Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Δέσμευση του πρωθυπουργού για ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.
- Παρουσιάζονται απόψε στο Μέγαρο Μουσικής οι 12 τόμοι των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν θα παραστούν κυβερνητικά στελέχη και ο Κ.Μητσοτάκης.
- Επιφυλακτικός ο Ακης Τσοχατζόπουλος στην επίθεση φιλίας της Αγκυρας. Η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, κρίσιμη εθνική προτεραιότητα, δήλωσε ο υπουργός Αμύνης.
- Στον εισαγγελέα Πάτρας τα τρία άτομα που συνελήφθησαν, γιατί στο διαμέρισμά τους βρέθηκε υπερσύγχρονο οπλοστάσιο. Ερευνάται πιθανή διασύνδεσή τους με συμμορίες.
- Παραμένουν μέχρι αύριο το πρωί τα βουνά των σκουπιδιών στην Αθήνα. Το μεσημέρι αποφασίζουν οι εργαζόμενοι για την πορεία της απεργίας τους.
- Αρχισε το ξήλωμα 155 παρκομέτρων που τοποθετήθηκαν παράνομα στο δήμο Αθηναίων.
- Μειωμένη κατά 1,20 δρχ το λίτρο η τιμή του ντίζελ, αυξημένη 0,50 δρχ η τιμή της βενζίνης.
- Συνεχίζονται τα κυκλοφοριακά προβλήματα στον κόμβο του Ροσινιόλ.
- Ανοιξε το τελωνείο της Κακαβιάς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Δέσμευση του πρωθυπουργού για ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής ισορροπίας, που θα προωθήσει σημαντικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις,τόνισε ο πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου και δεσμεύθηκε ότι θα είναι ουσιαστικός και ειλικρινής,χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.Οι κοινωνικοί φορείς κάλεσαν την κυβέρνηση να διαφυλάξει την αξιοπιστία του διαλόγου και να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί.Η ΓΣΕΕ εκπροσωπήθηκε μόνο από την ΠΑΣΚΕ, ενώ περίπου 1.000 συναξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο διάλογο.

Παρουσιάζονται απόψε στο Μέγαρο Μουσικής οι 12 τόμοι των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν θα παραστούν κυβερνητικά στελέχη και ο Κ.Μητσοτάκης.

Εν μέσω αντιδράσεων, παρουσιάζονται, απόψε, σε ειδική εκδήλωση, τα αρχεία Καραμανλή, στα οποία ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας κάνει καταγραφή γεγονότων για την περίοδο 1965 - 1995, ενώ παράλληλα προβαίνει σε κρίσεις πολιτικών καταστάσεων και προσώπων. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει ο 12ος, τελευταίος τόμος, που αναφέρεται στην περίοδο '85-'95 και στην οποία ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποιεί οξείς χαρακτηρισμούς και βαρειές εκφράσεις κατά πολιτικών του αντιπάλων, όπως τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτηρίζει ως κοινό απατεώνα, δημαγωγό, υποκριτή και επικίνδυνο για τη χώρα. Σαφείς αιχμές αφήνει ο κ.Καραμανλής κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα δεσμεύθηκε ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις, σχετικά με τη στάση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας στο Σκοπιανό. Στην παρουσίαση δεν θα παρέστησαν κυβερνητικά στελέχη ούτε και ο Κων.Μητσοτάκης.Ο υπουργός Τύπου επέκρινε τον κ. Καραμανλή για τις αιχμές κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε το άγχος να εξωραϊσει την πολιτική του διαδρομή και τιμήθηκε όσο κανείς άλλος από το λαό, εκλεγόμενος τρεις φορές πρωθυπουργός. Στήριξη στήριξη στον κ.Καραμανλή παρέσχε ο Γ.Βαρβιτσιώτης λέγοντας ότι η προσφορά του στον τόπο είναι αναμφισβήτητη,ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού.

Επιφυλακτικός ο Ακης Τσοχατζόπουλος στην επίθεση φιλίας της Αγκυρας. Η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, κρίσιμη εθνική προτεραιότητα, δήλωσε ο υπουργός Αμύνης.

Στο κλίμα της εποχής,που επηρεάζεται από τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία,απέδωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος την επίθεση φιλίας της Αγκυρας προς την Αθήνα.Ο υπουργός Αμύνης τόνισε η επιθετικότητα της τουρκίας μπορεί να παρουσίαζει υφέσεις και εξάρσεις, αλλά για την Ελλάδα η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής αποτελεί κρίσιμη εθνική προτεραιότητα.Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας θα προβούν σε γραπτή ανταλλαγή θέσεων μέσω της Ολλανδικής Προεδρίας.

