Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Κρήτη, τρεις δονήσεις από 4,1 έως 4,6 Ρίχτερ στον Αυλώνα.
- Εγιναν οι τελευταίες αλλαγές στον προϋπολογισμό, που κατατίθεται στις 12 του μηνός στη Βουλή.
- Ο 16χρονος ανηψιός του θύματος, Αλέξανδρος Πασάδης, είναι ο δράστης της δολοφονίας της 44χρονης Πλούμης Καβαλιεράτου.
- Διέψευσε ο Δημήτρης Ρέππας τους ισχυρισμούς Γιλμάζ περί διαλόγων μέσω έμπιστων.
- Οργή Σκανδαλίδη για δημοσίευμα του περιοδικού ΜΕΝ που τον φέρει να κατηγορεί στον Ανδρέα Παπανδρέου την "ομάδα των τεσσάρων".
- Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη βουλή για το νομοσχέδιο Καποδίστριας.
- Σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τα προβλήματα στην Αθήνα από συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Κρήτη, τρεις δονήσεις από 4,1 έως 4,6 Ρίχτερ στον Αυλώνα.

Εντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στον ελλαδικό χώρο. Ισχυρή δόνηση 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Γαύδου και Σφακίων, που διήρκεσε 40 δευτερόλεπτα. Λίγο νωρίτερα σημειώθηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις από 4,1 μέχρι 4,6 Ρίχτερ, στην περιοχή του Αυλώνα, που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην Αττική. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού μέχρι 5 Ρίχτερ. Και στους δύο σεισμούς δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Εγιναν οι τελευταίες αλλαγές στον προϋπολογισμό, που κατατίθεται στις 12 του μηνός στη Βουλή.

Οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ο οποίος κατατίθεται στις 12 του μηνός στη βουλή και προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 1 τρις δρχ και δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών. Στο μεταξύ, σε συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, φαίνεται να καταλήγει η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, μετά τις νέες βελτιωμένες προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ο υπουργός εθνικής οικονομίας διέψευσε φήμες οτι ετέθη θέμα υποτίμησης της δραχμής.

Ο 16χρονος ανηψιός του θύματος, Αλέξανδρος Πασάδης, είναι ο δράστης της δολοφονίας της 44χρονης Πλούμης Καβαλιεράτου.

Ο 16χρονος ανηψιός του θύματος, Αλέξανδρος Πασάδης, είναι ο δράστης της δολοφονίας της 44χρονης Πλούμης Καβαλιεράτου. Ο 16χρονος, ο οποίος πήγε να καταθέσει ως μάρτυρας στην αστυνομία, έπεσε σε αντιφάσεις και ομολόγησε την πράξη του.Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεία του του έκανε παρατήρηση για τις παρέες που είχε και τον αποκάλεσε αλήτη. Αυτός θόλωσε και με το στιλέτο που είχε τη σκότωσε.

Διέψευσε ο Δημήτρης Ρέππας τους ισχυρισμούς Γιλμάζ περί διαλόγων μέσω έμπιστων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τους ισχυρισμούς του Μεσούτ Γιλμάζ περί συμφωνίας με τον Κώστα Σημίτη για συνέχιση του ελληνοτουρκιού διαλόγου, μέσω έμπιστων προσώπων. Ο κ.Ρέππας εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της διαβαλκανικής διάσκεψης στην Κρήτη και τόνισε ότι δεν υπάρχει δυσφορία από τον κ.Πάγκαλο για τη μη συμμετοχή του στη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Οργή Σκανδαλίδη για δημοσίευμα του περιοδικού ΜΕΝ που τον φέρει να κατηγορεί στον Ανδρέα Παπανδρέου την "ομάδα των τεσσάρων".

Μήνυση κατά των υπευθύνων του περιοδικού ΜΕΝ θα υποβάλει ο Κώστας Σκανδαλίδης, με αφορμή δημοσίευμα που τον φέρει να στέλνει επιστολή στον Ανδρέα Παπανδρέου κατηγορώντας τους Σημίτη, Αυγερινό, Πάγκαλο, Βενιζέλο και Β.Παπανδρέου ότι δρουν ως υπονομευτές του. Για ανοίκεια και ανήθικη πλαστογραφία έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ πλήρη κάλυψη στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ παρέσχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη βουλή για το νομοσχέδιο Καποδίστριας.

