Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,02/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αίσθηση προκάλεσε στην Αθήνα η στροφή των ΗΠΑ σχετικά με το ανθελληνικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ομπζέρβερ.
- Ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
- Προφυλακίσθηκαν μετά την απολογία τους, οι δύο αρχαιοκάπηλοι.
- Ενορκη διοικητική εξέταση για τον αστυνομικό που παρακολουθούσε συνεδρίαση της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΣΑΚ.
- Στη Χαλκίδα κηδεύθηκε το μεσημέρι ο άτυχος χειριστής του Μιράζ - 2000 που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου.
- Εκτακτο συνέδριο για το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ και την αντιπολιτευτική της τακτική, πρότεινε ο Στέφανος Μάνος.
- Ψηφίσθηκε στη βουλή το μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών καθηγητών που θα ισχύσει αναδρομικά από την πρώτη Σεπτεμβρίου.
- Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Θράκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
- Νέες προσπάθειες για να βρεθεί ο τάφος του Μέγα Αλεξάνδρου θα αρχίσουν στην Αλεξάνδρεια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αίσθηση προκάλεσε στην Αθήνα η στροφή των ΗΠΑ σχετικά με το ανθελληνικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ομπζέρβερ.

Σε ήπιους τόνους κινήθηκε η αντίδραση της Αθήνας, στη στροφή της Ουάσιγκτον, για το θέμα της τρομοκρατίας, σχετικά με το ανθελληνικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ομπζέρβερ και τη δήλωση του Στέϊτ Ντιπάρντμέντ ότι η Αθήνα ανέχεται την παρουσία γραφείων δύο οργανώσεων, τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές. Καταννοούμε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ που έχουν πληγεί και πρόσφατα στην Οκλαχόμα, δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας και υπενθύμισε ότι πολλές κουρδικές οργανώσεις έχουν την έδρα τους σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ και η δημιουργία ενός εξελιγμένου δικτύου κοινωνικής φροντίδας, είναι οι δύο βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επισκεψή του στο υπουργείο υγείας. Ο κ. Σημίτης υποσχεθηκε επιπλέον πόρους για την υγεία, χαρακτήρισε γενναία την παρέμβαση που έγινε στον τομέα του φαρμάκου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των νοσηλείων.

Προφυλακίσθηκαν μετά την απολογία τους, οι δύο αρχαιοκάπηλοι.

Προφυλακίσθηκαν μετά την απολογία του στον ανακριτή οι Παναγιώτης Ευαγγέλου, 48 χρόνων και ο 63χρονος ελληνοκαναδός, Ανδρέας Μπίταρ, που φέρονται αναμεμιγμένοι στη γνωστή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο εμφανίζεται, και ότι οι πελάτες τους ήταν απλοί διαμεσολαβητές για την πώληση των αντικειμένων αυτών.

Ενορκη διοικητική εξέταση για τον αστυνομικό που παρακολουθούσε συνεδρίαση της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΣΑΚ.

Ενορκη διοικητική εξέταση διέταξε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για την υπόθεση του αστυνομικού, που συνελήφθη να παρακολουθεί με πολιτικά, συνεδρίαση της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΕΣΑΚ. Ο υπουργός Τύπου, αποδοκίμασε έντονα την ενέργεια αυτή και έκανε λόγο για ανόητες πρωτοβουλίες και μεμονωμένες ενέργειες. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για σχεδιασμό δημιουργίας μηχανισμών καταστολής του εργατικού κινήματος, τονίζουν ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ.

Στη Χαλκίδα κηδεύθηκε το μεσημέρι ο άτυχος χειριστής του Μιράζ - 2000 που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου.

Μέσα σε βαρύ πένθος κηδεύτηκε στη Χαλκίδα ο υποσμηναγός Δημήτρης Στρατάκιας, 29 ετών, χειριστής του Μιράζ-2000 που έπεσε ενάμιση μίλι από τα παράλια της Σκύρου. Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας μετέβη σήμερα στη Σκύρο, ενώ το μαύρο κουτί του αεροσκάφους θα σταλεί στην κατασκευάστρια Γαλλική εταιρία Ντασώ για να εξετασθεί από ειδικούς.

Εκτακτο συνέδριο για το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ και την αντιπολιτευτική της τακτική, πρότεινε ο Στέφανος Μάνος.

Τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου προκειμένου να διασαφηνισθεί το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ και να χαραχθεί η αντιπολιτευτική της τακτική, πρότεινε ο Στέφανος Μάνος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στα οργανωτικά και θεσμικά ζητήματα. Ο κ. Μάνος έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα για τον κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος του κόμματος ούτε σκέφτεται, ούτε σχεδιάζει, ούτε προτίθεται να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο, απάντησαν συνεργάτες του κ. Καραμανλή.

Ψηφίσθηκε στη βουλή το μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών καθηγητών που θα ισχύσει αναδρομικά από την πρώτη Σεπτεμβρίου.

Ψηφίσθηκε σήμερα στη βουλή το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών καθηγητών, το οποίο θα ισχύσει αναδρομικά από την πρώτη Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Παιδείας παρατείνεται μέχρι τις 9 Οκτωβρίου η προθεσμία εγγραφής των νεοεισερχόμενων φοιτητών και σπουδαστών, εξαιτίας των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν από την απεργία του διοικητικού προσωπικού σε ορισμένες σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Θράκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Θράκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την περιοχή τους, τελευταία μέρα της επισκεψής του στη Μακεδονία. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναγορεύθηκε σε επίτιμο δημότη της Ξάνθης, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ενότητα των ανθρώπων αποτελεί σκοπό της εκκλησίας.

Νέες προσπάθειες για να βρεθεί ο τάφος του Μέγα Αλεξάνδρου θα αρχίσουν στην Αλεξάνδρεια.

Μια νέα προσπάθεια για να βρεθεί ο τάφος του μεγάλου Αλεξάνδρου θα αρχίσει προσεχώς στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του μουσείου της αιγυπτιακής πόλης. Ο ίδιος είπε ότι ένα τμήμα μαρμάρινου τάφου, με σκαλίσματα στο εσωτερικό, του 3ου πχ αιώνα έχει βρεθεί στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς βασιλικές προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες οι Πτολεμαίοι και πιθανώς ο Μέγας Αλέξανδρος, είχαν ταφεί στα νεκροταφεία του Μπαμπ ελ Σάρκι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σοκ που προκάλεσε στους παίχτες του, αλλά και τον ίδιο, η χθεσινοβραδυνή συντριβή με 1-5 από τη Ρόζεμπεργκ, προσπαθεί να αποβάλει από την ομάδα του, ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντούσαν Μπάγιεβιτς και οι συνεργάτες του. Ο προπονητής των ερυθρολεύκων δήλωσε ότι αυτό που τον προβλημάτισε περισσότερο είναι το γεγονός πως οι παίχτες του μπήκαν στο γήπεδο φοβισμένοι.

Βρέθηκε η χρυσή τομή και μάλλον δεν θα γίνει αποχή των ποδοσφαιριστών το Σαββατοκύριακο, αφού ΕΠΑΕ συμφώνησε στα 3 από τα 4 αιτήματα του ΠΣΑΠ. Ακόμη με απόφαση της ΕΠΟ θα συσταθεί επιτροπή από ΕΠΑΕ, ΠΣΑΠ και ΕΠΟ, η οποία θα επανεξετάσει τα θέματα των μη κοινοτικών παικτών στις ομάδες των εθνικών κατηγοριών και των αλλοδαπών ερασιτεχνών.

Ο επιθετικός του ΟΦΗ Γιάννης Αναστασίου, κλήθηκε στην εθνική ομάδα για τον αγώνα της 11ης Οκτωβρίου με την αντίστοιχη της Δανίας, στη θέση του Ντανιέλ Μπατίστα της ΑΕΚ. Αποκλείστηκαν οι Τσάρτας και Δώνης, ενώ ο Κώστας Πολυχρονίου κάλεσε συνολικά 20 παίκτες.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,80 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,34, γαλλικό φράγκο προς 47,72, λίρα Αγγλίας προς 458,37, ελβετικό φράγκο προς 194,98, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,35, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 234,37, τη λίρα Κύπρου προς 542,61 και την ECU προς 314,38 δραχμές.

Σημαντική διορθωτική υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε στις 1745,72 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 1,43%. Στην πτώση της αγοράς συνέβαλαν και οι πληροφορίες για επιβολή φορολογίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και για αύξηση της φορολογίας στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας στα 23 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αλλάζει από αύριο ο καιρός με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια, ενώ αργότερα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία στα Βόρεια θα κυμανθεί 13 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά 16 με 28 και στα νησιά 18 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, μέτριοι άνεμοι και θερμοκρασία 17 με 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα, οι άνεμοι πρόσκαιρα θα είναι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 23 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 2 October 1997 - 18:00:43 UTC