Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τις γνωστές θέσεις της Αγκυρας για Αιγαίο, Θράκη και Κυπριακό, επανέλαβε στην Αθήνα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν.
- Ο Ακης Τσοχατζόπουλος προειδοποιεί την Τουρκία πως αν συνεχίσει τις αμφισβητήσεις στο Αιγαίο μπορεί να τεθεί θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης για τα στενά του Βοσπόρου.
- Διέψευσε η κυβέρνηση τις πληροφορίες για περικοπή του δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων. Αύριο τριμερής συνάντηση κυβέρνησης - εργαζομένων
-εργοδοτών για κοινωνικό διάλογο.
- Αμερικανικό ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, μετά από συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Κέρι Κάβανο, στην Κωνσταντινούπολη.
- Με απεργιακές κινητοποιήσεις στη διάρκεια των γενικών εξετάσεων απειλούν και φέτος οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.
- Την 1η Οκτωβρίου θα δοθεί το 50% της αύξησης στις συντάξεις του δημοσίου με βάση το νέο μισθολόγιο.
- Αύριο η απόφαση του δικαστηρίου της Λάρισας για τους 27 αγρότες που δικάζονται για παρακώλυση συγκοινωνιών.
- Προφυλακίσθηκε ο αστυφύλακας Τζαβέλας, που ομολόγησε ότι σκότωσε κατά λάθος το συνάδελφό του Μαρκάκη στο προξενείο του Αργυροκάστρου.
- Με το ίδιο εκλογικό σύστημα θα διεξαχθούν οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τις γνωστές θέσεις της Αγκυρας για Αιγαίο, Θράκη και Κυπριακό, επανέλαβε στην Αθήνα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν.

Τις γνωστές θέσεις της Αγκυρας, για το καθεστώς στο Αιγαίο, τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και το Κυπριακό, επανέλαβε ο ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν, στη διάρκεια συζήτησης σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα ίδια θέματα, ανέπτυξε στην ίδια συζήτηση ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο μεταξύ, απεστάλη στην Ολλανδική Προεδρία το πρώτο μνημόνιο της ελληνικής ομάδας, στο πλαίσιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Το κείμενο, όπως είπε ο υπουργός Τύπου, δεν πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος προειδοποιεί την Τουρκία πως αν συνεχίσει τις αμφισβητήσεις στο Αιγαίο μπορεί να τεθεί θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης για τα στενά του Βοσπόρου.

Ο υπουργός Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, προειδοποίησε την Αγκυρα ότι η τακτική της αμφισβήτησης στο Αιγαίο, μπορεί να γίνει μπούμερανγκ και ν'ανοίξει το δρόμο για αναθεώρηση του διεθνούς καθεστώτος των στενών του Βοσπόρου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομολογό του Κώστα Ηλιάδη και στη συνέχεια ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ για όλα τα θέματα που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις. Ο κ.Καραμανλής τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί χωρίς καθυστερήσεις, το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων.

Διέψευσε η κυβέρνηση τις πληροφορίες για περικοπή του δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων. Αύριο τριμερής συνάντηση κυβέρνησης - εργαζομένων - εργοδοτών για κοινωνικό διάλογο.

Η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες για επικείμενη περικοπή του δώρου του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Οι πληροφορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ούτε έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα την κυβέρνηση, δήλωσε ο υφυπουργός τύπου. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσαν και οι υφυπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, κύριοι Χριστοδουλάκης και Πρωτόπαπας. Αύριο πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση κυβέρνησης - εργαζομένων - εργοδοτών, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Αμερικανικό ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, μετά από συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Κέρι Κάβανο, στην Κωνσταντινούπολη.

Το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβερνήσεως για την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την ελεύθερη άσκηση των δραστηριοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη υπογράμμισε ο υπεύθυνος για τις ελληνικές υποθέσεις στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Κέρι Κάβανο, επισκεπτόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης των Πριγκηπονήσων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε τον Κέρι Κάβανο, γιά το αμερικανικό ενδιαφέρον και τόνισε ότι "τώρα που καταβάλλονται τόσες προσπάθειες για την συνεργασία, την συμφιλίωση Ελλάδος και Τουρκίας, η άδεια από μέρος της τουρκικής κυβερνήσεως θα γίνει χειροπιαστή ένδειξη καλής θελήσεως την οποία θα εκτιμήσουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος".

Με απεργιακές κινητοποιήσεις στη διάρκεια των γενικών εξετάσεων απειλούν και φέτος οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.

Στον αέρα απειλούν να τινάξουν για άλλη μια φορά τις γενικές εξετάσεις οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, προειδοποιώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις, στη διάρκεια των εξετάσεων, εάν μέχρι τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας δεν αρχίσει διάλογο για το επίδομα των γενικών εξετάσεων, ύψους 420.000 δρχ.

Την 1η Οκτωβρίου θα δοθεί το 50% της αύξησης στις συντάξεις του δημοσίου με βάση το νέο μισθολόγιο.

Την 1η Οκτωβρίου θα καταβληθεί το 50% της αύξησης στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το νέο μισθολόγιο και το υπόλοιπο 50% την 1η Ιανουαρίου 1998. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, η οποία επιμένει οι αυξήσεις να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου 1997. Η ΑΔΕΔΥ προειδοποίησε με δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να αφαιρεθεί το οικογενειακό επίδομα στον ένα από τους δύο εργαζόμενους συζύγους.

