Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εν μέσω διαδηλώσεων και με πολλές αρνητικές ψήφους και απουσίες κυρώθηκε στη βουλή η Συνθήκη Σένγκεν.
- Λίστα με 1.000 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
- Ανοιξε ο κύκλος των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το θέμα αυτό συζήτησαν σήμερα και οι Στεφανόπουλος-Σημίτης.
- Εντονο ενδιαφέρον επενδυτών από Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία για αγορά μετοχών του ΟΤΕ.
- Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βαίνουν προς εξομάλυνση, αλλά υπάρχει και το αγκάθι του Κυπριακού, εκτιμά ο Κ.Μητσοτάκης.
- Διάσκεψη στο Παρίσι του Συμβουλίου Ευρώπης για τους δεσμούς των απόδημων Ευρωπαίων. Την Ελλάδα αντιπροσώπευσε ο γγ Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης.
- Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Φανάρι.
- Αθώος κηρύχθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο Βαγγέλης Ρωχάμης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εν μέσω διαδηλώσεων και με πολλές αρνητικές ψήφους και απουσίες κυρώθηκε στη βουλή η Συνθήκη Σένγκεν.

Εν μέσω διαδηλώσεων από μέλη θρησκευτικών οργανώσεων και με πολλές αρνητικές ψήφους και απουσίες βουλευτών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κυρώθηκε τελικά στη βουλή η Συνθήκη Σένγκεν. Τη συνθήκη υπερψήφισαν 142 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και 80 την καταψήφισαν, μεταξύ αυτών και τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.Μετά την κύρωση, οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι αποχώρησαν ειρηνικά και έληξε η πολιορκία του κέντρου της Αθήνας, καθώς είχαν μπλοκαρισθεί οι κεντρικοί δρόμοι.

Λίστα με 1.000 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Λίστα με τα ονόματα και τις επωνυμίες περίπου 1.000 μεγαλοειφελετών του δημοσιου, ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών, καθώς τα χρέη τους, μονάχα σε Αθήνα,Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ανέρχονται σε 1,7 τρις δρχ.Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Γιώργος Δρυς, θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για να εισπραχθούν τα χρέη. Πρόσθεσε επίσης, ότι συνεχίζεται η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων, για να διαπιστωθεί πόσοι φορολογούμενοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία.

Ανοιξε ο κύκλος των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το θέμα αυτό συζήτησαν σήμερα και οι Στεφανόπουλος-Σημίτης.

Ανοιξε ο κύκλος των συζητήσεων για την αναθεώρηση του συντάγματος. Στη βουλή συζητήθηκαν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες συγκλίνουν σε πολλά σημεία, αλλά υπάρχουν και δύο βασικές διαφορές. Η πρώτη αφορά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, όπου το ΠΑΣΟΚ προτείνει να γίνεται με 151 ψήφους. Η δεύτερη αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που προτείνει η ΝΔ. Η αναθεώρηση του Συντάγματος και η πορεία των εθνικών θεμάτων, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Εντονο ενδιαφέρον επενδυτών από Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία για αγορά μετοχών του ΟΤΕ.

Σε ύψος ρεκόρ έφθασε η τιμή των μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο που έκλεισε στις 7.450 δρχ, κερδίζοντας σ'ένα 24ωρο 345 δρχ. Στο μεταξύ, μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από θεσμικούς επενδυτές από Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ,στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης μετοχοποίησης του Οργανισμού. Οι εγγραφές για την αγορά μετοχών λήγουν την Παρασκευή και η τιμή της μετοχής θα κυμανθεί 6.200 - 6.900 δρχ για τους θεσμικούς επενδυτές και 6.000 - 6.700 για τους ιδιώτες.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βαίνουν προς εξομάλυνση, αλλά υπάρχει και το αγκάθι του Κυπριακού, εκτιμά ο Κ.Μητσοτάκης.

Την εκτίμησή ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βαίνουν προς εξομάλυνση, διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αγκυρα. Πρόσθεσε όμως ότι αγκάθι αποτελεί το Κυπριακό, για το οποίο χρειάζεται μεγάλη και σκληρή προσπάθεια. Αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με αντικείμενο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διάσκεψη στο Παρίσι του Συμβουλίου Ευρώπης για τους δεσμούς των απόδημων Ευρωπαίων. Την Ελλάδα αντιπροσώπευσε ο γγ Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης.

