Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,23/02/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν σημειώθηκαν ζημιές απο τον σεισμό 4,4 ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στο Αίγιο.

Εντείνονται οι διεργασίες στη Ν.Δ ενόψει του συνεδρίου. Πρώτος σε δημοσκόπηση για την προεδρία έρχεται ο κώστα Καραμανλής.

Σε χαμηλούς τόνους και ήπιο κλίμα,ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδους της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ.

Στην έκτη εβδομάδα εισέρχεται απο αύριο η απεργία των καθηγητών.

Ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί απο σήμερα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών κρατουμένων των φυλακών Κασάνδρας.

Νέα δεδομένα στην τραπεζική αγορά δημιουργεί η μείωση των επιτοκίων.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές απο τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 9.30 χθες το βράδυ με επίκεντρο την περιοχή του Αιγίου, όπου το 1995 έγινε ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός.

Εντείνονται οι διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία ενόψει του συνεδρίου, ενω ο Κώστας Καραμανλής δεν άνοιξε και χθες τα χαρτιά του σε ομιλία του στη Χαλκίδα. Σήμερα ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στην Πάτρα, όπου θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς, ενω στη συνέχεια θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης με συνέντευξή του στην ``Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία`` καλεί τον κ. Εβερτ να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να στηρίξει τον κ. Καραμανλή. Σε δημοσκόπηση της εταιρίας ``Μαρτέλ`` για λογαριασμό της ίδιας εφημερίδας πρώτος στις προτιμήσεις για πρόεδρος έρχεται ο κ. Καραμανλής με 40,2%, έναντι 27% του κ. Σουφλιά, 18% του κ. Εβερτ και 8,9% του κ. Πολύδωρα. Ο Γιώργος Σουφλιάς θα περιοδεύσει σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία, ενω αύριο θα μιλήσει στο Σπόρτιγκ. Η Ντόρα Μπακογιάννη κατέστησε σαφές οτι δεν θα ειναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος.

Σε χαμηλούς τονους ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ομόφωνα ψηφίστηκε η εισήγηση για την αγροτική πολιτική, ενω αυτή για την ανασυγκρότηση του Κινήματος καταψηφίστηκε ενα μέλος. Ο Πρωθυπουργός τόνισε οτι το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας ειναι διαρθρωτικό και έκανε λόγο για μια νέα αγροτική πολιτική. Σημειώνεται οτι την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών, ενω το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στη Θεσσαλία.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης και στην πανελλήνια συνδιάσκεψη της νεολαίας του κόμματος. Τόνισε οτι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη δομή, τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του κόμματος. Αναφέρθηκε σε μια ανοιχτή κοινωνία χωρίς κατεστημένα, όπως ειπε και κεκτημένα, που δημιουργούν μονόδρομους. Ασκησε κριτική στους επικριτές του εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο αντιμετώπισης των αγροτικών κινητοποιήσεων και έκανε λόγο για συντεχνίες.

Στην 6η εβδομάδα εισέρχεται από αύριο η απεργία των καθηγητών. Για αύριο οι καθηγητές εχουν εξαγγείλει συλλαλητήρια στα Γιάννενα και το Ηράκλειο. Στο μεταξύ, νέο τρόπο υπολογισμού των κρατήσεων στις αποδοχές αναζητούν οι αρμόδιοι υπουργοί και οι καθηγητές, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα αυτό.

Ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί απο σήμερα ο πρωην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Μιλώντας χθες στην Ουάσιγκτον στο τουρκοαμερικανικό συμβούλιο, που του απένειμε το βραβείο του εξαίρετου πολίτη, ο κ. Χόλμπρουκ αναφέρθηκε στη σημασία, που αποδίδουν οι ΗΠΑ στο ρόλο της Αγκυρας αλλά και στην ανάγκη επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα Βαλκάνια. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου συζήτησε το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας με Βούλγαρους αξιωματούχους στη Σόφια, ενω παράλληλα συναντήθηκε με διπλωμάτες άλλων βαλκανικών χωρών στην Αθήνα.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αλλοδαπών κρατουμένων, οι οποίοι απέδρασαν χθες απο τις φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Νέα δεδομένα στην τραπεζική αγορά δημιουργεί η μείωση των επιτοκίων. Απο αύριο τρείς τράπεζες η Εθνική, Εμπορική και Κτηματική μειώνουν τα επιτόκιά τους στα δάνεια και τις καταθέσεις. Το επιτόκιο καταθέσεων μειώνεται απο 10 στο 9,5% και μετά την αφαίρεση του φόρου το καθαρό πέφτει στο 8%.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, θα παρακολουθήσει σήμερα στο Λιτόχωρο Πιερίας τη στρατιωτική παρέλαση, που θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της επανάστασης του Ολύμπου το 1878.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομάδα του Παπάγου σημείωσε μία ακόμη μεγάλη έκπληξη στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών του Μπάσκετ. Οι ``στρατηγοί``, μετά τις νίκες τους επί του Ολυμπιακού και του Αρη, επικράτησαν και της ΑΕΚ με 73-72 μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι και ``βλέπουν`` πιά με θετικό ``μάτι`` ακόμη και την ``έξοδο`` τους στην Ευρώπη. Η 21-η ημέρα του πρωταθλήματος, όμως, ``σημαδεύτηκε`` και από τον θάνατο ενός φιλάθλου, ο οποίος υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά την διάρκεια του αγώνα του Παπάγου και εξέπνευσε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Κατά τα άλλα, ο Ηρακλής πέτυχε ``χρυσή`` νίκη επί του Πειραϊκού με 59-54 και εκτός σοβαρού απροόπτου εξασφάλισε την παραμονή του στην κατηγορία, ενώ ο ΠΑΟΚ σημείωσε μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας στην Πάτρα τον Απόλλωνα με 70- 66 και ``βλέπει`` τετράδα. Τέλος, το Περιστέρι επικράτησε άνετα της Λάρισας με 95-77 και ο Αρης του ελλειπή ΒΑΟ με 92-65, ενώ οι αγώνες Παναθηναϊκού- Πανιωνίου καί Ολυμπιακού-Σπόρτιγκ γίνονται σήμερα.

