Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εν μέσω αντιδράσεων γίνεται το απόγευμα η επίσημη παρουσίαση των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
- Τα ελληνοτουρκικά συζητήθηκαν μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Λουξεμβούργου.
- Με ομιλία του Πρωθυπουργού αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος.
- Θετική προσέγγιση στο Κυπριακό απο Λουξεμβούργο και Βρετανία.
- Κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απο τη Θράκη.
- Σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους έκτακτους στους ΟΤΑ.
- Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η νέα συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ οι εκπρόσωποι Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
- Και η XIOSBANK προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων.
- Απο 1η Ιουνίου το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Το Περιστέρι νίκησε τον ΠΑΟΚ, στο μπάσκετ. - Οι ώρες έναρξης των αγώνων, στο ποδόσφαιρο.
- Παράταση έδωσε στον Γιάννη Φιλίππου,ο Μιχάλης Τροχανάς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εν μέσω αντιδράσεων γίνεται το απόγευμα η επίσημη παρουσίαση των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων γίνεται το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής η επίσημη παρουσίαση των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στον 12ο τόμο των αρχείων,ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνει αιχμές κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αναφέρει οτι οι σχέσεις τους δεν ηταν ποτέ σε καλό σημείο. Για τον Αντώνη Σαμαρά κάνει λόγο οτι επι θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών χάλασαν οι σχέσεις της χώρας μας με όλα τα βαλκανικά κράτη. Προσπάθεια πλαστογράφησης της νεότερης ιστορίας του τόπου και καταγραφής μεροληπτικών κρίσεων για τον Ανδρέα Παπανδρέου, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση, τα ``απομνημονεύματα`` του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Τα ελληνοτουρκικά συζητήθηκαν μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Λουξεμβούργου.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτέλεσαν μεταξύ άλλων θέματα συζητήσεων του Πρωθυπουργού, Κωστα Σημίτη, με τον ομόλογό του του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Ο κ. Σημίτης επανέλαβε τους όρους που θέτει η χώρα μας για βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών,Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε κοινωνικού χαρακτήρα τη νέα συνάντηση που είχε με την Τανσού Τσιλέρ, στο Παρίσι. Ο κ.Πάγκαλος τόνισε οτι οι εμπειρογνώμονες για τα ελληνοτουρκικά είναι προτιμότερο να καταθέσουν γραπτές τις διαπιστώσεις τους παρά να συναντηθούν, και αν διαπιστωθει κάποια εξέλιξη να προχωρήσουν.

Με ομιλία του Πρωθυπουργού αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος.

Με ομιλία του Πρωθυπουργού,Κώστα Σημίτη,ανοίγει σήμερα η αυλαία του κοινωνικού διαλόγου.Η κυβέρνηση για να διευκολύνει τη συμμετοχή των συνδικάτων θα εμφανιστεί διατεθειμένη να διευρύνει τη θεματολογία, τα γνωστά 19 σημεία, με δυο - τρία ακόμη ζητήματα,που οι συνδικαλιστές θεωρούν απαραίτητα. Παράλληλα, θα ξεκινήσει σύντομα και το διάλογο για το ασφαλιστικό.

Θετική προσέγγιση στο Κυπριακό απο Λουξεμβούργο και Βρετανία.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία στην ΕΕ απο 1η Ιουλίου δήλωσε οτι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να ξεκινήσουν, όπως έχει ηδη αποφασιστεί, ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Θετική ειναι η προσέγγιση στο Κυπριακό και απο τη νέα βρετανική κυβέρνηση, αφού δεν θέτει ως προϋποθεση την επίλυση του Κυπριακού για την ένταξη της Κύπρου.

Κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απο τη Θράκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Κωστής Στεφανόπουλος,απο τον Εβρο όπου πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα.Ο κ.Στεφανόπουλος ευχήθηκε να υπάρξει μια περίοδος ειρήνης και φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι έχουμε καμμία διάθεση υποχωρήσεως επι των δικαίων μας. Σήμερα ο Προεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει στην Αλεξανδρούπολη την παρέλαση για την 77η επέτείο απελευθέρωσης της Θράκης απο τους Βουλγάρους.

Σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους έκτακτους στους ΟΤΑ.

Τις αποφάσεις της για το θέμα των υπηρετούντων εκτάκτων στους ΟΤΑ, θα ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, σωροί σκουπιδιών έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους των δήμων Αττικής, καθώς παραμένει κλειστή η χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η νέα συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ οι εκπρόσωποι Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η νέα συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ οι εκπρόσωποι Ελλάδας και ΠΓΔΜ παρουσία του διαμεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα, Σάιρους Βανς.Συμφωνήθηκε να συναντηθούν εκ νέου στις 9 Ιουνίου για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους και να εκτιμήσουν την κατάσταση, όπως εχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.

