Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Πύλου.

Σε κλίμα αντιπαράθεσης στη διάρκεια 9 ωρών συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας - Δεν θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές - Το συνέδριο θα διενεργηθεί τον Ιούνιο, δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Η ανασύσταση της Πολιτικής Ανοιξης αποτελεί απάντηση στις εισηγήσεις του Μιλτιάδη Εβερτ, δηλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ορατή μια πιθανή διάσπαση στη Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στη Μόσχα μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πρότασή τους για παραπομπή του ζητήματος των Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο και επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο και σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας.

Σήμερα η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τα κονδύλια του προγράμματος MEDA.

Εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα μας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οικογενειακή τραγωδία στην Ημαθεία - Τετράχρονος σκότωσε τη δίδυμη αδελφούλα του.

Ποινική δίωξη εναντίον ζεύγους, που συνελήφθησαν εξω απο σχολείο της Καλλιθέας έχοντας στην κατοχή τους ναρκωτικά.

Λουκέτο στις ασφαλιστικές εταιρίες Μεσόγειος και Πανελλαδική, επειδή δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους.

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της β'φάσης του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.19 το πρωί, 245 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Αθηνών και με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο δυτικά της Πύλου Μεσσηνίας. Εξάλλου, ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10 χθές το βράδυ στην ανατολική Κρήτη. Επίκεντρο της δόνησης ήταν η περιοχή του Καστελίου Πεδιάδος. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη του Ηρακλείου καθώς και στην επαρχία Πεδιάδας.

Μέσα σε έντονο κλίμα και με κύριο στοιχείο την αντιπαράθεση, πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε περίπου 9 ώρες και είχε ως αντικείμενο τη σημερινή κατάσταση του κόμματος και τις προοπτικές, που διαγράφονται. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, έκανε αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας κεντροδεξιάς παράταξης, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, αποτελεί απάντηση στην επιδίωξη του κ. Σημίτη για τη δημιουργία της κεντροαριστεράς, ενω παράλληλα άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης. Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο κ. Εβερτ, στη δευτερολογία του, ανέφερε πως στο Συνέδριο υπάρχει η δυνατότητα αμφισβήτησης του Προέδρου και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη παρενέβη, λέγοντας πως υπάρχει και η διαδικασία στην Κοινοβουλευτική Ομαδα, που επιτρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής. Με οργισμένο ύφος ο κ. Εβερτ ζήτησε απο την κυρία Μπακογιάννη περισσότερο σεβασμό στον Πρόεδρο του κόμματος, όταν βρίσκεται στο βήμα και πρόσθεσε ``αυτό πρέπει να το καταλάβετε κυρία μου πριν είναι πολύ αργά``. Ο κ. Εβερτ κλείνοντας τη συνεδρίαση απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διενέργειας εσωκομματικών εκλογών, λέγοντας πως αποτελεί παραβίαση του καταστατικού ``που ενέχει κίνδυνο διάλυσης του κόμματος``. Η επιτροπή διεξαγωγής του Συνεδρίου θα είναι κοινά αποδεκτή, πρόσθεσε ο κ. Εβερτ επισημαίνοντας ότι θα αποφασισθεί η σύνθεσή της σε νέα συνεδρίαση το Νοέμβριο και ότι θα γίνουν προσπάθειες, αν και οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, να διενεργηθεί το Συνέδριο νωρίτερα από τον Ιούνιο. Ο κ. Εβερτ είπε ότι δεν έχει κανένα λόγο να επιθυμεί να μετατεθεί το Συνέδριο για αργότερα και πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα ``με τις διαδικασίες, που προβλέπει το καταστατικό εκτός κι αν κάποιοι ζητούν να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία, να αλλάξει η ιδεολογία της, να αλλάξει και ο τίτλος της``. Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε να γίνει ψηφοφορία στην πρόταση του κ. Εβερτ για το Συνέδριο, η οποία απορρίφθηκε, καθώς η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής δια βοής είχε εγκρίνει την εισήγησή του. Αιχμηρό ήταν το σχόλιο, που έκανε η κυρία Μπακογιάννη μετά τη συνεδρίαση, λέγοντας πως τα μηνύματα της Κεντρικής Επιτροπής ήταν σαφή εκτός κι αν κάποιοι δεν θέλουν να τα αντιληφθούν. Νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει ότι ουδέποτε αμφισβήτησε τον κ. Εβερτ προσθέτοντας πως η εκλογή αρχηγού δεν πρέπει να γίνεται με ``όρους πασαρέλας αλλά με πολιτικούς όρους``.

Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαραμάς, δηλωσε οτι η ριζική ανασύνταξη της οργάνωσης του κόμματος, το συνέδριο, καθώς και η δυναμική πορεία πολιτικής αντεπίθεσης της ΠΟΛΑΝ στα εθνικά, την οικονομία και τους θεσμούς αποτελούν απάντηση στην εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.

Ορατή προέβλεψε μια πιθανή διάσπαση στη Νέα Δημοκρατία ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αλλα υποστήριξε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα συμπαρασύρει και το Κίνημα. Μιλώντας χθες το βράδυ στα μέλη του νομαρχιακού συμβούλιου της οργάνωσης Θεσσαλονίκης ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να ρίξει το βάρος του για τους επόμενους είκοσι μήνες στην οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματος.

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 11 κρατών - μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Ο κ. Σημίτης, που θα συνοδεύεται απο τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας αναμένεται οτι στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει παράλληλα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με επικεφαλής άλλων εθνικών αντιπροσωπειών. Τα δύο βασικά θέματα, που απασχολούν την Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου είναι αφενός κατά πόσο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των υφισταμένων κρατών - μελών ή στη διεύρυνση της Συνεργασίας με νέα μέλη και αφετέρου για το πότε και αν πρέπει να μετατραπεί η Συνεργασία Ευξείνου Πόντου σε κανονικό διεθνή οργανισμό. Η Ελλάδα υποστηρίζει οτι προέχει η εμβάθυνση και η εντατικοποίηση της υπάρχουσας οικονομικής συνεργασίας στον χώρο της Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Τη λύπη του, για την όποια παρεξήγηση δημιούργησε πρόσφατη δήλωσή του για τα Ιμια, που παρερμηνεύθηκε, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε την πρόταση παραπομπής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τόνισε οτι δεν είναι σωστό για τις ΗΠΑ να παρέμβουν υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αφού και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και φίλοι των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε επίσης τη θεση του Προέδρου Κλίντον ότι η επίλυση των διαφορών πρέπει να γίνει με βάση τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των ενδιαφερομένων μερών, του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν ξεκάθαρη και σταθερή θέση για το θέμα εδώ και πολλούς μήνες, την οποία έχουν δημοσιοποιήσει επανειλημμένα και την οποία γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική κυβέρνηση.

``Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να αναμένει την απάντηση για τις σχέσεις με την Ελλάδα, με βάση τη δήλωση της 15ης Ιουλίου δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Ντικ Σπρίγκ. Ο κ. Σπρίγκ τόνισε ότι ελπίζει η απάντηση της Αγκυρας να είναι τέτοια, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να βελτιώσει τις σχέσεις μαζί της. Ενόψει και της σημερινής ψηφοφορίας του Ευρωκοινοβουλίου για τα κονδύλια του προϋπολογισμού, που αφορούν το πρόγραμμα MEDA, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις σχέσεις της Κοινότητας με την Τουρκία.

Εσωτερική υπόθεση της Ελλάδος αποτελούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα μας τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς. Ο κ. Μπέρνς έκανε επανειλημμένα λόγο για μουσουλμανική μειονότητα και όταν ζητήθηκε επισταμένως από Τούρκους δημοσιογράφους να ξεκαθαρίσει αν η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης τουρκική ή μουσουλμανική, είπε:``χρησιμοποίησα τη λέξη μουσουλμανική και νιώθω πολύ άνετα με αυτό''. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ακόμη οτι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν να έχει φυλακισθεί κάποιος Τούκος κληρικός στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένας Ελληνας μουσουλμάνος, ο Ιμπραήμ Σαρίφ, που υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα καταδικάσθηκε πρόσφατα σε εξάμηνη φυλάκιση για σφετερισμό της επίσημης εξουσίας και εξαγόρασε την ποινή .