Σε κλίμα έντασης συνεχίσθηκε στη βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου "Καποδίστριας", η ψήφιση του οποίου θα γίνει την προσεχή εβδομάδα. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αρκείται σε φραστικούς πυροβολισμούς, επιδιώκοντας να κερδίσει εντυπώσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τα προβλήματα στην Αθήνα από συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που δημιουργούνται στην Αθήνα από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας, έγινε σε σύσκεψη υπό τον Κώστα Λαλιώτη και τη συμμετοχή εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων και κομμάτων Στη σύσκεψη δεν λήφθησαν αποφάσεις αλλά τονίσθηκε η ανάγκη να μην κλείνουν οι δρόμοι, αλλά μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας ανάλογα με τον όγκο της πορείας, και να ενημερώνεται εγκαίρως η αστυνομία για να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ, η μοναδική ελπίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου για μία καλή συνέχεια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου, μετά τα αποτελέσματα της εβδομάδας, θέλει ένα γκολ για να διώξει τα σύννεφα πάνω από το Γκρατζ και να "παγώσει" τις φιλοδοξίες των αυστριακών της Στουρμ, για ανατροπή του 2-0 που είχε πετύχει η ελληνική ομάδα πριν από δεκαπέντε ημέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια, για το κύπελλο Κυπελλούχων. Ο Ντουμιτρίου σε δηλώσεις του τόνισε πως η Στουρμ θα εμφανιστεί με διαφορετικό πρόσωπο στην έδρα της και θέλει προσοχή, ενώ ο προπονητής της αυστριακής ομάδας Οσιμ υποστήριξε πως το φαβορί για την πρόκριση είναι η ΑΕΚ. Η Ενωση θα αγωνιστεί με τους Ατματσίδη, Κοπιτσή, Κασάπη, Ντόμπος, Κωστένογλου και Καλιτζάκη στην άμυνα, με τον Ντέμη Νικολαϊδη φουνταριστό και το Σαβέβσκι στο κέντρο. Για τις άλλες τρεις θέσεις υποψήφιοι είναι οι Βλάχος, Γκρέταρσον, Κατσαβός, Μαλαδένης, Μαχαιρίδης και Μαρτσέλο.

Μια νίκη και δύο ήττες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων μπάσκετ στα Κύπελλα Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο Αρης σε αγώνα που έγινε στο Αλεξάνδρειο επικράτησε 94-59 της σλοβενικής Μάριμπορ, ενώ την ήττα γνώρισαν ο Παπάγου στην Κάντζα από την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν με 68-62 και ο Σπόρτιγκ στην Τουρκία από την Τούμποργκ με 79-50.

Την τέταρτη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια γιά τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σημείωσε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των νέων, αφού επεβλήθη στα Γιάννενα της Ρουμανίας με 1-0. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Βακουφτσής στο 59`. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάζεται έναν βαθμό στα δύο παιχνίδια που απομένουν, προκειμένου να σιγουρέψει την πρώτη θέση στον όμιλό της.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,42 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,45, γαλλικό φράγκο προς 47,62, λίρα Αγγλίας προς 463,30, ελβετικό φράγκο προς 195,15, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,29, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 225,14, τη λίρα Κύπρου προς 543,93 και την ECU προς 315,05 δραχμές.

Νέα αναταραχή υπήρξε σήμερα στη χρηματαγορά με τη δραχμή να δέχεται νέες "πιέσεις", ύστερα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας και σημαντικών εισροών συναλλάγματος. Στο fixing υπήρξαν εκροές περίπου 450 εκατ. δολαρίων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας παρενέβη στην αγορά, αντλώντας ρευστότητα με πράξεις repos προς τις τράπεζες, διάρκειας μιας εβδομάδας, με επιτόκιο 70%, στέλνοντας το μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Επίσης, η δραχμή υποχώρησε κατά 0,22% και 0,08% αντιστοίχως σε σχέση με το δολαρίο και το μάρκο. Η αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων στη διατραπεζική, επηρέασε αρνητικά τη Σοφοκλέους, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για να καρπωθούν τα βραχυχρόνια κέρδη των δύο προηγούμενων ημερών. Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.580,45 μονάδες καταγράφοντας πτώση 33,33 μονάδων, ή σε ποσοστό 2,07%. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και έφθασε τα 26,017 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 16 βαθμούς, στα δυτικά 7 με 22 και στις υπόλοιπες περιοχές 9 με 20 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 19 και 9 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 5 November 1997 - 20:00:19 UTC