Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,12/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αυστηρή προειδοποίηση της διοίκησης της Ολυμπιακής προς συνοδούς και φροντιστές που συνεχίζουν τη λευκή απεργία τους.
- Εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας". Εντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.
- Αυστηρή προειδοποίηση του Λονδίνου προς την Αγκυρα. Ηπια η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Γιλμάζ για διχοτόμηση της Κύπρου.
- Θα κατάσχονται και οι μοτοσικλέτες που κάνουν υπερβολικό θόρυβο, ή οι οδηγοί τους κάνουν κόντρες και σούζες.
- Η κυβέρνηση θα έχει τον πρώτο λόγο για τη σύσταση του φορέα που θα διοργανώσει την Ολυμπιάδα επαναλαμβάνει ο Δημήτρης Ρέππας.
- Το γάντι στους διαφωνούντες ρίχνει ο Κώστας Καραμανλής μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το νέο οργανωτικό σχήμα της ΝΔ.
- Αριστο το επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, δήλωσαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αυστηρή προειδοποίηση της διοίκησης της Ολυμπιακής προς συνοδούς και φροντιστές που συνεχίζουν τη λευκή απεργία τους.

Αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την απρόσκοπτη λειτουργία της Ολυμπιακής, απηύθυνε η διοίκηση της εταιρίας, με αφορμή τις πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις εξωτερικού, εξαιτίας της λευκής απεργίας ιπταμένων συνοδών και φροντιστών. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο πίεσης για ικανοποίηση κλαδικών αιτημάτων. Σε ορισμένες πτήσεις η καθυστερηση ξεπέρασε και τις 4 ώρες.

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας". Εντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Εντός του Οκτωβρίου θα ψηφισθεί από τη βουλή το σχέδιο Καποδίστριας για τις συνενώσεις δήμων και το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο. Με το σχέδιο Καποδίστριας θα δημιουργηθούν συνολικά 780 δήμοι και 120 κοινότητες σε όλη τη χώρα, έναντι των περίπου 6.000 που υπάρχουν σήμερα. Για μικροκομματική εκμετάλλευση κάνει λόγο η ΝΔ και τονίζει ότι θα αντιταχθεί με κάθε μέσο στις αναγκαστικές συνενώσεις των δήμων.

Αυστηρή προειδοποίηση του Λονδίνου προς την Αγκυρα. Ηπια η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Γιλμάζ για διχοτόμηση της Κύπρου.

Ηπια ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Γιλμάζ, περί μόνιμης διχοτόμησης της Κύπρου. Οι θέσεις αυτές είναι γνωστές και δεν καταλαβαίνω γιατί επαναλαμβάνονται, δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο θα αποτελέσει αιτία πολέμου. Οποιαδήποτε ενέργεια προσάρτισης των κατεχομένων στην Τουρκία θα βρεί αντιμέτωπη όλη την Ευρώπη, προειδοποίησε το Λονδίνο. Στη Λευκωσία βρίσκεται ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

Θα κατάσχονται και οι μοτοσικλέτες που κάνουν υπερβολικό θόρυβο, ή οι οδηγοί τους κάνουν κόντρες και σούζες.

Και οι μοτοσικλέτες μπαίνουν στο στόχαστρο της εισαγγελίας, ο προϊστάμενος της οποίας με κατεπείγουσα εγκυκλιό του, ζητά την επέκταση του μέτρου της κατάσχεσης οχημάτων, εκτός των μεθυσμένων οδηγών και σε άλλες κατηγορίες. Ετσι θα κατάσχονται οι μοτοσικλέτες που προκαλούν εκωφαντικό θόρυβο, καθώς και όσες οι οδηγοί τους κάνουν επίδειξη ικανοτήτων, τις γνωστές κόντρες και σούζες.

Η κυβέρνηση θα έχει τον πρώτο λόγο για τη σύσταση του φορέα που θα διοργανώσει την Ολυμπιάδα επαναλαμβάνει ο Δημήτρης Ρέππας.

Η κυβέρνηση θα έχει αποφασιστικό και καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία του φορέα για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, δήλωσε ο υπουργός Τύπου, σημειώνοντας ότι στις αποφάσεις που θα ληφθούν θα γίνει σεβαστός ο ολυμπιακός καταστατικός χάρτης και θα υπάρχει ρόλος για όλους. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε πως πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, όλες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να μελετηθούν από την επιτροπή θεσμών και να ψηφισθούν από τη βουλή.

Το γάντι στους διαφωνούντες ρίχνει ο Κώστας Καραμανλής μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το νέο οργανωτικό σχήμα της ΝΔ.

Εντονα δυσαρεστημένος φέρεται ο πρόεδρος της ΝΔ, από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με το νέο οργαντικό σχήμα του κόμματος. Ο κ.Καραμανλής προειδοποίησε πως είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τέλος την πολιτική που έχει χαράξει και κατέστησε σαφές ότι όσοι θέτουν προσωπικά θέματα μπορούν να ζητήσουν έκτακτο συνέδριο. Παράλληλα διευκρίνησε ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνει αποφάσεις, με βάση τις φιλίες και τις συμμαχίες στο κόμμα.