Στον εισαγγελέα Πάτρας τα τρία άτομα που συνελήφθησαν, γιατί στο διαμέρισμά τους βρέθηκε υπερσύγχρονο οπλοστάσιο. Ερευνάται πιθανή διασύνδεσή τους με συμμορίες.

Στον εισαγγελέα Πάτρας οδηγήθηκαν τα τρία άτομα που συνελήφθησαν από την ασφάλεια,γιατί σε διαμέρισμα που διατηρούσαν στο κέντρο της πόλης βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο με υπερσύγχρονα όπλα, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Αθήνας για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί.Η αστυνομία εξετάζει πιθανές διασυνδέσεις των τριών συλληφθέντων με τη γνωστή εταιρία δολοφόνων των Ανδρεάδη, Σιδέρη και Σούφλα, που δρούσε στη Θεσσαλονίκη.

Παραμένουν μέχρι αύριο το πρωί τα βουνά των σκουπιδιών στην Αθήνα. Το μεσημέρι αποφασίζουν οι εργαζόμενοι για την πορεία της απεργίας τους.

Αύριο θα αποφασίσουν τελικά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αν θα αναστείλουν την απεργία τους και θα αρχίζει η απομιδή των σκουπιδιών τα οποία έχουν σχηματίσει βουνά, αφού παραμένει κλειστή η χωματερή Ανω Λιοσίων.Λύση στο πρόβλημα αναμένεται να δώσει η τροπολογία του υπουργείου εσωτερικών, με την οποία ικανοποιείται το αίτημα των απεργών για τη μονιμοποίηση 100 εκτάκτων συναδέλφων τους.

Αρχισε το ξήλωμα 155 παρκομέτρων που τοποθετήθηκαν παράνομα στο δήμο Αθηναίων.

Αρχισε η διαδικασία αφαίρεσης των 155 παρκομέτρων, τα οποία σύμφωνα με την τροχαία τοποθετήθηκαν παράνομα από το Δήμο Αθηναίων. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Βασίλης Κορομάντζος, δήλωσε ότι θα διαγράφουν οι κλήσεις που έχουν δοθεί για τα σημεία αυτά και ότι θα επιστραφούν τα χρήματα που έδωσαν οι οδηγοί, αφού προηγουμένως υποβάλουν σχετική αίτηση.

Μειωμένη κατά 1,20 δρχ το λίτρο η τιμή του ντίζελ, αυξημένη 0,50 δρχ η τιμή της βενζίνης.

Μικρές αυξομειώσεις παρουσιάζουν από τα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με τη Δημόσια Επιχείρηση πετρελαίου η τιμή του ντίζελ κίνησης μειώνεται κατά 1,20 δρχ το λίτρο, ενώ η τιμή της βενζίνης αυξάνεται κατά 0,50 δρχ το λίτρο.

Συνεχίζονται τα κυκλοφοριακά προβλήματα στον κόμβο του Ροσινιόλ.

Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα υπήρξαν και σήμερα στον κόμβο του Ροσινιόλ στον Κηφισό, εξαιτίας των εκτελουμένων έργων κατεδάφισης και στη συνέχεια διαπλάτυνσης των δύο ανισόπεδων κόμβων. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Χρυσικόπουλος, που πήγε το μεσημέρι στον Κηφισό, δήλωσε ότι τα έργα άρχισαν αυτήν την εποχή, επειδή τώρα βρέθηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και διαβεβαίωσε ότι στο κομμάτι που παρουσιάζεται τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε 25 ημέρες, αντί 40 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, η κυκλοφορία θα είναι πιο άνετη από ότι ήταν πριν αρχίσουν τα έργα. Ο δήμαρχος Περιστερίου, Θεόδωρος Δημητρακόπουλος, τόνισε ότι παρά τα προβλήματα, το έργο πρέπει να γίνει για να απαλλαγεί η περιοχή απο τα προβλήματα που δημιουργούν οι πλημμύρες και το καθημερινό μποτιλιάρισμα στην εθνική οδό.

Ανοιξε το τελωνείο της Κακαβιάς.