Αύριο η απόφαση του δικαστηρίου της Λάρισας για τους 27 αγρότες που δικάζονται για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Την ενοχή των 22 από τους 27 κατηγορούμενους πρότεινε η εισαγγελέας του δικαστηρίου της Λάρισας, στο οποίο εκδικάσθηκε η υπόθεση των αγροτών, που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, στη διάρκεια των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων. Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αύριο.

Προφυλακίσθηκε ο αστυφύλακας Τζαβέλας, που ομολόγησε ότι σκότωσε κατά λάθος το συνάδελφό του Μαρκάκη στο προξενείο του Αργυροκάστρου.

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του, ο 28χρονος αστυφύλακας των ΕΚΑΜ, Δημήτριος Τζαβέλλας, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε τον υπαστυνόμο Νίκο Μαρκάκη, μέσα στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο. Ο Τζαβέλας κατά τη διάρκεια της απολογίας του, δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το συνάδελφό του και απέδωσε την πράξη του στην κακιά ώρα, λέγοντας πως ότι συνέβη, ήταν αποτέλεσμα ενός αθώου αστείου.

Με το ίδιο εκλογικό σύστημα θα διεξαχθούν οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Την ανάγκη δημιουργίας μιας αιρετής αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα, τόνισαν ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, στη διάρκεια της εγκάρδιας, όπως είπαν, συνάντησης που είχαν με Θέμα το νέο διοικητικό και χωροταξικό χάρτη της χώρας. Οι δύο άνδρες διαφώνησαν ώς προς το εκλογικό σύστημα για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές,καθώς ο κ. Σκανδαλίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο καθιέρωσης της απλής αναλογικής, που προτείνει ο Συνασπισμός.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ρουμάνος προπονητής Ανχελ Ιορντανέσκου βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στο ``στόχαστρο`` της ΑΕΚ. Ο Ρουμάνος τεχνικός, γιά τον οποίο ενδιαφέρεται και ο Παναθηναϊκός, είχε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές στο Βουκουρέστι με εκπρόσωπο της Ενωσης. Ετσι, μετά από μία σειρά ονομάτων που έθεσαν υποψηφιότητα για την τεχνική ηγεσία της κυπελούχου Ελλάδας προστέθηκε τώρα και αυτό του Ιορντανέσκου. Πάντως, παράλληλα με το θέμα του προπονητή, οι φίλοι της ΑΕΚ αγωνιούν και για την πιθανή πώληση της ομάδας από τον Μιχάλη Τροχανά, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πουλάει το πακέτο των μετοχών, αλλά προς το παρόν δεν έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας επίσημη πρόταση για την αγορά της ΠΑΕ.

Από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, αρχίζει αύριο, η προετοιμασία της εθνικής ομάδας μπάσκετ των ανδρών, με στόχο τη διάκριση στο 30ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί από τις 25 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου στην Ισπανία. Οι 17 διεθνείς θα συγκεντρωθούν αύριο στις 17.30 στο ΟΑΚΑ, σε μια πρεμιέρα που θα είναι όλη σχεδόν αφιερωμένη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφού αρχικά θα γίνει το ``καλωσόρισμα`` των παικτών από το νέο ομοσπονδιακό τεχνικό Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ στη συνέχεια Ομοσπονδία, προπονητικό τιμ αλλά τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής ομάδας θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Οι 17 παίκτες που αναμένεται να δώσουν το παρόν στην αυριανή πρώτη συγκέντρωση είναι οι εξής: Φάνης Χριστοδούλου,Κώστας Παταβούκας,Γιώργος Σιγάλας, Δημήτρης Παπανικολάου,Ευθύμης Μπακατσιάς,Ντίνος Αγγελίδης,Παναγιώτης Λιαδέλης, Νίκος Χατζής, Αγγελος Κορωνιός, Ευθύμης Ρεντζιάς, Νίκος Μπουντούρης, Γιάννης Γιαννούλης, Γιώργος Καλαϊτζής, Χρήστος Μυριούνης, Νίκος Οικονόμου, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Κώστας Μάγλος.

Τα θετικά σχόλια των δύο μελών της ΔΟΕ, του Ινδού Ασβίνι Κουμάρ και του Μαλαισιανού Ταν Σερί Χάμζα, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την ενημερωτική τους επίσκεψη στη χώρα μας, προκάλεσε η άριστη κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Αθήνας και πιό συγκεκριμένα το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας και το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα τα δύο μέλη της ΔΟΕ παρακολούθησαν στο Ζάππειο Μέγαρο, την παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, από την πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και φύτεψαν την ελιά που θα φέρει το όνομα του στο ``Αλσος των μελών της ΔΟΕ``.

Ο Ελληνοαμερικανός τενίστας Πιτ Σάμπρας, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο του διεθνούς τουρνουά Ρολάν Γκαρός, που διεξάγεται στο Παρίσι, αφού σε αγώνα για τον πρώτο γύρο, νίκησε 3-0 (6-3,7-5,6-1) τον Γάλλο Φαμπρίς Σαντόρο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 273,38 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 162,26, γαλλικό φράγκο προς 48,07, λίρα Αγγλίας προς 448,75, ελβετικό φράγκο προς 195,63, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,45, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,97, τη λίρα Κύπρου προς 545,33 και την ECU προς 316,04 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τα κεντρικά και βόρεια όπου πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 12 με 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 29 και στα νησιά 16 με 28 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 28 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί ασθενής βροχή το πρωί, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 14 μέχρι 25 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 26 May 1997 - 19:00:23 UTC