Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Διευκρινήσεις από την Αγκυρα θα ζητήσει η Αθήνα για τις δηλώσεις Γιλμάζ σχετικά με το Αιγαίο.
- Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αλβανίας στα Τίρανα. Υπεγράφη συμφωνία για το θέμα των λαθρομεταναστών.
- Στις φυλακές Κομοτηνής ο μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια.
- Θλίψη στον πολιτικό κόσμο της χώρας για το θάνατο του Γρηγόρη Γιάνναρου, από καρκίνο. Αύριο το απόγευμα η κηδεία του.
- Νέες προκλήσεις του Ραούφ Ντενκτάς που απειλεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες για το Κυπριακό.
- Στα 118 δις δρχ θα ανέλθει το κόστος μετεγκατάστασης της Ολυμπιακής από το Ελληνικό στο αεροδρόμιο των Σπάτων.
- Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί ο αστυνομικός Δημήτρης Τσαγκαράκος για το θάνατο του Ηλία Μέξη.
- Εκστρατεία του ΣΑΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ελληνες της Γεωργίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διευκρινήσεις από την Αγκυρα θα ζητήσει η Αθήνα για τις δηλώσεις Γιλμάζ σχετικά με το Αιγαίο.

Την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσει του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τις οποίες το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση και δεν μπορεί να ισχύσει το διεθνές δίκαιο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, δήλωσε ότι η Αθήνα θα ζητήσει διευκρινήσεις από την Αγκυρα, σημειώνοντας ότι αν οι δηλώσεις Γιλμάζ έχουν αποδοθεί σωστά τότε αυτές υπονομεύουν το πνεύμα της διακήρυξης της Μαδρίτης.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αλβανίας στα Τίρανα. Υπεγράφη συμφωνία για το θέμα των λαθρομεταναστών.

Η Ελλάδα συμφώνησε να νομιμοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς λαθρομετανάτες, με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας από την Αλβανία για την αντιμετώπιση των ενόπλων αλβανικών συμμοριών, που δρουν και στο ελληνικό έδαφος. Σχετικό πρωτόκολλο υπογράφηκε στα Τίρανα από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά το πέρας των συνομιλιών στη διάρκεια των οποίων τέθηκαν και άλλα θέματα όπως η βοήθεια της Ελλάδας για την ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού και της αστυνομίας. Ωστόσο, δεν επήλθε συμφωνία για το δάνειο ύψους 20 εκατ.δολαρίων από την Ελλάδα στην Αλβανία, λόγω αντιρρήσεως των Τιράνων για τους όρους του δανείου.

Στις φυλακές Κομοτηνής ο μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια.

Στις φυλακές Κομοτηνής οδηγήθηκε μετά την τρίωρη απολογία του, ο μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου, που κατηγορείται για τη δολοφονία του 30χρονου φίλου της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά. Ο Ακης Πάνου φέρεται να δήλωσε ότι μετάνοιωσε για την πράξη του, ενώ ο συνήγορός του Αλέξανδρος Κατσαντώνης χαρακτήρισε την πράξη του Ακη Πάνου έγκλημα τιμής, που έγινε κάτω απο καθεστώς σύγχυσης και βρασμού ψυχής.

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο της χώρας για το θάνατο του Γρηγόρη Γιάνναρου, από καρκίνο. Αύριο το απόγευμα η κηδεία του.

Από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών κηδεύεται αύριο το ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού, Γρηγόρης Γιάνναρος, που πέθανε σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Γρηγόρη Γιάνναρου, ο οποίος διατέλεσε επί μια δεκαετία διευθυντής της εφημερίδας ΑΥΓΗ, αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα και εξελέγη τρεις φορές με τη σημαία του Συνασπισμού.

Νέες προκλήσεις του Ραούφ Ντενκτάς που απειλεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Προκλητικός και απειλητικός εμφανίθηκε για άλλη μια φορά ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, λίγες μόνο ώρες μετά την αποφασή του να πάρει μέρος στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα διεξαχθούν την προσεχή εβδομάδα στο Μοντρέ της Ελβετίας. Συνεχίζοντας τις παλινωδίες του, ο Ντενκτάς απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

Στα 118 δις δρχ θα ανέλθει το κόστος μετεγκατάστασης της Ολυμπιακής από το Ελληνικό στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

Στα 118 δις δρχ εκτιμάται το κόστος μεταφοράς της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Ελληνικό, στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων. Το έργο της μετεγκατάστασης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 1998 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2000. Η διοίκηση της Ολυμπιακής ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα είναι θετική η πορεία του ομίλου, το πρώτο εξάμηνο του 1997, καθώς παρουσιάζεται αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 16,3% σε σχέση με πέρσι.

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί ο αστυνομικός Δημήτρης Τσαγκαράκος για το θάνατο του Ηλία Μέξη.