Επαλειτούργησε το τελωνείο της Κακαβιάς, που έκλεισε χθες μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών από ομάδες ενόπλων Αλβανών και τον τραυματισμό ενός Αλβανού αστυνομικού, λίγα μόλις μέτρα από το ελληνικό τελωνείο. Οι αστυνομικοί και τελωνειακοί της Κακαβιάς, δήλωσαν ότι έστω και ένας πυροβολισμός αν πέσει κοντά στο ελληνικό τελωνείο από Αλβανούς, θα κλείσουν τα σύνορα για μέρες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το δεύτερο παιχνίδι δίνουν απόψε στο ΟΑΚΑ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός για τον τελικό στο πρωτάθλημα μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός προηγείται με 1-0. Ο Ο Παναγιώτης Φασούλας, προπονήθηκε κανονικά χθες και θα τεθεί στη διάθεση του Ντούσαν Ιβκοβιτς. Από την πλευρά της η Eνωση δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Κρίσιμο παιχνίδι για την πρόκριση στο Ευρω-βόλεϋ '97, δίνει σήμερα η εθνική μας ομάδα των ανδρών, στην Αλεξανδρούπολη με το αντίστοιχο συγκρότημα του Βελγιου. Ο αγώνας μεταδίδεται από το πρώτο κανάλι στις Ελληνικής Τηλεόρασης.

Ο πλέι-μέικερ του Ολυμπιακού Ντέιβιντ Ρίβερς ανακηρύχθηκε καλύτερος Αμερικανός παίκτης που αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκό σύλλογο, μετά από ψηφοφορία που διοργάνωσε το εβδομαδιαίο Γαλλικό περιοδικό Basket Hebdo και στην οποία μετείχαν 28 αθλητικοί συντάκτες του μπάσκετ από 13 χώρες της γηραιάς ηπείρου.Καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας ανακηρύχθηκε ο Σκοπιανός άσος της Εφές Πίλσεν Πέταρ Ναουμόσκι. Τέλος, ο άσος του ΠΑΟΚ Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς ανακηρύχθηκε καλύτερος νέος παίκτης στην Ευρώπη, ενώ ένας ακόμη ερυθρόλευκος, ο Δημήτρης Παπανικολάου, πήρε την πέμπτη θέση σε αυτή την κατηγορία.

Οκτώ θέσεις έχασε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στην παγκόσμια κατάταξη που ανακοινώνει κάθε μήνα η ΦΙΦΑ. Το εθνικό μας συγκρότημα, μετά την εντός έδρας ήττα από το αντίστοιχο της Κροατίας στο Καυταντζόγλειο για τα προκριματικά του Μουντιάλ '98, έπεσε από την 29-η θέση που κατείχε στην κατάταξη του Απριλίου, στην 37η με 47.17 βαθμούς, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται πάντα η παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα της Βραζιλίας με 66.15 βαθμούς και ακολουθούν η Γερμανία με 64.02 και η Δανία, που είναι αντίπαλος του Ελληνικού συγκροτήματος στα προκριματικά του Μουντιάλ '98, με 62.03 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,29 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,87, γαλλικό φράγκο προς 48,08, λίρα Αγγλίας προς 452,69, ελβετικό φράγκο προς 191,00, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 232,81, τη λίρα Κύπρου προς 544,44 και την ECU προς 315,86 δραχμές.

Νέο άλμα σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να σημειώσει νέο ρεκόρ επταετίας, κλείνοντας στις 1.634,69 μονάδες, με άνοδο 2,03%. Βρίσκεται 49 μονάδες χαμηλότερα από το ρεκόρ όλων των εποχών, τις 1.684,31 μονάδες, το οποίο είχε σημειωθεί στις 5 Ιουλίου του 1990. Η πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων καθιστά το Χρηματιστήριο ελκυστικότερο σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις. Τα μονοψήφια επιτόκια, τόσο στις καταθέσεις, όσο και στα ομόλογα, στρέφουν ένα μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων προς το Χρηματιστήριο. Θετικά επίσης στην ανοδική πορεία της αγοράς επιδρά και η εκτίμηση για κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών, που θα φτάσει το 1997 στο ποσό ρεκόρ του ενός τρισεκατομμυρίου δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση περίπου κατά 30% σε σχέση με το 1996. Η απόδοση του Χρηματιστήριου Αθηνών ξεπερνά ήδη κατά πολύ, εκείνην πολλών αναδυομένων αγορών. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει απόδοση σε δολάρια 40% από την αρχή του έτους. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1.06%, Λήζινγκ άνοδος 5,40%, Ασφάλειες άνοδος 0,32%, Επενδύσεις άνοδος 0,45%, Βιομηχανίες άνοδος 4,82%, Κατασκευές άνοδος 0,09%, Συμμετοχών άνοδος 4,15%, Διάφορες άνοδος 1,68%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,60%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 26,4 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα διατηρηθούν οι βόρειοι άνεμοι, που στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στ'ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα μικρή άνοδο και στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 14 με 31 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά 16 με 28 βαθμούς. Αίθριο καιρό θα έχει η Αθήνα, με ανέμους μέτριους και τοπικά ισχυρούς και θερμοκρασία 18 με 30 βαθμούς. Αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 15 μέχρι 29 βαθμούς.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 14 May 1997 - 17:00:46 UTC