Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εντονη δυσφορία στην Αθήνα για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά. Μειώνεται η αξιοπιστία των ΗΠΑ, τονίζει ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη του προϋπολογισμού και οι ειδικές φορολογίες που θα περιλαμβάνει.
- Αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου η αστική μονάδα και τα πάγια τέλη. Μειώνονται το τέλος σύνδεσης και οι υπεραστικές συνδιαλέξεις.
- Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο "Καποδίστριας", η συζήτηση του οποίου αρχίζει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.
- Συνεχίζει την επίσημη επισκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σήμερα παρασημοφορήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Κογκρέσου.
- Πέθανε το απόγευμα σε ηλικία 84 ετών, από καρδιακό επεισόδιο, ο παλαίμαχος πολιτικός Γιάννης Ζίγδης.
- Αρχισε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο.
- Βολές από στελέχη της ΝΔ κατά του Στέφανου Μάνου για τις παρεμβάσεις του σε θέματα αρμοδιότητας άλλων.
- Σύσκεψη του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας θα πραγματοποιηθεί 15- 16 Νοεμβρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονη δυσφορία στην Αθήνα για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά. Μειώνεται η αξιοπιστία των ΗΠΑ, τονίζει ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Πρωτοφανή και απαράδεκτη, χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη στάση των ΗΠΑ, σχετικά με την παρενόχληση του αεροσκάφους του κ.Τσοχατζόπουλου από τουρκικά μαχητικά. Ο υπουργός Τύπου έκανε λόγο για διαστροφή των πραγματικών περιστατικών, ενώ ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι μειώνεται η αμερικανική αξιοπιστία σ' ότι αφορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλει να παίξει στην επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη του προϋπολογισμού και οι ειδικές φορολογίες που θα περιλαμβάνει.

Οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, οι ειδικές φορολογίες που θα περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός. Οπως δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, τα επιπλέον έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός θα προέλθουν από το δραστικό περιορισμό των δαπανών, τη μετοχοποίηση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ και τον περιορισμό των προσλήψεων. Ο κ.Παπαντωνίου χαρακτήρισε δύσκολο το νέο προϋπολογισμό, καθώς από την εξέλιξή του θα εξαρτηθεί η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου η αστική μονάδα και τα πάγια τέλη. Μειώνονται το τέλος σύνδεσης και οι υπεραστικές συνδιαλέξεις.

Αυξάνονται από 1ης Ιανουαρίου τα τιμολόγια του ΟΤΕ. Η αστική μονάδα από 11, 5 πάει στις 13 δρχ και τα μηνιαία τέλη από 1.850 στις 2.050 δρχ. Παράλληλα, μειώνεται από 40 σε 30.000 δρχ το εφάπαξ τέλος για τη σύνδεση, ενώ μειώνονται κατά 8,14% οι υπεραστικές συνδιαλέξεις, κατά 2,9% οι κλήσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και κατά 15% οι κλήσεις με Καναδά και Αυστραλία.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο "Καποδίστριας", η συζήτηση του οποίου αρχίζει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο "Καποδίστριας", ενώ αρχίζει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. Διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Αιτωλοακαρνανία, ενώ το θέμα συζητήθηκε σε νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμουο για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Συνεχίζει την επίσημη επισκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σήμερα παρασημοφορήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Κογκρέσου.

Με εξαιρετικές τιμές και επισημότητα φιλοξενεί η Ουάισιγκτον τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία ιδιαίτερα σπάνια τιμή, η παρασημοφόρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με το χρυσό μετάλλιο του Κογκρέσου, θα πραγματοποιηθηκε σήμερα στην αμερικανική πρωτεύσουσα. Το πρωί, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Λουκάς Τσίλας παρέθεσε πρόγευμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη, στο οποίο παρέστησαν υπουργοί, βουλευτές, γερουσιαστές, η ηγεσία της ομογένειας και πρέσβεις μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας. Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος στιγμάτισε την κατάχρηση της εξουσίας ιδιαίτερα, όπως είπε, όταν καταχρώμενος είναι η κρατική εξουσία.

Πέθανε το απόγευμα σε ηλικία 84 ετών, από καρδιακό επεισόδιο, ο παλαίμαχος πολιτικός Γιάννης Ζίγδης.

Στη γενέτειρά του Λίνδο, της Ρόδου, θα ταφεί ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ, Γιάννης Ζίγδης, που πέθανε σε ηλικία 84 ετών, από καρδιακό επεισόδιο. Ο παλαίμαχος πολιτικός πρωτοεμφανίστηκε ως βουλευτής το 1950 και εξελέγη για τελευταία φορά βουλευτής Δωδεκανήσου το 1985 συνεργασθείς με το ΠΑΣΟΚ.

