Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με νέες κινητοποιήσεις απειλεί η ΓΣΕΕ αν δεν αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου.
- Από το Μάρτιο θα αρχίσουν τα 15 πρώτα προγράμματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για φοιτητές που θα εγγραφούν χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις.
- Εικοσάχρονη μητέρα εγκαταλείπει βρέφος που γέννησε πριν δύο ώρες μέσα σε κουτί, δίπλα σε σωρό σκουπιδιών, στην Εδεσσα.
- Νέα αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο προγραμματίζουν οι Τούρκοι για το Φεβρουάριο έχοντας μπλοκάρει επτά περιοχές του FIR Αθηνών.
- Οι Αθηναίοι εισπνέουν διπλάσια ποσότητα βενζολίου από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που ζουν σε μεγαλουπόλεις.
- Δεδομένη η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κύπρο, δηλώνει ο κοινοτικός επίτροπος Βαν ντε Μπρουκ.
- Αμέριστη η συμπαράσταση των ΗΠΑ στην ελληνική πρωτοβουλία για εκτόνωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνει ο Νίκολας Μπερνς.
- Καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται ουκρανικό Μπόινγκ, μετά από προσφυγή συγγενών του μοιραίου Γιακοβλεφ για κατάσχεση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με νέες κινητοποιήσεις απειλεί η ΓΣΕΕ αν δεν αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου.

Με νέες κινητοποιήσεις απειλεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ, αν δεν αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, που συζητείται τη Δευτέρα στη Βουλή και η οποία έχει προκαλέσει παρενέργειες στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Αθήνας θα συνεχισθεί μέχρι και τη Δευτέρα, λόγω της νέας στάσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ η ΓΣΕΕ απειλεί και με 24ωρη Γενική απεργία.

Από το Μάρτιο θα αρχίσουν τα 15 πρώτα προγράμματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για φοιτητές που θα εγγραφούν χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις.

Από το Μάρτιο θα λειτουργήσουν τα πρώτα 15 προγράμματα σπουδών επιλογής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για φοιτητές που θα εγγραφούν χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα εφαρμοστούν άλλα 17 προγράμματα. Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι όσοι διαθέτουν απολυτήριο λυκείου, αλλά σε προγράμματα με μεγάλη ζήτηση θα τίθενται ορισμένα κριτήρια. Κάτω των 25 ετών οι σπουδές θα είναι δωρεάν, ενώ για τους υπολοίπους θα επιβληθούν συμβολικά δίδακτρα.

Εικοσάχρονη μητέρα εγκαταλείπει βρέφος που γέννησε πριν δύο ώρες μέσα σε κουτί, δίπλα σε σωρό σκουπιδιών, στην Εδεσσα.

Ενα κοριτσάκι, λίγων μόλις ωρών, ανακάλυψε μια περαστική σε δρόμο της Εδεσσας. Το βρέφος ήταν μέσα σε χάρτινο κουτί, δίπλα σε σωρό σκουπιδιών και όπως αποδείχθηκε μητέρα του είναι η 20χρονη Αρτεμις Γιαννούτση, η οποία έχει άλλα δύο παιδιά και αντιμετωπίζει διανοητικά και ψυχολογικά προβλήματα. Το βρέφος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε νοσκομείο της Θεσσαλονίκης.

Νέα αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο προγραμματίζουν οι Τούρκοι για το Φεβρουάριο έχοντας μπλοκάρει επτά περιοχές του FIR Αθηνών.

Νέα αεροναυτική άσκηση θα πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι το Φεβρουάριο στο Αιγαίο και στο πλαίσιο της έχουν δεσμεύσει επτά περιοχές που βρίσκονται εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Στην Κώ ο τούρκος Καπετάνιος, το πλοίο του οποίου έχει προσαράξει σε αμμώδη περιοχή, αρνείται βοήθεια από τις ελληνικές αρχες. Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει δήλωση Τούρκου στρατιώτη, που πήρε μέρος στην εισβολή στην Κύπρο ότι ήταν παρών στη διάνοιξη ομαδικού τάφου για 100 αμάχους Ελληνοκύπριους.

Οι Αθηναίοι εισπνέουν διπλάσια ποσότητα βενζολίου από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που ζουν σε μεγαλουπόλεις.

Οι Αθηναίοι εισπνέουν διπλάσιες ή και τριπλάσιες ποσότητες Βενζολίου, από τους άλλους Ευρωπαίους, διαπιστώνεται σε έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Βενζόλιο είναι μια οργανική ένωση που παράγεται κυρίως από την καύση της αμόλυβδης βενζίνης, από μη καταλυτικούς κινητήρες και ευθύνεται για απλαστική αναιμία και μυολογενή λευχαιμία, δηλαδή ασθενείες πρόδρομες της αναιμίας.

