Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέες εσωκομματικές τριβές αναμένεται να πυροδοτήσει η σημερινή σύνοδος της Κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

Πρόταση στον Γεώργιο Ράλλη, την οποία αποδέχθηκε υπο όρους, να ειναι ο μεταβατικός Πρόεδρος στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέχρι το συνέδριο.

Ποινική δίωξη κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση για απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης ζημιας ασκήθηκε εναντίον των υπευθύνων της ΔΕΛΤΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ.

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι δήμοι αν περικοπούν τα έσοδά τους απο τα τέλη κυκλοφορίας.

Πέντε χιλιάδες προσλήψεις στους ΟΤΑ ανακοίνωσε ο υπουργος Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παπαδόπουλος. Ικανοποίηση στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ απο τις εξαγελλίες του.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στις 28 του μηνός αποφάσισαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για το ενιαίο μισθολόγιο.

Πρόσκληση στη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον ερχόμενο μήνα στο Δουβλίνο επιδιώκει η Αγκυρα.

Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των 4 αγνοουμένων της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

Στη μητέρα του 8μηνου αγοριού που ανασύρθηκε πνιγμένο απο τη θάλασσα στον Κάλαμο στρέφονται οι υποψίες των διωκτικών αρχών.

Παρεμβάσεις κρατικών λειτουργών στη δικαιοσύνη καταγγέλουν οι εισαγγελείς.

Σήμερα,η εθνική μας ομάδα των ελπίδων,αντιμετωπίζει στην πόλη Κάρλοβατς την αντίστοιχη της Κροατίας, γιά τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Αύριο ο αγώνας της εθνική ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, με την αντίστοιχη της Κροατίας,γιά τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1998.

Ενα χρυσό, δύο ασημένια,ένα χάλκινο μετάλλιο και ένα ρεκόρ Ευρώπης,ήταν ο απολογισμός για τις πρωταθλήτριές μας της Αρσης Βαρών, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Πράγα.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέος γύρος έντασης αναμένεται σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, όπου στις 3 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος αρχίζουν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης, σε δηλώσεις του στο ΜΕΓΚΑ αποκάλυψε οτι αποδέχθηκε την πρόταση να ειναι μεταβατικός Πρόεδρος ως το συνέδριο του κόμματος, που υπέβαλλε ο κ. Τσαλδάρης στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νεας Δημοκρατίας. Ο κ. Ράλλης ομως έθεσε τον όρο η πρόταση αυτή να γίνει ομόφωνα δεκτή απο το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νεας Δημοκρατίας. Κατά τον κ. Ράλλη η απόφαση για την διεύρυνση και την επίσπευση του συνεδρίου, είναι η μοναδική ελπίδα να ανακάμψει το κόμμα και αν οι προχθεσινές αποφάσεις τηρηθούν τότε είναι αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία της Νεας Δημοκρατίας.

Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας Ποινικής Αγωγής Αθηνών, Γιώργος Κολιοκώστας, κατά των εκπροσώπων της εταιρίας ``Δελτα Χρηματιστηριακής`` για το άνοιγμα υψους 1,2 δισεκατομμύριων δραχμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές της. Η δίωξη αφορά απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης ζημίας, κατ' επάγγελμα και συνήθεια, που φέρεται ότι διαπράχθηκε κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία και στρέφεται εναντίον των Δημητρίου Αργυριάδη, Προέδρου της ``ΔΕΛΤΑ - Χρηματιστηριακής Α.Ε``, Ιωάννας Γκελεστάθη, αντιπροέδρου και Θεοφάνη Γραβάνη. Επίσης, τους απαγορευθηκε η έξοδος απο την χώρα. Χθες λόγω αποχής των χρηματιστών το Χρηματιστήριο έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα αντιδράσει η ΚΕΔΚΕ εαν η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση των ποσών που χορηγούνται στους Δημους απο τα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο, οι δημαρχοι και οι κοινοτάρχες κατα τη χθεσινή δευτερη μέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ χαιρέτισαν με ικανοποίηση τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλεκου Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την επίλυση βασικών αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως την καταβολή των επιδομάτων των 15 και των 18 χιλιάδων δρχ, τη ρύθμιση των επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, την εξόφληση των οφειλών προς τους δήμους για την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, την μη περικοπή του 20% επί του φόρου εισοδήματος και 5.000 προσλήψεις προσωπικού, εκ των οποίων οι μισές θα εχουν γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Νοέμβρη στο δημόσιο αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια μέρα 24ωρη πανελλαδική απεργία έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ. Η απεργία γίνεται με αίτημα να αλλάξει το μισθολόγιο, που προτείνει η κυβέρνηση, το οποίο κατά τους συνδικαλιστές εμπεδώνει τη λιτότητα στο δημόσιο τομέα αφήνοντας μεγάλο τμήμα των υπαλλήλων εκτός αυξήσεων.

