Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δεν θα επιβληθούν νέοι γενικοί φόροι το '98, διαβεβαιώνει ο Γιώργος Δρυς.
- Δεν θα ισχύσει ο νόμος Σιούφα για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/97, διευκρινίζει ο Νίκος Φαρμάκης.
- Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη στελέχωση της οργανωτικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα.
- Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στο επίκεντρο της σύσκεψης Πάγκαλου - Τσοχατζόπουλου.
- Στα θρανία επιστρέφουν αύριο 1,5 εκατομμύριο μαθητές όλης της χώρας.
- Τους βασικούς άξονες της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ περιέγραψε ο Κώστας Καραμανλής.
- Δύο νέα λαχεία μπαίνουν σύντομα στη ζωή μας. Το ευρωπαϊκό και το ολυμπιακό που θα εκδοθεί αργότερα.
- "Η Μόσχα και ο ελληνικός πολιτισμός", είναι το θέμα μεγάλου διεθνούς συνεδρίου στη ρωσική πρωτεύουσα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν θα επιβληθούν νέοι γενικοί φόροι το '98, διαβεβαιώνει ο Γιώργος Δρυς.

Τη διαβεβαίωση ότι το 1998 δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας νέος γενικός φόρος, έδωσε ο υφυπουργός οικονομικών, ο οποίος όμως ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν νέες τιμές της αξίας των ακινήτων, ενώ θα γίνουν και αλλαγές στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης. Ο κ.Δρυς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και εκτίμησε ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει άνοιγμα 250 δις δρχ. Η πορεία της οικονομίας εξετάσθηκε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Δεν θα ισχύσει ο νόμος Σιούφα για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/97, διευκρινίζει ο Νίκος Φαρμάκης.

Δεν θα ισχύσει ο νόμος Σιούφα, που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εργαζόμενους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μέχρι την 31/12/97 και επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται. Αυτό διευκρινίζει σε εγκυκλιό του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φαρμάκης, ο οποίος παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες περί αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη στελέχωση της οργανωτικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα.

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τη σύνθεση του φορέα που θα αναλάβει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει αύριο γεύμα στα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης και ενδέχεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την Γιάννα Αγγελοπούλου. Ο υπουργός Τύπου επανέλαβε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι η κυβέρνηση θα κάνει την ορθότερη επιλογή. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι τον τελικό λόγο για όλα τα θέματα της Ολυμπιάδας θα έχει η κυβέρνηση και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού φόρου.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στο επίκεντρο της σύσκεψης Πάγκαλου - Τσοχατζόπουλου.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης. Σε δηλώσεις τους οι κύριοι Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος επέκριναν την Τουρκία ότι καταστρατηγεί το πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης και υπεραμύνθηκαν της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, αλλά και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Μεγαλονήσου στην Κοινότητα. Πάντως ο Μπουλέντ Ετσεβίτ απείλησε και πάλι ότι η Τουρκία δεν θα μείνει απαθής στην εγκατάσταση των πυραύλων.

Στα θρανία επιστρέφουν αύριο 1,5 εκατομμύριο μαθητές όλης της χώρας.

Επιστροφή στα θρανία από αύριο για περίπου ενάμιση εκατομμύρια μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, ενώ όσοι πάνε στην πρώτη λυκείου θα αντιμετωπίσουν το νέο τρόπο διδασκαλίας και αξιολόγησης. Οι καθηγητές των ΤΕΙ αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων τους μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου με το μισθολογιό τους. Οι εγγραφές των νέων σπουδαστών θα γίνουν από 16/9 μέχρι τρείς Οκτωβρίου. Στη βουλή ψηφίστηκε στη βουλή η διάταξη με την οποία επιβάλλεται πλαφόν 4% στις αυξήσεις των διδάκτρων για τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Τους βασικούς άξονες της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ περιέγραψε ο Κώστας Καραμανλής.

Τις βασικές κατευθύνσεις για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ, έδωσε ο Κώστας Καραμανλής στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του με τους επικεφαλής του νέου οργανωτικού σχήματος. Ο κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι κανείς δεν είναι μόνιμος και όλοι θα κριθούν , ενώ ζήτησε στενή συνεργασία των επικεφαλής των τομέων με τους προέδρους των ομάδων κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στο μεταξύ, ο βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης, υπέβαλε την παραίτησή του από πρόεδρος της ΟΚΕ, Δημόσιας Τάξης.

Δύο νέα λαχεία μπαίνουν σύντομα στη ζωή μας. Το ευρωπαϊκό και το ολυμπιακό που θα εκδοθεί αργότερα.

