνική ευαισθησία,που καλύπτει το χώρο της Κεντροδεξιάς και έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους της πολιτικής Ανοιξης.Τόνισε ότι το κόμμα θα τηρήσει υπέυθυνη αντιπολιτευτική στάση και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αθέτισε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Την εισήγηση του κ. Εβερτ ακολούθησε οξεία κριτική, καθώς χαρακτηρίσθηκε ανεπαρκή η πολιτική ανάλυση και ερμηνεία της εκλογικής ήττας.Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικυρωθεί από το συνέδριο ο πρόεδρος του κόμματος,ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ιδεολογική σύγχυση, απώλεια της επαφής με την κοινωνία,για περιθωριοποίηση του κόμματος και για κρίση ηγεσίας και ταυτότητας.Το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους ώστε το κόμμα να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της μιζέριας και της συρρίκνωσης,τόνισε η κυρία Μπακογιάννη.Κριτική στον κ.Εβερτ άσκησαν και άλλα στελέχη που πήραν το λόγο,τα περισσότερα από τα οποία ζήτησαν έντιμο,καθαρό και αντιπροσωπευτικό συνέδριο και διενέργεια εσωκομματικών εκλογών.Η απάντηση της Πολιτικής Ανοιξης είναι η ριζική οργανωτική ανασύνταξη της,το Συνέδριο και η δυναμική πολιτική αντεπίθεση της στα εθνικά,την οικονομία και τους θεσμούς,δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς,σχολιάζοντας την εισήγηση του κ.Εβερτ.

Ακάλυπτοι παραμένου χιλιάδες ασφαλισμένοι των εταιριών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΠΑΝΕΛΑΔΙΚΗ, των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας επειδή δεν κπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους.Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτει εντός των προσεχών ημερών στη βουλή, νομοσχέδιο για την τροποποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς και την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και το θέμα της επετηρίδας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού παιδείας με αντιπροσωπεία καθηγητών.Ο κ.Αρσένης διαβεβαίωσε ότι θα αντιμετωπισθού οι ελλείψεις καθηγητών και πρόσθεσε ότι θα συνεχισθούν οι επαφές με την ΟΛΜΕ για να συζητηθεί και ο νέος θεσμός του εθνικού απολυτηρίου Στη θεσσαλονίκη,οι αδιόριστοι καθηγητές κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας άμεση κάλυψη των κενών θέσεων.

Για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών,συνελήφθησαν έξω απο σχολεία της Καλλιθέας,η Σοφία Μπάκου 36 ετων και Ιωάννης Γεωργόπουλος 39 ετων.Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκα δόσεις ηρωίνης δυο σύριγγες και 94 τεμάχια βαμβάκι εμποτισμένο με ηρωίνη.Και οι δύο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα,ενω η αστυνομία ερευνά άν στην υπόθεση ενέχονται και άλλα άτομα.

Την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας,ως προειδοποίηση στην κυβέρνηση, αν τυχόν συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας,αποφάσισε η ολομέια της ΓΣΕΕ και εξουσιοδοτησε την Εκτελεστική επιτροπή να ορίσει την ημερομηνία πραφματοποίησης της απεργίας.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες περί διάστασης απόψεων στους κόλπους της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική.Από την πλευρά του ο υπουργός εργασίας, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό επανέλαβε ότι το επίδομα πρός τους χαμηλοσυνταξιούχους θα θεσμοθετηθεί και θα διευρυνθεί.

Διπλό άγριο έγκλημα αποκαλύφθηκε στο Ηράκλειο, Κρήτης.Θύματα είναι η Μαρίνα Γερωνυμάκη,48 ετών,σύζυγος γνστού δικηγόρου και η μητέρα της Ειρήνη Κλαουράκη,80 ετών που βρέθηκαν σφαγμένες στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή το έγκλημα έγινε στο πρωϊ με πρωτοφανή αγριότητα, καθώς ο δράστης έκοψε στην κυριολεξία το λαιμό των θυμάτων

Στη Μόσχα μεταβαίνει αύριο Πρωθυπουργός για να πάρει μέρος στις εργασίες της συνόδου Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.Στο περιθώριο της συνοδου ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τους προέδρους της Ουκρανίας και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρτνιν,ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει συναντησή με τον Τούρκο ομολογό του κ.Ερμπακάν.

Αύριο, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την αναμόρφωση της αγοράς φαρμάκων και της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που θα γίνει υπό την προεδρία της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, συναρμοδίων υπουργών και άλλων παραγόντων.

Κατά 1,80 δραχμές το λίτρο ακριβότερη θα πωλείται από τα μεσάνυχτα η βενζίνη,εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών.Η τιμή του ντίζελ μειώνεται κατα 0,5 δρχ. το λίτρο.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται απόψε οι αγώνες γιά το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ,που ξεκίνησαν χθές με τη δύσκολη νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη με 92-88.Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αναμέτρηση του πρωταθλητή Ελλάδος Ολυμπιακού με το φορμαρισμένο Αρη,στις 9 και τέταρτο,στη Θεσσαλονίκη.Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση της πρωτοπόρου του πρωταθλήματος ΑΕΚ,με τον Πανιώνιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Ακόμη,γιά το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ, ο Απόλλων Πατρών φιλοξενεί τη Λάρισα και το Περιστέρι υποδέχεται τον Σπόρτινγκ.Εκτός έδρας αγωνίζονται η ομάδα του Παπάγου με το Νέστορα, οι Αμπελόκηποι με τον Αμύντα και ο ΒΑΟ με τον Ηλυσιακό.

Το δίδυμο των Βέλιμιρ Ζάετς και Νίκου Καρούλια, θα αναλάβει από την Παρασκευή την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Ο Ζάετς αναχώρησε σήμερα για την Κροατία προκειμένου να ρυθμίσει κάποιες λεπτομέρειες , δεδομένου ότι ήταν μάνατζερ της Κροάσια και θα επιστρέψει την Παρασκευή, ενώ ο Νίκος Καρούλιας, που υπέβαλε ήδη την παραίτηση του από την Προοδευτική , γύμνασε την ομάδα του Κορυδαλλού , κάτι που θα κάνει και αύριο. Την Παρασκευή πρόκειται και οι δύο να συναντηθούν στην Παιανία, ενώ την Κυριακή αναμένεται να είναι στον πάγκο των πρασίνων στον αγώνα κλειδί με τον Αρη, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,56 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 385,65, λίρα Κύπρου προς 520,57, γαλλικό φράγκο προς 46,85, ελβετικό φράγκο προς 192,58, γερμανικό μάρκο προς 158,47,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,86, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 213,92 και την ECU προς 303,84 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βορειάδες στο Αιγαίο θα είναι τα κύριο χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, που θα είναι άστατος, σποραδικές βορχές και καταιγίδες στα Νότια και τοπική συνεφιά στην υπόλοιπη χώρα.Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί.Η θερμοκρασία στα βόρεια κυμανθεί 3 με 15 βαθμούς,στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 20 και στο Αιγαίο 14 με 21.Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 18 και 6 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Α.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Wednesday, 23 October 1996 - 13:12:00