Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,10/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου. Εκτακτα μέτρα της Τροχαίας.

Εικοσι νεκροί και 337 τραυματίες ο απολογισμός των θυμάτων της εξόδου. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λογω των 9 μποφόρ που πνέουν στο Αιγαίο.

Με τρία μετάλλια και την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, επέστρεψαν απο το Παρίσι οι πρωταθλητές μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στιβου.

Κρίσιμη η κατάσταση στην Αλβανία. Νέα συνάντηση Μπερίσα- Αντιπολίτευσης για σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αρνούνται να παραδώσουν τον οπλισμό τους οι εξεγερθέντες.

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ στη σκιά των προσφυγών στη δικαιοσύνη,από γονείς.

Αρχισαν στην Λευκωσία οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

Αγνοείται εδω και μια εβδομάδα φορτηγό πλοίο με κυπριακή σημαία στο οποίο επιβαίνουν δυο Ελληνες και 23 αλλοδαποί ναυτικοί.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με το πέταγμα του αετού,τα καθιερωμένα νηστίσιμα και την πατροπαράδοτη λαγάνα, εορτάσθηκε σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα η Καθαρά Δευτέρα. Οι περισσότεροι δήμοι της Αθήνας είχαν προγραμματίσει εκδηλώσεις με χορούς και τραγούδια και ακολούθησε λαίκό γλέντι. Από νωρίς άρχισε η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου, που γίνεται μετ' εμποδίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η Τροχαία πήρε έκτακτα μέτρα.Και αυτή η έξοδος βάφτηκε μέ αίμα, καθώς σε 235 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, 20 άτομα έχασαν της ζωή τους και 337 τραυματίσθηκαν,από τα οποία τα 97 σοβαρά.Στο μεταξύ δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω των θυελλωδών ανέμων, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα δρομολόγια προς τα νησιά του Αγαίου και την Κρήτη.

Με τρία μετάλλια στις αποσκευές τους, δύο χρυσά και ένα αργυρό, επέστρεψαν το μεσημέρι στην Αθήνα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Παρίσι, στο οποίο η χώρα μας εντυπωσίασε κατακτώντας την πέμπτη θέση στον παγκόσμιο πίνακα.Τόσο οι δύο χρυσοί πρωταθλητές μας ο Χάρης Παπαδιάς και η Κατερίνα Κόφφα,όσο και ο ασημένιος Λάμπρος Παπακώστας, υποσχέθηκαν νέες επιτυχίες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του καλοκαιριού στην Αθήνα και στην επόμενη Ολυμπιάδα. Ο υφυπουργός πολιτισμού Ανδρέας Φούρας, που υποδέχθηκε τους Ελληνες πρωταθλητές, δήλωσε ότι είναι μεγάλη η συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας μας να αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Αλβανία, καθώς ενώ ο πρόεδρος Μπερίσα είχε και νέα συνάντηση με την αντιπολίτευση για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης,οι εξαγερθέντες όχι μόνο αρνούνται να παραδώσουν τον οπλισμό τους, αλλά πέφτουν στα χέρια τους η μία μετά την άλλη, πόλεις του Νότου. Μετά την Πρεμετή και το Μπεράτι έπεσε στα χέρια των στασιαστών,που ζητούν την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα, ενώ εκφράζονται φόβοι για επέκταση της εξέγερσης και προς τον Βορρά.Στο Αργυρόκαστρο σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στο Αργυρόκαστρο και εκτιμάται ότι πρόκειται για δολιοφθορά αλλά δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα.

Στη σκιά των προσφυγών που έχουν καταθέσει γονείς,ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των καθηγητών, συνεδριάζει από το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, αν δηλαδή θα προτείνει παράταση της απεργίας και για ένατη εβδομάδα,η θα προχωρήσει σε αναστολή.Οι προσυγές θα συζητηθούν την Τετάρτη στο πρωτοδικείο και την επόμενη μέρα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα του υπουργού παιδείας για κάθε μέρα απεργίας θα παρατείνεται και το σχολικό έτος.

Ενταντικοποιούνται αυτή την εβδομάδα οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού με την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και την αυριανή άφιξη στην Κύπρο του Βρετανού συντονιστή Σέρ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Ο Βρετανός αξιωματούχος θα μεταφέρει λεπτομερείς εισηγήσεις και εναλλακτικές προτάσεις για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, όπως τα θέματα της ασφάλειας και της συνταγματικής δομής του ομόσπονδου κράτους.

Χαμένο για περίπου είκοσι μέρες παραμένει στον Ατλαντικό, το υπό Κυπριακή σημαία φορτηγό πλοίο ΑΛΒΙΩΝ 2,στο οποίο επιβαίνουν δύο έλληνες και 23 αλλοδαποί ναυτικοί.Το πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Αμβέρσας με προορισμό τη Τζαμάϊκα και επισήμως η τύχη του αγνοείται από την προηγούμενη Τετάρτη.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ πέρασε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα της Α` εθνικής κατηγορίας, μετά την νίκη της επί του Αθηναϊκού με το εντυπωσιακό 6- 1. Η "Ενωση" έχει 52 βαθμούς 6 λιγότερους από τον Ολυμπιακό και ένα βαθμό περισσότερο από τον Παναθηναϊκό.

Προσγειωμένοι στην πραγματικότητα και υποσχόμενοι νέες επιτυχίες στο μέλλον, επέστρεψαν από το Παρίσι και το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, τα "χρυσά" παιδιά του ελληνικού αθληστισμού, που έφεραν την χώρα μας στην πέμπτη θέση του κόσμου στον κλασσικό αθλητισμό. Ο κ Φούρας που υποδέχθηκε τους Κόφφα, Παπαδιά και Παπακώστα, τόνισε ότι η συμβολή των πρωταθλητών, μας στην προσπάθεια ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι πολύ μεγάλη.

Η ομάδα βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού δεν κατάφερε να επαναλάβει την περσινή επιτυχία της και να κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, αφού στον τελικό του φάιναλ-φόρ, που έγινε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, έχασε από την Ιταλική Κούνεο με 3-0.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 272,58 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 437,62, λίρα Κύπρου προς 533,32, γαλλικό φράγκο προς 47,15, ελβετικό φράγκο προς 184,29, γερμανικό μάρκο προς 159,00,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,04, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 224,71 και την ECU προς 309,15 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθεί και αύριο η κακοκαιρία με βροχές,καταιγίδες στα Νότια και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά,εκτός από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη,όπου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Από το απόγευμα όμως αναμένεται μικρή βελτίωση από τα Βορειοδυτικα.Οι άνεμοι θα είναι Βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυρόί και τοπικά μέχρι πολύ θυελλώδεις.Η θερμοκρασία στα Βόρεια θα κυμανθεί από μηδέν μέχρι 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά 2 με 10 και στα νησιά 6 με 11 βαθμούς. Βροχή με χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά, πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 9 και 2 με 8 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Δ.Κ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Tuesday, 11 March 1997 - 1:46:43 UTC