Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- "Αστακός" το Πολυτεχνείο για τον εορτασμό
- Τα επιτόκια θα "τσούξουν" από αύριο
- Σημίτης προς Νεολαία ΠΑΣΟΚ : "Ελα, χωρίς πολιτικούρες..."
- "Πήλινα" τα πόδια της Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζει ο Κώστας Καραμανλής
- Τσοβόλας : Κυβερνητικοί υπάλληλοι οι διοικούντες την ΕΡΤ
- Οι πρώτες "λιποταξίες" στη Μάχη της Μαρίας
- Ξανά για ύπνο έπεσε ο Εγκέλαδος, λένε οι σεισμολόγοι
- Την άλλη τετραετία το "φως του τούνελ" στο Κυπριακό, λέει ο Χόμπρουκ
- Λαλιώτης : Ολοι θα ωφεληθούν από τις Ολυμπιάδες και όχι μονάχα οι Αθηναίοι
- Με πιστόλι στο βενζινάδικο

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο Πανιώνιος πάταξε τον ΟΦΗ - Ζορίστηκε η ΑΕΚ με τον Απόλλωνα
- Οι σημερινοί αγώνες στο ποδόσφαιρο
- "Σκληρά καρύδια" οι Ηρακλειώτες - και στο μπάσκετ
- Στη Σαλονίκη το φάιναλ φορ για την Ευρωλίγκα του 2000

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

"Αστακός" το Πολυτεχνείο για τον εορτασμό

Αρχισαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 24η επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται 3.000 αστυνομικοί για αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Σύμφωνα με ανακοινώσεις τους το χώρο του Πολυτεχνείου θα επισκεφθεί σήμερα για κατάθεση στεφανιού, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ αύριο, Δευτέρα, θα προσέλθουν ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο με πορεία απο το Πολυτεχνείο προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Τα επιτόκια θα "τσούξουν" από αύριο

Από αύριο, Δευτέρα, θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές και πρακτικά οι επιπτώσεις της πρόσφατης νομισματικής κρίσης. Ηδη δύο μεγάλες τράπεζες η Εθνική και η Πίστεως ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν από αύριο τα επιτόκια καταθέσεων από μία έως μιάμιση μονάδα και των χορηγήσεων από μία μέχρι 3,5 μονάδες. Δεν αποκλείεται το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Βεβιασμένη κίνηση χαρακτήρισε την ενέργεια των τραπεζών ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά.

Σημίτης προς Νεολαία ΠΑΣΟΚ : "Ελα, χωρίς πολιτικούρες..."

Εκκληση στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, στην οποία θεωρείται ότι ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κλείνοντας χθες τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Κεντρικής επιτροπής και του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν νέοι κώδικες επικοινωνίας για να μιλήσει το κόμμα με τη νεολαία και να ξεφύγουμε, όπως πρόσθεσε, από την ξύλινη γλώσσα, τον πόλεμο χαρακωμάτων, τις τάσεις προυχόντων και την πρακτική των παραγόντων.

"Πήλινα" τα πόδια της Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζει ο Κώστας Καραμανλής

Η Αυτοδιοίκηση υποχρηματοδοτείται και μάλιστα τραγικά τόνισε χθες από την Κάσο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Η πραγματική ανάπτυξη της περιφερειακής Ελλάδας έχει ως προϋπόθεση την ισχυρή αυτοδιοίκηση, τόνισε ο κ. Καραμανλής. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, το να πατάει σε γερά πόδια,από πλευράς οικονομικών πόρων και να μπορεί να επιτελέσει σ' όλες τις βαθμίδες της,τη δουλειά της.