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε χθες στο χωριό Πατρίδα Ημαθείας, οταν 4χρονος της οικογενείας Φουτσιτζόγλου, ενω παίζοντας με την καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητο του πατέρα του, αυτή εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα τα σκάγια να βρούν στο στήθος την δίδυμη αδελφούλα του. Ο πατέρας, που στη διάρκεια του δράματος βρισκόταν έξω απο το αυτοκίνητο συνελήφθη, ενω αργότερα με εντολή του Εισαγγελέα αφέθηκε ελευθερος, αφου ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του.

Ποινική δίωξη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών άσκησε ο εισαγγελέας κατά της Σοφίας Μπάκου, 36 ετων και Ιωάννη Γεωργόπουλου, 39 ετων, που συνελήφθησαν έξω από σχολεία της Καλλιθέας. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δέκα δόσεις ηρωίνης, δυο σύριγγες και 94 τεμάχια βαμβάκι εμποτισμένο με ηρωίνη.

Λουκέτο στις ασφαλιστικές εταιρίες ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ, έβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης επειδή δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, το υπουργείο προωθεί στη βουλή, νομοσχέδιο για την τροποποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς και την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα δεν θα υπερβούν το 1997 την αύξηση του τιμαρίθμου.

Κατά 1,80 δραχμές το λίτρο ακριβότερη πωλείται από τα μεσάνυχτα η βενζίνη, εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών. Η τιμή του ντίζελ μειώνεται κατα 0,5 δρχ. το λίτρο.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς σημαντικές εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της δεύτερης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Ετσι στους`` 8`` της διοργάνωσης προκρίθηκαν ο Παναθηναϊκός ,ο Ολυμπιακός, ο Απόλλων Πάτρας και ο Παπάγου.

Από σήμερα καί μέχρι τις 28 τού μηνός, η υποψηφιότητα της Αθήνας γιά τούς αγώνες τού 2004, μπαίνει στο μικροσκόπιο της επιτροπής αξιολόγησης της ΔΟΕ. Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, θα ενημερωθούν διεξοδικά γιά τον φάκελο υποψηφιότητας της Αθήνας καί θα επισκεφτούν τούς βασικούς χώρους στούς οποίους θα φιλοξενηθούν τα αθλήματα τού Ολυμπιακού προγράμματος.

Μια σημαντική μεταγραφική επιτυχία σημείωσε ο ΠΑΟΚ. Δεν πρόκειται για απόκτημα του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ, αλλά του στίβου και τον πρωταθλητή μας του άλματος εις μήκους, Κώστα Κουκοδήμο, που ανήκε στο σύλλογο του Αρχελάου Κατερίνης.

Το δίδυμο των Βέλιμιρ Ζάετς και Νίκου Καρούλια, αναλαμβάνει από αύριο, Παρασκευή, την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Λύθηκε από κοινού το συμβόλαιο του τερματοφύλακα του Αρη, Βαγγέλη Κοέντα, με τη διοίκηση του συλλόγου, λόγω του ... εμπάργκο που του είχε επιβάλλει ο τεχνικός της ομάδας, Σταύρος Διαμαντόπουλος.

Ο Ολυμπιακός σε εξ αναβολής αγώνα της 3-ης ημέρας για το πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 εθνικής κατηγορίας, που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο ``Γ. Μόσχος`` νίκησε δύσκολα 3-2 σετ την ΑΕΚ. Ετσι τώρα μετά από 4 αγώνες προηγούνται Αρης και Παναθηναϊκός με 8 βαθμούς, έναντι 7 του Ολυμπιακού και του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,56 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 385,65, λίρα Κύπρου προς 520,57, γαλλικό φράγκο προς 46,85, ελβετικό φράγκο προς 192,58, γερμανικό μάρκο προς 158,47,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,86, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 213,92 και την ECU προς 303,84 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βορειάδες στο Αιγαίο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, που θα είναι άστατος, σποραδικές βορχές και καταιγίδες στα Νότια και τοπική συνεφιά στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια κυμανθεί απο 3 εως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 9 εως 20 και στο Αιγαίο απο 14 εως 21 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 11 εως 18 και απο 6 εως 15 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Ι.Π.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Thursday, 24 October 1996 - 2:00:13