Με θέμα τους δεσμούς των απόδημων Ευρωπαίων με τις χώρες καταγωγής τους το Συμβούλιο της Ευρώπης διοργάνωσε διήμερη διάσκεψη στο Παρίσι, στην οποία την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης. Ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική για τους απόδημους Ελληνες και στα θεσμοθετημένα όργανα, όπως το Συμβούλιο των Αποδήμων, αναπτύσσοντας τις γενικές κατευθύνσεις της, που συνίστανται στη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας, των δεσμών μεταξύ των αποδήμων, τη βελτίωση των όρων εργασίας και συνθηκών ζωής, την αρμονική επανένταξη στην ελληνική κοινωνία όσων επιστρέφουν, καθώς και στην ενίσχυση του φιλελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, περισσότεροι από 5.000.000 Ελληνες ζουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, αποτελώντας έναν ενεργό πληθυσμό που στις περισσότερες των περιπτώσεων προοδεύει και ακμάζει εδω και πολλές δεκαετίες. Οι περισσότεροι Ελληνες της διασποράς κατέχουν τουλάχιστον δυο ισχυρά ενοποιητικά χαρακτηριστικά: α. Διατηρούν σε μεγάλο βαθμό ισχυρή αίσθηση της ελληνικής τους καταγωγής και β. Είναι ενεργοί, ενσωματωμένοι και καλοί πολίτες των χωρών που ζουν.

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Φανάρι.

"Η επιθυμία και η στερεά θέληση της αδελφικής συνεργασίας των Εκκλησιών" Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας, διαδηλώθηκε κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο -την πρώτη επίσκεψη μετά την εκλογή του- ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος. Κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τό τέλος της επίσκεψης αναφέρει ότι "κατά τη συνάντηση των δύο Πατριαρχών και των συνεργατών αυτών συζήτησαν το κοινό ενδιαφέρον των δύο Εκκλησιών, ως και γενικότερων εκκλησιαστικών τοιούτων διορθόδοξου και διαχριστιανικού χαρακτήρα".

Αθώος κηρύχθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο Βαγγέλης Ρωχάμης.

Αθώος κηρύχθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο Βαγγέλης Ρωχάμης, που κατηγορείτο για επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον αστυνομικών. Το δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία 4 υπέρ έναντι 3 κατά, κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο, παρά την πρόταση της εισαγγελέως να κηρυχθεί ένοχος χωρίς ελαφρυντικά. Οι δικαστές συνεδριάζουν για να αποφασίσουν την ποινή του συγκατηγορούμενου του Ρωχάμη, Γιώργου Σταθόπουλου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολύ κοντά στην απόκτηση του Γερμανού σέντερ της Αλμπα Βερολίνου, Σάσα Χούπτμαν, βρίσκεται η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Ο Χούπτμαν έχει ύψος 2.13μ. και αναμένεται να λύσει το πρόβλημα του Παναθηναϊκού, κάτω από το καλάθι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 27-χρονος άσος, που έχει 35 συμμετοχές με την εθνική Γερμανίας, θα εισπράξει περίπου 400 εκατομμύρια δραχμές. Ακόμη, οι πράσινοι θα αποκτήσουν πιθανότατα τον Αμερικανό πλέϊ μέϊκερ (με πορτογαλικό διαβατήριο), Τζονι Μπρανς.

Λίφτινγκ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δραχμών πρότεινε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σ. Κόκκαλης για να γίνει το Στάδιο Καραϊσκάκη ένα σύγχρονο γήπεδο. Η πρόταση υποβλήθηκε τη Δευτέρα στην ΕΟΑ και σύμφωνα με αυτήν τα μισά χρήματα θα διαθέσει ο Ολυμπιακός, με αντάλλαγμα να του παραχωρηθεί το γήπεδο για 30 χρόνια, προκειμένου να γίνει απόσβεση της επένδυσης. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, πού παραβρέθηκε στη συνέντευξη. Ο κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε την πρόταση τού Ολυμπιακού, "θετική, ενδιαφέρουσα, αξιόλογη και τεκμηριωμένη" και τόνισε ότι ο Ολυμπιακός είναι μιά ομάδα με παρελθόν, παρόν και μέλλον και πρέπει να έχει το δικό του χώρο να αγωνίζεται. Εξάλλου, ο Ολυμπιακός παρουσίασε σήμερα το νέο του απόκτημα στην ομάδα μπάσκετ, τον Λιθουανό φόργουορντ Αρτούρας Καρνισιόβας, ο οποίος τόνισε πως είναι διψασμένος για διακρίσεις.

