Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δύο στρατιώτες και τρεις πολίτες νεκροί από σύγκρουση λεωφορείου με νταλίκα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.
- Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να βρούν το δρόμο για ειρηνικές σχέσεις, δηλώνει ο Πάγκαλος από την Κωνσταντινούπολη.
- Για έναρξη διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ.
- Τρεις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην ΑΘήνα.
- Στις 14 Μαίου αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος.
- Επίσκεψη Σαντέρ στο 'Αγιον 'Ορος.
- Αυξήσεις στα κόμιστρα των Ταξί και στις τιμές των καυσίμων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- 'Ηττα της Εθνικής ποδοσφαίρου από την Κροατία. - Στο Χαριλάου ο αγώνας 'Αρη - ΟΦΗ.
- 'Εκτη στο παγκόσμιο πρωτάθηλμα πιγκ-πογκ η Ελλάδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δύο στρατιώτες και τρεις πολίτες νεκροί από σύγκρουση λεωφορείου με νταλίκα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Πέντε νεκροί και 41 τραυματίες, είναι ο τραγικός απολογισμός από τη σύγκρουση νταλίκας με λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες από το Γύθειο στη Θεσσαλονίκη, χθές το απόγευμα στο 118ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Νεκροί είναι οι 20-χρονοι στρατιώτες Δημήτρης Τσιονάς από τη Λάρισα και Σωκράτης Σωτηρίου από τα Τρίκαλα. Σκοτώθηκαν επίσης η επιβάτις του λεωφορείου Λυγερή Μαρούτα 30 ετών απο τη Σπάρτη, ο οδηγός του λεωφορείου Νικόλαος Χρυσικός 29 ετών απο τη Σπάρτη και ο οδηγός της νταλίκας Κωνσταντίνος Διλκερίδης 48 ετών απο τα Νέα Λιόσια. Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ ο Ιωάννης Φουρίδης 41 ετών απο τη Σπάρτη, σύζυγος της Μαρούτα. Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο οι στρατιώτες: Nικόλαος Αγνάντης, Αστέριος Καψάλης, Γεώργιος Μπαντέκας, Θεοχάρης Ιωαννίδης, Φώτιος Βενέτης, Αθανάσιος Λιάκος, Ιάκωβος Σελίδης, Χρήστος Αγγούσης, Απόστολος Μιχαηλίδης, Θεοχάρης Τυρεκίδης Βασίλειος Πίσκας, Σπυρίδων Τσιλιγκίρης, Αριστείδης Τσιότσιος, Νικόλαος Τσιάτσιος, Ευάγγελος Σαμαράς, Ζήσης Πισπίλης και Γεώργιος Γιόλης. Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας νοσηλεύεται ο στρατιώτης Βασίλειος Τζίκας και στο ΚΑΤ ο δεκανέας Κωνσταντίνος Βαλσαμίδης. Τους τραυματισμένους στρατιώτες επισκέφθηκε στο 401 ΣΝΑ, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας 'Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος εξέφρασε τα συλληπητήριά του προς τις οικογένειες των νεκρών και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τα βαθιά συλληπητήρια προς τους γονείς των θυμάτων.

Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να βρούν το δρόμο για ειρηνικές σχέσεις, δηλώνει ο Πάγκαλος από την Κωνσταντινούπολη.

Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να βρούν το δρόμο για ειρηνικές σχέσεις και συνεργασία προς όφελος των δύο λαών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος μετά τη συνάντηση του, χθές στην Κωνσταντινούπολη, με την τουρκάλα ομόλογό του Τανσού Τσιλέρ, στο περιθώριο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Παρευξείνιας Συνεργασίας. Η κυρία Τσιλέρ είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για τη συνάντηση που είχε με τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

- Για έναρξη διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη σύσταση επιτροπών εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν τα ελληνοτουρκικά. Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρασύρεται σ' ένα είδος διαλόγου με την Τουρκία, χωρίς προϋποθέσεις. Η κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που τάσσονταν υπέρ ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς όρους.

Τρεις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην ΑΘήνα.

Με τρείς διαφορετικές συγκεντρώσεις γιορτάζεται στην Αθήνα η Πρωτομαγιά. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθηνών πραγματοποιούν κοινή συγκέντρωση στο Πεδίον του 'Αρεως, ενώ η ΕΣΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, έχει καλέσει τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος. Στην Ομόνοια πραγματοποιούν συγκέντρωση τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς. Στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης έχει προγραμματισθεί κοινή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει οτι η εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα, αποτελεί σημείο κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας. Η ΝΔ τονίζει την ανάγκη προσαρμογής της χώρας στα νέα δεδομένα, μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων. Μηνύματα για την Εργατική Πρωτομαγιά απηύθυναν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στις 14 Μαίου αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος.

