Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΙΝΤΕΡΝΕΤ-1 01/02/1997

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,01/02/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους από την Τρίτη οι αγρότες. Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί πράξεις εκτός νόμου και συντάγματος.

Συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας. Σαρανταοκτάωρη απεργία τη Δευτέρα της ΑΔΕΔΥ.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των άλλων 17 κρατουμένων από τις φυλακές της Λάρισας.

Στη Θεσσαλονίκη γίνεται απόψε η τελετή εγκαινίων της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσαν οι ισχυρισμοί της Αγκυρας για αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Την εκτίμηση ότι το Σκοπιανό πηγαίνει για κλείσιμο, διατύπωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες της Θεσσαλίας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από την ερχόμενη Τρίτη. Φέρονται αποφασισμένοι να αποκλείσουν την εθνική οδό καθώς και επαρχιακούς δρόμους. Χθες δημιουργήθηκε ένταση όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν να κάνουν συμβολικό αποκλεισμό στα διόδια των Τεμπών και του Μοσχοχωρίου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί αυταρχικές συμπεριφορές και πράξεις εκτός νόμου και συντάγματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα όσο οι αγρότες κινούνται στο πλαίσιο του νόμου.

Η Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε αξιολύπητη και επικίνδυνη την κυβέρνηση, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι η κρίση της πολιτικής και η αναστάτωση της κοινωνίας, δεν αντιμετωπίζονται με την ενίσχυση του κυβερνητικού αυταρχισμού.Με απόφαση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, παγώνουν για πέντε έως οκτώ χρόνια τα χρέη από δάνεια προς την τράπεζα, όσων βαμβακοπαραγωγών επλήγησαν από τις περυσινές βροχοπτώσεις. Το επιτόκιο των ρυθμιζομένων δανείων ορίζεται στο 18%. Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να καταθέτουν από τη Δευτέρα τις σχετικές αιτήσεις στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ.

Συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα, οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας. Οι καθηγητές παρέτειναν την απεργία τους μέχρι την Πέμπτη ενώ χθες πραγματοποίησαν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.Το μεσημέρι το προεδρείο της ΟΛΜΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την κατανόηση των καθηγητών, ενώ χαρακτήρισε τις αυξήσεις στους καθηγητές ως σημαντικές όχι όμως και ικανοποιητικές. Ο Μιλτιάδης Εβερτ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δεχθεί τους καθηγητές. Στο χώρο των κινητοποιήσεων μπαίνουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, οι οποίοι εξήγγειλαν πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα.

Σαρανταοκτάωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών αιτημάτων των υπαλλήλων. Το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των άλλων δεκαεπτά κρατουμένων, οι οποίοι απέδρασαν χθες το απόγευμα από τις φυλακές της Λάρισας.Συνολικά από τους 27 κρατούμενους οι οποίοι απέδρασαν αρχικά, οι 26 είναι Αλβανοί και Ρουμάνοι και ένας Ελληνας ο Μιχάλης Αδαμαντίδης, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του Ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, θα γίνει το βράδυ στη Θεσσαλονίκη η τελετή εγκαινίων της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσαν οι ισχυρισμοί της Αγκυρας για αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κώστας Μπίκας, κατηγόρησε την Τουρκία για όξυνση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η προσπάθεια της Τουρκίας, πρόσθεσε, να θεμελιώσει τις αξιώσεις της σε αστήρικτες θεωρίες προσβάλει το Διεθνές Δίκαιο και είναι ατελέσφορη. Η Νέα Δημοκρατία, καλεί την κυβέρνηση να προβληματιστεί για την πολιτική, όπως σημειώνει, υποχωρήσεων που ακολουθεί και η οποία έχει αποθρασύνει την Τουρκία.

Την εκτίμηση ότι το Σκοπιανό πηγαίνει για κλείσιμο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος απαντώντας σε επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για την κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια.Τόνισε ότι επίκειται η κατάθεση της εντολής που έχει ο ειδικός μεσολαβητής Σάιρους Βανς και όλα επαφίενται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κάλεσε δε, όλα τα κομματα να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση στο θέμα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οριστικά στο γήπεδο των Χανίων θα γίνει αύριο ο αγώνας ΟΦΗ-Ολυμπιακού για την 19-η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής κατηγορίας, σύμφωνα με απόφαση της ΕΠΑΕ. Ειδική επιτροπή της Νομαρχίας Χανίων επιθεώρησε όλους τους χώρους του γηπέδου και αφού έκρινε, ότι είναι κατάλληλο, εξέδωσε, τελικά, άδεια για την διεξαγωγή του αγώνα.

Ο Κύπριος διεθνής ποδοσφαιριστής, της Ομόνοιας Λευκωσίας, Κώστας Μαλέκκος, είναι το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, μετά τον Κώστα Κωνσταντινίδη του ΟΦΗ. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός, υπέγραψε εξάμηνο συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ η αθηναϊκή ομάδα, έχει δικαίωμα για μονομερή ανανέωση της συνεργασίας, για τέσσερα ακόμη χρόνια.

Στον Γιουγκοσλάβο επιθετικό της κυπριακής Ανόρθωσης στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του ο Ολυμπιακός, μετά την δυσάρεστη εξέλιξη που είχαν οι προσπάθειες της διοίκησης του Ολυμπιακού, γιά την απόκτηση του Νίκου Μαχλά και του Γερμανού επιθετικού της Βέρντερ, Μπέρτι Χομπς. Ειδικοτερα τόσο ο Μαχλάς, όσο και ο Χομπς, δεν πρόκειται να ενταχθούν στον Ολυμπιακό, αφού ούτε η Βίτεσε, ούτε η γερμανική ομάδα συζητούν το ενδεχόμενο παραχώρησης τους.

Το προεδρείο της ομοσπονδίας Αρσης Βαρών κάλεσε τον παλιό διεθνή αθλητή Χρήστο Κωνσταντινίδη να δώσει εξηγήσεις την προσεχή Δευτέρα για τις δημόσιες καταγγελίες που έκανε πρόσφατα, σχετικά με την χορήγηση αναβολικών στους αθλητές από τον προπονητή της εθνικής ομάδας, Χρήστο Ιακώβου.Στο μεταξύ ο προπονητής της Εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών, Χρήστος Ιακώβου, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να υπερασπίσει την αθλητική του τιμή, μετά τις καταγγελίες ότι χορηγούσε αναβολικά στους αθλητές.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 260,20 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 417,09, λίρα Κύπρου προς 530,28, γαλλικό φράγκο προς 47,23, ελβετικό φράγκο προς 183,77, γερμανικό μάρκο προς 159,49,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,17, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,50 και την ECU προς 308,02 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά με σποραδικές βροχές σ'όλη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία ενώ είναι πιθανόν να χιονίσει στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -6 με 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά -3 με 13 και στα νησιά 3 με 15 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις θα έχει σήμερα η Αθήνα που το απόγευμα θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να βρέξει ενώ στα βόρεια.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 13 βαθμούς ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Συννεφιά θα έχει και η Θεσσαλονίκη.Το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει -2 με 7 βαθμούς Κελσίου.Για αύριο προβλέπονται στην ανατολική και νότια Ελλάδα παροδικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

(Π.Τ.)

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Saturday, 1 February 1997 - 7:00:12 UTC