Ο Γιώργος Νασιόπουλος, που ξεκίνησε την καριέρα του και έγινε ευρύτερα γνωστός στον Εδεσσαϊκό, ``καταδίκασε`` την παλιά του ομάδα σε ήττα αφού σημείωσε το μοναδικό τέρμα του Παναθηναϊκού, χάρις στο οποίο οι ``πράσινοι`` πήραν μία πολύ σημαντική νίκη μέσα στην Εδεσσα με 1-0 και έμειναν στην ``μάχη`` του τίτλου, αφού μείωσαν στους τρείς βαθμούς την διαφορά τους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ο οποίος υποδέχεται απόψε στις 8.00 το βράδυ στο στάδιο Καραϊσκάκη τον Απόλλωνα Αθηνών.

Ο πρωταθλητής μας του μήκους Σπύρος Βασδέκης κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου, αφού κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Αγώνων, που διεξήχθησαν στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πραγματοποίησε άλμα 8 μέτρων και 10 εκατοστών. Η παλιά επίδοση ήταν 8.09 μέτρα και την είχε σημειώσει το 1994 στο Παρίσι ο Κώστας Κουκοδήμος κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου.

Μεγάλη νίκη πέτυχε η ομάδα της Βουλιαγμένης στον πρώτο ημιτελικό γιά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης της υδατοσφαίρισης ανδρών, αφού επικράτησε με 5- 4 στο Κότορ της Γιουγκοσλαβίας της τοπικής Μπούντβα Ριβιέρο και έκανε ένα σημαντικό βήμα γιά την πρόκριση της στον τελικό της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος στην υδατοσφαίριση ανδρών, αφού σε αγώνα γιά την προημιτελική φάση της διοργάνωσης επικράτησε με 11-7 της Γλυφάδας. Ετσι, οι ``ερυθρόλευκοι`` θα αντιμετωπίσουν στα ημιτελικά την ομάδα της Χίου, η οποία στους ``8`` απέκλεισε την κάτοχο του τροπαίου και πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Βουλιαγμένη.

Σε αγώνες γιά την 20-η ημέρα του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών του βόλεϊ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΠΑΟΚ - Κτησιφών Παιανίας 1-3, Ηρακλής - ΑΕΚ 3-0, Φιλία - Εσπερος Θεσ. 3-0 και Ορεστιάδα - Αρης 3-0. Τα παιχνίδια Μίλων - Εθνικός Αλεξανδρούπολης και Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός θα γίνουν την Δευτέρα. Ο Αρης προηγείται πάντα με 36 βαθμούς, έναντι 35 της Ορεστιάδας, ενώ ακολουθούν με 34 ο Παναθηναϊκός και με 33 ο Ολυμπιακός, που έχουν έναν αγώνα λιγότερο.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 267,42 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 433,09, λίρα Κύπρου προς 529,98, γαλλικό φράγκο προς 46,93, ελβετικό φράγκο προς 181,35, γερμανικό μάρκο προς 158,52,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,03, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,78 και την ECU προς 307,59 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος καιρός προβλέπεται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, ενω λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι και στα νοτιοανατολικά ισχυροί μέχρι θυελλώδεις με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο -1 εως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 2 εως 18 και στα νησιά του Αιγαίου απο 6 εως 16 βαθμούς Κελσίου. Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, ενω η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί απο 6 εως 17 βαθμούς Κελσίου. Ο ίδιος καιρός προβλέπεται και για τη Θεσσαλονίκη, ενω η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί απο 6 εως 15 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο προβλέπεται σε ολη τη χώρα αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός απο το μεσημέρι όμως στα δυτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Sunday, 23 February 1997 - 8:05:10 UTC