Στις 14 Μαίου αρχίζει και επισήμως η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή εκρτποσώπων της κυβέρνησης και συνδικαλιστικών φορέων. Ωστόσο, η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου βρίσκει διχασμένο το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία.

Επίσκεψη Σαντέρ στο 'Αγιον 'Ορος.

Το 'Αγιον 'Ορος επισκέπτεται την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζακ Σαντέρ. Σημειώνεται ότι αυτή την εποχή "τρέχουν" τουλάχιστον τρια ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους πολλών δισεκατομυρίων δραχμών για την συντήρηση και επισκευή μοναστηριών, κελιών και άλλων βυζαντινών κειμηλίων.

Αυξήσεις στα κόμιστρα των Ταξί και στις τιμές των καυσίμων.

Αυξημένα είναι από τα μεσάνυχτα τα κόμιστρα των ΤΑΞΙ. Η μονή ταρίφα από 58 δραχμές ανεβαίνει στις 62 και η διπλή από 113 στις 120. Στις κλήσει ραδιοταξί από 200 δρχ διαμορφώνεται στις 300, ενώ η σημαία παραμένει στις 200 δρχ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

'Ηττα της Εθνικής ποδοσφαίρου από την Κροατία.

Οδυνηρή ήττα με 1-0 γνώρισε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών στον καθοριστικό αγώνα που έδωσε στο Καυταντζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης με την αντίστοιχη της Κροατίας, γιά τα προκριματικά του Μουντιάλ '98. Το μοναδικό τέρμα πέτυχε ο Νταβόρ Σούκερ στο 74-ο λεπτό. Σε άλλο αγώνα του ομίλου μας, η Δανία συνέτριψε με 4-0 στην Κοπεγχάγη την Σλοβενία. Ετσι, η εθνική μας μοιράζεται την πρώτη θέση με την Δανία, που όμως έχει δύο αγώνες λιγότερους, ενώ η Κροατία βρίσκεται στην τρίτη θέση με έναν βαθμό και ένα παιχνίδι λιγότερο.

- Στο Χαριλάου ο αγώνας 'Αρη - ΟΦΗ. Στο γήπεδο Χαριλάου θα διεξαχθεί την Κυριακή ο αγώνας του 'Αρη με τον ΟΦΗ, στο πλαίσιο της 31ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, αφού η Δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ έκανε δεκτή την έφεση της ομάδας της Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης του αθλητικού δικαστή, με την οποία στους "κίτρινους" είχε επιβληθεί ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής, για επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών και παραγόντων στο ματς με την Ξάνθη. Ετσι η επιτροπή της ΕΠΟ μετέτρεψε την ποινή σε πρόστιμο 1.500.000 δραχμών, ενώ παρέμεινε η απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους στο βοηθό προπονητή Γιώργο Παντζιαρά για 20 ημέρες.

'Εκτη στο παγκόσμιο πρωτάθηλμα πιγκ-πογκ η Ελλάδα.

Η Εθνική μας ομάδα ανδρών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης κατέκτησε την 6-η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, αφού στον τελευταίο αγώνα κατάταξης έχασε με 3-1 από την αντίστοιχη της Ιαπωνίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 278,71 δραχμές γερμανικό μάρκο προς 161,28 γαλλικό φράγκο προς 47,85 λίρα Αγγλίας προς 454,05 ελβετικό φράγκο προς 189,63 τις 100 ιταλικές λιρέτες προς 16,27 τα 100 γιεν Ιαπωνίας προς 220, 11 τη λίρα Κύπρου προς 543,02 και την ΕΛΜ (ECU) προς 314,85 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Διατηρείται και σήμερα ο άστατος καιρός σ' ολόκληρη τη χώρα, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα φθάσει τους 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 19 και στο Αιγαίο τους 20 βαθμούς Κελσίου. Βροχή και πιθανή καταιγίδα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς, έχει σήμερα η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα βροχής και το θερμόμετρο στην πόλη θα φθάσει τους 15 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.00 run on Thursday, 1 May 1997 - 11:15:07 UTC