Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/01/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία για την άμεση αμερικανική αντίδραση στις τουρκικές απειλές για νέο Αττίλα στην Κύπρο και τη θέση της Μόσχας ότι δεν θα παραμείνει απαθής.

Στη Λευκωσία αύριο ο Κέρι Κάβανο σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης. Τη Δευτέρα νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Χωρίς εξαγγελίες και υποσχέσεις η ομιλία του πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. Επικρίσεις και επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση. Δεν συμμετείχαν ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ.

Αλλάζουν τα κριτήρια για τη νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό.

Καθησυχαστικό το υπουργείο Υγείας, στις πληροφορίες για επιδημία κινέζικης γρίππης σε Αλβανία και Σκόπια.

Τα σκουπίδια πνίγουν την Αθήνα, οι έκτακτοι υπάλληλοι των δήμων αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους.

Σε βαρύ κλίμα πένθους κηδεύτηκε στη Λάρισα ο αρχιφύλακας των ΕΚΑΜ, Βασίλης Λάπας, που δολοφονήθηκε από το δραπέτη των φυλακών, Μιχάλη Μπρη.

Δεν παρατηρήθηκαν βλάβες στα μοντέλα ΜΠΡΑΒΑ και ΜΠΡΑΒΟ της ΦΙΑΤ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αλλά θα διεξαχθεί προληπτικός έλεγχος.

Κακοκαιρία αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς νοτιάδες. Το θερμόμετρο θα δείξει από 6 μέχρι 18 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, μετά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εγκαταστήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, αλλά και τις τουρκικές απειλές για νέα εισβολή στην Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άμεση αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,αλλά και τη στάση της Μόσχας ότι δεν θα παραμείνει απαθής σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε προς τη σωστή κατεύθυνση τις δηλώσεις Μπερνς και διέψευσε τις πληροφορίες περί διάστασης απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Αύριο φθάνει στη Λευκωσία ο Αμερικανός απεσταλμένος Κέρι Κάβανο, ο οποίος τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα και την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αγκυρα.Τη Δευτέρα,θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη,υπό τον πρωθυπουργό τα εθνικά θέματα, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Αμύνης. Η Ελλάδα οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση στηριγμάτων που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε θετική τη δήλωση του Νίκολας Μπερνς, αρκεί, όπως είπε, να πιάσει τόπο.

Χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ, άρχισαν οι εργασίες του του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει στρατηγική συνεχών διαρθρωτικών αλλαγών για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και ζήτησε κινητοποίηση και συναίνεση όλων.Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την ενίσχυση των νέων αγροτών και την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος,ενώ αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών,είπε ότι αυτές είχαν αρνητικές συνέπειες για όλους και κανείς δεν βγήκε ωφελημένος από αυτό τον τρόπο διεκδίκησης.

Το αγροτικό πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά έχει και κοινωνικές και εθνικές προεκτάσεις,δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ και πρόσθεσε ότι αν συνεχισθεί η πολιτική των τελευταίων ετών,το 2000 θα μας βρει με 25.000 άνεργους αγρότες.Προσπάθεια εξαπάτησης, διέκρινε το ΚΚΕ στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για το ρόλο και τη σύνθεση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής,ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι απαιτείται μεγάλη και τολμηρή αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής.

Αλλάζουν ριζικά τα κριτήρια για τα νοσήλια ασθενών στο εξωτερικό και γίνονται αυστηρότερα και ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, δεν θα καλύπτεται πλέον η νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές του εξωτερικού, εκτός από τις περιπτώσεις παιδιών, ενώ για τη μετάβαση ασθενών σε χώρες εκτός Ευρώπης, θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση αρμόδιας επιτροπής ότι το περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στη γηραιά Ηπειρο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ελληνικό πληθυσμό, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, με αφορμή δημοσιεύματα για την επιδημία της κινεζικής γρίππης που πλήττει γειτονικές βαλκανικές χώρες. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, από την οποία δεν αναφέρθηκε καμιά πληροφορία για επιδημία γρίππης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τη συνέχιση της απεργίας τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, ανακοίνωσαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας.Πάντως, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, αναγνώρισε ως δίκαιο το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και υποσχέθηκε ρύθμιση το Φεβρουάριο με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν όλα τα κόμματα.

