Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Υπεγράφη η συμφωνία του κοινωνικού διαλόγου, μετά από κυβερνητικές εξαγγελίες για το ασφαλιστικό και παραχωρήσεις στο φορολογικό.
- Σάλος στην αστυνομία από τις καταγγελίες για δράση ακροδεξιών οργανώσεων στο Σώμα.
- Σε εξέλιξη η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Στη Λευκωσία ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για συναντήσεις με Κληρίδη και Ντενκτάς.
- Από τις 20 του μηνός η υποβολή αιτήσεων στο διαγωνισμό για τη κάλυψη 2.350 θέσεων στο δημόσιο.
- Κατηγορίες για εννέα αδικήματα απήγγειλε ο εισαγγελέας στους πέντε κοινοτάρχες, για τα επεισόδια στην περιοχή Ολυμπιάδος.
- Αγωγή κατά των υπευθύνων του ΜΕΝ κατέθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ζητώντας αποζημίωση 50 εκατ.δρχ, για συκοφαντική δυσφήμηση.
- Αλλοι τρεις νεκροί το τελευταίο 24ωρο από ηρωίνη. Συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών από την αστυνομία.
- Κόντρα Λαλιώτη - Αβραμόπουλου για τα απορρίμματα. Υπέρ της καύσης τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, απορρίπτει την πρόταση το ΥΠΕΧΩΔΕ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπεγράφη η συμφωνία του κοινωνικού διαλόγου, μετά από κυβερνητικές εξαγγελίες για το ασφαλιστικό και παραχωρήσεις στο φορολογικό.

Υπογράφηκε τελικά η συμφωνία του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων. Η υπογραφή της συμφωνίας επετεύχθη μετά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για τα φορολογικά και τις εξαγγελίες της για το ασφαλιστικό, που ικανοποιούν εν μέρει τα συνδικάτα. Ετσι, δεν θα ισχύσει το πλαφόν 20% στις επικουρικές συντάξεις και δεν θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης να καταργήσει μέχρι το 2000 τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Σάλος στην αστυνομία από τις καταγγελίες για δράση ακροδεξιών οργανώσεων στο Σώμα.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι καταγγελίες περί δραστηριότητας ακροδεξιών οργανώσεων στους κόλπους της αστυνομίας, με ύμνους προς τη χούντα και βασανιστήρια αλλοδαπών. Οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας από δημοσίευμα και φωτογραφίες της "Ελευθεροτυπίας", ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση.

Σε εξέλιξη η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Στη Λευκωσία ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για συναντήσεις με Κληρίδη και Ντενκτάς.

Αρχισαν στη Λευκωσία οι συναντήσεις του Αμερικανού μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό. Στόχος της επίσκεψης Χόλμπρουκ είναι να συνεχισθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και εκτός από θέματα ασφάλειας να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα. Ο κ.Χόλμπρουκ μετά τη Λευκωσία ενδέχεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

Από τις 20 του μηνός η υποβολή αιτήσεων στο διαγωνισμό για τη κάλυψη 2.350 θέσεων στο δημόσιο.

Από τις 20 του μηνός αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στον πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό για την κάλυψη 2.353 θέσεων στο δημόσιο τομέα. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, στο προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την πλήρωση 1.357 θέσεων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του σχεδίου "Καποδίστριας".

Κατηγορίες για εννέα αδικήματα απήγγειλε ο εισαγγελέας στους πέντε κοινοτάρχες, για τα επεισόδια στην περιοχή Ολυμπιάδος.

Εκτονώθηκε η ένταση στην περιοχή της Ολυμπιάδας, στον Πολύγυρο, μετά την απόφαση του εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε κοινοτάρχες που είχαν συλληφθεί και εναντίον τους απαγγέλθηκαν εννέα κατηγορίες. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για ρύπανση από το εργοστάσιο χρυσού που λειτουργεί στην περιοχή τους.

Αγωγή κατά των υπευθύνων του ΜΕΝ κατέθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ζητώντας αποζημίωση 50 εκατ.δρχ, για συκοφαντική δυσφήμηση.

Αγωγή κατά των υπευθύνων του περιοδικού ΜΕΝ για συκοφαντική δυσφήμηση κατέθσε ο Κώστας Σκανδαλίδης ζητώντας αποζημίωση 50 εκατομμύρια δρχ., τα οποία όπως είπε, θα διατεθούν στο ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου. Η αγωγή αφορά δημοσίευμα του περιοδικού περί επιστολής του κ.Σκανδαλίδη στον Ανδρέα Παπανδρέου με χαρακτηρισμούς για τους κυρίους Σημίτη, Αυγερινό, Πάγκαλο και Βάσω Παπανδρέου.