Τσοβόλας : Κυβερνητικοί υπάλληλοι οι διοικούντες την ΕΡΤ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει εκτελεστικά όργανα κυβερνητικών εντολών τους διοικούντες την ΕΡΤ, με αφορμή τον "απεριόριστο τηλεοπτικό χρόνο" που δόθηκε από την ΝΕΤ για την κάλυψη της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσοβόλας επισημαίνει ότι σε ανάλογο αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης ομιλιών του στην κεντρική πολιτική επιτροπή του ΔΗΚΚΙ με θέμα την Παιδεία και στο φεστιβάλ της Νεολαίας του κινήματος, η διοίκηση της ΕΡΤ απάντησε "με τον ισχυρισμό ότι δεν προβλέπεται η κάλυψη κομματικών εκδηλώσεων". Τέλος ο κ. Τσοβόλας ζήτησε "από τον αρμόδιο εισαγγελέα να προβεί στα νόμιμα, για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των υπευθύνων".-

Οι πρώτες "λιποταξίες" στη Μάχη της Μαρίας

Διάσταση απόψεων φαίνεται να επικρατεί στο Συνασπισμό, αναφορικά με την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το δήμο της Αθήνας. Την αντίρρησή του με την υποστήριξη της κ. Δαμανάκη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, εξέφρασε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Συνασπισμού, Αλέκος Φλαμπουράρης, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να καρπωθεί, μια τυχόν επιτυχία.

Ξανά για ύπνο έπεσε ο Εγκέλαδος, λένε οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι παρά τη νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 βαθμών Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στο ανατολικό Κορινθιακό κόλπο. Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι ο σεισμός 5,5 Ρίχτερ, μεταξύ Χίου και Λέσβου, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ήταν η κύρια δόνηση και δεν θα ακολουθήσει νέος μεγάλος σεισμός, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί αρκετές μικροδονήσεις.

Την άλλη τετραετία το "φως του τούνελ" στο Κυπριακό, λέει ο Χόμπρουκ

Ο απεσταλμένος του αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι δεν αναμένει λύση στο Κυπριακό προτού περάσουν τέσσερα χρόνια και πως δεν έχει άλλα άμεσα σχέδια για το πρόβλημα, αλλά προσβλέπει στις συνομιλίες που θα έχει με το Μεσούτ Γιλμάζ και τον Ισμαήλ Τζεμ τον ερχόμενο μήνα. Κατά τα άλλα, χθες, ο κ. Χόλμπρουκ ανακοίνωσε απο τις Βρυξέλλες τη σύσταση ενός επιχειρηματικού "φόρουμ", ενθεν κακείθεν της πράσινης γραμμής, με Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Ελληνες και Τούρκους επιχειρηματίες, με διευκόλυνση των τηλεπικοινωνιακών τους επαφών, μέσω του ΟΗΕ και στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ο Ολλανδός Επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, μιλώντας στη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στο Βέλγιο, επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα ξεκινήσουν εντός του 1998, απευθύνοντας εμμέσως μήνυμα προς την Αγκυρα να πάψει να πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, απείλησε εκ νέου με σταδιακή προσάρτηση του ψευδοκράτους σε περίπτωση που αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου

Λαλιώτης : Ολοι θα ωφεληθούν από τις Ολυμπιάδες και όχι μονάχα οι Αθηναίοι

Τη διαβεβαίωση ότι η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα δε συνεπάγεται τη μεταφορά χρηματοδοτικών πόρων από την περιφέρεια, επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος-Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων,Κώστας Λαλιώτης,μιλώντας χθες σε εκδήλωση, και υποστήριξε ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,σε συνδυασμό με την Ολυμπιάδα του Πολιτισμού, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος, που θα βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2000, θα ωφελήσει άμεσα ή έμμεσα όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Με πιστόλι στο βενζινάδικο

Ληστεία έγινε στις 4.30 τα ξημερώματα σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στην οδό Βασ. Γεωργίου 35 στη Γλυφάδα. Δύο άγνωστοι με την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησαν τον υπάλληλο του πρατηρίου, του απέσπασαν 500 χιλιάδες δραχμές και εξαφανίστηκαν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πανιώνιος πάταξε τον ΟΦΗ

Ο Πανιώνιος σε αγώνα που έγινε χθες στη Νέα Σμύρνη στο πλαίσιο της 10ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας, νίκησε τον ΟΦΗ με 3-0. Ο Πανιώνιος πραγματοποίησε έξοχη εμφάνιση και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στην ομάδα της Κρήτης. Σκόρερ ήταν ο Σαπουντζής (22' με πέναλτι), Κατσιαμπής (48') και Μάντζιος (67').

