Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τη 17 Νοέμβρη φωτογραφίζουν το όπλο και η μεθοδολογία της δολοφονίας του Κώστα Περατικού.
- Στο Ευρωπαϊκό Δικαστηρίο κατηγορούμενη η Ελλάδα για την υπερβολική φορολογία που επιβάλλει στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
- Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αντιρρησίες και τους ομογενείς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, προβλέπουν τροπολογίες για τη στρατιωτική θητεία.
- Την ανάκληση του νόμου για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό η Ιερά Σύνοδος.
- Πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις θα εκδίδουν δήμοι και κοινότητες με τηλεφωνική αίτηση του ενδιαφερόμενου.
- Πρόωρη η συζήτηση για μείωση της φορολογίας σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου.
- Αλλαγές στη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Ηδη ορκίστηκαν δύο νέοι βουλευτές, αναμένονται άλλοι δύο που κερδίζουν τις έδρες με απόφαση του Εκλογοδικείου.
- Υπό τη σκιά της εκλογικής ήττας αρχίζει αύριο το κρίσιμο συνέδριο της Πολιτικής Ανοιξης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη 17 Νοέμβρη φωτογραφίζουν το όπλο και η μεθοδολογία της δολοφονίας του Κώστα Περατικού.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού, αν και τόσο το όπλο, όσο και η μεθοδολογία, της επίθεσης, φωτογραφίζουν τη 17 Νοέμβρη. Οι δράστες, όπωςτους περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, δεν μοιάζουν με τα σκίτσα που έχει στη διαθεσή της η αστυνομία, ενώ με το ίδιο 45άρι έχουν γίνει άλλες δέκα δολοφονίες. Ο ιατροδικαστής που έκανε νεκροψία, διαπίστωσε δύο διαμπερή και δύο τυφλά τραύματα στο σώμα του Περατικού, η κηδεία του οποίου θα γίνει το Σάββατο το μεσημέρι.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστηρίο κατηγορούμενη η Ελλάδα για την υπερβολική φορολογία που επιβάλλει στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται η Ελλάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μετά την προσφυγή της Κομισιόν για την υπέρογκη φορολογία που επιβάλλει στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Η απόφαση, που θα εκδοθεί το Σεπτέμβριο,αναμένεται να είναι καταδικαστική, καθώς ήδη υπάρχει δεδικασμένο για την Πορτογαλία, η οποία είχε καταδικαστεί για το ίδιο θέμα.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αντιρρησίες και τους ομογενείς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, προβλέπουν τροπολογίες για τη στρατιωτική θητεία.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους δεν έχουν εκπληρώσει τη θητεία τους για διάφορους λόγους, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι προερχόμενοι από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ή από την Τουρκία, θα μπορούν να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία εξάμηνης διάρκειας. Επίσης όσοι εκτίουν ποινή για ανυπακοή ή ανυποταξία λόγω ιδεολογικών και θρησκευτικών σκοπιμοτήτων, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εναλλακτική θητεία.

Την ανάκληση του νόμου για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό η Ιερά Σύνοδος.

Την αντιθεσή της για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, εξέφρασε η Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι τα μελετήσει το θέμα.Ο υπουργός Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και συζήτησε το θέμα συμβολής της εκκλησίας στο υπό ίδρυση εθνικό Ταμείο, για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις θα εκδίδουν δήμοι και κοινότητες με τηλεφωνική αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Τέλος στις ουρές και στις μετακινήσεις των πολιτών που ζητούν πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις από τους δήμους και τις κοινότητες, φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών, με την εφαρμογή μέτρου των τηλεφωνικών αιτήσεων. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι πολίτες μπορούν να ζητούν διάφορα πιστοποιητικά από τις δημοτικές υπηρεσίες, καταθέτοντας σχετική αίτηση τηλεφωνικώς σε ειδική υπηρεσία του ΟΤΕ.

Πρόωρη η συζήτηση για μείωση της φορολογίας σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Συνέχιση της σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής και για το 1998, προανήγγειλε ο Γιάννος Παπαντωνίου και χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα. Ο υπουργός εθνικής Οικονομίας, δήλωσε ότι κατατίθεται στη βουλή νομοσχέδιο για τη θεσμική ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και ανακοίνωσε ότι ανανεώνεται για έξι χρόνια η θητεία του διοικητή της Λουκά Παπαδήμου.