Δείγμα της αναξιοπιστίας μεταξύ προεκλογικών λόγων και κυβερνητικών έργων του ΠΑΣΟΚ και προσωπικώς του κ. Σημίτη, αποτελεί κατά τη Νέα Δημοκρατία το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για νέα αντεργατική επίθεση με βάση τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση οτι συνεχίζει την πολιτική λιτότητας σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία σε συνδιασμό με την πελατειακή πολιτική, που ακολουθείται στον δημόσιο τομέα υπονομευεται η πολιτική εκσυγκχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Πρόσκληση στη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στο Δουβλίνο, θα επιδιώξει η Αγκυρα από την προεδρεύουσα στην Ε.Ε. Ιρλανδία. Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ θα εχει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Ντίκ Σπρίνγκ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά θα υπογραμμίσει την ανάγκη για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε., την σύγκληση το συντομότερο του Συμβουλίου Σύνδεσης, την άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου που προβλέπει η τελωνειακή ένωση, και την ανάγκη "να ξεπερασθούν τα εμπόδια που θέτει η Ελλάδα". Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι η Αγκυρα θα ζητήσει να συμπεριληφθεί και η Τουρκία στη διακυβερνητική διάσκεψη που θα διαμορφώσει τη μελλοντική εικόνα της Ε.Ε.

Ακαρπες παραμένουν οι συνεχιζόμενες έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των 4 αγνοουμένων της πυραυλακάτου ``Κωστάκος``. Η πυραυλάκατος έχει εντοπισθεί σε βάθος 151 μέτρων ανοικτά του ακρωτηρίου Αυλακίων. Στο μεταξύ το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με ανακοίνωση του διέψευσε ότι το Λιμεναρχείο Σάμου ή οποιαδήποτε άλλη λιμενική αρχή ήταν παραλήπτης του σήματος, που παρουσίασε χθες βράδυ τηλεοπτικός σταθμός και έφερε τον αρχηγό ΓΕΝ να ενημερώνει τις λιμενικές αρχές επί των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων.

Αγνωστες παραμένουν ακόμη οι συνθήκες κατω απο τις οποίες έχασε τη ζωή του το 8μηνο αβάπτιστο αγοράκι στον Κάλαμο Αττικής, όπου ανασύρθηκε νεκρό απο την θάλασσα. Οι αστυνομικές αρχές όμως υποψιάζονται την 36χρονη μητέρα του Βασιλική σύζυγο του ιερέα, Μιχαήλ Βαλεοντή, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και λίγη ώρα νωρίτερα το ειχε βγάλει βόλτα με το καροτσάκι στην παραλία, όπως κάθε μέρα.

Τραγωδία χθες στην Ελευσίνα. Δεκαεξάχρονος πήδησε απο τον 5ο όροφο πολυκατοικίας, οταν έφτασαν στο διαμερισμά του αστυνομικοί να διερευνήσουν τις καταγγελίες οτι ειχε χτυπήσει νωρίτερα τον 13χρονο αδελφό του. Πρόκειται για τον Αριστείδη Νοταρά. Ο αδελφός του Στάθης νοσηλευεται στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Με παρεμβάσεις κρατικών λειτουργών στη δικαιοσύνη καταγγέλουν οι Εισαγγελείς, σε κύριο άρθρο της μηνιαίας εφημερίδας ``Εισαγγελικός Λόγος``, που εκδίδει η Ενωση Εισαγγελέων. Στο επίμαχο άρθρο, υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί εργάζονται υπό συνθήκες, που εγγίζουν τα όρια σωματικής και ψυχικής εξόντωσης, ότι η δομή και οργάνωση του εισαγγελικού θεσμού παραμένει αναλλοίωτη από τις αρχές του αιώνα και χαρακτηρίζεται από πρακτικές, που προσιδιάζουν περισσότερο σε στρατιωτικό σώμα, παρά σε δικαστική αρχή, που ασκείται από ανεξάρτητους, δικαιοδοτούντες λειτουργούς.

