Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Φούσκωσε επικίνδυνα ο Εβρος, ένα μέτρο πάνω από το όριο ασφαλείας η στάθμη του νερού. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει.
- Μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, τα Μάλγαρα, το Σιδηρόκαστρο και τη Μεσσηνία.
- Πρώτες δημόσιες εμφανίσεις των ηγετικών στελεχών της ΝΔ, μετά τις διαγραφές. Στην Πάτρα ο Κ. Καραμανλής, στη Λάρισα ο Γ. Σουφλιάς.
- Ολυμπία-Επίδαυρος-Δελφοί, το τρίγωνο αναφοράς των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που θα ξεκινήσει στη χώρα μας το 2000.
- Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του πληθωρισμού. Στο 4,4% έπεσε τον Ιανουάριο έναντι του 4,7 το Δεκέμβριο.
- Και νέα μαρτυρία Κούρδου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι έθαψε σε ομαδικό τάφο 60 γυναικόπαιδα κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
- Ολόκληρο οπλοστάσιο είχαν στην κατοχή τους δύο αδέλφια από την Κρήτη, που συνελήφθησαν στην Κοζάνη.
- Η ανεργία στην Ελλάδα είναι γένους ...θηλυκού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΣΕΕ.
- Τιμητική διάκριση σε Ελληνα ομογενή της Αυστραλίας για την προσφορά του στο πανεπιστήμιο Λα Τρομπ, της Μελβούρνης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Φούσκωσε επικίνδυνα ο Εβρος, ένα μέτρο πάνω από το όριο ασφαλείας η στάθμη του νερού. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει.

Σε συναγερμό βρίσκεται η Νομαρχία Εβρου, καθώς η στάθμη του ποταμού ξεπέρασε κατά ένα μέτρο το όριο ασφαλείας, φτάνοντας τα 5,7 μέτρα, ενώ ήδη έχουν απομακρυνθεί κάτοικοι και ζώα, της παραεύριας περιοχής. Ο νομός Εβρου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καλυφθεί από νερά και έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Τραγική είναι η κατάσταση και στην Καβάλα, όπου πάνω από 200 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, τα Μάλγαρα, το Σιδηρόκαστρο και τη Μεσσηνία.

Στα δύο κόπηκε για δύο περίπου ώρες η Ελλάδα, καθώς οι αγρότες της Θεσσαλίας απέκλεισαν την εθνική οδό στο ύψος των Τεμπών. Ανάλογη κίνηση έγινε στα διόδια των Μαλγάρων, στη γέφυρα του Σιδηροκάστρου και στην εθνική οδό Τριπόλεως-Καλαμάτας. Ο υπουργός γεωργίας ζήτησε από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την παρέμβαση στο ελαιόλαδο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τον πρωθυπουργό να σκύψει στα προβλήματα των αγροτών και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές.

Πρώτες δημόσιες εμφανίσεις των ηγετικών στελεχών της ΝΔ, μετά τις διαγραφές. Στην Πάτρα ο Κ. Καραμανλής, στη Λάρισα ο Γ. Σουφλιάς.

Εκτός Αθήνας ξεχύνονται το Σαββατοκύριακο τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, τα οποία θα κάνουν τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις τους, μετά τις διαγραφές. Ο Κώστας Καραμανλής θα βρεθεί στο Αίγιο και την Πάτρα, ο Γιώργος Σουφλιάς πιθανότατα στη Λάρισα, η Ντόρα Μπακογιάννη στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και ο Στέφανος Μάνος στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στην πλευρά των διαγραφέντων οι οποίοι μελετούν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις.

Ολυμπία-Επίδαυρος-Δελφοί, το τρίγωνο αναφοράς των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που θα ξεκινήσει στη χώρα μας το 2000.

Η Αρχαία Ολυμπία θα είναι το κέντρο των εκδηλώσεων της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που θα ξεκινήσει στη χώρα μας το 2000 και μαζί με τους Δελφούς και την Επίδαυρο θα συγκροτήσουν το πρώτο τρίγωνο αναφοράς. Το θέμα απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός πολιτισμού, έκανε αναφορά στην ομόφωνη θετική απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και στη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, όπως είπε, προοιωνίζουν το διεθνές μέλλον του θεσμού της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του πληθωρισμού. Στο 4,4% έπεσε τον Ιανουάριο έναντι του 4,7 το Δεκέμβριο.

Συνεχίσθηκε η πτωτική πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιανουάριο έτρεχε με ρυθμό 4,4% ένταντι 4,7% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά προσεκτικά τα επόμενα βήματα για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων, ώστε να μη σημειωθούν νέες κερδοσκοπικές πιέσεις.

Και νέα μαρτυρία Κούρδου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι έθαψε σε ομαδικό τάφο 60 γυναικόπαιδα κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Αλλη μια συγκλονιστική μαρτυρία Κούρδου, ο οποίος πήρε μέρος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο για μαζική ταφή αμάχων ήλθε στη δημοσιότητα. Ο Κούρδος δήλωσε οτι έθαψε στο χωριό Ασσια με εκσκαφέα ομαδικά 60 γυναικόπαιδα και στρατιώτες που είχαν εκτελεστεί από τους Τούρκους. Η μαρτυρία του περιέχεται σε βιντεοταινία την οποία κατείχε ο δολοφονηθείς το 1994 Θεόφιλος Γεωργιάδης και αποκαλύπτεται τώρα.