Αλλαγές στη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Ηδη ορκίστηκαν δύο νέοι βουλευτές, αναμένονται άλλοι δύο που κερδίζουν τις έδρες με απόφαση του Εκλογοδικείου.

Αλλαγές επέρχονται στη σύνθεση των μελών του Κοινοβουλίου. Ο Λεωνίδας Κουρής καταλαμβάνει τη θέση του αποθανόντος βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Κατσιγιάννη και ο Χαράλαμπος Αγγουράκης τη θέση του παραιτηθέτνος βουλευτή του ΚΚΕ, Λέοντα Αυδή. Επίσης, με απόφαση του Εκλογοδικείου χάνουν τις έδρες τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βερελής και Γεωργιάδης, υπέρ των κυρίων Ροκόφυλλου και Χατζηιωαννίδη. Ο κ. Βερελής, ο οποίος είναι υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

Υπό τη σκιά της εκλογικής ήττας αρχίζει αύριο το κρίσιμο συνέδριο της Πολιτικής Ανοιξης.

Ενα κρίσιμο συνέδριο για το μέλλον της Πολιτικής Ανοιξης, αρχίζει αύριο στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν 1800 εκλεγμένοι σύνεδροι. Το συνέδριο διεξάγεται καθώς το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά δεν κατόρθωσε στις πρόσφατες εκλογές να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ φουντώνουν τα σενάρια περί κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς. Ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι η Πολιτική Ανοιξη θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, διαψεύδοντας σενάρια περί προσχώρησης στη Νέα Δημοκρατία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών, συνέχισε και σήμερα τις πολύ καλές της εμφανίσεις στο 10ο παγκόσμιο κύπελλο, που διεξάγεται στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο στο Μαρούσι, αφού στον τρίτο και τελευταίο προκριματικό αγώνα της για τη διοργάνωση, αναδείχθηκε ισόπαλη 8-8 με την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη διαδικασία των πέναλτυ που ακολούθησε η εθνική μας ομάδα στάθηκε άτυχη και έχασε με 5-3. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε την δεύτερη θέση του ομίλου του και θα αγωνιστεί για μια θέση στον τελικό με την πανίσχυρη Ουγγαρία.

Ενα νέο πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών, Παναγιώτης Γιαννάκης, αφού μετά τον τραυματισμό του Ντίνου Αγγελίδη και ο Νίκος Μπουντούρης μπήκε στον κατάλογο των τραυματιών. Ο νεαρός άσος του ΠΑΟΚ τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι, αλλά από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει προπονήσεις.

Αύριο το απόγευμα θα κριθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το μέλλον του Αγγελου Αναστασιάδη στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα που θα έχει η συνάντηση του προέδρου της ΠΑΕ, Γιώργου Μπατατούδη με τον Θεσσαλονικέα τεχνικό.

Στην Αθήνα βρίσκεται, απο το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΙΑΑΦ, Πρίμο Νεμπιόλο, προκειμένου να προεδρεύσει στο συμβούλιο της διεθνούς ομοσπονδίας, που θα διεξαχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο κ Νεμπιόλο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άφιξη του στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος πως οι αγώνες στίβου ''Αθήνα '97'' θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Από την πλευρά του, ο κ. Φούρας διαβεβαίωσε τον κ. Νεμπιόλο για την επιτυχία του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,01 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 162,60, γαλλικό φράγκο προς 48,12, λίρα Αγγλίας προς 453,70, ελβετικό φράγκο προς 195,45, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 238,05, τη λίρα Κύπρου προς 545,05 και την ECU προς 316,68 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών προχώρησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις μέρους των κερδών των προηγούμενων ημερών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.682,88 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 1,92%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 29,6 δισ. δρχ. Με εξαίρεση το δείκτη των Ασφαλειών, ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,46%, οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι βοριάδες και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, ο οποίος σ'όλη τη χώρα θα είναι σχεδόν αίθριος εκτός από τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 25 και στο Αιγαίο 14 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 24 και 13 με 20 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 29 May 1997 - 19:00:15 UTC