Αρχισε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο.

Αρχισε στη διακομματική επιτροπή της βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο. Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η ενέργεια του Γιάννη Βαρβιτσιώτη να παρουσιάσει τις δικές του θέσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εκτός των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Βολές από στελέχη της ΝΔ κατά του Στέφανου Μάνου για τις παρεμβάσεις του σε θέματα αρμοδιότητας άλλων.

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ υπό τον Κώστα Καραμανλή, καθώς ο Στέφανος Μάνος δέχθηκε τα βέλη πολλών στελεχών για παρεμβάσεις του σε θέματα αρμοδιότητας άλλων. Πάντως ο κ.Μάνος κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να δραστηριοποιείται στα στενά περιθώρια του τομέα του και προειδοποίησε με αποχώρηση από τη θέση του τομεάρχη.

Σύσκεψη του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας θα πραγματοποιηθεί 15- 16 Νοεμβρίου.

Σύσκεψη του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αντιπροσώπων της Ωκεανίας για το συνέδριο της ολομέλειας του ΣΑΕ, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Δεκεμβρίου. Στόχος της σύσκεψης θα είναι η διαμόρφωση των θέσεων που θα καταθέσουν οι σύνεδροι της Ωκεανίας στην Ολομέλεια. Στο μεταξύ, οι ομογενείς δημοσιογράφοι της Αυστραλίας πραγματοποίησαν διήμερο συνέδριο, στο Σίδνεϊ, όπου αποφάσισαν την ίδρυση της Ενωσης Λειτουργών Ομογενειακών ΜΜΕ για την περιφέρεια της Αυστραλίας - Ωκεανίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Απόλλων Πατρών μετά από μία εξαιρετική εμφάνιση, σε αγώνα για την 5η ημέρα του Ευρωκυπέλλου, που έγινε στην Πάτρα, συνέτριψε με 107-80 την ολλανδική Ντεν Μπος, ενώ στο ημίχρονο είχε προηγηθεί με 52-41. Ετσι, η ομάδα του Κώστα Διαμαντόπουλου παρέμεινε στην πρώτη θέση του 6ου Ομίλου με 9 βαθμούς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα θα φιλοξενήσει και πάλι στην Πάτρα την USK Πράγας.

Ενθουσιασμός επικρατεί στις τάξεις του Παναθηναϊκού μετά και την τελευταία επιτυχία επί του Αθηναϊκού με 4-1 για το πρωτάθλημα. Κι αυτό γιατί οι πράσινοι διατηρούν το αήτητο, ενώ βρίσκονται στην κορυφή χωρίς απώλειες στους έξι πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος. Ετσι, όλοι αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το ντέρμπι της Δευτέρας με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, που αποτελεί και το πρώτο δύσκολο παιχνίδι για την ομάδα του Δανιήλ.

Συγκρατημένος εμφανίσθηκε και σήμερα ο Μπάγιεβιτς κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη ενόψει του αυριανού αγώνα με την Ρεάλ. Υποστήριξε για μία ακόμη φορά πως η ομάδα του δεν έχει να χάσει τίποτα και ότι θα αγωνιστεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ αποκάλυψε και τους εννέα από τους ένδεκα που θα αγωνιστούν και είναι οι: Τοχούρογλου, Μπάντοβιτς, Πασαλής Καραταίδης, Πουρσανίδης, Νταμπίζας, Νινιάδης, Τζόρτζεβιτς και Οφορίκουε.

Τις τρεις απολύσεις προπονητών συμπλήρωσαν οι ομάδες ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής, καθώς από σήμερα αποτελεί παρελθόν για τον Αθηναϊκό ο Γκερντ Πρόκοπ, ο οποίος συναντήθηκε με παράγοντες της ομάδας όπου αποφασίσθηκε η απομακρυνσή του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,28 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,09, γαλλικό φράγκο προς 47,46, λίρα Αγγλίας προς 462,45, ελβετικό φράγκο προς 191,45, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,30, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 234,16, τη λίρα Κύπρου προς 541,60 και την ECU προς 313,83 δραχμές.

Καθοδική πορεία για τέταρτη συνεχή ημέρα ακολούθησαν και σήμερα οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 1732,53 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 0,77%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 17,6 δις δρχ. Οριακή άνοδο σημείωσε το δολάριο ενώ σημαντικά κέρδη πέτυχε η στερλίνα στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Χαλάει και πάλι από αύριο ο καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νοτιοδυτικά, ενώ τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 18 βαθμούς, στα δυτικά 9 με 19 και στην υπόλοιπη χώρα 8 με 22 βαθμούς Κελσίου. Πιθανή βροχή το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 20 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις, ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία 6 με 18 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 21 October 1997 - 18:00:24 UTC