Αριστο το επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, δήλωσαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις επιβεβαίωσαν ο Θόδωρος Πάγκαλος και Πασκάλ Μίλο, που βρίσκεται στην Αθήνα και είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία Ο κ. Πάγκαλος επέδωσε στον Αλβανό ομολογό του επιταγή δύο δισεκατομμυρίων δρχ ως έκτακτη οικονομική βοήθεια, ενώ επήλθε, τελικά, συμφωνία για το δάνειο ύψους 18 δισεκατομμυρίων δρχ προς την Αλβανία. Τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Τίρανα, ενώ προσκλήθηκε ο Αλβανός πρόεδρος να επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές του 1998.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία μπήκε το θέμα της πώλησης του πακέτου μετοχών του Μιχάλη Τροχανά και η μεταβίβαση της ΠΑΕ ΑΕΚ στον πολυεθνικό κολοσσό ΡΙΤΣΜΟΝΤ του Αγγλου μεγιστάνα Γιόζεφ Λιούις. Ηδη στην Αθήνα έχουν αρχίσει τα σενάρια για τους αντιπροέδρους και το νέο διοικητικό συμβούλιο, καθώς ο πρόεδρος, όπως υποστηρίζεται από πηγές της ΠΑΕ, θα είναι Αγγλος τεχνοκράτης, ενώ γίνονται και εικασίες για μεταγραφές. Από την πλευρά, όμως, της πολυεθνικής εταιρίας δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό, ίσως γιατί πρώτα πρέπει να κλείσει και τυπικά η υπόθεση, που έχει φέρει χαμόγελα στους Ενωσίτες. Η θυγατρική της ΡΙΤΣΜΟΝΤ που θα αγοράσει την ΑΕΚ έχει και άλλες ομάδες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και την ιταλική Βιτσέντσα, τη γερμανική Μπόχουμ, τη βουλγαρική Λέφσκι και τη σκωτσέζικη Ρέιτζερς. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΝΙΚ θα καταβάλει στον κ. Τροχανά 2,7 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ θα καλύψει και τα χρέη που ανέρχονται σε 1,2 δις δραχμές.

Αύριο αναμένεται στην Αθήνα, ο Ρίκι Πιρς, ο οποίος εκτός σοβαρού απροόπτου θα αποτελέσει μαζί με τον Βίκτορ Αλεξάντερ, το δίδυμο των ξένων στην ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ. Οπως είναι γνωστό, ο Πιρς έστειλε χθες στην διοίκηση της ΑΕΚ, υπογεγραμμένο το προσύμφωνο συνεργασίας, ενώ η οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες πρόκειται να υποβληθεί ο παίκτης με την άφιξή του στην Ελλάδα. Η μεταγραφή του Πιρς, αναμένεται να κοστίσει περίπου 360.000 δολλάρια.

Το ΤΑΚ Ολυμπιακός έστειλε σήμερα νέο εξώδικο στον διεθνή μπασκετμπολίστα, Δημήτρη Παπανικολάου, με το οποίο τον καλεί σε απολογία την Τρίτη 16 Σετπεμβρίου, γιατί εξακολουθεί να απέχει από τις εκδηλώσεις της ομάδες. Πάντως και το εξώδικο αυτό αναμένεται να έχει την ίδια τύχη με τα προηγούμενα, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο Παπανικολάου θα συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση του καί δεν θα προσέλθει να απολογηθεί.

Επίσημα και με δελτίο πλέον είναι παίκτης του Ηρακλή ο Μισούνοφ, μετά την απόφαση της ΕΣΑΚ. Ο παίκτης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος και έτοιμος για αγωνιστική δράση και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα παίξει το πρώτο του επίσημο παιχνίδι αύριο με τον Ηρακλή κατά του Ολυμπιακού για το κύπελλο Ελλάδας. Στο μεταξύ, απέσυρε σήμερα την προσφυγή που είχε καταθέσει προ διημέρου ο διεθνής παίχτης του Αρη Λιαδέλης και έτσι θα αγωνιστεί κανονικά αύριο στο παιχνίδι της ομάδας του με τη Λάρισα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,81 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,75, γαλλικό φράγκο προς 47,51, λίρα Αγγλίας προς 457,21, ελβετικό φράγκο προς 193,11, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,35, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,64, τη λίρα Κύπρου προς 541,64 και την ECU προς 313,30 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση μετά την υποχώρηση των δυο προηγούμενων συνεδριάσεων. Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών για μετοχές των Κατασκευών και των Βιομηχανιών οδήγησε το γενικό δείκτη τιμών στις 1654,65 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 0,83%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 22,8 δισ. δρχ. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης σημείωσε μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 7,38%. Με σημαντική υποχώρηση 0,67% έκλεισε το δολάριο στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και θα πωλείται τη Δευτέρα απο τις εμπορικές τράπεζες προς 284,82 δρχ..

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Η εξασθένηση των βοριάδων στο Αιγαίο και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, που θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί αλλα με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 28 βαθμούς, στα δυτικά 15 με 32 και στην υπόλοιπη χώρα 17 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 18 με 30 και 16 με 28 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 12 September 1997 - 18:00:21 UTC