Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Να απομακρυνθούν οι αγρότες από τα μπλόκα για ν'αρχίσει διάλογος ζήτησε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών που είχε αποδεχθεί προεκλογικά ζητά ο Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κ.Σημίτης καλεί τους αγρότες σε διάλογο με το πιστόλι στον κρόταφο τονίζει το ΚΚΕ.Διάλογο με τους αγρότες συνέστησε στον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς.

Για άλλη μια φορά στους δρόμους οι συνταξιούχοι, που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό.

Πολλαπλασιάζονται οι κινητοποιήσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε η ΓΣΕΕ.

Στις αρχές του 1997 θα κατατεθεί στη βουλή το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων μετά από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους.

Σύσκεψη στο Πεντάγωνο για τον ενιαίο αμυντικό χώρο με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου.

Πανικός σε πολυκατοικία της Νέας Σμύρνης όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε κατάστημα κι άρχισαν να εκρήγνυνται γκαζάκια.

Θρίλερ στη Νέα Ερυθραία. Αλβανοί εισέβαλαν σε σπίτι, ακινητοποίησαν δύο παιδιά με τη μητέρα τους και άρπαξαν ότι χρήματα βρήκαν.

Δίωξη για ανθρωποκτονία κατά του Βασίλη Μουζακίτη που σκότωσε στο ΣΩΤΗΡΙΑ τη σύζυγό του και την πεθερά του.

Προβλήματα με την αποκομιδή των απορριμμάτων αντιμετωπίζει η Αττική σήμερα και αύριο.

Σαμποτάζ στα ηλεκτρονικά παρκόμετρα της Αθήνας από αγνώστους.

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Μέτριοι ως ισχυροί οι άνεμοι. Το θερμόμετρο θα δείξει από 3 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την άρση του αποκλεισμού του οδικού δικτύου της χώρας έθεσε ως προϋπόθεση ενός θεσμικού διαλόγου με τους αγρότες, ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά το πέρας της τετράωρης συζήτησης του υπουργικού συμβουλίου. Κατα την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα, εδώ και χρόνια, στον αγροτικό χώρο. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε μια σειρά από μέτρα, εξαντλώντας τα περιθώρια τα οποία υπήρχαν.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συζητήθηκαν και στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι έχει πεισμώσει, γι'αυτό δε συναντάται με τους αγρότες και κάλεσε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει όσα απο τα αιτήματα τους είχε αποδεχθεί προεκλογικά. Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο κ.Σημίτης καλεί τους αγρότες σε διάλογο με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός αντί να κρύβεται πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο.

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα, ζητώντας αυξήσεις στις συντάξεις τους, αντίστοιχες με αυτές των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.Στην Αθήνα, οι συνταξιούχοι, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε η συνέχιση του διαλόγου των συνταξιούχων με τον υπουργό Εργασίας. Κατά τον εκπρόσωπο των συνταξιουχικών οργανώσεων κ. Τριάντη ο πρωθυπουργός τους τόνισε οτι η οικονομία δεν αντέχει ωστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συνταξιούχων,τα οποία θα αντιμετωπισθούν με το ΕΚΑΣ.

Πολλαπλασιάζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενω σήμερα η ΓΣΕΕ αποφάσισε πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω απο τη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου. Η απόφαση της ΓΣΕΕ συμπίπτει με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για 24-ωρη απεργία την ίδια ημερομηνία.Αύριο, ξεκινούν τριήμερη απεργία οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, ενω στάσεις εργασίας εξήγγειλαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας. Από αύριο απεργούν και οι γιατροί του ΙΚΑ. Για τη Δευτέρα έχουν εξαγγείλει 48- ωρη απεργία οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί. Τη Δευτέρα κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας και οι ναυτικοί, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις αρχές 1997 αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, το νέο μισθολόγιο ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο εξουσιοδότησε τον αρμόδιο υπουργό, Αλέκο Παπαδόπουλο, να προχωρήσει στην τελική φάση σύνταξης του. Πριν την κατάθεση του μισθολογίου στη βουλή, θα υπάρξει νέος γύρος συζήτησης με την ΑΔΕΔΥ. Το νέο μισθολόγιο, όπως ανέφερε ο κ.Ρέππας, θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 1997.

Για την πορεία υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, συζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί στο Πεντάγωνο οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας-Κύπρου κύριοι Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Ηλιάδης. Μετά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις. Τα ελληνοτουρκικά συζητήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην οποία μετείχαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος και η Τανσού Τσιλέρ. Χθες, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε την πρόταση του κ.Πάγκαλου για παραπομπή των διαφορών μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Συνάντηση με το βουλευτή Μελβούρνης του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας και Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού κ.Δόλη, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ενημερώθηκε από τον Ελληνοαυστραλό βουλευτή για τα προβλήματα της ομογένειας στην Αυστραλία και τη μάχη που δίνουν για τα εθνικά μας θέματα. Οι δύο άνδρες, συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενόψει μάλιστα και της συγκρότησης στο άμεσο μέλλον, οργάνωσης του ΔΗΚΚΙ στην Αυστραλία.

Σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στα διαμερίσματα πολυκατοικίας στη Νέα Σμύρνη όπου τα ξημερώματα, εκδηλώθηκε φωτιά στο ισόγειο χώρο του καταστήματος γενικού εμπορίου του Δημήτρη Μπαρμπαρούση. Η φωτιά πήρε διαστάσεις, ενώ προκλήθηκε πανικός από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που οφείλονταν στα γκαζάκια. Δεκατρείς από τους ενοίκους εγκλωβίστηκαν στην ταράτσα της πολυκατοικίας οι οποίοι διασώθηκαν μετά από έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Σκηνές θρίλερ εκτυλίχθηκαν στη Νέα Ερυθραία, στην Αθήνα. Τέσσερις νεαροί Αλβανοί εισέβαλαν σε σπίτι και με την απειλή μαχαιριών, ακινητοποίησαν τη 45χρονη οικονομολόγο Λιλή Μαρδοχάη και τα δύο της παιδιά. Αφού τους έδεσαν τους φίμωσαν και τους κλείδωσαν σε εντοιχισμένη ντουλάπα,άρπαξαν 180 χιλιάδες δραχμές, 100 δολάρια και χρυσαφικά και εξαφανίστηκαν με το αυτοκίνητο της οικογένειας.

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε ο εισαγγελέας κατά του 24χρονου Βασίλη Μουζακίτη, ο οποίος χθες τα ξημερώματα μέσα σε θάλαμο του νοσοκομείου Σωτηρία, πυροβόλησε και σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και την πεθερά του. Δήλωσε ότι προχώρησε σε αυτή την πράξη γιατί διαπίστωσε ότι η γυναίκα του τον απατούσε.

Προβλήματα σήμερα και αύριο με την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς η χωματερή των Ανω Λιοσίων θα παραμείνει κλειστή. Ο δήμαρχος της πόλης απειλεί με αναστολή επ'αόριστον της λειτουργίας της εάν καθυστερήσει κι άλλο η μελέτη για τους χώρους υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών.

Σαποτάζ στα ηλεκτρονικά παρκόμετρα της Αθήνας διαπίστωσε η εταιρία που έχει αναλάβει το πρόγραμμα ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς τα μισά απ' αυτά είχαν αχρηστευθεί με σιλικόνη και κόλλα. Η εταιρία κατέθεσε μηνύσεις κατά της Συντονιστικής Επιτροπής που έχουν συστήσει οι πολίτες, οι οποίοι διαφωνούν με τον έλεγχο της ηλεκτρονικής στάθμευσης από ιδιωτικές εταιρίες.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με στόχο να ολοκληρώσουν την πολύ επιτυχημένη πορεία τους στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο του μπάσκετ Ηρακλής και Απόλλων Πατρών δίνουν απόψε τους τελευταίους αγώνες τους γιά την φάση των ομίλων.Ο Ηρακλής, που έχει ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον όμιλο του, αντιμετωπίζει στις 9.30 το βράδυ στην Κροατία την Ζαντάρ. Πιό δύσκολο είναι το έργο του Απόλλωνα Πατρών, ο οποίος θα πρέπει να επικρατήσει στο Βόλγογκραντ της Ρωσικής Ακουάριους γιά να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον όμιλο του και να έχει ευνοϊκότερους αντίπαλους στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Στο σκαμνί της Πειθαρχικής Επιτροπής Διατησίας θα καθήσει ο διαιτητής του ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκου, Στράτος Παπουτσέλης, αφού ο παρατηρητής του αγώνα Νίκος Ζλατάνος, τον βαθμολόγησε με πολύ χαμηλούς βαθμούς. Ετσι ο διαιτητής από τη Λέσβο κατά πάσα πιθανότητα θα τιμωρηθεί με δίμηνη διαγραφή από τούς πίνακες της πρώτης εθνικής κατηγορίας.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 247,86 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 409,96, λίρα Κύπρου προς 527,96, γαλλικό φράγκο προς 47,15, ελβετικό φράγκο προς 186,87, γερμανικό μάρκο προς 159,48,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,19, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,76 και την ECU προς 307,69 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα. Στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος και στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 3 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 14 και στα νησιά του Αιγαίου 11 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό με βροχές, βορειοανατολικούς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 14 και 6 με 10 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Tuesday, 10 December 1996 - 18:00:15 UTC