Συνελήφθη το απόγευμα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Καλλιθέα, ο συνεργός του Παύλου Κερεμίδη και δραπέτης φυλακών Κέρκυρας, Κώστας Μπατζακάκης, 42 ετών. Ο Μπατζακάκης είχε αποδράσει, κατά την ομαδική απόδραση, από τις φυλακές Κέρκυρας στις 10 Μαρτίου 1996, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξης 20 ετών για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον Κώστα Κωνσταντινίδη στην σύνθεση της θα παραταχθεί πιθανότατα η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, στον αυριανό αγώνα της με την αντίστοιχη της Κροατίας, που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ γιά τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1998. Ο νεαρός αμυντικός μέσος του ΟΦΗ ξεπέρασε όπως όλα δείχνουν τον τραυματισμό του. Το ίδιο συνέβη και με τον Γιώργο Δώνη, η συμμετοχή του οποίου στο αυριανό παιχνίδι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ετσι η ενδεκάδα που θα παρατάξει την Κυριακή το βράδυ, ο κ Πολυχρονίου, είναι η εξής: Ατματσίδης, Κασάπης, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Καλλιτζάκης, Νταμπίζας, Κωνσταντινίδης, Ζαγοράκης, Τσάρτας, Δώνης ή ΓΧ Γεωργιάδης, Νικολαίδης.

Σήμερα το μεσημέρι όμως μπαίνει στην μάχη, η εθνική μας ομάδα των ελπίδων, αφού θα αντιμετωπίσει στην πόλη Κάρλοβατς την αντίστοιχη της Κροατίας, γιά τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αναφερόμενος στο παιχνίδι ο προπονητής της ομάδας μας, Γιάννης Κόλλιας είπε πως θα κάνει αρκετές αλλαγές σε ότι αφορά στην ανάπτυξη της ομάδας, αφού όπως είπε πρέπει να ισχυροποιηθεί το κέντρο, ενώ οι επιθέσεις θα ξεκινούν από την αμυντική γραμμή της ομάδας. Η ενδεκάδα που προσανατολίζεται να παρατάξει στον αγώνα ο κ Κόλλιας, είναι η εξής: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Δερμιτζάκης, Δέλλας, Κουλακιώτης, Αλεξόπουλος ή Κωστούλας, Καραγκούνης, Κιάσσος, Στολτίδης, Λυμπερόπουλος και Κωνσταντινίδης.

Ενα χρυσό, δύο ασημένια, ένα χάλκινο μετάλλιο και ένα ρεκόρ Ευρώπης, ήταν ο απολογισμός για τις πρωταθλήτριές μας της Αρσης Βαρών, στην χθεσινή ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Πράγα. Συγκεκριμένα, η Κλειώ Μυλωνά στην κατηγορία των 64κ., πήρε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο ζετέ με 117,5κ. που αποτελεί νέο ρεκόρ Ευρώπης.Στην ίδια κατηγορία, η Ιωάννα Χατζηιωάννου, κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια στό σύνολο με 197,5κ. και στο ζετέ με 110κ.Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Μαρία Τάτση στο ζετέ της κατηγορίας των 70 κιλών,αφού ``σήκωσε`` 115 κιλά.

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Αγ. Σώστη, σε αγώνα για την 5η ημέρα του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας που έγινε στο κλειστό του ΜΕΤΣ, νίκησε 3-0 την Κοζάνη.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,37 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 397,85, λίρα Κύπρου προς 524,52, γαλλικό φράγκο προς 47,30, ελβετικό φράγκο προς 189,62, γερμανικό μάρκο προς 159,89,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,87, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,55 και την ECU προς 306,09 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η σταδιακή επικράτηση των βοριάδων και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα, που θα είναι σχεδόν αίθριος, εκτός από τα ανατολικά και βόρεια όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και κατά τόπους στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 20 και στο Αιγαίο 13 με 22 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 20 και 9 με 16 αντίστοιχα, θα έχουν σημερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Saturday, 9 November 1996 - 3:00:09