Και η XIOSBANK προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων.

Ακόμη μία τράπεζα,η ΧIOSBANK, προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, μειώνονται κατά 1,5 % τα επιτόκια της Χiosbank Visa ,του στεγαστικού δανείου ΧIOSTEΓΗ και του λογαριασμού Ταμιευτηρίου.

Απο 1η Ιουνίου το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Αρχίζει και φέτος απο την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει ως την 31η Μαϊου 1998, το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που θα δώσει την ευκαιρία, σε 23.000 χαμηλόμισθους δικαιούχους, εργαζόμενους και συνταξιουχους, να κάνουν φθηνές διακοπές στην Ελλάδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Περιστέρι νίκησε τον ΠΑΟΚ, στο μπάσκετ.

Το Περιστέρι πέτυχε την μεγάλη "ανατροπή" στους αγώνες του με τον ΠΑΟΚ για την ανάδειξη της τρίτης ομάδας που θα μας εκπροσωπήσει στην ευρωλίγκα του μπάσκετ της επόμενης περιόδου, αφού μετά την εντός έδρας ήττα του στο πρώτο παιχνίδι, κέρδισε χθές με 75-62 μέσα στη Θεσσαλονίκη την ομάδα του Σκοτ Σκάιλς και ισοφάρισε τις νίκες σε 1-1. Οι δύο ομάδες θα δώσουν το Σάββατο στο Περιστέρι τον τρίτο μεταξύ τους αγώνα.

Οι ώρες έναρξης των αγώνων, στο ποδόσφαιρο.

Στις 20.15 θα ξεκινήσουν την Κυριακή τα παιχνίδια Καβάλας-ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού-ΟΦΗ, που γίνονται στο πλαίσιο της 33ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας, όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΑΕ. Ακόμη, ο αγώνας της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό θα αρχίσει στις 17.00 ενώ οι υπόλοιπες συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 18.30.

Παράταση έδωσε στον Γιάννη Φιλίππου,ο Μιχάλης Τροχανάς.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς, με ανακοίνωση του, έδωσε παράταση μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 στον Γιάννη Φιλίππου, προκειμένου ο τελευταίος ν' αγοράσει τις μετοχές του. Η προθεσμία των επτά ημερών που είχε δώσει στους υποψηφίους αγοραστές της ΠΑΕ λήγει σήμερα αλλά όπως ανακοίνωσε ως Ενωσίτης έχει την υποχρέωση να παρατείνει την προθεσμία, ώστε να προετοιμαστεί απρόσκοπτα η ομάδα μπάσκετ για τους αγώνες με τον Ολυμπιακό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,04 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,98, γαλλικό φράγκο προς 48,05, λίρα Αγγλίας προς 446,98, ελβετικό φράγκο προς 191,71, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,36, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 230,91, τη λίρα Κύπρου προς 544,24 και την ECU προς 315,19 δραχμές.

Νέο ρεκόρ επταετίας σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο, σπάζοντας το φράγμα και των 1.600 μονάδων.Ο δείκτης έκλεισε στις 1.602,14 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 0,41% και τον χωρίζουν 82 μονάδες απο το ιστορικό ρεκόρ των 1.684 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 23,9 δισ. δρχ. Η ανακοίνωση της δραστικής μείωσης των επιτοκίων απο την Τράπεζα "Αλφα Πίστεως", κίνηση την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες, επέδρασε θετικά στην αγορά καθώς οι αποδόσεις των μετοχών γίνονται μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες επενδυτικές επιλογές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,27%, Λήζινγκ άνοδος 4,06%, Ασφάλειες πτώση 0,66%, Επενδύσεις πτώση 0,31%, Βιομηχανίες άνοδος 0,80%, Κατασκευών πτώση 1,52%, Συμμετοχών πτώση 0,48%, Διάφορες άνοδος 1,30%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 1, 41%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος είναι σήμερα ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα,ενώ θα διατηρηθούν οι βοριάδες.Η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 30 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα διατηρηθούν οι βοριάδες, οι οποίοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στ'ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα κυμανθεί απο 12 εως 30 βαθμούς και στο Αιγαίο απο 16 εως 26 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα αλλά θα διατηρηθούν οι ισχυροί βοριάδες και το θερμόμετρο θα δείξει απο 17 εως 29 βαθμούς. Αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 15 εως 28 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 14 May 1997 - 11:40:09 UTC