Η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη στην μεγαλύτερη της περιπέτεια των τελευταίων δέκα ετών, μετά τη συνεχώς διογκούμενη κρίση στα διοικητικά της και τις εφιαλτικές φήμες που κυκλοφορούν στον Τύπο, αλλά και στα στέκια των φίλων της, για διάλυση της "ομάδας μοντέλο" για τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ματαίωση της πρόσληψης του Ρουμάνου τεχνικού Ανχελ Ιορντανέσκου, οφείλεται στους φόβους του έμπειρου κόουτς για το διοικητικό και οικονομικό χάος που επικρατεί στην ομάδα και όχι όπως υποστηρίχθηκε από την Ρουμανική Ομοσπονδία ότι ο προπονητής της Εθνικής δεν μπορεί να εργάζεται και στην ΑΕΚ. Ακόμα ένα αρνητικό στοιχείο για την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλεθει η ομάδα είναι η έκκληση του προέδρου της ΠΑΕ κ. Κυριόπουλου, ο οποίος ζήτησε από τους φιλάθλους να ενισχύσουν οικονομικά την ΑΕΚ αγοράζοντας μπλοκ διαρκείας για την επόμενη χρονιά.

Σε αγώνες για την 33-η και προτελευταία ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Γ` εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Νότιος όμιλος

Μαρκό-Εργοτέλης 2-1, Καλλιθέα-Πάτρα 2-0, Κέρκυρα-Ηλυσιακός 4-2, Αγιος Νικόλαος-Αιγάλεω 2-3, Αιολικός-Ενωση Ρόδου Διαγόρα 2-0, Ιάλυσος-Ατρόμητος 3- 1, Ναυπακτιακός-Κόρινθος 0-0, Εθνικός Αστέρας-Παναιγιάλειος 2-1 και Ηρόδοτος-Βαρβασιακός 2-0 άνευ αγώνα. Στην βαθμολογία προηγείται με 66 βαθμούς ο Εθνικός Αστέρας που εξασφάλισε την άνοδο του στην δεύτερη εθνική κατηγορία, ενώ ακολουθούν ο Ιάλυσος με 63 και η Καλλιθέα με 62 βαθμούς. Στην Δ` εθνική έχουν ήδη υποβιβασθεί ο Ηρόδοτος,, η Πάτρα, η Ενωση Ρόδου Διαγόρα και ο Βαρβασιακός, που σήμερα δεν πήγε στην Κρήτη για τον αγώνα με τον Ηρόδοτο. Βόρειος όμιλος

Ορέστης Ορεστιάδας-Νιγρίτα 4-0, Γιαννιτσά-Αετός Σκύδρας 3-1, Αρτα-Πιερικός 2-0, Τύρναβος-Λαμία 4-0, Ολυμπιακός Βόλου-Αγροτικός Αστέρας 1-0, Λύκοι- Ηρακλής Πτολ. 5-0, Μηχανιώνα-Απόλλων Λάρισας 1-1, Κολινδρός-Αλμωπός Αριδαίας 3-4 και Αμπελόκηποι-Καρδίτσα 0-2. Την άνοδο τους στην δεύτερη εθνική κατηγορία εξασφάλισαν η Καρδίτσα και οι Λύκοι που έχουν 64 και 62 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ τρίτος είναι ο Απόλλων Λάρισας με 57 βαθμούς. Στην Δ` εθνική υποβιβάσθηκαν ο Ηρακλής Πτολεμαίδας, τα Γιαννιτά, η Νιγρίτα και ο Κολινδρός.

Αρχίζει αύριο στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 11ο διεθνές τουρνουά μπάσκετ Κύπελλο ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι εθνικές ομάδες ανδρών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης, τόνισε ότι το τουρνουά ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ είναι πολύ δυνατό αφού οι αντίπαλοι μας παρουσιάζονται ιδιαίτερα ισχυροί.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,68 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,38, γαλλικό φράγκο προς 47,70, λίρα Αγγλίας προς 452,71, ελβετικό φράγκο προς 192,53, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,36, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 249,04, τη λίρα Κύπρου προς 524,45 και την ECU προς 313,97 δραχμές.

Εντονες ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να αποκομίσει υψηλά κέρδη 2,16%, κλείνοντας στις 1638,56 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 23 δισ. δρχ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε για μια ακόμη ημέρα η μετοχή του ΟΤΕ η τιμή της οποίας σημείωσε άνοδο κατά 4,9% ή κατά 345 δρχ. και έκλεισε στις 7.450 δρχ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί οτι άλλαξαν χέρια 500 μετοχές του ΟΤΕ συνολικής αξίας περίπου 3,5 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, εκτός από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 15 με 32 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 33 και στο Αιγαίο 18 με 28 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 32 και 16 με 30 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 11 June 1997 - 19:00:17 UTC