Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με Σιράκ και Ζοσπέν συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός στο Παρίσι.
- Εκπτωση στην παρακράτηση του φόρου για όσους έχουν παιδιά .
- Τριβές σε ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό προκαλεί η υποψηφιότητα Δαμανάκη.
- Αρχές 1998 θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για ετεροδημότες.
- Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Νικολας Μπερνς.
- Δηλώσεις Τόνι Μπλερ για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.
- Πέφτει η αυλαία του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Νίκη της εθνικής ανδρών στο μπάσκετ επί της Σλοβακίας. - Τραυματίστηκε σοβαρά ο Οφορίκουε.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με Σιράκ και Ζοσπέν συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός στο Παρίσι.

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη ΔΕΕ, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, σήμερα στο Παρίσι. Ο Ελληνας πρωθυπουργός στις συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα ασκήσει Βέτο στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή διάσκεψη, αν προηγουμένως η Αγκυρα δεν ικανοπιήσει τους όρους έχει θέσει η ίδια η κοινότητα.

Εκπτωση στην παρακράτηση του φόρου για όσους έχουν παιδιά .

Η παρακράτηση φόρου "θα στηρίζεται στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και το ύψος του παρακρατούμενου φόρου θα προσδιορίζεται απο το επίπεδο του εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα οικογενειακά βάρη",δήλωσε σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας,κ. Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ποσοστιαία έκπτωση φόρου για όσους έχουν παιδιά. Για την απόσυρση αναφέρει ότι μελετάται απο την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι του παρόντος Επίσης υποστηρίζει ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι θέμα χρόνου.

Τριβές σε ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό προκαλεί η υποψηφιότητα Δαμανάκη.

Εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς σε ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό, η υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το δήμο της Αθήνας. Στις εκλογές στο Συνασπισμό με οριακή πλειοψηφία τα μέλη του κόμματος, τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για το δήμο της Αθήνας.Ο υπουργός Δικαιοσύνης,κ.Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε καμμένο χαρτί ενδεχόμενες υποψηφιότητες των κ.κ. Γλέζου και Μπέη και τάχθηκε υπέρ της Μαρίας Δαμανάκη.Ωστόσο ο κ.Μπέης επιμένει στην υποψηφιότητά του, στέλνοντας σχετική επιστολή στη Νομαρχιακή Επιτροπή Αθήνας του ΠΑΣΟΚ

Αρχές 1998 θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για ετεροδημότες.

Σημαντικές αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, προβλέπει σχέδιο νόμο υ που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι ετεροδημότες θα μπορούν να ψηφίζουν το Σάββατο στον τόπο κατοικίας τους, τα εκλογικά βιβλιάρια θα αντικατασταθούν από ειδική εκλογική ταυτότητα, αντικαθίστανται οι ισχύοντες εκλογικοί κατάλογοι, ενώ ο αριθμός εδρών κάθε περιφέρειας θα καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού.

Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Νικολας Μπερνς.

"Κάποια μέρα η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί, να γίνει ένα ενωμένο νησί", τονίζει σε συνέντευξή του στην "Αυγή της Κυριακής", ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς. Ωστόσο, κ. Μπερνς, που αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, υπογραμμίζει ότι "πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αυτά είναι δύσκολα προβλήματα δεν πρόκειται να επιλυθούν σε μία νύχτα. Ισως να μην επιλυθούν τα επόμενα τρία χρόνια. Θα προσπαθήσουμε πολύ σκληρά να τα επιλύσουμε".

Δηλώσεις Τόνι Μπλερ για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

"Η Βρετανία βλέπει θετικά την προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ", τονίζει σε συνέντευξή του στο "Βήμα",ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ. Εκφράζει ωστόσο "την ελπίδα ότι θα δοθεί μία σοβαρή ευκαιρία και στους Τουρκοκυπρίους για να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις". Ο κ. Μπλερ αναφέρει ότι θα ήθελε να δει "Ελλάδα και Τουρκία να προσεγγίζουν με βάση τις αρχές της συμφωνίας της Μαδρίτης τα θέματα με περισσότερο αυτοπεποίθηση και μία πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Πέφτει η αυλαία του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Κλείνει σήμερα, με την απονομή των βραβείων, το 38ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε μικρή τελετή. Η Ειρήνη Παπά είναι η εκτός συναγωνισμού σταρ, που θα παραλάβει το βραβείο "Χρυσός Αλέξανδρος". Τα προγνωστικά φέρουν αρκετούς ηθοποιούς υποψήφιους για βράβευση, ελάχιστες, όμως, ελλληνικές ταινίες ολοκληρωμένες και αντάξιες για έπαθλα. Στο ξένο διαγωνισμό η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, αν κρίνει κανείς απο τις ουρές έξω απο τις αίθουσες και τις μικρές διαρροές των θεατών κατά την διάρκεια προβολής τους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη της εθνικής ανδρών στο μπάσκετ επί της Σλοβακίας.

Την πρώτη της νίκη στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1999, πέτυχε η εθνική μας ομάδα ανδρών του μπάσκετ, η οποία σε αγώνα που έγινε στο Κόζιτσε επικράτησε 76-73 (ημίχρονο 43-33) της αντίστοιχης της Σλοβακίας. Πρώτος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αναδείχθηκε ο Αλβέρτης που σημείωσε 21 πόντους.

Τραυματίστηκε σοβαρά ο Οφορίκουε.

Χωρίς τον Πίτερ Οφορίκουε θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι των ''αιωνίων αντιπάλων'' με τον Παναθηναϊκό που θα γίνει τη Δευτέρα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο νεαρός επιθετικός ποδοσφαιριστής των ''ερυθρολεύκων'' κατά τη διάρκεια της προπόνησης κι ενώ επιχειρούσε τάκλιν, έπεσε ``άτσαλα`` στο έδαφος με αποτέλεσμα να υποστεί θλάση στους προσαγωγούς καθώς και διάστρεμμα στον αστράγαλο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 281,20 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,28, γαλλικό φράγκο προς 47,59, λίρα Αγγλίας προς 471,12, ελβετικό φράγκο προς 197,05, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 220,28, τη λίρα Κύπρου προς 544,04 και την ECU προς 315,64 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ισχυροί, αλλά το βράδυ θα γίνουν νοτιοδυτικοι.Στα ανατολικά οι άνεμοι θα είναι ασθενείς αλλά σταδιακά θα γίνουν νοτιοανατολικοί ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 19 και στο Αιγαίο 10 με 21 βαθμούς Κελσίου.Συννεφιά με βροχή θα έχει στην Αττική, με ασθενείς ανέμους που το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς ισχυρούς με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί 9 με 18 βαθμούς Κελσίου. Ιδιος καιρός θα επικρατήσει και στη Θεσσαλονίκη, όπου το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 6 με 15 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 30 November 1997 - 8:00:13 UTC