Αλλοι τρεις νεκροί το τελευταίο 24ωρο από ηρωίνη. Συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών από την αστυνομία.

Αλλα τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από υπερβολική δόση ηρωίνης. Την ίδια ώρα η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, κυρίως Αλβανών εμπόρων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκα πέντε κιλά ηρωίνης και πάνω από 200 κιλά χασίς. Στις φυλακές της Πάτρας οδηγήθηκε ο 40χρονος Γιώργος Πουρσανίδης που καταδικάσθηκε σε εξαετή κάθειρξη για κατοχή μικροποσότητας ηρωίνης το 1991.

Κόντρα Λαλιώτη - Αβραμόπουλου για τα απορρίμματα. Υπέρ της καύσης τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, απορρίπτει την πρόταση το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του δημάρχου Αθηναίων προέκυψε για τη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο κ.Αβραμόπουλος πρότεινε τη μέθοδο της καύσης, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά ο κ.Λαλιώτης για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Κατά τον κ.Λαλιώτη μόνο το 6,4% των εγκεκριμμένων χώρων διάθεσης απορριμμάτων πληροί τις προϋποθέσεις καταλλήλοτητας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ρυθμό προπόνησης και χωρίς να κουραστεί ιδιαίτερα η ΑΕΚ νίκησε τον Πανιώνιο με 2-0, σε ένα παιχνίδι, με λίγες συγκινήσεις, με το οποίο ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής Κατηγορίας. Η ομάδα του Ντουμιτρίου, που δεν κινδύνευσε σ' όλο το παιχνίδι ούτε μία φορά, προηγήθηκε πολύ γρήγορα με γκολ του Νικολαϊδη στο 8', ενώ στο 18' διπλασίασε τα τερματά της με γκολ του Σαβέβσκι. Το παιχνίδι, που παρακολούθησε 15 χιλιάδες κόσμος, μετά το 20ο λεπτό εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία, καθώς η "Ενωση" φάνηκε ότι πάτησε φρένο... Τώρα η ΑΕΚ πέρασε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 22 βαθμούς, δύο βαθμούς πίσω από τους Ιωνικό και Παναθηναϊκό και ένα περισσότερο από τον Ολυμπιακό.

Τριγμοί στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής προκαλούνται μετά την απόφαση της ΕΠΑΕ ν' αλλάξει τις ημερομηνίες των αγώνων της 10ης αγωνιστικής ημέρας, προκειμένου να εκβιάσει την Πολιτεία, από την οποία ζητά να επιλυθούν αμέσως τα οικονομικά αιτήματά της που είναι η αύξηση του ποσοστού από το ΠΡΟΠΟ σε 12% από 8% και συμμετοχή επίσης σε ποσοστό 12% από τα έσοδα του προκαθορισμένου στοιχήματος. Η ΕΠΑΕ έστειλε έγγραφο στην επιτροπή ορισμού διαιτητών, στην οποία αναφέρει ότι αναβάλει την κλήρωση των διαιτητών, ενώ έστειλε και εξώδικο στον ΟΠΑΠ, με το οποίο ζητά να μη συμπεριλάβει ομάδες που ανήκουν στη δυναμή της στα δελτία ΠΡΟΠΟ.

Ο Αρης πέτυχε σημαντική εκτός έδρας νίκη με 2-0 εναντίον της Δόξας Δράμας, για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κατηγορίας. Με τη νίκη του αυτή ο Αρης ανέβηκε στη βαθμολογία και έπιασε στην τέταρτη θέση την Καλλιθέα με 14 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 273,84 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,34, γαλλικό φράγκο προς 47,60, λίρα Αγγλίας προς 460,40, ελβετικό φράγκο προς 195,73, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 220,42, τη λίρα Κύπρου προς 541,70 και την ECU προς 314,57 δραχμές.

Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κατά 3,26% , στις 1463,38 μονάδες, επιπέδα που είναι τα χαμηλότερα απο τις 24 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και έφθασε τα 17,7 δισ. δρχ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 5,20%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στο Ιόνιο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 22 και στο Αιγαίο 13 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, περιορισμένη ορατότητα το πρωί, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 13 με 22 και 12 με 16 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 10 November 1997 - 19:00:24 UTC