Δύο νέα λαχεία μπαίνουν σύντομα στη ζωή μας. Το πρώτο που λέγεται Ευρωπαϊκό και παρουσίασε ο υφυπουργός οικονομικών, τέθηκε στην κυκλοφορία και η πρώτη κλήρωση θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου. Ο πρώτος τρίδυμος λαχνός θα έχει κέρδη 500 εκατ. δρχ, ενώ άλλοι 48 αριθμοί θα κερδίζουν από 18.700.000 δρχ. Το δεύτερο λαχείο αναμένεται να είναι των Ολυμπιακών αγώνων και τα εσοδά του θα διατεθούν για έργα που σχετίζονται με τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

"Η Μόσχα και ο ελληνικός πολιτισμός", είναι το θέμα μεγάλου διεθνούς συνεδρίου στη ρωσική πρωτεύουσα.

"H Mόσχα και ο ελληνικός πολιτισμός", είναι το θέμα μεγάλου διεθνούς συνεδρίου που οργανώνεται αυτές τις μέρες στη Μόσχα, με την ευκαιρία των 850 χρόνων της ρωσικής πρωτεύουσας - που αναφέρεται για πρώτη φορά, ως ένας μικρός οικισμός, στο περίφημο "Χρονικό του Νέστορα" του 1147. Στο συνέδριο συμμετέχουν δεκάδες ειδικοί επιστήμονες από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Το συνέδριο οργανώνεται από την ελληνική πρεσβεία της Μόσχας και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημέρες αγωνίας περνάει ο φίλαθλος κόσμος της ΑΕΚ, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφούν τα σχετικά έγγραφα, με τα οποία η ΠΑΕ θα περάσει στα χέρια πολυεθνικής εταιρίας, όπως αναφέρουν πηγές από την αθηναϊκή ομάδα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς, αναφέρει ότι στις διαπραγματεύσεις με την ξένη πολυεθνική εταιρία, ζήτησε εκτός από τίμημα της πώλησης και ένα απόλυτα διαφανές συμβόλαιο. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αλέξης Κούγιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοσταθμό τόνισε ότι αν δεν πραγματοποιηθεί η πώληση της ΑΕΚ, αυτό θα είναι καταστροφή για την ομάδα, ενώ άφησε να ενοηθεί ότι θα παραιτηθεί και από την προεδρία της ΠΑΕ.

Το εθνικό μας συγκρότημα ούτε και στον τέταρτο αγώνα του για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας μπόρεσε να βρει το δρόμο για τη νίκη. Ετσι γνώρισε την 4η συνεχή ήττα του από την ομάδα της Ρωσίας με 3-0 σετ και κινδυνεύει να μείνει χωρίς νίκη στη διοργάνωση, ενώ και τυπικά τελείωσε το θέμα της πρόκρισης στην οκτάδα. Τα σετ: 15-5,15-9, 15-12.

Μία ευχάριστη επίσκεψη δέχθηκαν σήμερα στην Παιανία οι ποδοσφαιριστές και η τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, αφού τις εγκαταστάσεις όπου προπονείται η ομάδα, επισκέφθηκε ο πρώην τεχνικός των πρασίνων, Βέλιμιρ Ζάετς. Ο Ζέκο που συναντήθηκε με τον νυν προπονητή του Παναθηναϊκού, Βασίλη Δανιήλ και τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Μάνο Μαυροκουκουλάκη, έμεινε στην Παιανία για μία περίπου ώρα, αλλά δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Περισσότεροι από 65.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού αναμένεται να δώσουν το παρόν στο πρώτο παιχνίδι των πρωταθλητών για το τσάμπιονς λιγκ, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο Ολυμπιακό στάδιο με αντίπαλο την Πόρτο. Μέχρι σήμερα, από την ΠΑΕ έχουν διατεθεί περίπου 35.000 εισιτήρια, γεγονός που ενισχύει την άποψη των υπευθύνων, ότι την επόμενη Τετάρτη το ΟΑΚΑ θα είναι ασφυκτικά γεμάτο και οι φίλοι του Ολυμπιακού θα αποτελέσουν τον δωδέκατο παίκτη της ομάδας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,07 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,72, γαλλικό φράγκο προς 47,51, λίρα Αγγλίας προς 457,52, ελβετικό φράγκο προς 194,52, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,37, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,97, τη λίρα Κύπρου προς 542,61 και την ECU προς 313,33 δραχμές.

Διορθωτική υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την έντονη ανοδική κίνηση των δυο προηγούμενων ημερών στη διάρκεια των οποίων είχαν ενισχυθεί σημαντικά σε ποσοστό 10%. Ο γενικός δείκτης τιμών σήμερα έκλεισε στις 1669,93 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 1,10%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 29,9 δισ. δρχ. Σημαντική υποχώρηση κατά 140 δρχ. σημείωσε η μετοχή του ΟΤΕ κλείνοντας στις 6.900 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού που θα είναι σχεδόν αίθριος σ'όλη τη χώρα, με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 16 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 30 και στα νησιά 21 με 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 20 με 29 και 18 με 26 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 10 September 1997 - 19:00:41 UTC