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκαράκος, 43 χρόνων, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου σκότωσε με το υπηρεσιακό του περίστροφο τον 20χρονο οδηγό Ηλία Μέξη, έξω από το Τμήμα Μεταγωγών στον Πειραιά. Μετά την απολογία του στον ανακριτή και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ο Τσαγκαράκος κρίθηκε προφυλακιστέος.

Εκστρατεία του ΣΑΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ελληνες της Γεωργίας.

Στην πιο κρίσιμη φάση του μπαίνει το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ελληνες της Γεωργίας, που έχει εξαγγείλει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Από 1 έως 6 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντριου Αθενς θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή του στην περιοχή, για την υλοποίηση του προγράμματος υγειονομικής βοήθειας του ΣΑΕ, με την κατάθεση 28.000 δολαρίων για την ίδρυση ενός Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου. Το ΣΑΕ έχει ως πρωταρχικό στόχο την άμεση ανακούφιση των πλέον βασικών ιατρικών αναγκών των Ελλήνων της Γεωργίας και των άλλων δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο στο ΑΘΗΝΑ 97 και δεύτερο στην ιστορίας της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου και πάλι στο αγώνισμα του ακοντισμού. Μετά την Αννα Βερούλη, που ήταν τρίτη το 1983 στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ελσίνκι με 65.72μ, ο Κώστας Γκατζιούδης πήρε και αυτός το χάλκινο μετάλλιο φέτος στην Αθήνα. Ο Γκατσιούδης ανέβηκε στο βάθρο χάρις στην δεύτερη προσπάθεια του, όπου εκτόξευσε το ακόντιο στα 86.64μ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρωταθλητής δεν μπόρεσε να κάνει την έκτη του προσπάθεια αφού τραυματίστηκε επιχειρώντας την πέμπτη. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Νοτιοαφρικανός Μάριους Γκόρμπετ με 88.40μ και το ασημένιο ο Βρετανός Στίβ Μπάκλεϊ με 86.80μ στην έκτη του προσπάθεια. Επίσης, επιτυχημένη εμφάνιση πραγματοποίησε και ο πρωταθλητής μας Παναγιώτης Στρουμπάκος, καθώς προκρίθηκε στα ημιτελικά των 800 μέτρων, τερματίζοντας δεύτερος στην τέταρτη προημιτελική σειρά με ένα λεπτό 45 δεύτερα και 94 εκατοστά, κερδίζοντας αρκετούς αθλητές με πολύ καλύτερους χρόνους.

Ολα εντάξει τελικά με το πανελληνιο ρεκόρ του Αγγελου Παυλακάκη. Η επίδοση που σημείωσε ο νεαρός Ελληνας σπρίντερ στα προκριματικά των 100 μέτρων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου καλύπτοντας την απόσταση σε 10 δευτερόλεπτα και 11 εκατοστά, θα μετρήσει κανονικά σαν νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Αυτό γιατί ο Παυλακάκης πέρασε χθές από έλεγχο ντόπινγκ και έτσι ξεπεράστηκε το τυπικό πρόβλημα που υπήρχε με τους κανονισμούς του ΣΕΓΑΣ γιά την επικύρωση ενός πανελληνίου ρεκόρ.

Η ΑΕΚ παραμένει ...μακράν η καλύτερη Ελληνική ομάδα στην παγκόσμια κατάταξη, την οποία ανακοινώνει κάθε μήνα η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, αλλά και η μόνη που κρατάει την θέση της στις 100 καλύτερες του κόσμου. Πράγματι, η ΑΕΚ, αν και έπεσε κατά δύο "σκαλοπάτια" τον περασμένο μήνα, διατηρεί μία αξιοπρεπή θέση, την 35-η στον κόσμο, ενώ ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 109η θέση και ο Ολυμπιακός στην 170η. Στο μεταξύ, η ΑΕΚ, που χθες στο φιλικό με τον Ηρακλή έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για να εντάξει στις γραμμές της τον Ρουμάνο διεθνή Παντούρου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 297,44 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 158,20, γαλλικό φράγκο προς 46,88, λίρα Αγγλίας προς 483,88, ελβετικό φράγκο προς 194,02, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,16, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,34, τη λίρα Κύπρου προς 542,01 και την ECU προς 312,55 δραχμές.

Νέο άλμα σημείωσε σήμερα το δολλάριο έναντι της δραχμής,κλείνοντας στο fixing στις 293,05 δραχμές, που αποτελούν νέα επίπεδα ρεκόρ. Οι εμπορικές τράπεζες θα πωλούν αύριο το δολλάριο προς 297,446 δραχμές. Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση. Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε μικρή υποχώρηση σε ποσοστό 0, 12% και έκλεισε στις 1584,91 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 9,1 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 17 με 35 βαθμούς και στα νησιά 20 με 32 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 23 με 35 και 20 με 33 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 5 August 1997 - 18:00:21 UTC