Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Απέσυρε η κυβέρνηση τροπολογία για νομιμοποίηση εκτάκτων σε δήμους
- κοινότητες. Τα σκουπίδια απειλούν την Αθήνα.
- Οι περιοχές Αυλώνα, Γραμματικό και Κερατέα προεγκρίθηκαν για δημιουργία σε μια απο αυτές χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.
- Ομόφωνα αποδεκτό έγινε το οργανωτικό πλαίσιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό απο τη μικτή επιτροπή κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ.
- Η εσωτερική αγορά ενέργειας θα απασχολήσει τη Κυβερνητική Επιτροπή.
- Τα κινητά τηλέφωνα μελών του "Δύστος" ίσως φωτίσουν τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου.
- Οι ΗΠΑ παρότρυναν Ελλάδα και Τουρκία για την αποδοχή των Μ.Ο.Ε.
- Δυσφορία στη Ρηγίλλης για τη στήριξη απο τον Γεώργιο Ράλλη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
- "Κόντρα" Δήμου Αθηναίων με τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης για τα παρκόμετρα.
- Αγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο δικαιούχος του αμύθητης αξίας θησαυρού σε θυρίδα στην "Ιονική".
- Στάση εργασίας των εργαζόμενων στον ηλεκτρικό και στα πράσινα λεωφορεία Αθηνών - Πειραιώς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Γραμματόσημο για το Αθήνα '97 θα κυκλοφορήσουν τα ΕΛΤΑ. - Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Λούβαρης,θα συναντηθεί σήμερα με τον Αλέκο Αλεξανδρή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απέσυρε η κυβέρνηση τροπολογία για νομιμοποίηση εκτάκτων σε δήμους - κοινότητες. Τα σκουπίδια απειλούν την Αθήνα.

Τα σκουπίδια απειλούν πλέον να "πνίξουν" την Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής προτίθενται να παρατείνουν επ' αόριστο την απεργία τους,κρατώντας κλειστή την χωματερή των Ανω Λιοσίων.Η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία για τους εκτάκτους των ΟΤΑ ύστερα απο την έντονη αντίδραση 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησαν τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας με το αιτιολογικό ότι η τροπολογία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του νόμου Πεπονή. Το θέμα παραπέμφθηκε στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.Οιεργαζόμενοι στη χωματερή συνεδριάζουν το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Οι περιοχές Αυλώνα, Γραμματικό και Κερατέα προεγκρίθηκαν για δημιουργία σε μια απο αυτές χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Υπογράφηκε χθες απο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ,Κώστα Λαλιώτη,η προέγκριση χωροθέτησης τριών περιοχών της Αττικής, εκ των οποίων θα επιλεγεί η μία για τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.Πρόκειται για τις περιοχές Αυλώνα, Γραμματικό και Κερατέα στις οποίες θα εκπονηθούν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.Από τα αποτελέσματα των μελετών θα αποφασιστεί σε ποια περιοχή θα εγκατασταθεί τελικά ο χώρος υγειονομικής ταφής για τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής. Πάντως, οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες των περιοχών αυτών απειλούν με νέες κινητοποιήσεις.

Ομόφωνα αποδεκτό έγινε το οργανωτικό πλαίσιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό απο τη μικτή επιτροπή κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ.

Ομόφωνα αποδεκτό έγινε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της μικτής επιτροπής κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε υπο τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, το οργανωτικό πλαίσιο και η διαδικασία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς.Αυτό δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος προσθεσε οτι σχετικές δηλώσεις θα γίνουν σήμερα επίσημα απο τον υπουργό Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Η εσωτερική αγορά ενέργειας θα απασχολήσει τη Κυβερνητική Επιτροπή.

Υπο την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, συνεδριάζει στις 10 η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο την εσωτερική αγορά ενέργειας και την εκλογή προσωπικού στα ΑΕΙ. Το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ,Κώστα Σκανδαλίδη και την επιτροπή διεθνών σχέσεων του Κινήματος.

Τα κινητά τηλέφωνα μελών του "Δύστος" ίσως φωτίσουν τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου.

Στα τελευταία τηλεφωνήματα μέσω των κινητών τους πέντε μελών του μοιραίου πλοίου "Δύστος" εναποθέτουν οι εμπειρογνώμονες και οι λιμενικοί τις ελπίδες για την εξακρίβωση των αιτιών του ναυαγίου. Ομως οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν στείλει ακόμη τους αναλυτικούς λογαριασμούς στους συγγενείς των άτυχων ναυτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πραγματογνώμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα οτι το ναυάγιο δεν έγινε σε χρόνο μηδέν.

Οι ΗΠΑ παρότρυναν Ελλάδα και Τουρκία για την αποδοχή των Μ.Ο.Ε.

Η Ουάσιγκτον παρότρυνε σήμερα την Αθήνα να δεχθεί τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που κατέθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα ενημέρωσε ηδη οτι δέχεται τα μέτρα αυτά που μεταξύ άλλων προβλέπουν την η εφαρμογή μορατόριουμ στις ασκήσεις στο Αιγαίο από 15 Ιουνίου ως 15 Σεπτεμβρίου. Τα αεροσκάφη σε εκπαιδευτικές ασκήσεις να μην φέρουν οπλισμό και την παρακολούθηση απο το ΝΑΤΟ της κίνησης στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Χθες πραγματοποιηθηκε σύσκεψη υπο τον Πρωθυπουργό με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας για τα ελληνοτουρκικά.

