Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δυστοκία για συμφωνία των "15" σε θεσμικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Αμστερνταμ.
- Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Δ' Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.
- Δεν θα απεργήσουν τελικά οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας στη διάρκεια των γενικών εξετάσεων.
- Περίπου 36.000 παιδιά έχουν κακοποιηθεί την τελευταία 20ετία στην Ελλάδα.
- Επιβεβαιώνει ο Κώστας Λαλιώτης το μεσολαβητικό του ρόλο για το ίδρυμα Ανδρεα Παπανδρέου.
- Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο Κυπριακό λύση τύπου Ντέιτον, δηλώνει ο Χόλμπρουκ, μετά τη συνάντησή του με το Γιάννο Κρανιδιώτη.
- Κλειστά αύριο και μεθαύριο τα φαρμακεία για τη δραστική μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δυστοκία για συμφωνία των "15" σε θεσμικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Αμστερνταμ.

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στο Αμστερνταμ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, καθώς παρατηρείται δυστοκία των "15" να καταλήξουν σε συμφωνία για μια σειρά θεσμικών θεμάτων. Ωστόσο, φαίνεται να επετεύχθη συμβιβαστική συμφωνία σε ένα θέμα που αφορά άμεσα την Ελλάδα και έχει σχέση με την εξωτερική πολιτική. Επήλθε συμφωνία στο κείμενο που αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την πολιτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών της Ενωσης, που καλύπτει πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Οι εργασίες του Συμβουλίου συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Δ' Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

Αποφάσεις που έχουν στόχο την αποκατάσταση της ενότητας στο χώρο του Ποντιακού Ελληνισμού πάρθηκαν στο Δ' Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού,οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, οι οποίες αποτελούν προτάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, συγκροτείται επιτροπή προσωπικοτήτων. Στη διάρκεια του Οργανωτικού Συνεδρίου θα εκλεγεί και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ μετά το πέρας του Οργανωτικού Συνεδρίου θα αναγνωρίζεται μόνο μία Ομοσπονδία Ποντίων σε κάθε χώρα. Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή έγινε από τους Πόντιους της Ουκρανίας με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας,στην Ενωση Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλλόγων της Κριμαίας. Στο συνεδριο αποφασιστηκε επίσης, η σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από Ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και δημοσιογράφους η οποία θα χειριστεί το θέμα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Δεν θα απεργήσουν τελικά οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας στη διάρκεια των γενικών εξετάσεων.

Δεν θα απεργήσουν τελικά στη διάρκεια των γενικών εξετάσεων οι υπάλληλοι του υπουργείου παιδείας, αλλά θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων, διεκδικώντας το επίδομα γενικών εξετάσεων, ύψους 420.000 δρχ. Ετσι, αύριο σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα γίνουν καταλήψεις, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι εξετάσεις φοιτητών και σπουδαστών και την Πέμπτη θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Περίπου 36.000 παιδιά έχουν κακοποιηθεί την τελευταία 20ετία στην Ελλάδα.

Περίπου 36.000 παιδιά έχουν πέσει την τελευταία 20ετία στη χώρα μας θύμα κακοποίησης, ή εργασιακής εκμετάλλευσης. Τα συνταρακτικά αυτά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Ιδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια, που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι ένα στα τρία από τα παιδιά αυτά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό οδηγείται στην πορνεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα κρούσματα αυτά αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Επιβεβαιώνει ο Κώστας Λαλιώτης το μεσολαβητικό του ρόλο για το ίδρυμα Ανδρεα Παπανδρέου.

Ο Κώστας Λαλιώτης επιβεβαίωσε ότι έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Δήμητρα και τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου για τη σύσταση ενός ενιαίου ιδρύματος με το όνομά του, το οποίο θα καλύψει όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Η Δήμητρα Λιάνη σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ αφηγείται τις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας ότι εκείνη την ημέρα ο εκλιπών ηγέτης έκανε αυτό που λένε για όλους, όσων πλησιάζει το τέλος τους, δηλαδή καλούν ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή.

Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο Κυπριακό λύση τύπου Ντέιτον, δηλώνει ο Χόλμπρουκ, μετά τη συνάντησή του με το Γιάννο Κρανιδιώτη.

Δεν μπορεί να υπάρξει για το Κυπριακό λύση τύπου Ντέιτον, γιατί είναι διαφορετικό πρόβλημα από το Βοσνιακό και απαιτείται άλλη μεθοδολογία. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανό μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ατλάντα με τον Γιάννο Κρανιδιώτη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ως πακέτο γιατί είναι διαφορετικά θέματα. Ωστόσο, εκτίμησαν πως η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να επηρεάσει θετικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κλειστά αύριο και μεθαύριο τα φαρμακεία για τη δραστική μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

Αποφασισμένοι να κλείσουν για 48 ώρες τα φαρμακεία τους, αύριο και μεθάυριο, φέρονται οι φαρμακοποιοί Αθηνών και Πειραιώς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τη διακίνηση του φαρμάκου, με τις οποίες περιορίζεται δραστικά το ποσοστό κέρδους τους. Στο Αίγιο οι φαρμακοποιοί της περιοχής αποφάσισαν να μην εκτελούν πλέον συνταγές του ΟΓΑ, αν δεν εξοφληθούν τα χρέη του οργανισμού πρός αυτούς.

Στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμπεται για οριστική κρίση το θέμα του ανατοκισμού των τόκων υπερημερίας επί κεφαλαίου των τραπεζών. Το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ο ανατοκισμός τόκων υπερημερίας, για καθυστερούμενα δάνεια, δεν επέρχεται αυτομάτως, αλλά μόνο με σύμφωνη γνώμη της τράπεζας και του πελάτη. Λόγω της κρισιμότητας του θέματος το ζήτημα παραπέφθηκε στην ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγαλώνει συνεχώς η αλυσίδα των ελληνικών επιτυχιών στο Μπάρι, καθώς η αντιπροσωπευτική μας ομάδα κατακτά το ένα μετάλλιο ... πίσω από το άλλο. Συγκεκριμένα στο τριπλούν γυναικών, η Ολγα Βασδέκη πήρε την πρώτη θέση με 14 μέτρα 13 εκατοστά. Ενα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο πρωταθλητής και ολυμπιονίκης μας στην Αρση Βαρών στην κατηγορία των 99 κιλών, Κάχι Καχιασβίλι. Τα ασημένια μετάλλια στα 200 μέτρα ανδρών καί γυναικών στούς 13ους Μεσογειακούς αγώνες, κατέκτησαν ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος καί η Κατερίνα Κόφφα. Ο Παναγιωτόπουλος τερμάτισε δεύτερος με 20 δεύτερα καί 53/100, έναντι 20.44 τού Ιταλού Ποντζιόνι, πού πήρε το χρυσό μετάλλιο. Την τρίτη θέση καί το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Κύπριος Μάκης Κατσαντώνης με 20.55, ενώ ο Αλέξανδρος Τερζιάν τερμάτισε 4ος με 20.67. Η Κατερίνα Κόφφα πήρε το ασημένιο μετάλλιο με 22.80. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η πρωταθλήτρια μας του ύψους και ασημένια Ολυμπιονίκης, Νίκη Μπακογιάννη, η οποία υπερέβη το ένα μέτρο και 93 εκατοστά. δύο πόντους πίσω από την Ιταλίδα Αντονέλα Μπεβιλάκουα. Η πρωταθλητριά μας στην κολύμβηση, Κατερίνα Σαρακατσάνη, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. μικτή ατομική, στους Αγώνες του Μπάρι.

Την επιστροφή του Βασίλη Τσάρτα στην ΑΕΚ επιθυμεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Μιχάλης Τροχανάς, σύμφωνα με δηλώσεις του. "Ενδιαφερόμαστε μονάχα για έναν φουνταριστό και για έναν μέσο, που είναι ο Τσάρτας. Αυτός θα είναι ο μεγάλος στόχος του στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει, κατόπιν προσωπικής μου πρότασης. Τάσσομαι υπέρ της επιστροφής του βασίλη Τσάρτα στην ΑΕΚ, αφού μας είναι απαραίτητος", είπε χαρακτηριστικά ο κ Τροχανάς και πρόσθεσε: "Η ΑΕΚ θα αγωνισθεί με το σύστημα 3-5-2, γεγονός που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μέσο που θα δημιουργεί και θα σκοράρει με την ίδια άνεση". Στο μεταξύ η ΑΕΚ απέκτησε και τον 25χρονο διεθνή Ισλανδό Γκρέταρσον για δύο χρόνια, χωρίς να ανακοινωθεί το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

Αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί, εκτός σημαντικού απροόπτου, η μεταγραφή του αμυντικού του Αρη, Δημήτρη Μαυρογενίδη στον Ολυμπιακό. Οι δύο πλευρές τα έχουν βρει σε όλα και σύμφωνα με πληροφορίες η απόκτηση του Μαυρογενίδη, θα κοστίσει στον Ολυμπιακό περισσότερα από 300 εκατομμύρια δραχμές. Από αυτά, 200 εκατομμύρια θα πάρει ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης και περίπου 100 ο παίκτης για τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 278,36 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,37, γαλλικό φράγκο προς 47,54, λίρα Αγγλίας προς 455,71, ελβετικό φράγκο προς 192,24, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,39, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,89, τη λίρα Κύπρου προς 541,74 και την ECU προς 313,72 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κάτω απο το φράγμα των 1600 μονάδων. Εκλεισε στις 1577,95 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 2,94%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 18,9 δισ. δρχ. Σημαντική υποχώρηση κατα 275 δρχ. σημείωσε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ κλείνοντας στις 6.820 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού που θα είναι αίθριος σ'ολόκληρη τη χώρα, με ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 17 με 37 βαθμούς, στο Ιόνιο 19 με 34 και στο Αιγαίο 20 με 32 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους θα έχει αύριο η Αθήνα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 μέχρι 37 βαθμούς, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Ιδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και στη Θεσσαλονίκη, όπου το θερμόμετρο θα δείξει 19 με 35 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 17 June 1997 - 19:00:20 UTC