Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ομαλοποιήθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου μετά τη χθεσινή έκρηξη τιμών. Ανοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο, που έκλεισε στο 5,6%.
- Αθλιες συνθήκες υγιεινής διαπίστωσαν οι επόπτες υγείας στον υπόγειο σταθμό της Ομόνοιας.
- Εντονη αντίδραση της Αθήνας στις νέες δηλώσεις Ντίνι, που έκανε και πάλι λόγο για δύο κυβερνήσεις και δύο δημοκρατίες στην Κύπρο.
- Κατά 50% μειώθηκαν τα τροχαία δυστυχήματα από την εφαρμογή του μέτρου των αλκοτέστ, που θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια.
- Κατατέθηκε στη βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- Υπέρ της τοποθέτησης της κ. Αγγελοπούλου στην ηγεσία της οργανωτικής επιτροπής της Ολυμπιάδας τάχθηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
- Αθωώθηκαν από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης τα οκτώ μέλη της Γκριν Πις που κατηγορούντο για αντίσταση κατά της αρχής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ομαλοποιήθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου μετά τη χθεσινή έκρηξη τιμών. Ανοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο, που έκλεισε στο 5,6%.

Ομαλοποιήθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου, καθώς μετά τη χθεσινή έκρηξη των τιμών των μετοχών,λόγω Ολυμπιάδας, σήμερα ο γενικός δείκτης επέστρεψε στους φυσιολογικούς ρυθμούς και σημείωσε άνοδο κατά 1,49% αν και στην αρχή της συνεδρίασης, έφτασε το 7,33%. Στη συνεδρίαση σημειώθηκε ρεκόρ συναλλαγών που έφτασαν τα 66 δις δρχ. Στο μεταξύ, ο πλήθωρισμός τον Αύγουστο έκλεισε στο 5,6%, έναντι 5,4% τον Ιούλιο. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων, των τιμολογίων της ΔΕΗ και των ενοικίων.

Αθλιες συνθήκες υγιεινής διαπίστωσαν οι επόπτες υγείας στον υπόγειο σταθμό της Ομόνοιας.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησαν οι επόπτες υγείας, που έκαναν έλεγχο στο υπόγειο της Ομόνοιας και διαπίστωσαν άθλιες συνθήκες υγιεινής, ενώ δεκάδες τοξικομανείς κάνουν χρήση ναρκωτικών, μπροστά στα μάτια των περαστικών. Οι αποκαλύψεις αυτές κινητοποίησαν τους αρμόδιους φορείς, που θα αναλάβουν προσπάθεια απολύμανσης και εξωραϊσμού του χώρο, ο οποίος μετά τις 12 το βράδυ θα κλείνει για το κοινό, ενώ θα τεθεί υπό τον αστηρό έλεγχο της αστυνομίας.

Εντονη αντίδραση της Αθήνας στις νέες δηλώσεις Ντίνι, που έκανε και πάλι λόγο για δύο κυβερνήσεις και δύο δημοκρατίες στην Κύπρο.

Σε νέο ολίσθημα έπεσε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, ο οποίος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί δύο κυβερνήσεων και δημοκρατιών στην Κύπρο, αν και έσπευσε να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Για δηλώσεις σκοπιμότητας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αδιόρθωτο χαρακτήρισε τον κ.Ντίνι ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ενώ για προκλητικό δις εξαμαρτείν του κ.Ντίνι, που δεν είναι τυχαίο, κάνει λόγο η Πολιτική Ανοιξη.

Κατά 50% μειώθηκαν τα τροχαία δυστυχήματα από την εφαρμογή του μέτρου των αλκοτέστ, που θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια.

Την απόφαση της κυβέρνησης να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια το μέτρο των αλκοτέστ, διατύπωσε ο υπουργός δημόσιας τάξης, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, μειώθηκαν κατά 50% τα τροχαία δυστυχήματα. Από τις 25 Αυγούστου μέχρι σήμερα έγιναν περίπου 5.800 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 409 μεθυσμένοι οδηγοί και κατασχέσθηκαν 49 αυτοκίνητα. Ο κ. Ρωμαίος ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα ξενικήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα και του κράνους στις μοτοσυκλέτες.