Αυστηρούς ελέχους και επιθεωρήσεις σε όλα τα τσιμεντάδικα πλοία, αρχίζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με αφορμή το τραγικό ναυάγιο του πλοίου ΔΥΣΤΟΣ. Οπως δήλωσε στη βουλή ο υπουργός Σταύρος Σουμάκης, το υπουργείο θα προμηθευτεί τουλάχιστον 10 ναυαγοσωστικά πλοία, ενώ σύντομα, θα γίνει η παραγγελία για προμήθεια ελικοπτέρων παντός καιρού, τα οποία θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των σωστικών συνεργείων.

Δεν παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα βλάβες στο σύστημα των φρένων στα μοντέλα ΜΠΡΑΒΑ και ΜΠΡΑΒΟ της ΦΙΑΤ, η οποία αποφάσισε να ανακαλέσει για επισκευή 80.000 αυτοκίνητα παραγωγής 1995, τα οποία κυκλοφορούν κυρίως στη Γερμανία.Σε ανακοίνωση της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, επισημαίνεται ότι και στα μοντέλα που κυκλοφορούν στη χώρα μας, θα γίνει προληπτικός έλεγχος και αλλαγή του συστήματος, με προσωπικές προσκλήσεις που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες τους.

Στον εισαγγελέα προσήχθη σήμερα ο 36χρονος δραπέτης των φυλακών Τίρυνθας, Μιχάλης Μπρης, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε χθες το βράδυ στον Πύργο, τον αρχιφύλακα των ΕΚΑΜ, Βασίλη Λάππα, 35 ετών, πατέρα δύο παιδιών, που πήγε να τον συλλάβει. Σημειώνεται ότι ο άτυχος αστυνομικός φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, αλλά η σφαίρα τον βρήκε στην καρωτίδα και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Η κηδεία του έγινε το απόγευμα στη γενέτειρά του, τη Λάρισα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο φόβος επεισοδίων εις βάρος του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο Κυριακάτικο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, ανάγκασε την ερυθρόλευκη ΠΑΕ να ζητήσει να τοποθετηθεί ξεχωριστή κάμερα που θα είναι στραμένη μόνιμα στον πάγκο του Ολυμπιακού. Με την πρόταση αυτή συμφωνεί και η Αστυνομία και αναμένεται να υιοθετηθεί και απο την ΕΠΑΕ, που θα δώσει τη σχετική έγκριση για την τοποθέτηση της κάμερας.

Με πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δραχμών τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός, με σημερινή απόφαση του αθλητικού δικαστή, για αντεθνικά συνθήματα και επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών του στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Ακόμη, η Βέροια τιμωρήθηκε με πρόστιμο 400.000 δραχμών, για ανάρμοστη συμπεριφορά οπαδών της στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Κοινή συναινέσει λύθηκε το το συμβόλαιο συνεργασίας του Ηρακλή με τον Βορειηπειρώτη ποδοσφαιριστή Λευτέρη Μίλο, που είχε αποκτήσει μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Ο ποδοσφαιριστής αναφερόμενος στην αδυναμία του να κερδίσει θέση βασικού στην ομάδα αλλά και στην μέτρια αγωνιστική πορεία του Ηρακλή, απέδωσε ευθύνες στον προηγούμενο προπονητή του Ηρακλή, Βασίλη Αντωνιάδη και επεσήμανε πως με τον κ. Παναγούλια ο Ηρακλής έκανε κάποια βήματα βελτίωσης.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 248,89 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 419,53, λίρα Κύπρου προς 526,64, γαλλικό φράγκο προς 46,79, ελβετικό φράγκο προς 181,52, γερμανικό μάρκο προς 157,82,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,17, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,55 και την ECU προς 306,79 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία θα έχει αύριο ολόκληρη η χώρα με τοπικές βροχές και καταιγίδες, που από το βράδυ θα είναι έντονες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί και στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 6 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 16 και στο Αιγαίο 12 με 18 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχή και πιθανή καταιγίδα το βράδυ, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 12 με 15 και 7 με 11 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Friday, 10 January 1997 - 19:00:26 UTC