Δεδομένη η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κύπρο, δηλώνει ο κοινοτικός επίτροπος Βαν ντε Μπρουκ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δεσμευμένη έναντι της Κύπρου, η οποία μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη στήριξή της, δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος, Βαν Ντεν Μπρουκ. Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Βαν ντεν Μπρουκ τόνισε ότι η κοινότητα έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την Τουρκία, ώστε να ενδυναμωθεί η τελωνειακή ένωση, αλλά υπάρχουν τα προβλήματα, όπως οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αμέριστη η συμπαράσταση των ΗΠΑ στην ελληνική πρωτοβουλία για εκτόνωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνει ο Νίκολας Μπερνς.

Την αμέριστη συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για εκτόνωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Ο Αμερικανός πρέσβης πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και ήδη συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο. Ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αναβαθμίσει το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται ουκρανικό Μπόινγκ, μετά από προσφυγή συγγενών του μοιραίου Γιακοβλεφ για κατάσχεση.

Σε διάβημα προς το υπουργείο εξωτερικών προέβη η Ουκρανική κυβέρνηση για τη συντηρητική κατάσχεση αεροσκάφους Μπόϊνγκ, των Ουκρανικών αερογραμμών "Αεροσουίτ", που βρίσκεται καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η κατάσχεση διατάχθηκε από το μονομελές πρωτοδικείο στο οποίο προσέφυγαν συγγενείς των θυμάτων του μοιραίου "Γιάκοβλεφ". Η υπόθεση θα εκδικασθεί στις 19 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε το αεροσκάφος δεν μπορεί να πετάξει.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελικά ο αγώνας δρόμου για να προλάβει ο σούπερ σταρ της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαϊδης το ντέρμπι της Δευτέρας με τον Ολυμπιακό δεν απέφερε αποτέλεσμα, αφού ο διεθνής επιθετικός δεν μπόρεσε να προπονηθεί ούτε και σήμερα. Ο "Ντεμίνιο" υποφέρει από πόνους στη μέση και όπως όλα δείχνουν δεν θα καταφέρει να ενισχύσει την ομάδα του στο κρίσιμο παιχνίδι με τους "ερυθρόλευκους".

Στους "8" του κυπέλλου Ελλάδος βρίσκεται από το απόγευμα ο ΠΑΟΚ μετά τη νέα του νίκη επί του Ιωνικού στη Νίκαια, αυτή τη φορά με 2-1. Η υπόθεση πρόκριση ξεκαθάρισε νωρίς και συγκεκριμένα στο 35'του αγώνα όταν ο Μαραγκός με έξοχο σουτ νίκησε τον τερματοφύλακα του Ιωνικού γράφοντας το 1-0. Το δεύτερο τέρμα για τον ΠΑΟΚ σημείωσε ο Βρύζας στο 83', ενώ για την ομάδα του Γκμοχ σκόραρε ο Σταμπουλής στο 85'.

Παίχτες πάνε και έρχονται στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ετσι, μετά τη θετική απάντηση του ΠΑΟΚ στην πρόταση της αγγλικής Λέστερ για το Θόδωρο Ζαγοράκη, όλα δείχνουν ότι ο διεθνής αμυντικός θα συνεχίσει την καριέρα του στην Πρέμιερ Λινγκ για τα επόμενα τρία χρόνια. Εξάλλου, μετά και τη διευθέτηση μικρολεπτομερειών ο Παναθηναϊκός αναμένεται να εντάξει στη δυναμή του αύριο τον Πολωνό Σιμπνιέφσκι, που μέχρι προχθές αγωνίζονταν στην Καβάλα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,15 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,90, γαλλικό φράγκο προς 47,98, λίρα Αγγλίας προς 478,41, ελβετικό φράγκο προς 199,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,29, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 231,42, τη λίρα Κύπρου προς 546,07 και την ECU προς 317,39 δραχμές.

Καθοδικές τάσεις παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών για τέταρτη συνεχή ημέρα, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά επηρεάζεται κυρίως απο τα υψηλά επιτόκια της διατραπεζικής. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1380,13 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 0,78%, αν και αρχικά σημείωνε άνοδο μέχρι και 1,16%. Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών, η αξία των οποίων έφθασε τα 11,4 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια. Στη Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο, βόρειο Αιγαίο και Θράκη ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα, όμως, θα είναι μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και στα βόρεια θα κυμανθεί -6 με 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -2 με 13 και στο Αιγαίο 5 με 12 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανή βροχή στα βόρεια του νομού, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 2 με 10 θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, μέτριοι άνεμοι και θερμοκρασία 2 με 6 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 29 January 1998 - 20:00:16 UTC