Κατατέθηκε στη βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές των καθηγητών, που κυμαίνονται από 30 μέχρι 38%. Οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν σε δύο δόσεις, το Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο. Οι καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ συνεδριάζουν αύριο για ν'αποφασίσουν αν θα αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Υπέρ της τοποθέτησης της κ. Αγγελοπούλου στην ηγεσία της οργανωτικής επιτροπής της Ολυμπιάδας τάχθηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Γεύμα προς τιμή της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσε να αναλάμβανε η κυρία Αγγελοπούλου την ηγεσία της οργανωτικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004.Πάντως, ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί καμιά πίεση να αναλάβει η κυρία Αγγελοπούλου επικεφαλής της επιτροπής και επανέλαβε ότι δεν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο αναβάθμισης του υφυπουργείου Αθλητισμού σε υπουργείο.

Αθωώθηκαν από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης τα οκτώ μέλη της Γκριν Πις που κατηγορούντο για αντίσταση κατά της αρχής.

Αθωώθηκαν σήμερα από το τριμελές πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης τα οκτώ μέλη της οικολογικής οργάνωσης Γκρινπίς, που κατηγορούνταν για αντίσταση κατά της αρχής. Αδίκημα που φέρονταν ότι διέπραξαν προ πενταετίας, επιχειρώντας να αποτρέψουν την εκφόρτωση τοξικών ουσιών στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη. Τότε, μέλη της Γκρινπίς κρεμάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του δεξαμενοπλοίου και παρέμειναν εκεί για πέντε ημέρες, προκειμένου να αποτρέψουν την εκφόρτωση 2.000 τόνων βινιλοχλωριδίου. Η απόφαση για την αθώωση των οκτώ οικολόγων ελήφθη ομόφωνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέμα ημερών είναι πλέον η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως υποστήριξε ο μεγαλομέτοχός της Μιχάλης Τροχανάς, με σημερινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Οπως είπε ο κ. Τροχανάς η τελευταία ημερομηνία για την πώληση των μετοχών είναι η 15η Οκτωβρίου, ενώ τόνισε ότι με την εταιρία αυτή η ΠΑΕ ΑΕΚ θα μεγαλουργήσει σ' Ελλάδα και Ευρώπη. Ο ιδιος υποστήριξε, ότι υπάρχει και δεύτερος ενδιαφερόμενος για την ΠΑΕ ΑΕΚ. Σχετικά με τις φήμες για ενδεχόμενη πώληση του Χρήστου Κωστή σε ομάδα του εξωτερικού, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ υπογράμμισε πως η πολυεθνική που πρόκειται ν' αγοράσει την ΑΕΚ, μπορεί ν' αποκτήσει δέκα παίκτες σαν τον Κωστή.

Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Μάικλ Χόκινς, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό και θα τον ενισχύσει στον πρώτο του αγώνα για την Ευρωλίγκα εναντίον της Εφες Πίλσεν που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία. Πάντως δεν έγινε γνωστό το χρονικό μέρος του συμβολαίου του Χόκινς, αφού άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο και άλλες για έναν μήνα, ώστε σε 30 ημέρες να αντικατασταθεί από τον τραυματία Μπένετ.

Μία ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξε σήμερα στον προπονητή του, ο νεαρός επιθετικός του Ολυμπιακού από την Γκάνα, Πίτερ Οφορίκουε, πού βρήκε το δρόμο και επέστρεψε το μεσημέρι στην χώρα μας, ενώ το απόγευμα προπονήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Ετσι, οι ερυθρόλευκοι προετοιμάζονται πλήρεις για τα δύο αυτά παιχνίδια (εκτός βέβαια από τον άτυχο Ελευθερόπουλο), ενώ αύριο το πρωί, ο Μπάγεβιτς θα αναχωρήσει για την Πορτογαλία, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την Πόρτο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 288,87 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,27, γαλλικό φράγκο προς 47,37, λίρα Αγγλίας προς 458,55, ελβετικό φράγκο προς 194,43, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,35, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 242,94, τη λίρα Κύπρου προς 541,44 και την ECU προς 312,67 δραχμές.

Ανοδικά, αλλα με πιο συγκρατημένους ρυθμούς κινήθηκε και σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου ενώ εντυπωσιακή ανοδο παρουσίασε ο όγκος των συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης τιμών στο άνοιγμα της αγοράς σημείωνε εκρηκτική άνοδο σε ποσοστό 7,33% για να εκδηλωθούν στη συνέχεια ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να απωλέσουν το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών τους κερδών. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1688,51 μονάδες με άνοδο 1, 49%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για το 1997, φθάνοντας τα 66,1 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, που θα είναι αίθριος σ'όλη τη χώρα με λίγες μόνο νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι αλλά από το απόγευμα θα γίνουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 15 με 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 35 και στα νησιά 20 με 32 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 20 με 35 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και το θερμόμετρο θα δείξει από 18 έως 32 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 9 September 1997 - 19:00:28 UTC