Ολόκληρο οπλοστάσιο είχαν στην κατοχή τους δύο αδέλφια από την Κρήτη, που συνελήφθησαν στην Κοζάνη.

Ολόκληρο οπλοστάσιο είχαν στην κατοχή τους τα αδέλφια Μανόλης και Δημήτρης Καλογεράκης από την Κρήτη, που συνελήφθησαν έξω από την Κοζάνη. Στο αυτοκινητό τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 62 Καλάσνικοφ, 10.000 φυσίγγια, 17 ξιφολόγχες και 44 φυσίγγια αντιαεροπορικού όπλου. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι αγόρασαν τα όπλα από Αλβανούς, αντί του ενός εκατομμυρίου δραχμών και θα τα πωλούσαν στην Κρήτη.

Η ανεργία στην Ελλάδα είναι γένους ...θηλυκού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΣΕΕ.

Η ανεργία στην Ελλάδα είναι γένος... θηλυκού, καθώς το 60% των ανέργων μακράς διάρκειας είναι γυναίκες, όπως και το 80% των μερικώς απασχολουμένων, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΣΕ. Επίσης, η αμοιβή των γυναικών δεν ξεπερνά το 80% αυτής των ανδρών, παρά την προ 20ετίας νομοθεσία περί ίσης αμοιβής μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Τιμητική διάκριση σε Ελληνα ομογενή της Αυστραλίας για την προσφορά του στο πανεπιστήμιο Λα Τρομπ, της Μελβούρνης.

Επίτιμο διδάκτορα των γραμμάτων θα ανακηρύξει στις 16 Φεβρουαρίου το πανεπιστήμιο Λα Τρομπ της Μελβούρνης τον επιχειρηματία Ζήση Δαρδάλη, αναγνωρίζοντας με αυτή τη σημαντική διάκριση, τη συμβολή του στην προώθηση της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αυστραλία. Ο κ. Δαρδάλης έχει προσφέρει, έως τώρα, δωρεές, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δρχ, για τη δημιουργία έδρας ελληνικών μελετών και εθνικού κέντρου ελληνικών μελετών και ερευνών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς προβλήματα αναχώρησε ο Παναθηναϊκός μέσω Θεσσαλονίκης για τη Βέροια, όπου αύριο θ' αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα, στο πλαίσιο της 21ης ημέρας του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο Βασίλης Δανιήλ δεν προτίθεται να κάνει αλλαγές και θα παρατάξει το ίδιο σχήμα με το οποίο ξεκίνησε τον αγώνα με την Παναχαϊκή, όπου οι "πράσινοι" νίκησαν 6- 1.

"Αν χάσουμε, χαθήκαμε". Με αυτά τα λόγια σκιαγράφησε ο Μπάγιεβιτς το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ στο Ολυμπιακό Στάδιο τη Κυριακή. Κανένας στον Ολυμπιακό μετά την απογοητευτική εμφάνιση και την ήττα στο ντέρμπι της Νέας Φιλαδελφείας από την ΑΕΚ δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο νέας βαθμολογικής απώλειας.

Η ΑΕΚ θα ταξιδεύσει στην Καβάλα χωρίς Νικολαϊδη, Μπατίστα, Γκρέταρσον, Καλιτζάκη, Κατσαβό, αλλά με μεγάλη αισιοδοξία για νίκη επί της ομώνυμης ομάδας. Ο Ντουμιτρίου, πάντως, θα έχει στη διαθεσή του τον άρτι αφιχθέντα από τη Βιτσέντζα Τόμιτς, τον οποίο μάλλον θα χρησιμοποιήσει ως αλλαγή.

Ο Ανχελ Ιορντανέσκου δήλωσε σήμερα κατά την άφιξή του στο Βουκουρέστι από την Αθήνα όπου βρισκόταν για επαφές με την ΕΠΟ σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, ότι συμφώνησε σε όλα με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και μετά το μουντιάλ της Γαλλίας θα αναλάβει και επίσημα καθήκοντά ομοσπονδιακού.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας και τα μέλη της Επιτροπής Διοργάνωσης του 2004, επισκέφθηκαν σήμερα το Ολυμπιακό Χωριό του Ναγκάνο και είχαν συνάντηση με τους Ελληνες αθλητές, που θα συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κ.Φούρας στην ομιλία του στους αθλητές μας, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η συμμετοχή τους στους Αγώνες του Ναγκάνο και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 288,70 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,75, γαλλικό φράγκο προς 47,96, λίρα Αγγλίας προς 475,28, ελβετικό φράγκο προς 199,14, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,27, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 232,42, τη λίρα Κύπρου προς 545,70 και την ECU προς 316,68 δραχμές.

Ισχυρες ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1464,12 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 2,45%. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε σημαντική αύξηση και έφθασε τα 20,8 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Περαιτέρω βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός και μόνο στα ανατολικά και νότια προβλέπονται λίγες νεφώσεις με ασθενείς βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 7 βαθμούς, στα δυτικά 1 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα 3 με 13 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 9 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και το θερμόμετρο θα δείξει από 2 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 6 February 1998 - 19:00:16 UTC