Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον τέως. Ανάξιοι σχολιασμού οι ισχυρισμοί του έκπτωτου. Σύσταση προς τους φιλοβασιλικούς να καταλάβουν πως το πολιτειακό έληξε.
- Συνολική απάντηση στους διαφωνούντες για όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Με αντιπαραθέσεις η συνεδρίαση. Θα γίνει και νέα με αποκλειστικό θέμα την εξωτερική πολιτική.
- Διαδοχικές συναντήσεις του Τόμας Νάιλς με Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου. Επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά.
- Πρώτη η Ελλάδα στα τροχαία, με 2.000 νεκρούς και 32.000 τραυματίες ετησίως.
- Επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης SOFTEX και Ναυπηγείων Ελευσίνας αποφασίσθηκε σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
- Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί βασικό ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτιστικής πολιτικής, δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
- Μεγάλη έκθεση Κόντογλου στη Νέα Υόρκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον τέως. Ανάξιοι σχολιασμού οι ισχυρισμοί του έκπτωτου. Σύσταση προς τους φιλοβασιλικούς να καταλάβουν πως το πολιτειακό έληξε.

Ανάξια σχολιασμού, χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τους ισχυρισμούς του τέως Βασιλιά για τα πολιτικά γεγονότα της περιόδου 1965-75.Σε λακωνική προσωπική του δήλωση ο κ.Καραμανλής απευθύνει σύσταση σ'εκείνους που διάκεινται ευμενώς στο θεσμό της βασιλείας, να συνειδητοποιήσουν πως το πολιτειακό για την Ελλάδα, λύθηκε οριστικά.Σε ανακοίνωση του γραφείου του, χαρακτηρίζονται παντελώς αναληθείς οι ισχυρισμοί του τέως ότι ο Καραμανλής του ζήτησε το '66 τη επιβολή δικτατορίας για να επιστρέψει από το Παρίσι.

- Συνολική απάντηση στους διαφωνούντες για όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Με αντιπαραθέσεις η συνεδρίαση. Θα γίνει και νέα με αποκλειστικό θέμα την εξωτερική πολιτική.

Συνολική απάντηση στους διαφωνούντες για όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής και κυρίως στα ελληνοτουρκικά,έδωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με ρητορικές και πατριωτικές κορώνες,τόνισε ο πρωθυπουργός,επαναλαμβάνοντας ότι ισχύουν στο ακέραιο οι κρυστάλλινες και διαυγείς θέσεις για τα ελληνοτουρκικά.Ο κ.Σημίτης καταφέρθηκε εναντίον των επικριτών του κοινωνικού διαλόγου, και αντέδρασε έντονα στις πληροφορίες περί ανασχηματισμού και βαθμολόγησης υπουργών. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, καθώς οι 32 βουλευτές που έχουν στείλει τη γνωστή επιστολή,επιχείρησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ως οργανωμένη ομάδα. Ωστόσο οι διαφωνούντες δεν αναφέρθηκαν επί μακρόν στα ελληνοτουρκικά,καθώς συμφωνήθηκε να γίνει ειδική συνεδρίαση της ΚΟ.Κλείνοντας ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η συζήτηση ήταν φορτισμένη, αλλά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε δυναμωμένο, αφού οι διαφωνίες επικεντρώνονται σε επί μέρους θέματα.

Διαδοχικές συναντήσεις του Τόμας Νάιλς με Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου. Επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη λειτουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων,για τα ελληνοτουρκικά, αλλά δεν πρόκειται να δώσουν συμβουλές για το πώς θα γίνουν οι συνομιλίες.Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάϊλς,ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου.Ο κ. Νάϊλς πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως υπάρχουν δυνατότητες για πρόοδο και θετικά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πρώτη η Ελλάδα στα τροχαία, με 2.000 νεκρούς και 32.000 τραυματίες ετησίως.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον τομέα των τροχαίων ατυχημάτων με 2.000 νεκρούς και 32.000 τραυματίες το χρόνο.Τα δραματικά αυτά στοιχεία που αφορούν τον πόλεμο της ασφάλτου,έδωσε ο υπουργός μεταφορών, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή σχέδιο νόμου για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας. Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας,θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα, όπως τα ναρκωτικά και το Εϊτζ.

Επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης SOFTEX και Ναυπηγείων Ελευσίνας αποφασίσθηκε σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης της SOFTEX και των ναυπηγείων Ελευσίνος, αποφασίσθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.Οπως δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες εκείνες που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την διασφάλιση των εργαζομένων.

Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί βασικό ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτιστικής πολιτικής, δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ως βασικό ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτιστικής πολιτικής, χαρακτηρισε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος,διευρκινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ελληνο-βρεττανική σύγκρουση.Ο υπουργος δήλωσε δυσαρεστημένος απο τα δημοσιευματα ξένων εφημερίδων που δίνουν, οπως είπε, αλλες διαστάσεις στο θέμα.

Μεγάλη έκθεση Κόντογλου στη Νέα Υόρκη.

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε χθες στο παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη, η έκθεση: Φώτης Κόντογλου: Ανταύγειες του Βυζαντίου στον 20ό αιώνα. Την έκθεση παρουσίασε στο αμερικανικό κοινό ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Τόμας Μάθιους, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για το έργο του Κόντογλου και για την ευρύτητα και τον παγκόσμιο χαρακτήρα του επιτεύγματός του. Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου, παραβρέθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Σπυρίδωνας, εκπρόσωπος του δημάρχου Νέας Υόρκης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι ομογενείς, πολλοί Αμερικανοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με όποιον του κάνει πρόταση για να πουλήσει τις μετοχές του. Ακόμη κατηγόρησε τον προπονητή και τους παίκτες για την εμφάνιση τους στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, τονίζοντας ότι έδωσαν αφορμή για σχόλια, ενώ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είπε ότι θα είναι πολύ σκληρός και τους περιμένει μαύρη Δευτέρα αν διαπιστώσει ότι δεν θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Πρόβλημα προέκυψε στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού, σχετικά με την ανανέωση της συνεργασίας με τον Ντέϊβιντ Ρίβερς. Ο πόϊντ γκάρντ του Ολυμπιακού, δήλωσε ότι η πρόταση που του έγινε από τον Πειραϊκό ΤΑΚ δεν τον ικανοποιεί και πρόσθεσε ότι είναι ανοικτός σε κάθε πρόταση, ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ.

Η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών ξεκίνησε με ήττα τους αγώνες της στο διεθνές τουρνουά που διεξάγεται στο Νιούπορτ των ΗΠΑ, αφού έχασε με 11-8 από την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας. Τα τέρματα της εθνικής μας πέτυχαν οι Αφρουδάκης (3), Καλακόνας (2), Λοράντος, Μάζης και Παπαναστασίου. Στα άλλα παιχνίδια του τουρνουά: ΗΠΑ-Καναδάς 12-3, Κροατία- Αυστραλία 9-7.

Η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των Γυναικών, ξεκίνησε με νίκη τους αγώνες της για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στον πρώτο αγώνα της που έγινε στη Λαμία, νίκησε 3-0 την αντίστοιχη της Ισπανίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,43 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,16, γαλλικό φράγκο προς 47,74, λίρα Αγγλίας προς 454,15, ελβετικό φράγκο προς 190,04, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 221,72, τη λίρα Κύπρου προς 542,11 και την ECU προς 314,30 δραχμές.

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με το γενικό δείκτη τιμών να καταρρίπτει για μια ακόμα φορά το υψηλότερο επίπεδο τιμών της τελευταίας επταετίας. Εκλεισε στις 1537, 53 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,19%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 24,1 δισ. δρχ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα σε μετοχές Τραπεζών και Βιομηχανιών οι δείκτες των οποίων έκλεισαν με άνοδο 1,53% και 1,54% αντιστοίχως. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Λήζινγκ πτώση 0,84%, Ασφάλειες άνοδος 0,35%, Επενδύσεις άνοδος 0,25%, Κατασκευών πτώση 1,82%, Συμμετοχών άνοδος 0,99%, Διάφορες άνοδος 0,67%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο 2,13%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, με σποραδικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και πρόσκαιρα θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 26 και στο Αιγαίο 17 με 28 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 26 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει μετά το μεσημέρι, οι άνεμοι θα είναι ισχυροί και το θερμόμετρο θα δείξει από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 7 May 1997 - 17:00:18 UTC