Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πανικός και ανησυχία στους κατοίκων των Γρεβενών, από το νέο χτύπημα του εγκέλαδου με 5,3 Ρίχτερ.
- Επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε στην Κεντρική Επιτροπή ο Κώστας Σημίτης.
- Σφοδρή επίθεση του Κώστα Καραμανλή κατά του πρωθυπουργού για το σχέδιο Καποδίστριας. Αντίδραση και από το Συνασπισμό.
- Ανοιχτό αφήνει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για τις κατασχέσεις των αυτοκινήτων.
- Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, που κυκλοφορούν στην αγορά, αρχίζει η Γκριν Πις.
- Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα θέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Αμερικανό πρόεδρο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πανικός και ανησυχία στους κατοίκων των Γρεβενών, από το νέο χτύπημα του εγκέλαδου με 5,3 Ρίχτερ.

Εντονη ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους των Γρεβενών το νέο κτύπημα του εγκέλαδου με ισχυρό σεισμό 5,3 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι πετάχθηκαν έντρομοι στους δρόμους, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προκλήθηκαν ρωγμές σε ορισμένα κτίρια. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη δόνηση ως καθυστερημένο μετασεισμό της ισχυρής δόνησης μεγέθους 6,5 Ρίχτερ που είχε συγκλονίσει στις 13 Μαϊου του 1995 την περιοχή των Γρεβενών και της Κοζάνης. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου.

Επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε στην Κεντρική Επιτροπή ο Κώστας Σημίτης.

Επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη σύνοδο της Κεντρικής και επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την πολιτική της.Ο κ.Σημίτης έκανε λόγο για ριζική μεταβολή ορισμένων όψεων της παραδοσιακής σχέσης του κόμματος με την κοινωνία, άσκησε κριτική στην εσωκομματική αντιπολίτευση και χαρκατήρισε καθοριστικές για την πορεία της κυβέρνησης τις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η δεύτερη μέρα των εργασιών της συνόδου θα αφιερωθεί αποκλειστικά στα εθνικά θέμα και την εξωτερική πολιτική.

Σφοδρή επίθεση του Κώστα Καραμανλή κατά του πρωθυπουργού για το σχέδιο Καποδίστριας. Αντίδραση και από το Συνασπισμό.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το σχεδιο Καποδίστριας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κάνοντας λόγο για κομματικές σκοπιμότητες, αντιδημοκρατική νοοτροπία και υποκρισία και επικίνδυνο αυταρχισμό. Παράλληλα προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και μέσο τους θεσμούς και τη δημοκρατική νομιμότητα. Ο Συνασπισμός κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι με την άρνησή του να δεχθεί περιορισμένες αλλαγές ακυρώνει την ουσιαστική λειτουργία της Βουλής. Πάντως σε δημοσκόπηση το 54,6% τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Καποδίστριας.

Ανοιχτό αφήνει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για τις κατασχέσεις των αυτοκινήτων.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για το μέτρο της κατάσχεσης των αυτοκινήτων. Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος διευκρίνησε ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα γίνει μετά την εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, των σχετικών υποθέσεων από τα δικαστήρια. Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν θέλει να κρίνει δηλώσεις εισαγγελέων, τόνισε όμως ότι όλες οι ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται σε νόμους που υπάρχουν.

Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, που κυκλοφορούν στην αγορά, αρχίζει η Γκριν Πις.

Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονούν στην υγεία και το περιβάλλον τα γεννετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, ξεκινά η Γκρινπίς και η αρχή θα γίνει από τα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με στοιχεία της Γκρινπίς,τα προϊόντα είναι γενετικά μεταλλαγμένα, ενώ αυτή η νέα δραστηριότητα επεκτείνεται σε αρκετά ακόμα ήδη τροφίμων, αλλά και στη βιομηχανία υφασμάτων, δερμάτινων ειδών κλπ.

Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα θέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή αμερικανικού εμπάργκο, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες. Επίσης, εκφράζουν το φόβο ότι ο Οικουμενικός Πατριάχης Βαρθολομαίος θα θέσει το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο τον ερχόμενο μήνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε πελάγη ευτυχίας ζουν οι φίλοι της ΑΕΚ από χθες, μετά την χθεσινή εξαιρετική εμφάνιση της ομάδας τους εναντίον της Ντύναμπουργκ την οποία συνέτριψε με 5-0, για το κύπελλο Κυπελλούχων, αλλά πολύ περισσότερο για την μεταβίβαση των μετοχών του Μιχάλη Τροχανά στην πολυεθνική Ρίτσμοντ. Πάντως, εκπρόσωπος της πολυεθνικής με δηλώσεις του στο Ρόιτερ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελικό συμβόλαιο για την αγορά των μετοχών της ΑΕΚ, κάτι που, όμως, είναι γνωστό, καθώς οι τυπικές διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, κάτι που αναμένεται να γίνει ως τα μέσα Οκτωβρίου.

Στο Εθνικό Στάδιο της Πάτρας θα διεξαχθεί κανονικά ο Κυριακάτικος αγώνας Παναχαϊκής-Παναθηναϊκού, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της αστυνομίας για τα κιγκλιδώματα μιας εξέδρας που έχουν αφαιρεθεί. Στο μεταξύ με αισιοδοξία αντιμετωπίζει ο προπονητής του Παναθηναϊκού Βασίλης Δανιήλ, το παιχνίδι της ομάδας του με την Παναχαϊκή. Ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, εκτός από τη συμμετοχή του Γιόζεφ Βάντσικ, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο Νικοπολίδης. Εξάλλου, η ΦΙΦΑ ζητά την άμεση έκδοση της μπλε κάρτας του Δημήτρη Μάρκου, έτσι ώστε να μεταγραφεί στην αγγλική Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,65 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,17, γαλλικό φράγκο προς 47,68, λίρα Αγγλίας προς 458,88, ελβετικό φράγκο προς 194,52, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 234,59, τη λίρα Κύπρου προς 542,39 και την ECU προς 314,41 δραχμές.

Με οριακή υποχώρηση 0,18% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, στις 1680,52 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,56%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 16,9 δισ. δρχ. ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον και σήμερα υπήρξε για μετοχές των Ασφαλειών. Αντιθέτως ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στο χώρο των Κατασκευών. Με σημαντική άνοδο 2,3 δραχμών έκλεισε η ισοτιμία δολαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και οι Εμπορικές τραπεζες θα πωλούν τη Δευτέρα το δολάριο προς 285,65 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις προβλέπονται αύριο για πολλές περιοχές της χώρας, αλλά από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 30 και στα νησιά 17 με 28 βαθμούς. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 29 και 13 με 25 αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 19 September 1997 - 18:00:20 UTC