Δυσφορία στη Ρηγίλλης για τη στήριξη απο τον Γεώργιο Ράλλη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Εντονη δυσφορία έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης, η στήριξη που παρέσχε ο Γεώργιος Ράλλης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κατά την παρουσίαση των αρχείων Καραμανλή.Η άποψη Ράλλη έχει αξία μόνο για τον εαυτό του, δήλωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο υπουργός Τυπου, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε πως είναι καλή η υποστήριξη, που παρέχεται και από αντιπάλους του Πρωθυπουργού, ενώ η κυρία Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου δήλωσε οτι ο Ανδρέας Παπανδρέου εχει κριθεί απο τον λαό που τον αγάπησε,τον λάτρεψε και τον ακολούθησε σε ολη την ιστορική του διαδρομή.

"Κόντρα" Δήμου Αθηναίων με τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης για τα παρκόμετρα.

Σε ``κόντρα`` μεταξύ του Δήμου Αθηναίων από τη μια πλευρά και των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης από την άλλη εξελίσσεται το θέμα των παρκομέτρων που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους.Ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζει οτι τα δύο υπουργεία δεν έχουν καμία δικαιοδοσία.Χθές δεκάδες πολίτες προσήλθαν στις υπηρεσίες του Δήμου ζητώντας να τους επιστραφούν τα χρήματα που είχαν καταβάλει για κλήσεις σε σημεία στα οποία τα παρκόμετρα είχαν τοποθετηθεί παράνομα και θα ξηλωθούν.

Αγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο δικαιούχος του αμύθητης αξίας θησαυρού σε θυρίδα στην "Ιονική".

Αγνωστο παραμένει προς το παρόν το όνομα του πελάτη και των κληρονόμων του θησαυρού της Ιονικής.Δεν έχει όμως ακόμα διευκρινιστεί εάν τα αρχαία νομίσματα που φέρεται ότι περιέχει ανήκουν στην κυριότητα του κράτους, όπως ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με δημοσίευμα συνδικαλιστικού περιοδικού των υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας, Ελληνας πελάτης είχε πριν από 40 χρόνια καταθέσει προς φύλαξη στο Κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας μεγάλο κιβώτιο, διαστάσεων γραφείου, γεμάτο αρχαία και όχι μόνο νομίσματα αμύθητης αξίας.

Στάση εργασίας των εργαζόμενων στον ηλεκτρικό και στα πράσινα λεωφορεία Αθηνών - Πειραιώς.

Νέα στάση εργασίας πραγματοποιούν απο τις 11 εως τις 5 το απόγευμα οι εργαζόμενοι στους ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους και στα πράσινα λεωφορεία Αθηνών - Πειραιώς διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γραμματόσημο για το Αθήνα '97 θα κυκλοφορήσουν τα ΕΛΤΑ.

Ειδική σειρά γραμματοσήμων για το ``Αθήνα `97`` θα κυκλοφορήσουν τα ΕΛΤΑ. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, παρουσιάσθηκε το προσχέδιο των γραμματοσήμων που φιλοτέχνησε ο Παναγιώτης Γράββαλος. Σε όλα θα υπάρχει σαν βασικός κορμός το σήμα των αγώνων κι από κει και πέρα θα αποτυπωθούν παραστάσεις από -σύγχρονα και αρχαία- αγωνίσματα στίβου και μακέτα του Ολυμπιακού σταδίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Λούβαρης,θα συναντηθεί σήμερα με τον Αλέκο Αλεξανδρή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Λούβαρης, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αλέκο Αλεξανδρή, του οποίου το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι. Χθές ο κ.Λούβαρης συναντήθηκε με τον Σέρβο επιθετικό της ομάδας, Ιλια Ιβιτς και συζήτησαν σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου του. Οι δύο πλευρές άφησαν να φανεί ότι επιθυμούν την συνέχιση της συνεργασίας τους, ενώ δεν συζητήθηκε το οικονομικό μέρος της συμφωνίας, κάτι που αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 274,11 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 162,13, γαλλικό φράγκο προς 48,15, λίρα Αγγλίας προς 449,42, ελβετικό φράγκο προς 192,10, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,48, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 237,28, τη λίρα Κύπρου προς 544,04 και την ECU προς 316,07 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά για 14η συνεδρίαση, αλλα με πιο συγκρατημένους ρυθμούς κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών και στη σημερινή συνεδρίαση. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1643,51 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 0,54%. Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 34,5 δισ. δρχ. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές των εταιριών Λήζινγκ και των Βιομηχανιών οι δείκτες των οποίων σημείωσαν άνοδο 4,06% και 1,52% αντιστοίχως. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,51%, Ασφάλειες άνοδος 0,35%, Επενδύσεις άνοδος 0, 76%, Κατασκευών πτώση 0,35%, Συμμετοχών πτώση 1,49%, Διάφορες πτώση 0,70%. Ο Δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,24%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριο καιρό θα έχει ολόκληρη σχεδόν η χώρα, αλλά από το απόγευμα θ'αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οι οποίες όμως στη νότια Ελλάδα θα πυκνώσουν. Θα συνεχισθούν οι βοριάδες, στα δυτικά ασθενείς και στ'ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί απο 14 εως 32 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά απο 17 εως 28 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 19 εως 31 και απο 15 εως 29 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 16 May 1997 - 8:00:17 UTC