Ζορίστηκε η ΑΕΚ με τον Απόλλωνα

Στον άλλο χθεσινό αγώνα της 10ης ημέρας του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ με τρία γκολ του Ντέμη Νικολαϊδη επικράτησε 4-3 του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη. Ο διεθνής επιθετικός άσος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Ενωσης και της έδειξε τον δρόμο για την κατάκτηση των τριών βαθμών. Ο Νικολαϊδης σκόραρε στο 21', 66' και 73', ενω το άλλο γκολ πέτυχε ο Μπατίστα (32'). Τα τέρματα του αξιόμαχου Απόλλωνα πέτυχαν οι Ντικουμέ (9', 61') και ο Τάτσης (90').

Οι σημερινοί αγώνες στο ποδόσφαιρο

Στο σημερινό πρόγραμμα δεσπόζει το ντέρμπι της Τούμπας, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, που θα διεξαχθεί στις εξίμισι το απόγευμα και θα μεταδοθεί απευθείας από το Σούπερ Σπορ. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ανανεωμένο φέτος Ηρακλή, ενώ οι αγώνες της Βέροιας με τον Εθνικό και του Πανηλειακού με την Ξάνθη, αναμένεται να προσφέρουν αρκετές συγκινήσεις στους λιγοστούς φιλάθλους, που θα τους παρακολουθήσουν. Οι άλλοι δύο αγώνες είναι Καβάλα-Καλαμάτα και Παναχαϊκή-Αθηναϊκός, ενώ το ντέρμπι της Προοδευτικής με τον Ιωνικό θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου.

"Σκληρά καρύδια" οι Ηρακλειώτες - και στο μπάσκετ

Η ήττα που γνώρισε η ΑΕΚ στο Ηράκλειο από την τοπική ομάδα με 78-74 ήταν το σημαντικότερο αποτέλεσμα από τα παιχνίδια που έγινα χθες για την ένατη αγωνιστική στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 ανδρών. Σήμερα τα βλέμματα όλων των φιλάθλων θα είναι στραμμένα στο ΟΑΚΑ, όπου στις επτά παρά είκοσι ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι των ``αιωνίων``, που θα καλθυφθεί τηλεοπτικά από τον ΑΝΤΕΝΑ. Στα υπόλοιπα χθεσινά παιχνίδια, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Περιστέρι - Λάρισα 68-64
ΠΑΟΚ - Παπάγου 85-57
Σπόρτιγκ - Πανιώνιος 85-86
Ηρακλής - Δάφνη 77-64
Απόλλων Πατρών - Αρης 74-72

Στη Σαλονίκη το φάιναλ φορ για την Ευρωλίγκα του 2000

Αλλη μία επιτυχία προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ, αφού η ΦΙΜΠΑ αποφάσισε να αναθέσει τη διοργάνωση του φάϊναλ φορ για την Ευρωλίγκα του 2000 στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση ελήφθη στο Μόναχο και αποτελεί οπωσδήποτε, έναν ακόμη ``κρίκο`` στην μεγάλη ``αλυσίδα`` ανάλογων επιτυχιών της ελληνικής ομοσπονδίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,26 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,40, γαλλικό φράγκο προς 47,59, λίρα Αγγλίας προς 467,50, ελβετικό φράγκο προς 196,68, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,48, τη λίρα Κύπρου προς 543,63 και την ECU προς 315,46 δραχμές.

Με σημαντική υποχώρηση 1,74% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1384,73 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 8,46%. Στο μεγαλύτερο διάστημα των συναλλαγών ο δείκτης κινήθηκε σταθεροποιητικά για να εκδηλωθεί προσφορά στο τέλος της συνεδρίασης, η οποία πίεσε τις τιμές των μετοχών. Την προσφορά τίτλων προκάλεσαν φήμες για την πορεία της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 21,3 δισ. δραχμές

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Χειμωνιάτικος θα είναι σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά και νότια, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 18 και στο Αιγαίο 12 με 20. Πιθανή βροχή το πρωί, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 17 θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται συνεφιά, μέτριοι άνεμοι και το θερμόμετρο θα δείξει από 8 μέχρι 12 βαθμούς.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 16 November 1997 - 8:12:59 UTC